…waarom jij die hippe probiotische zuivel links moet laten liggen……

Na de EIWIT GEKTE is het tijd voor een andere melk koe voor de industrie om volledig uit zijn verband te rukken : PROBIOTICA.
Het is opnieuw een zeer aanlokkelijk onderwerp wat vast weer heel veel consumenten zal gaan overtuigen om te kopen. In de verpakkingen van de industrie wel te verstaan. Om dit artikel wat beter te begrijpen, adviseer ik je om eerst DIT ARTIKEL eens te gaan lezen. Je leert in een beknopte uitvoering wat probiotica nu precies is.
Goed, dit artikel…..ik besloot het te gaan schrijven omdat deze nieuwe beweging in het koelschap van supermarkten mij weer TEVEEL rode vlaggen 🚩 gaven. We zien plotseling talloze probiotische zuivel als kwark en yoghurts in het koelschap liggen, wat van alles claimt. En dat het VOORAL zeer noodzakelijk is om te consumeren, want het is goed voor je darmen. Dat 9/10 van deze producten juist het tegenovergestelde doen….dat ga ik nu vertellen.
Ik besloot een paar van deze probiotica producten van top tot teen te gaan onderzoeken. Ik koos de merken OPTIMEL / ARLA en DANONE.
Laat ik eerst kort uitleggen wat voor probiotica er in gewone naturel yoghurts / kwark en kefir zitten. Dit is een zeer belangrijk detail in dit hele verhaal. In in kwark en yoghurt -> zeker biologisch dynamisch – naturel -> zitten zeer gunstige en nuttige probiotische bacteriën. Welke ?
L.ACIDOPHILUS : één van de meest gebruikte melkzuur bacterie, het komt van nature voor in de je darmen. Het produceert melkzuur via lactase-> wat de melksuiker lactose afbreekt .
LACTOBACILLIUS DELBREUKII SPP.BULGARICUS : dit is de melkzuur bacterie die in yoghurt wordt gebruikt. Deze bacterie zorgt voor de bekende smaakverandering en hebben een conserverend effect op de yoghurt -> het gefermenteerde eindproduct . Het zorgt er bijvoorbeeld voor, dat we melk niet lang houdbaar kunnen houden, maar yoghurt lang na een verstreken datum houdbaar houden.
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS : net als de Lactobacillus delbreukii de gebruikte bacterie in yoghurt, maar ook in kazen. Het produceert lactase.
Kwark bevat BIFIDOBACTERIUM en LACTOBACILLUS BIFIDOBACTERIA, yoghurt bevat de bacterie LACTOBACULLUS CASEI. Het allergrootste verschil is, dat kwark wordt gemaakt met dierlijk stremsel wat van kazen afkomstig is, de yoghurt is een melkproduct. De melkzuurvormende bacteriën die betrokken zijn bij de productie van kwark zijn Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Bifi- dobacterium bifidum, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, Leuconostoc en Streptococcus thermophilus en van al deze bacteriën zijn de Lactococcus lactis, Leuconostoc en Streptococcus ther- mophilus de belangrijkste bacteriën bij de productie van kwark. Er is nog iets belangrijks, dat je hierover moet onthouden. Het EFSA -> Europese autoriteit voor voedselveiligheid -> heeft veel wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd en tot nu toe ALLEEN maar één gezondheidsclaim wetenschappelijk en wettelijk onderstreept ; de claim dat de levende bacteriën in yoghurt een kwark de vertering van lactose beter helpen verteren. We gaan met deze informatie in ons hoofd geprint verder naar de drie merken. Te beginnen met de OPTIMEL kwark. Wat zit er in de mango / passievrucht variant ?

MAGERE YOGHURT MET :
L.acidophilus : één van de meest gebruikte melkzuur bacterie, het komt van nature voor in de je darmen. Het produceert melkzuur via lactase-> wat de melksuiker lactose afbreekt .
Bifidobacterium : net als L.acidophilus een prebiotische bacterie, die helpen bij het verteren van vezels, belangrijke verbindingen produceren -> bijvoorbeeld b vitaminen en gezonde vetzuren -> en helpt bij het voorkomen van infecties.
Animalis supsp. Lactis : een bacterie van de Actinobacteria fylum. Deze bacterie produceert korte-keten zuren die gunstig zijn voor de darmcellen. Werkt bevorderend voor de algehele spijsvertering.
L.rhamnosus Gorbach & Goldin : een bijzondere : deze bacterie is namelijk NIET afkomstig uit koemelk, maar ….uit de menselijke darm. Het werd in 1983 geïsoleerd uit het darmkanaal van een gezond mens.
1,5% MANGO : Alias een zeer klein stukje
0,5% PASSIEVRUCHTENSAP : voor een zoetere smaak
MELKEIWIT : meestal in poedervorm toegevoegd
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL : om de boel te verdikken
AROMA : god betert welke, onder het kopje “ aroma ‘ kan van alles schuil gaan, en mag dat wettelijk bekeken ook
WATER : voor meer volume
WORTELCONCENTRAAT : tja, want van dat miezerige stukje mango krijg jij niet het gevoel dat je “ mango kwark “ eet, en dus wordt er even een ultra bewerkte kleurstof toegevoegd.
SUCRALOSE : voor alle info over deze synthetische zoetstof -> KLIK HIER
FOLIUMZUUR : synthetisch
VITAMINE B2 / B6 / B12 en D : synthetisch
Wat zien we hier ? We zien hier een makkelijk in elkaar geknutseld goedje, wat he-le-maal NIETS zegt over bijvoorbeeld de hoeveelheden probiotica. Dat lees je nergens op het etiket. Je kunt als consument dus helemaal niet nagaan, of het nu echt zoveel meerwaarde geeft ten opzichte van gewone naturel yoghurt en kwark. Zoals je kunt lezen, zijn de gebruikte probiotica precies dezelfde die je ook in kwark en yoghurt “ van nature “ tegenkomt, en…waar deze beker kwark-yoghurt voor het grootste deel gewoon ook uit bestaat. Anders gezegd is de meerwaarde niet te achterhalen en ik denk ook wel te weten waarom dit niet wordt vermeld…..jij ook ? 😁 Om wettelijk goedgekeurde claims te kunnen maken -> je moet immers je meuk kunnen verkopen -> zijn er anders gezegd gewoon dezelfde bacteriën gebruikt die het EFSA ook heeft goedgekeurd.
Want meuk…dat krijg je vooral binnen. Zoals de in mijn eigen persoonlijke ogen omstreden zoetstof SUCRALOSE, en nog veel meer synthetische meuk waar je lijf helemaal niets mee kan. Je betaalt als klap op de vuurpijl daar ook nog eens de hoogste prijs voor ; per beker van 450 gram betaal je € 2,50, en hap je per halve beker -> een schaaltje -> gemiddeld 9 gram suikers mee. Die “ zonder toegevoegde suiker “ claim zegt alleen, dat er geen VRIJE suikers zijn toegevoegd, maar dit is wel via andere slinkse wegen -> vruchtensappen en aroma’s -> gewoon aanwezig.

Dan de ARLA CULTURA . Zij spreken over acht verschillende geselecteerde bacterie-culturen. Je betaalt voor een pot van 450 gram iets meer dan OPTIMEL: € 2,70. De blauwe bes variant bestaat uit ;
MELK : de basis
SUIKER : de tweede basis
4,5 % BLAUWE BES : blauwe bessen pulp , wat is gewassen en gefilterd
MAISZETMEEL : verdikkingsmiddel
MAIS VOEDINGSVEZEL ; voor meer volume en betere textuur
0,2% GECONCENTREERDE BLAUWE BESSENSAP ; smaakversterker en kleurversterker
NATUURLIJK AROMA : dit kan zijn toegevoegd als extra kleur / geur en smaakversterker
LACTASE : door deze toevoeging bevat deze meuk hooguit 0.01 gram lactose /100 gram, wat een spoor betreft.
VITAMINE D : synthetisch toegevoegde vitamine
En dan de melkzuur culturen ;
L.LACTIS / DRIE STAMMEN : dit zijn de bacteriën die we ook in kefir tegenkomen, maar ze worden ook gebruikt om karnemelk te maken, en ze komen voor bij veel kaasbereidingen.
LEUCONOSTOC : ook weer een bacterie die veel in kefir voorkomt en commercieel wordt gebruikt voor kefirproducties. Je komt deze bacterie ook vaak tegen in probiotica suppletie.
S.THERMOPHILIUS ; jazeker, die bekende, die ook gewoon in yoghurt en kwark voorkomt.
LA-5 L. ACIDOPHILIUS ; ook deze zit gewoon in yoghurt en kwark en andere gefermenteerde zuivel
BB-12 BIFIDOBACTERIUM; het wordt saai en eentonig, maar ja, ook deze zit gewoon in gefermenteerde zuivel in zijn algemeenheid
F-19 L.PARACASEI : yep……je kent het verhaal
Arla zegt dat de acht geselecteerde culturen een unieke betreft, maar ook hier is de hamvraag, in welke meerwaarde ARLA dan spreekt. Dit kan ik tenminste nergens terugvinden. Er wordt op de etiketten niet geclaimd dat het ergens specifiek goed voor is, ze hebben de veilige routes gekozen door enkel “ helps to keep your gut in balance “ -> helpt om je darmflora in balans te houden -> te gebruiken en de goedgekeurde gezondheidsclaim “ calcium ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering” . Dit zegt verder totaal niets, niet veel MEER dan een gewone pak biologische ( dynamische ) yoghurt zegt. Dat doet namelijk precies hetzelfde voor je “ gut ‘ en heeft ook die calcium in huis.
Wat zegt mij dit alles ? Dat dit een zwaar overtrokken overgeprijsd product is, waar je je darmen echt geen groot plezier mee doet, gezien de verdikkingsmiddelen en de suikers. Per kommetje van 200 gram van dit spul levert je 17,6 gram suikers op. Dat is echt bizar veel.

Dan naar Activa, een merk wat zichzelf zo’n beetje op de markt heeft gezet als probiotica zuivelmerk. Ze hebben afgelopen jaren echter zeer regelmatig onder vuur gelegen omdat veel van hun gezondheidsclaims niet klopten. Eigenlijk is Activa niets meer of minder dan hetzelfde verhaal als de bovenstaande twee andere merken. Ze doen namelijk gewoon precies hetzelfde. Deze pot van kost € en zegt een gefermenteerde melk-kefir te zijn met Bifidus culturen. Activa gaat nog wat stapjes verder door 16 actieve fermenten toe te voegen waaronder probiotica culturen en “ echte “ kefir gisten. Wat zit er in de naturel kefir variant ;
MAGERE MELK ; opnieuw …de basis
ROOM : dit wordt vaak toegevoegd om zuivel “ volle “ zuivel te maken, zodat het een romige volle smaak krijgt
MAGERE MELKPOEDER : ook hier geldt dat dit vaak aan bewerkte zuivel wordt toegevoegd voor meer volume / textuur / romigheid / eiwitten
KEFIR GISTEN EN CULTUREN : zij claimen dat het er 16 zijn, waaronder yoghurtfermenten en bifidobacteruim. WELKE het er allemaal precies zijn wordt niet op de etiketten vermeld.
Wat we hier opnieuw zien, is een overgeprijsd product wat veilige gezondheidsclaims maakt die wettelijk zijn toegestaan, maar verder niets vertelt over de MEERWAARDE ten opzichte van bijvoorbeeld een fles echte kefir van de RAW MILK Company wat gewoon in De Lutte wordt gemaakt van biologische rauwe melk. Per 200 gram tik je maar liefst 4,6 gram verzadigde vetten mee uit de toegevoegde room, en 9,6 gram suikers. Het is bovendien niet echt op de juiste traditionele manier gemaakt, zoals je thuis kefir maakt. In de fabrieken gaat dat echt wel even anders.

WAT ZEGT DIT ALLES ?
Ik hoop, dat ik je met dit artikel ontzettend veel geld kan besparen, en ook meteen je gezondheid daar een beetje beter mee kan maken. Ik hoop, dat je na het lezen van al het bovenstaande inziet dat de zoveelste truc van de industrie om jou vooral je geld uit je zak te kloppen en daarmee ook je goede gezondheid te schaden, voor jou niet echt veel meerwaarde zal geven ten opzichte van ECHTE ZUIVEL, waarover ik jou in DIT ARTIKEL alles over vertel.
Of het nu gaat om eiwitten of probiotica…..deze twee zijn decennia’s lang al een groot onderdeel van ons voedsel, alleen werd er nooit eerder zo’n vergrootglas op gericht en zoveel onzin rondom de wettelijk toegestane gezondheidsclaims verzinnen om jou dat spul massaal te laten inkopen. Het geeft in vrijwel alle gevallen totaal geen MEERWAARDE, sterker -> het schaadt je gezondheid juist meer omdat er in al deze ultra bewerkte meuk heel veel hulpstoffen zitten waar je lichaam echt niets mee kan.
Hou het gewoon op ECHT VOEDSEL en in dit geval, op ECHTE ZUIVEL. Daar zit ECHT ECHT ECHT alles in wat je nodig hebt aan eiwitten en probiotica. Bezoek de biowinkel, de boerderij winkels, de boeren zelf die hun eigen yoghurt en kwark maken…..alleen DAT heeft meerwaarde, waar je darmen echt blij van worden.
Hoi Monique weer met heel veel interesse gelezen. En dank voor je onderzoek en eerlijk verslag. Daarbij heb ik een vraag bio groente en vlees en fruit kan ik redelijk goed kopen in Limburg waar ik kom maar eerlijke bio zuivel liefst vd boer is moeilijk te vinden hier. Heb je tips waar ik kan halen en welke. Heb jij via je uitgebreide ibfo kanalen een lijst waar in Limburg bio zuivel boeren waar ik kan kopen. Heb al gegoolged ect maar vind daarin niets concreets.
Beste Monique, prima en goede analyse van deze producten. En ik als oude zuivelaar kan alles bevestigen. Er is sinds begin 80-ger jaren nog niet veel veranderd. Toen al waren diverse producenten al bezig met dit verhaal. En toen al zeiden we dat het allemaal een verkooptruuk was. Daarbij is het nog de vraag of “levende” bacteriën de maag zodanig levend overleven dat je er wat aan hebt in je gut/darmen.
In de sportschool kunnen de echte spierenjongens allerlei bakjes en flesjes kopen van een bepaald zuivel merk welke in Oldenzaal/Twekkelo worden geproduceerd. In prachtige bakjes met ronkende teksten. Kosten ook zo 5 euro per half litertje. Waarop ik zei dat je voor 0,69 euro bij de Duitse super een bakje kwark van een halfve liter hebt wat precies het zelfde doet en in zit. Naturel dus ook nog zonder overbodige zooi. Dan kijken ze me aan………