Waarom mogen fabrikanten zoveel liegen?

Als kind werd mij al vroeg ingepeperd dat ik niet mocht liegen. Dat ik altijd eerlijk moest zijn, ook al is de waarheid nog zo smerig, ellendig en dramatisch. Mijn ouders vonden: “ eerlijkheid duurt het langst”. En ik en mijn broers zijn dan ook zo groot gebracht. Mijn vader was er echt zeer streng in. Ik herinner mij nog, dat ik en mijn oudere broer naar onze kamer ( we deelden een kamer) in werden gestuurd met de broodkorsten die we op onze borden hadden laten liggen bij een lunch. Mijn ouders waren ook van het alles-netjes-opeten omdat zij voedsel als een luxe zagen en geen wegwerp-artikel. Mijn broer kreeg een geniaal idee: we gooien de korsten gewoon stiekempjes naar buiten, de vogeltjes zullen daar erg blij mee zijn! Terwijl wij vrolijk de korstjes het raam uit gooiden, stond mijn vader in de andere kamer er pal naast uit het zijraam het hele schouwspel te bewonderen…..We kregen huisarrest. En een flinke preek van mijn vader over hoe arme kinderen helemaal geen eten hadden. Mijn broer vond het maar onzin, maar ik was als kind al erg onder de indruk. 

Vandaag de dag hebben de preken van mijn vader mij gemaakt tot wat ik nu ben. Iemand die voedsel nooit voor lief zal nemen, eerlijk en oprecht en zeer zuinig met voedsel omspringend. Misschien is het wel daarom, dat ik de huidige voedselindustrie niet kan begrijpen. Waarom mag er wettelijk zoveel worden gelogen? Waarom eten we nooit echt wat er op een verpakking staat? Vanillevla zonder vanille. Maïsbrood zonder maïsmeel. Vezelrijk zonder vezels. Ik kan zo de hele supermarkt wel aflopen. Het ligt vol met dit soort liegbeest-producten zoals mijn kleine buurjongetje het benoemt. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat nu erger is: de fabrikanten die de hele boel bij elkaar verzinnen of de wet en regelgeving die schijnbaar hand-in-hand lijken te lopen met de fabrikanten. 

ALLES 100% NATUURLIJK……..TUURLIJK….

Tenzij je onder een steen hebt geleefd afgelopen jaren, is het je vast niet ontgaan dat we met zijn allen dikker en zieker zijn geworden. Waar kan dit nu aan liggen? Als we tien wijsvingers hadden, zouden acht vingers naar ons huidige voedsel wijzen, een wijsvinger naar onze activiteit/beweging, en een wijsvinger naar ons milieu. Ons voedsel is de grote spil. We moeten tenslotte iedere dag eten. We willen dat uiteraard zo gezond mogelijk doen. Verpakkingen geven ons de informatie over wat we inkopen en eten. We moeten daar blind op kunnen vertrouwen, en daarom zijn er dan ook wet en regelgevingen. Maar wat zeggen deze wet en regelgevingen nu helemaal? 

Als alles 100% natuurlijk mag heten, ook al is het een pak suiker???? Gaan wet en regelgevingen dan klakkeloos uit van ons verstand? Dat we heus wel weten dat suiker zwaar wordt geraffineerd, dat verse stukjes fruit in zuivelproducten neerkomt op één of twee snotterige kleine vruchtjes, dat vanillevla zonder een spoortje vanille wordt gemaakt, dat natuurlijke suikers enkel in naam natuurlijk zijn, dat vezelrijke crackers bestaan uit toegevoegde geïsoleerde vezels, dat “ vetarm” geen “ suikerarm” betekent, dat amandelmelk bestaat uit welgeteld twee amandelen en water, dat we goedkoper uit zijn met een blikje kokosmelk dan een hip kokos-toetje…..Alles lijkt opeens gezond te zijn. Alles is nu zonder dit/dat/zus en zo, maar MET….? Dat wordt niet groot uitgelicht, en willen we dit kunnen lezen, hebben we een vergrootglas nodig. 

Volgens het NVWA ( Nederlands Voedsel en Warenautoriteit ) is het zout en verzadigd vet in ons voedsel afgelopen zes jaar met 11% afgenomen. In 2014 heeft de overheid met brancheorganisaties in de voedingssector afgesproken dat in 2020 al onze voeding zodanig is aangepast in zout en verzadigd vet-gehalte dat we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen krijgen en niet meer dan 10% verzadigd vet. Het NVWA vindt de 11% verlaging echter te weinig en het gaat te langzaam. Nobel van hen. En natuurlijk is het fijn dat eraan wordt gewerkt. Maar wat uit het oog wordt verloren is, dat al die “ goedwillige” fabrikanten het gereduceerde zout en verzadigde vetten weer vrolijk opvullen met suiker en andere kunstmatige meuk. Klein voorbeeld: de groenteconserven van HAK.

Al direct na de gemaakte afspraken over de reductie van zout, heeft HAK zijn pot-groenten met minder zout geproduceerd. Maar opgevuld met suiker. Gevolg: zoetere groente waar we aan zijn gaan wennen. Doperwtjes zijn opeens mierzoet, en rode kool was nog nooit zo zoet. Is het geen water-naar-de-zee-dragen verhaal geworden? Ik vind van wel. 

VEEL GEBLER, WEINIG NUTTIGE INFORMATIE

We snappen allemaal dat een verpakking ons moet verleiden, overhalen en overtuigen dat het product erin echt supersonisch gezond goed en lekker is. Maar heel erg veel mensen snappen dit niet, en trappen dagelijks in al het geblér en getoeter op verpakkingen. Dit is  niet toe te schrijven aan de mensen, want dom zijn we geenszins. Maar we schrijven het wel toe aan de fabrikanten waar wij op moeten vertrouwen. Wat zij ons vertellen op verpakkingen, zou moeten kloppen. En omdat de wet en regelgeving daar, om het zo te formuleren. “ zeer ruim over denkt” lijken deze fabrikanten overal mee weg te komen. Sommigen zoeken de lijntjes op, sommigen wagen een gokje om sommige regels aan hun laars te lappen. Mochten ze worden betrapt, dan krijgen ze een berisping en in het uiterste geval een boete die nooit opweegt tegen de winst die er dan al is gemaakt op het product. De meeste fabrikanten blijven binnen de gekleurde lijntjes tekenen terwijl ze de boel aardig weten te flessen. Die wetten en regels…..daar kun je tenslotte flink mee aan de haal gaan. 100% natuurlijk…..tuurlijk.

WEES GEWOON EERLIJK

Ik hou van echt, puur en gezond. Maar veel mensen ook niet. Dat moet kunnen, iedereen moet daarin zijn eigen keuze kunnen maken. Wat niet eerlijk is, is dat de informatie op verpakking negen van de tien keer niet klopt. Als ik een appeltaart wil kopen, wil ik graag dat de informatie klopt op de verpakking. Ik kan dan zelf beslissen of ik deze afgaande van de informatie koop of niet. Laat een leverworst gewoon een leverworst zijn, met lever. Laat vanillevla gewoon vanillevla zijn, met vanille. Laat maïsbrood gewoon maïsbrood zijn gemaakt van maïsmeel. Laat mensen deze beslissing ZELF kunnen maken. Of iets nu ongezond is of niet, mensen moeten in ieder geval JUISTE INFORMATIE kunnen aflezen. Maak de teksten op verpakkingen eens andersom: zet de ingrediënten en voedingswaarde met koeienletters op een verpakking. Zet in koeienletters op een verpakking wat er WEL in zit in plaats van niet. Magere yoghurt met 0% vet is geen nuttige informatie, omdat deze van nature amper een spoortje vet bevat. Vla zonder suiker en vet klinkt hemels, maar niet als je er groot op zet dat het bestaat uit kunstmatige zoetstoffen als acesulfaam-K en tal van verdikkingsmiddelen. Verkopen is voor fabrikanten de kunst van het weglaten van nuttige informatie en het groot verkondigen van pluspunten die vaak ook nog eens totaal niet relevant zijn. 

Waarom mag het? Waarom mogen fabrikanten zo ver rekken in hun verkoop-kletspartjes, hun sluwe tactieken om ons om de tuin te leiden? Wel….it’s all about the money. Triest en treurig, dat onze gezondheid daaronder lijdt. Ik heb geleerd dat eerlijkheid het langst duurt. Maar afgelopen jaren lijkt het erop dat ik het al die tijd mis heb gehad, want supermarkten vol leugens worden groter en groter. Mijn vraag is dan ook op wat wij nog kunnen vertrouwen? Ik doe mijn best om alles zoveel mogelijk bloot te leggen, aan de kaak te stellen, maar in een dag zit maar 24 uur en mijn website is ook niet toereikend tot de hemel. En ik ben ook maar een mier in de mierenhoop die continu plat wordt getrapt omdat daar geld voor is. 

Ik denk, dat het eens tijd wordt dat er opnieuw naar de kromme wet en regelgevingen wordt gekeken. Tijden veranderen, wet en regelgevingen niet. Ons voedsel verandert, wet en regelgevingen niet. Laten we gewoon eerlijk zijn. Zodat we zelf weer de regie krijgen over ons voedsel. Dat vind ik. 

11 Reacties op “Waarom mogen fabrikanten zoveel liegen?

 1. Beste Monique, het is vechten tegen de bierkaai. Er is maar één manier om het op te lossen en dat is het bewustzijn van de mensen te laten vergroten. Wanneer die alleen maar echt gezond voedsel kopen, houdt de rommel vanzelf op. Daar heb je helemaal geen labeltjes, regeltjes en wetjes voor nodig. Heel veel succes met je interessante artikelen. Fijne dagen, vriendelijke groeten, Nirav

  • Er zal altijd een groep blijven bestaan die de “echte” producten niet kunnen betalen Nirav. Voor die mensen moeten we blijven vechten door bewustwording. De gezonde vonden moet goedkoper en niet de meuk!

 2. Voor “ eerlijk “ voedsel moeten wij stad en land afreizen
  en wie zegt dat ik dan “ eerlijk “ geïnformeerd wordt ? Het is vechten tegen de bierkaai ! Ik raak door deze informatie steeds gefrustreerder en met mij vele anderen ! De wil om te leven overheerst bij ons allemaal, ieder voor zich ! Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven.

 3. Hoi Monique,

  Ik kan het niet anders dan helemaal eens zijn met je betoog. Voor mij is het ook onbegrijpelijk dat de bedrijven hiermee weg komen.
  Was er niet ooit een Reclame Code Commissie die in de gaten hield of een fabrikant de consument misleidt?
  Ik vraag me af of er onder jouw lezers juristen zijn die kunnen beoordelen of er zo langzamerhand geen sprake is van een massale misleiding. En wat daar tegen te doen is.

  En ondertussen: keep up the good work!

 4. Beste Monique, over inhoud en afweerstoffen, de echt gezonde stoffen wordt amper of niets iets gezegd. Dat is de kunst van het weglaten. Onze voeding is erbarmelijk slecht. Eens leerde ik het volgende: pak alle produkten die je wilt eten de komende dagen, zet ze eerst bij je grootmoeder op tafel, “wat zij het niet wil eten omdat ze het niet herkent als eten” eet jij ook niet. Dan blijft er uit de supermarkt nog maar weinig over.

  Fijne dagen voor jullie allen.

  Ton

 5. ik ga geen boodschappen doen…….ik ga op JACHT…….
  hele mooie Kerstdagen en een gezond 2018 gewenst.

 6. De fabrikanten, regelgevers (en trouwens ook de farmacie) werken achter de schermen nu eenmaal perfect samen. It’s all about the money, en of het nu uit de vestzak of broekzak komt maakt niets uit.
  En ze weten dondersgoed dat ze alléén maar hoeven te vechten tegen een handje vol tegensputters die ze ook nog eens graag monddood of belachelijk maken.
  Bij zo’n vals spel helpt eigenlijk alleen bewust worden van wat hier gebeurd, maar ook daarin werken ze ons genadeloos tegen. Tandpasta met fluor, wifi straling, voedselverarming, vaccins, zo kan ik nog wel uren doorgaan. Hun hele spel draait om ‘controle over ons bewustzijn krijgen’, en ze schromen nergens voor om dit doel te bereiken. Liegen is voor hen dus eigenlijk een ‘must’!!! Wie dat niet kan belandt nooit hoog in hun kliek.
  Echt geen toeval dat homeopathische artsen en andere klokkenluiders bij bosjes omvallen, per ongeluk tegen een boom rijden, of van 10 hoog vallen met de knijpplekken nog in hun nek. Triest maar waar. Je doet dus héél goed werk Monique, want ik zie wel degelijk dat steeds meer mensen merken dat dingen niet kloppen zoals ze ons voorgespiegeld worden. Wie het eenmaal ziet … laat zich niet meer van de wijs brengen.

 7. Beste Monique, bedankt weer voor dit mooie artikel.
  Ook ik stink er af en toe nog in, maar doe mijn best zoveel mogelijk pure dingen in huis te halen, dit ook al omdat ik levercirrose heb, dank zij chemo, medicijnen en alle meuk.
  Ik ben dus creatief bezig om smaakmakers te maken, droog verse kruiden uit mijn tuin, die ik dan vermaal en in zout doe, zo heb ik mijn eigen kruidenzout waarvan ik weet wat er in zit, groenten heb ik ook uit de tuin, en thee, dat droog ik ook zelf, ik heb net als jij een heleboel potjes met kleurige bloemen en blad.
  Havermout, eet ik bijna dagelijks, in een smoothie, ook weer met gedroogde kruiden, hier doe ik gedroogde bloemzaden in, Citroenmelisse Brandnetel,Melde, supergezond en beter dan Tarwegras.Het is allemaal wel een werkje, maar ik heb het er voor over,en voel me stukken gezonder, kom amper bij een supermarkt.
  Dit alles mede door jouw artikelen, bedankt, en fijne feestdagen.

  • Wij zijn de ‘test dieren’ van fabrikanten en farmaceutica. Straks mogen we geen kruiden en fruit meer telen. Wordt allemaal ‘ onder de wet’ geregeld! Als wij niet opstaan worden straks onze fruitbomen en moestuinen verbrand, omdat het niet meer mag. Echt het gaat zover komen! Blijf weg uit de supermark, eet veel fruit heel veel fruit het gezondste voedingsmiddel hiet op aarde! Maar dat mag straks niet meer…. let maar op..! Bescherm onze gewassen die DE NATUUR ONS GEEFT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *