Waarom je beter kunt investeren in duurzame make up kwasten + hoe meukvrij zijn ze?

Als je maar enigszins iets van make up gebruikt, hoef ik jou niets te vertellen over het nut en belang van echte goede “ tools” ( kwasten) . Ze zijn soms zelfs cruciaal om een echt goede make up op te kunnen brengen. Natuurlijk kunnen we erg veel met onze “ bare-hands and fingers” aanbrengen, maar velen merken als snel, dat een goede kwast zeker belangrijk is.

Nu ben ik zelf niet zo’n make up poppetje, althans, niet in de zin dat ik mij iedere dag een volledige opmaak-beurt geef, maar ik gebruik wel wat make up om wat sporen van de tand-des-tijd te verdoezelen. Op mijn bijna 52 ste mag ik niet mopperen, ik ben vrij rimpelloos, maar helaas ontspring ik de dans ook weer niet, want vooral rondom mijn ogen is de zwaartekracht toegeslagen. Ik heb vrij veel loshangend vel. Ik kan het tot nu toe nog aardig onder bedwang houden, maar ik weet dat er een periode gaat komen waarin ik heel erg moet gaan nadenken of ik het aandurf om dit te laten verhelpen. Dat vind ik echt heel erg eng, dat gepruts rondom mijn ogen, en dus schuif ik het nu nog ver voor mij uit, en gebruik ik wat fijne natuurlijke meukvrije basis make up. Dat helpt tot nu toe aardig.
Kwasten waren iets wat ik wel in huis had, maar niet veel aandacht aan schonk. Want tja, echt veel “ make-uppen” deed ik nooit. Nu dat ik best een beetje hulp kan gebruiken, zijn kwasten wel een deel van mijn dagelijkse routine geworden en daarom wilde ik specifiek op zoek gaan naar ECHT GOEDE kwasten. Niet alleen voor mij, maar ook voor mens, dier en milieu. Want wist jij, dat make up kwasten één van de meest belastende dingen zijn voor het milieu? Dit komt, omdat ze vrij goedkoop zijn te krijgen en niet veel mensen zin hebben of moeite willen doen om ze wekelijks even uit te wassen.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM MAKE UP KWASTEN EEN GOEDE HYGIENE TE GEVEN?

Meest voor de hand liggend, weten we dat make up kwasten aardig wat bacteriën kunnen vasthouden. Zeker als de kwasten niet alleen door jou worden gebruikt is het super-belangrijk om na ieder gebruik de kwasten een badje te geven en goed te laten drogen. Wat veel wordt vergeten, zijn de handgrepen. Velen dompelen enkel de kwasten zelf in een badje van bijvoorbeeld baking soda of baby shampoo, maar slaan de handgrepen over, terwijl ook daarop erg veel resten van o.a make up achterblijven. Als je alleen jouw eigen kwasten gebruikt, is 1 x per week je kwasten even een reinigingsbeurt geven ab-so-luut geen overbodige luxe, Het is eigenlijk best een klusje van niets, maar toch schijnt, dat dit klusje net zoiets is als strijken en afwassen…..het moet gebeuren, maar leuk vinden we deze klusjes niet. En net als strijken wordt het wassen van kwasten dan ook steeds maar weer uitgesteld en uitgesteld totdat ze er echt zodanig slecht aan toe zijn, dat deze worden weggegooid om meteen naar de Action of Hema te hollen voor nieuwe. Daar kosten de kwasten geen drol. Het is dankzij deze goedkope kwasten dat de meesten deze nonchalante houding vertonen. Wat maakt het tenslotte uit als je zo weer nieuwe kunt kopen? En dan ga je toch niet al die moeite doen? Nou, ik zou het voortaan WEL doen., en wel om de volgende redenen:
– je belast het milieu er gigantisch mee, en houdt bovendien de massa-producties zo in stand
– nieuwe kwasten zijn niet per definitie meer schoner en / of hygiënischer, zeker kwasten die je los koopt kunnen in de meeste gevallen nét zo vol zitten  met resten en bacteriën van buitenaf, als je huidige kwasten. 
– door steeds opnieuw goedkopere kwasten te kopen ben je uiteindelijk veel duurder uit dan dat je investeert in echt goede duurzame kwasten
– slechte kwaliteit kwasten zijn killing voor een make up op te brengen. 
– kwasten worden vuiler dan je denkt. Denk aan de verschillende potjes make up, de vele mogelijke handen waarmee ze worden aangeraakt, de omgeving waar ze worden bewaard ( stof, onzichtbaar vuil )
Make – up kwasten worden conventioneel meest gemaakt uit plastics en nylon haartjes. Of er worden haren van dieren gebruikt, zoals varkens haar, of paardenhaar. Hoe goedkoper een kwast, hoe meer synthese. Veel make-up Artist en visagisten vinden dit juist prettiger werken, maar ook de profs kiezen veelal voor vrij duurzame kwasten die bijvoorbeeld zijn gemaakt uit andere materialen. Bijvoorbeeld kwasten die van dieren-haar zijn gemaakt.
Je staat er wellicht niet bij stil, maar al die goedkope meuk is gigantisch belastend voor ons milieu. Ze worden feitelijk net als rietjes verkocht en weer weg gedumpt. Dit geeft een enorme plastic soep maar ook veel microplastics. Ook verkijken mensen zich op het hygiënische aspect. Een nieuwe kwast betekent zeker niet dat deze echt schoon is, dit is vooral zo bij kwasten die je los kunt kopen, zonder beschermende verpakkingen. Ook hier wordt niet echt vaak bij stil gestaan.
Het is tenslotte uiteindelijk een vrij dure grap, als je steeds nieuwe kwasten koopt . Je kunt beter even een goede investering doen om ECHT GOEDE en DUURZAME kwasten te kopen, die je automatisch ook veel sneller zal blijven onderhouden, want je gooit wel zonder blikken en blozen een goedkope ACTION-kwast weg, maar een peper-dure kwast ? Ik denk, dat je daarover twee x nadenkt. Duurdere kwasten motiveren jou dus ook om deze beter te onderhouden.

HOE MAAK JE KWASTEN SNEL EN EFFECTIEF SCHOON?

Goed, of je nu goedkopere kwasten koopt of dure en duurzame, dermatologen adviseren om make up kwasten iedere 7-10 dagen te reinigen. Kwasten die we rondom onze ogen gebruiken zelfs 3 x per maand. Dit lijkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Alles wat are nodig hebt is een ecologische natuurlijke shampoo en / of baking soda. Met shampoo blijven de kwasten meest zacht. Gebruik liefst geen conventionele shampoo’s, die zitten vol met synthetische stoffen. Hoe ga je te werk?
1) spoel het grove vuil uit de kwasten onder de lauwwarme kraan. 
2) laat ongeveer twee erwtjes shampoo oplossen in een breed glas met lauwwarm water, 
3) draai de kwasten voorzichtig door het bad, zorg ervoor dat je borstelharen niet plat drukt op de bodem van het glas. 
4) spoel de kwasten opnieuw grondig af onder de lauwwarme kraan, zorg dat alle shampoo resten eruit zijn gespoeld
5) droog / dep met een stukje keukenpapier de kwasten droog, schud het ergste nat eruit
6) maak de grepen / stelen met een klamvochtige doek gedrenkt in wat ecologische allesreiniger schoon. 
7) laat de kwasten op een schone doek 24 uur drogen. 

MIJN KEUZE: DE KWASTEN VAN PHB ETICAL BEAUTY

Op zoek naar natuurlijke meukvrije basis make up ( KLIK HIER ) kwam ik een prachtig assortiment tegen in meukvrije, natuurlijke, veganistische, duurzame make up kwasten. Van het merk PHB ETICAL BEAUTY. Waarom is PHB ethical beauty één van mijn favoriete merken? Ik zal het kort maar krachtig houden.  Het merk is van Engelse komaf. Het gaat verder dan alleen maar 100% natuurlijk, de producten worden namelijk handmatig geproduceerd, en, zoals de naam zegt ethisch ( = moreel verantwoord ) Het bedrijf betreft een familiebedrijf. In Nederland zit een leverancier in Bergen op Zoom, die de producten in Nederland verspreidt.
PHB ETHICAL BEAUTY staat voor 100% puurheid, 100% veganistisch, geen enkele vorm van chemicaliën, en dus met de hand gemaakt. Dit kom je eigenlijk nog maar zelden tegen. Ze garanderen 100% zonder alcoholen, SLS / SLES / ALS , PEG’S, petro-chemicaliën, palmoliën, formaldehyde, synthetische parfums, DEA / TEA Phthalates, parabenen, en ureum te werken.  Daarnaast uiteraard geen dierenleed en 100% veganistisch. ( niets dierlijks, zoals bijvoorbeeld bijenwas )
Naast dat het product 100% meukvrij is, zijn de verpakkingen ook 100% milieuvriendelijk. Bio-afbreekbaar, 100% recyclebaar en gemaakt uit gerecyclede materialen. Het doosje waarin de producten komen ( FSC gecertificeerd )  zijn van binnen echt schattig gedecoreerd met leuke printjes. Dat geeft een erg luxe uitstraling.  Alsof dit nog niet genoeg is, doneren zij 20% van de opbrengst aan goede doelen die betrekking hebben op verbetering voor mens, dier en milieu. Een mooi gebaar. Een merk, waar ik 100% achter kan staan.❤️
Zij maken dus ook make up kwasten, en wat voor kwasten! Ze zijn om te beginnen fraai om te zien, en , zeker niet onbelangrijk, geheel hygiënisch verpakt. Deze kwasten zijn dus wel 100% gegarandeerd hygiënisch aangeleverd.  Daarnaast zijn zowel de verpakkingen als de kwasten zelf gemaakt uit 100% gerecyclede materialen die opnieuw zijn te recyclen. Ze zijn 100% vegan en dierproefvrij, en worden ethisch en duurzaam geproduceerd . De haren zijn gemaakt van natuurlijke vezels, die dankzij de gelijkmatige oppervlakten elke keer een soepele en gemakkelijke toepassing biden. De handgrepen zijn gemaakt van bamboe. Bamboe staat bekend om zijn anti-bacteriele werking. Ik ontving een aantal kwasten om te testen, ik neem ze kort met jullie door:
Ik begin met de best seller onder deze lijn aan make up kwasten: de inklapbare KABUKI borstel. Dit is een zeer zachte kwast die je voor meerdere make up kunt gebruiken als losse mineraal poeders, geperste mineraal poeders, foundation poeders en bronzers. Alle kwasten van PHB zijn uniek, want ze worden met de hand gemaakt. Ze zijn zeer zacht waardoor het echt heel aangenaam voelt op de huid. Het fijne is dat je deze kwast dus kunt inklappen waardoor je het hygiënischer kunt bewaren en meenemen.
Dan hebben we de POWDER BRUSH, inderdaad een kwast die speciaal is ontwikkeld om zowel losse als vaste minerale poeders aan te brengen. Deze kwast heeft een platte kop waardoor het aanbrengen zeer snel en soepel verloopt, en het zorgt voor een mooie egale verdeling.
De BLUSHER BRUSH is een speciale kwast om blusher / rouge aan te brengen op de wangen. Het is zo ontwikkeld, om precies de juiste hoeveelheden rouge op de wangen aan te brengen. De ultra zachte haren zorgen voor een perfecte schaduw, contouren en markering.
De FOUNDATION BRUSH is meteen favoriet, het zorgt echt voor een geweldige egale dekking over de huid, dankzij de verfijnde haren. Je kunt deze kwast zowel voor poeders gebruiken als voor vloeibare foundations.
De CONSEALER BRUSH is ideaal voor zowel het aanbrengen van poedervorm als vloeibare vorm. Het is speciaal ontworpen om goed te kunnen mengen en glad te maken om zo de imperfecties van de huid te vervagen.
De BROW DEFINER BRUSH is al meteen een grote favoriet geworden want wat werkt dit kwastje fijn! Het gaat om een klein dunner gehoekt kwastje wat perfect is voor het aanbrengen van wenkbrauwpoeder en oogschaduw. De kwast is ideaal voor vervagen en mengen van kleuren. SUPER!
De BROW AND LASH BRUSH is zo’n handig kwastje waarmee je zowel je wenkbrauwen als wimpers kunt kammen en borstelen om zo weer mooi in model te brengen,. Het heeft een zeer verfijnde kramming en het borsteltje is grof voor de werking maar voelt zacht aan.
Tot slot de LIP AND LINER BRUSH. Dit zeer verfijnde kwastje is niet alleen ideaal om een mooi randje rondom de lippen aan te zetten, het geeft ook een perfecte tool om je lippen delicaat in te kleuren en te voorzien van een mooie gloss.

WAT VIND IK VAN DE MAKE UP KWASTEN?

Ik heb alle kwasten een aantal keren getest en ook heeft EZO , mijn vaste “ wenkbrauw-trekker ( lees HIER meer over haar ) de kwasten getest op mijn gezicht en die van Rosa. Ook zij was erg onder de indruk. Zij werkt met zeer professionele kwasten in haar salon, maar vond dat deze daar zeker niet onder deden.
Ik kan niet anders dan meer dan mega enthousiast zijn. Ze zijn stuk voor stuk top, doen wat ze beloven en zijn gewoonweg waanzinnig fijn in gebruik. Wat ik extra fijn vind zijn de 100% milieuvriendelijke verpakkingen. Dit is allemaal zeer hygiënisch verpakt waardoor het tenminste 100% gegarandeerd vrij van vuil van buitenaf tijdens transport en verkoop is gebleven. Wel zo’n prettig gevoel. Ze zijn niet goedkoop maar zeker ook niet de duurste kwasten die ik ben tegen gekomen onder de duurzame make up kwasten. Ik ben er oprecht heel erg blij mee en gebruik de kwasten nu dagelijks. Mijn grote favorieten zijn de KABUKI borstel, de BROW DEFINER Brush en de FOUNDATION Brush, deze heb ik het meeste in gebruik, ik grijp het meeste naar deze. Vooral van de wenbrauwpoeder kwast ben ik zeer gecharmeerd omdat dit het poeder echt fantastisch mooi verdeeld aanbrengt op de wenkbrauw. Ook EZO was van dezelfde mening. TOPPERS deze kwasten en 10.000% de investering waard!

WAAR KAN IK DE KWASTEN BESTELLEN?

Uiteraard bracht ik deze kwasten meteen binnen bij puur & Fit. We hebben alle acht hierboven besproken kwasten in huis, KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *