Waarom kruidnagel zoveel meer is dan een specerij….

Ik ben zeer gevoelig voor geuren, en ik verzamel dan ook graag heerlijke natuurlijke geurtjes om mij heen. Geen chemische meuk, maar “ the real thing” zoals pure etherische oliën, en de geuren rechtstreeks uit de natuur. Denk daarbij aan heerlijk geurende kruiden en specerijen. Ik kan blij worden van de geur van een vanillestokje, mezelf oppeppen als ik aan een paar anijszaadjes snuffel, en vind de geur van kruisnageltjes helemaal geweldig,

We kennen de kruidnagels allemaal wel. Ze worden ook wel eens ” culinaire spijkertjes” genoemd vanwege hun uiterlijk. Deze gelijken inderdaad nogal op spijkertjes. Kruidnagel kennen we vooral als een kruidige smaakmaker. Maar wat is het nog meer? En is het gezond?

WAT IS KRUIDNAGEL?

Kruidnagels zijn gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het bezit een steeltje van ongeveer één centimeter, met daarop een knopje dat zo’n 3 mm in diameter is. Het heeft de naam kruidnagel ook echt om zijn uiterlijk verkregen. De vorm lijkt sterk op en spijker/draadnagel. De kruidnagelboom is een zeer mooie boom met groene dichte loof en bloemen die in kleine trossen aan het uiteinde van de takjes hangen. De kruidnagels worden gemaakt van de nog gesloten bloemknoppen. In de groene bloemknoppen is al duidelijk een kruidnagel vorm zichtbaar. Kruidnagelbomen groeien erg langzaam waardoor er ook pas na zes á acht jaar voor het eerst kan worden geoogst. Daarna kan de oogst wel honderd jaar doorgaan. Kruidnagel wordt veelal in Indonesië geoogst. Kruidnagelbomen houden van een tropisch klimaat.

GEZOND

Je zou het niet zeggen, maar in zo’n zeer klein kruidnageltje huist erg veel goeds voor de mens. Zo bevat het vitaminen en mineralen, zoals vitamine C en K. Vier gram kruidnagel levert 5% van de ADH vitamine C. Het bevat ook relatief veel magnesium en calcium, maar zit vooral bomvol mangaan. Vier gram kruidnagel bevat 60% van de ADH voor mangaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook uitgewezen dat kruidnagel ontgiftend werkt. Dit is te danken aan het aanwezige stofje eugenol. Dit is een stofje die milieu vullende gifstoffen ( bijvoorbeeld vlekkenwater) oplost en het zorgt er ook voor dat het lichaam ontdaan wordt van gifstoffen. Ook wees wetenschappelijk onderzoek uit dat kruidnagel effectief is tegen verschillende soorten kanker in de ingewanden ( maag/darmen) en worden risico’s verkleind.De euganol in kruidnagel heeft ook een gunstige invloed op de leverfunctie.
Kruidnagel kan ook werkzaam zijn tegen bot-ontkalking / osteoporose. Ook hier kunnen we het stofje euganol daarvoor danken. Onderzoek wees uit, dat de euganol in kruidnagel verschillende symptomen van osteoporose kan verlichten, en een positief effect heeft op de algemene gezondheid van de botten, de botdichtheid en de kracht in de botten,

KRUIDNAGEL BIJ KIESPIJN

Al eeuwen geleden wordt kruidnagel ook in de tandheelkunde ingezet. Wie kent het verhaal niet om een kruidnagel in de mond te steken als er last is van pijn? Tegenwoordig worden kruidnagels nog altijd gebruikt in de tandheelkunde. De werkzame stof eugenol wordt verwerkt tot olie en wordt ingezet bij o.a wortelkanaal-behandelingen. Kruidnagel heeft ontstekingswerende en anti-bacteriële eigenschappen. Ook wordt kruidnagel erg veel gebruikt in mondwaters. Kruidnagel heeft een verdovende, en daarom opzij stillende werking bij kies / tandpijn en ontstoken tandvlees. Onlangs moest ik een wortelrest laten trekken ( extractie) wat een zeer pijnlijke mond opleverde. Door te poetsen met kruidnagel-tandpasta, en pure essentiële kruidnagelolie te gebruiken had ik geen chemische pijnstilling nodig. Het is echt waar, kruidnagel werkt echt heel goed bij mond-ellende.
Er zijn inmiddels erg veel mondverzorgingsproducten op de markt waarin kruidnagel is verwerkt. Op de alternatieve markt wordt er voornamelijk met pure essentiële olie gewerkt. Door een druppel direct op de aangedane plekken te druppelen wordt de pijn vrijwel direct minder. De tandpasta’s met kruidnagel kunnen de algehele mondflora goed ondersteunen. Het heeft mij in elk geval erg goed geholpen om door de ergste pijn heen te komen zonder dat ik daar pijnstillers voor moest slikken of een antibiotica kuur. Deze laatste is echter van toepassing als de boel gaat ontsteken. Kruidnagel heeft een antibacteriële werking wat zeer zal helpen ontstekingen tegen te gaan. De pure kruidnagel olie is zeer effectief bij het doden van drie veel voorkomende bacterië-soorten, blijkt uit onderzoek. Waaronder de bekende E.coli bacterie.  Een andere studie heeft aangetoond, dat extracten die aanwezig zijn in kruidnagel, mogelijk de groei af kunnen remmen die direct en indirect zijn verbonden aan tandvlees-aandoeningen als irritaties en ontstekingen. Het advies uit grootmoeders tijd wordt ook nog steeds als medicinaal gezien, een kruidnagel op een pijnlijke tand of kies leggen, je kaken een tijdje op elkaar houden zodat er druk op de nagel komt, dit lijkt nog altijd “ like a charm” te werken…..

VERSTANDIG GEBRUIKEN

Net als met vele andere voedingsmiddelen ( ook uit de natuur) moet je verstandig omspringen met het gebruiken van kruidnagel. Zeker als je pure essentiële olie gebruikt, moet je daar zeer spaarzaam mee omspringen. Zoals je eerder kon lezen heeft kruidnagel een zeer gunstige invloed op de lever / leverfunctie, maar als je teveel olie gebruikt kan het juist de lever beschadigen. Gebruik nooit méér dan twee druppels per dag. Heb je kies / tandpijn, kun je het beste een druppel op een gaasje druppelen en deze op de zere kies / tand leggen en je kaken even dicht houden. Ik wil je nogmaals op het hart drukken om zeer spaarzaam om te springen met kruidnagel olie, hoge doseringen kunnen echt heel veel schade aanrichten. Overmatig gebruik kan o.a:
– bloedverdunnend werken
-de bloedsuikerspiegel verlagen ( wat gevaarlijk kan zijn bij diabetes)
– allergische reacties geven
– de huid gevoeliger maken
Deze klachten zijn geconstateerd bij een zeer veelvuldig en overmatig gebruik. Neem liever geen risico en gebruik per dag niet meer dan een theelepeltje kruidnagelpoeder, niet meer dan twee druppels olie en niet meer dan 8 kruisnageltjes. Voel je je niet fijn na gebruik, staak het gebruik dan direct. Begin zeer karig met bijvoorbeeld een kwart theelepeltje per dag / 3 nagels / een druppel olie. Gebruik het niet standaard ( preventief) zonder overleg met een deskundige / arts.

POEDER OF NAGELS?

Je kunt kruidnagel in nageltjes kopen en als poeder. De poeder wordt meest verkocht als smaakmaker, de nagels worden naast hier en daar culinair veelal uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld om thee te trekken of in stoofpotjes mee te laten stoven ( hachee ) Je kunt, voor de gezonde voordelen, het beste kiezen voor de verse nageltjes die je thuis in een vijzel kneust. Hierdoor komen de aroma’s vrij en kun je daar optimaal gebruik van maken. Kies least voor biologische alternatieven, zowel poedervorm als nageltjes. Conventionele alternatieven zijn vaak erg hevig bespoten. Je kunt zowel nageltjes als poeder vinden in de biowinkel of on line. Culinair is een poedervorm meest smaakvol volgens kenners, al zeggen anderen juist dat een nagel een enorme explosie aan smaak heeft. Ik zelf ga mee met dat laatste. Kwestie van smaak….De smaak laat zich het beste omschrijven als sterk, zoet, pikant, mild en verfrissend.

WAT KUN JE ERMEE?

Culinair is kruidnagel een fantastische smaakmaker en versterker. De smaak is kruidig, mild, en licht tintelend. Het wordt veel bij vleesgerechten gebruikt om de smaak te balanceren. Ze geven hun smaak langzaam af, waardoor ze vaak in vlees worden gestoken tijdens het garen / bereiden.  Je kunt het overal in / aan en op gebruiken. In een smoothie, door talloze gerechten, baksels enzovoort. Omdat de smaak langzaam vrijkomt, kun je voor thee het beste een thee-ei vullen met 5 kruidnagels ( voor een liter thee ) en deze laten koken in water. Laat na het koken het ei even trekken. Daarna kun je het water drinken.

HEERLIJKE GEUR

Het zal je vast meteen opvallen als je een zakje kruidnagels open trekt…..de heerlijke kruidige geur doet velen denken aan knusse , warme herfst en wintermaanden….Dit komt, omdat kruidnagel de grootste speler is in allerlei kruiden / specerij-mengsels die we tijdens de herfst en winterperiode gebruiken. Denk aan appeltaart-kruiden, speculaaskruiden, koekkruiden…..Allen worden deze gedragen door kruidnagel. De specifieke smaak en geur geeft ons een behaaglijk en prettig gevoel. Het is dan ook niets vreemds, dat kruidnagel ontzettend veel industrieel wordt gebruikt in verzorgingsproducten en allerlei geurkaarsen en luchtverfrissers. Zelf kun je de heerlijkste luchtverfrissers maken door wat kruidnagels in een halve sinaasappel te steken. Of druppel 15 druppels kruidnagel olie in een flesje en schenk hier ongeveer 25 ml draagolie ( amandel olie of jobsba olie ) op, en steek er een paar geurstokjes in, het geeft wekenlang een heerlijke geur in huis.
Kluts eens een half theelepeltje kruidnagelpoeder door drie verse eitjes en bak hier een omelet van…heerlijk!
Getrokken kruidnagels in heet water kun je naast thee ook gebruiken als mondspoelmiddel bij tandvlees-problemen en andere klachten in de mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *