Waarom vaseline ongezond is , en review klovenzalf VAN DER PIGGE

Ik kan altijd erg uitkijken naar de herfst. Het is mijn favoriete seizoen. Weer lekker wat vroeger donker, kaarsjes aan, guur weer, en uiteraard de heerlijke herfstgroenten! Ik ben geen zonaanbidster, vanwege een lichte zonneallergie en ik kan al helemaal niet zo goed tegen hitte, ik ben een echt herfst-mens. 

Zodra het kouder wordt, ontkomen we helaas niet aan de vele vervelende kwaaltjes. In het ergste geval gaan we weer snotteren of wordt we getroffen door een griepje. Maar de kleinere kwaaltjes zijn misschien nog wel het meest vervelend. Loopneus, koude ledematen, en…KLOVEN! De potten vaseline vliegen dan ook in het najaar en in de winterperiode de deuren uit bij drogisterijen en winkels. Vaseline is enorm populair, als we onze huid willen verzachten, en vette klodder erop en klaar…..maar is dit wel zo gezond?

WAT IS VASELINE?

We staan er vast niet zo bij stil, wat vaseline in werkelijkheid nu is.. We kunnen pure vaseline ( 100% petroleum yelly ) in potten kopen, maar we komen het ook veel tegen in cosmeticaproducten als lippenbalsems, en andere zogenaamde vette crémes die de huid zouden moeten hydrateren . Vaseline is helaas een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie.
Vaseline doet helemaal niets meer of minder voor de huid dan het afsluiten. Het werkt niet vochtinbrengend, zoals vele potjes met vaseline wel beweren. Vaseline is een minerale olie, net als paraffine. Wat het doet, is een onnatuurlijke laag op de huid leggen waardoor de huid verstikt en niet meer kan ademen. Vaseline is zo populair omdat het tijdelijk verzacht en daardoor verlichting biedt. Maar het sluit de huid volledig af, waardoor de huid zijn eigen vochtregulerende vermogen verliest. Het gevolg is dat het uiteindelijk een averecht effect heeft. Stel: je smeert steeds een beetje vaseline op je gesprongen en droge lippen. Naast dat je er mogelijk wat van binnen krijgt, sluit de vette smeerolie de huid volledig af, waardoor je steeds moet blijven smeren om het verzachtende resultaat te behouden. In de vele lippenbalsems ( Labello!) zit vaseline, daarom wordt vaak gedacht dat de lip-balsems erg verslavend werken.. Je neigt continu om de lippen opnieuw in te vetten. Anders gezegd droog jij je lippen alleen maar meer uit in plaats van deze te hydrateren en te verzorgen. Overigens zijn deze beweerde “ vaseline / paraffine-verslavingen” niet wetenschappelijk bewezen, maar in de praktijk komt het erg veel voor, dat mensen niet buiten hun potten vaseline of lippenbalsem kunnen. Dit s vooral het geval als het dagelijks wordt gebruikt. 
 
Waarom wordt het nog gewoon gebruikt, als we de zeer nare bijwerkingen kennen? Het antwoord is simpel, zoals altijd: het is goedkoop en het levert heel veel geld op. Vaseline is een zeer goedkope basisgrondstof in de wereld van uiterlijke verzorging. Je moet het een beetje vergelijken met suiker in de voedselindustrie. 
Van vaseline “ afkicken” is lastig. Dit, omdat de huid na het staken van het gebruik van vaseline enorm droog wordt en in het ergste geval gaat scheuren ( kloven) Het kan weken duren, eer de paraffine de huid uit is gewerkt, en de natuurlijke huidbarriëre zich herstelt. In deze herstelperiode is het belangrijk, om zo min mogelijk op de huid te smeren, en meest natuurlijke producten te gebruiken. Biologische, natuurlijke cosmetica kun je gelukkig steeds beter vinden. Deze natuurlijke producten laten de huid gewoon ademen, en werken wel echt verzorgend. 
Na het zogenoemde “ revitaliseringsproces” zal je huid weer optimaal kunnen functioneren en zal waarschijnlijk ook door het gebruik van de betere middel zachter en gehydrateerd aanvoelen. 
Als je erg veel vaseline hebt gebruikt is het mogelijk dat de huid een langere herstelperiode nodig heeft. Dit kan zich ontpoppen in een droge, trekkerige huid, rode vlekjes en/ of uitslag. Dit is gelukkig wel van voorbijgaande aard. Afhankelijk van de veerkracht en conditie van de huid duurt een herstelperiode enkele dagen tot 2-3 maanden. 

IMG_2356

JA, MAAR….DIE KLOVEN!!!!!!

Goed.
Mag de boodschap duidelijk zijn dat we voortaan geen potten vaseline meer moeten inslaan voor de koudere maanden. Maar ja…we houden nog wel gewoon onze klachten! Kloven en gesprongen lippen zijn de meest gehoorde klachten in de koudere maanden. Kloven ontstaan door uitdroging en zijn herkenbaar als scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Kloven ontstaan vrijwel altijd zodra het kouder weer wordt, maar ook in de lente en zomermaanden komt het voor. Het komt bovendien vaker voor bij vrouwen, als bij mannen. 
Kloven , ook wel “ rhagde” genoemd, zijn onwijs pijnlijk. Ze springen op de meest ongewenste momenten voornamelijk in handen en vingers / vingertoppen, voeten en hielen, en het meest irritantste is dat ze bijvoorbeeld in lippen springen of in de mondhoeken wat eten en drinken en zelfs praten behoorlijk pijnlijk kan maken. 
Kloven komen het meest voor in de herfst / wintermaanden, omdat dan de lucht droger wordt. Maar het komt ook best veel voor in de zomermaanden, als de felle zon de huid bijvoorbeeld uitdroogt, of als we veel in het water zijn. Water ontdekt vocht aan de huid. Op plekken waar wat eelt is opgebouwd, zoals hielen en vingertoppen, kan de verdikte huid makkelijk scheuren, de onderliggende huid scheurt dan gezellig mee met alle ellende van dien. Nog een vervelend detail is dat een eenmaal opengescheurde huid vaak weer na herstel opnieuw openscheurt. 
Echt voorkomen kun je het uiteraard niet, maar je kunt wel wat maatregelen nemen om de droge , vochtige lucht in huis te minimaliseren. Hang zodra de kachel weer gaat branden overal vochtbakken op, of koop een luchtbevochtiger. Zet je verwarming nooit te hoog, ook niet in de auto. 
Maar het belangrijkste : verzorg je huid optimaal, met de juiste producten. En the, daar wringt de schoen, want waar vind je een echt goede pot zalf? 
Omdat ik iedere herfst en winter standaard last heb van kloven in mijn vingers, ben ik alvast op zoek gegaan naar een speciale klovenzalf. Deze zijn volop verkrijgbaar. Maar regulier kun je net zo goed een pot vaseline kopen omdat in vrijwel alle kloven-zalven en smeersels vaseline het basis ingrediënt betreft…….;( 
Het toeval wilde dat ik onlangs ben benaderd door VAN DER PIGGE, een begrip in Haarlem. Ze bestaan al sinds 1849 !!!!!De winkel in Haarlem is historisch en heeft nog erg veel oude invloeden, een genot om even doorheen te wandelen. Het oude pand aan de Gierstraat 3 is een plaatje om te bewonderen. 
De winkel borduurt voort op waar ze mee zijn begonnen: uitsluitend pure, en natuurlijke producten verkopen. Dat ligt in mijn straatje 😉 en dus kreeg ik wat producten toegestuurd om te reviewen. Daar zat een klovenzalf bij tot mijn grote blijdschap. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. 
IMG_5204
 

WAT IS HET?

Het begint al meteen bijzonder, want het is een balsemstick in een potje. Je verwacht dus een potje zalf, maar je moet het potje voor gebruik ondersteboven houden, zodat de stick omlaag vat. Vond dit erg grappig. Maar ik was uiteraard benieuwd naar de samenstelling. Nou, dat zit wel goed. Deze stick is namelijk in basis opgebouwd uit olijfolie. Daaraan is toegevoegd: 
 
– bijenwas ( dus helaas-pindakaas, niet geschikt voor veganisten….) 
– zonnebloemolie
– salboomwas
– Japanse sumacwas ( carnaubawas)
– vitamine E
– vitamine C
 
That’s it. Geen agressieve hulpstoffen of chemisch geneuzel. De zalf ruikt heel licht kruidig. Het is een harde zalf / stick, je moet het direct op de huid smeren, dus geen geneuzel met vingers in een pot, wat meest onhygiënisch is. 
Het is een “ all purppose”zalf, je kunt het dus echt overal voor inzetten. Dit zijn o.a:
 
bij een schrale huid
– bij een droge huid
– bij gebarsten en gesprongen huid
– bij kloven en eelt
– bij een ruwe huid
– als lippenbalsem
– op wintersport
– voor voetverzorging en handverzorging
– voor de nagelriemen
 
Een potje bevat 100 ml ( stick) en kost € 10,95. Je doet er echt maanden mee omdat het in een stick is verpakt. Dit is waanzinnig zuinig in gebruik en bovendien voorkom je dat je teveel gebruikt. 
IMG_5205
 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik vind de stick een uitvinding, echter is het de eerste keren toch nog even wennen. Als de stick uit de pot glijdt ( pas op, dat gaat snel) moet je je vinger op de stick drukken om hem vast te klemmen. Dan kun je het op je huid gebruiken/ aanbrengen. Ik vind het wel een beetje klungelig, maar je kunt ook een spateltje gebruiken en steeds wat balsem af schrappen., Dat ga ik denk ik ook doen. 
Nadeel is dat het niet geschikt is voor veganisten, Dat is jammer. Misschien is het een idee om de bijenwas eruit te laten, zodat het wel geschikt is voor de steeds groter wordende groep vegans, Ik ben geen “ die hard vegan” ( 98%) dus ik slik de bijenwas wel. Maar het is denk ik wel een gemiste kans. 
IMG_5215
De zalf/ balsem vind ik GEWELDIG. Het is een lekkere vettige balsem die heerlijk uitsmeert op de huid Het ruikt zeer licht kruidig. Ik heb hem nu een paar keer gebruikt als lippenbalsem en daar is hij geweldig voor. 
Het sluit de huid niet af, maar laat het lekker natuurlijk door ademen. De verzorgende bestanddelen doen hun werk goed, mijn armen die ik voor deze test had ingesmeerd voelde heerlijk aan, niet al te vettig, en rook licht kruidig. FIJNE pot voor komende herfst en winter! Hij staat al klaar! 

IMG_5211 

WAAR KAN IK HET KOPEN OF BESTELLEN?

Zoals eerder geschreven kun je deze klovenzalf kopen in de winkel van VAN DER PIGGE in Haarlem ( zie website voor meer details) Maar ze hebben ook een webwinkel. Daar kun je deze klovenzalf VIA DEZE BESTELLINK  bestellen. 
 
 
 

SUPER KORTINGSACTIE! 

Ik mag van VAN DER PIGGE jullie een week lang 20% korting geven op de klovenbalsem!!!!!! Je betaalt dus geen € 10,95 maar € 8,76!! 

 • Zolang de voorraad strekt
 • Alleen geldig in de webwinkel en met kortingscode ” Kloven2019″
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice
 • Kortingsactie loopt van maandag 21 Januari 2019 tot zondag 27 januari 2019

IMG_5212

 

12 Reacties op “Waarom vaseline ongezond is , en review klovenzalf VAN DER PIGGE

 1. Als ik in Haarlem ben bezoek ik altijd Vd Pigge, zo een leuke winkel, deskundig personeel met een goed advies, en hele goede meukvrije produkten !!

 2. Maria Zelf gebruik ik altijd cocosolie…dat is helemaal puur natuur…vooral heerlijk voor kloven in je hielen.

 3. Producten die je maanden gaat gebruiken kun je zowieso beter oppakken met een schone! spatel. Zeker als je het op verschillende lichaamsdelen toepast zoals voeten met kloofjes EN lippen.

 4. Op de site kan ik de potjes bestellen voor €13,50 en niet voor €10,95 zoals je vermeldt in je e-mail….

 5. Goedemorgen Monique!
  Ik heb het hele jaar door extreem droge benen, wat erg erg is als ik een legging aan heb, en die uit trek, van alles al geprobeerd (ook de vaseline) maar niets helpt????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *