Waarom verse schone lucht belangrijk is + review Boneco W200 luchtwasser

Ik woon ruim 22 jaar ( wat vliegt de tijd! ) in een klein, schattig jaren vijftig huisje, gelegen in de groene kant van Rotterdam. Ik woon er al 22 jaar met heel veel plezier en alhoewel ik vaak sputter en mopper over het ruimtegebrek en de oudere staat van de woning, is het toch echt over de jaren heen “ mijn hutje” geworden. Ik huur het. En omdat ik al zo lang huur, betaal ik ook nog een lekker laag huurtje 😁😁 waar menig studenten stik-jaloers op kunnen zijn in hun gehuurde kippenhokjes voor het dubbele. Ik vind mijzelf een ongelofelijke bofkont, al is dit huis ook niet zaligmakend. Het heeft ook nadelen, zoals gehorigheid, dicht op elkaar zijnde buren, poreuze muren waar geen spijker meer in is te slaan, té kleine keuken, verouderde kamers, en ga zo nog maar even door. Gelukkig heb ik het redelijk weten te treffen ( so far) met mijn buren en zijn deze ongemakken te overzien. Ook kun je zelf veel doen om je huisje zo aangenaam mogelijk te maken.

Alhoewel er aan iedere woningbouwvereniging, dus ook het mijne, altijd wel IETS schort, mag ik algemeen genomen niet heel erg hard foeteren over mijn woningbouwvereniging waar ik mijn woning bij huur. Ze zijn wat dat betreft één van de betere die Nederland rijk is, en ze ondernemen ook vrij veel voor mens dier en milieu. Dat waardeer ik enorm. Zo kregen we zo’n drie jaar geleden klimaatbeheersing in huis. Inclusief dubbele beglazing en ventilatoren. Het hele pand werd geïsoleerd van buiten en kreeg als ware een dikke jas aangetrokken. In de zomermaanden kan ik daarvan balen, want de temperatuur kan in huis dan behoorlijk oplopen en dagenlang worden vastgehouden, maar in de herfst en winter scheelt het aanzienlijk. Nu ben ik zelf al jaren milieu en duurzaam aan het leven in mijn huis. Al voordat voordat de woningbouwvereniging aankwam zetten met dubbele beglazing had ik deze er allang in laten zetten. Verder stookte ik nauwelijks omdat ik het eerder te warm heb dan te koud, en mocht ik het fris krijgen , dan deed ik gewoon wat warms aan. Wat dat betreft veranderde er niets, maar in huis merkte ik uiteraard wel meteen iets van de klimaatbeheersing. Al was en is dit ook niet veel, omdat ik ook qua ventileren sinds ik hier woon alles doe om mijn huis goed geventileerd te houden. Ik heb dan ook, als één van de zeer weinigen die in dit soort huisjes tonen, nooit last / last gehad van schimmelplekken op muren. Ik hou ook alle roosters schoon, door ze regelmatig schoon te zuigen met de stofzuiger. De mensen die om de zoveel jaar dit alles komen reinigen en controleren zijn dan ook binnen 3 minuten weer weg bij mij, en zijn ook erg blij met mijn inzet. Ze hoeven nooit iets te doen. “ Mevrouw, als iedereen toch eens zoals u was! Dat zou ons bergen werk schelen! “ wordt er vaak gezegd. Begin dit jaar heeft de woningbouw ook opdracht gegeven om alle meterkasten veilig te maken en te vernieuwen. Het zijn allemaal fijne dingen die een huis veiliger, aangenamer, gezonder en duurzamer maken.

GEZONDE LUCHT IN HUIS, NOG STEEDS ONDERSCHAT

Zeker als je in een oudere woning woont, of je dit nu huurt of hebt gekocht, is het zeker raadzaam om eens naar de luchtkwaliteit in huis te kijken. Alhoewel dankzij de corona meer ruchtbaarheid werd gegeven aan het binnen klimaat, is er nog altijd veel vaag en onduidelijk. Met het gevolg, dat de meeste consumenten er niets kwaads of ongezonds in zien. Sommigen denken ook door zo nu en dan heel even een deur of raam open te zetten, de frisse lucht het allemaal wel weer recht trekt in huis. Zo werkt het helaas niet. Natuurlijk is buitenlucht binnenlaten een must, maar niet om zo af en toe te doen. Dan heeft het namelijk niet zo heel erg veel effect. Ook speelt de luchtverontreiniging een grote rol. Als je de botte pech hebt om bijvoorbeeld vlakbij vliegvelden , fabrieken en andere bedrijfsterreinen waar veel wordt geproduceerd, te wonen loop je veel meer risico op gezondheidsklachten. Soms zelfs behoorlijk ernstige, zoals long-ziekten en hart en vaat-ziekten. Ook als je vrij dicht bij druk begane ( snel) wegen woont, of aan de rand van een drukke straat, is het fijnstof-gehalte ook vele malen hoger. Ook zijn centrums van drukke steden als Rotterdam en Amsterdam hoger in fijnstof-concentraties. Kortom, er zijn allerlei factoren te bedenken om je eens meer te gaan verdiepen in de luchtkwaliteit van jouw binnenhuis of kantoor / werkplek.
Laten we eerst beginnen met het grote WAAROM het zo ontzettend belangrijk is om verse frisse lucht in te ademen. Uiteraard kun je zelf denk ik ook wel logisch nadenken, en begrijpen, dat verontreinigde lucht nooit fijn is om in te ademen. Maar wat erg veel mensen niet weten, is dat die lucht OVERAL is. En, zoals ik eerder vertelde, in sommige gevallen / sommige leefgebieden is die lucht meer verontreinigd waardoor het risico op gezondheidsproblemen vele malen groter is. Woon je midden in het bos of in bosrijk gebied, dan bof je, dan heb je de meeste kans op gezonde lucht in te ademen. Ook is de luchtkwaliteit op sommige plaatsen in de wereld extreem veel beter en schoner dan in druk bewoonde gebieden. Denk aan de frisse zuivere berglucht in de bergen, of de frisse luchtstroming dankzij veel bomen. Mensen met long en luchtweg-problemen kunnen in deze gebieden soms helemaal bijtrekken en nergens last meer van hebben. Het gebeurt dan ook best vaak dat mensen naar deze plekken emigreren voor een betere kwaliteit van leven te vinden. Dit toont, hoe ontzettend belangrijk gezonde lucht is.
Er wordt gezegd “ lucht = leven, en leven = lucht “ en dat is zeer zeker een waarheid. Zonder bomen zouden wij bijvoorbeeld niet kunnen ademen, het is daarom bizar te noemen dat we zoveel bomen kappen voor meer ruimte te creëren voor woon/ leef / werk/ verkeer.. Toen ik hier 22 jaar geleden kwam wonen stonden er in mijn straat prachtige oude eiken. Reusachtig groot, imposant, indrukwekkend en ieder seizoen weer anders. Ik genoot er zo intens van, tot twee jaar geleden iemand dacht “ hey, laten we die bomen daar eens weghalen om te vergallen aan parkeer-plek”
Dit was destijds het trieste aanblik, ik kan er nu nog altijd met tranen in mijn ogen naar kijken. Ik mis deze bomen nog iedere dag, niet alleen omdat ze zo mooi waren, maar ook het thuis van vele vogels en vleermuizen, het hield voor mij erg veel zon tegen in huis, en uiteraard mis ik de frisse schone lucht die deze bomen ons iedere dag opnieuw cadeau gaven. We ( “ we “  zijn ik en de straat) hebben ons er nog tegen verzet door dit tegen te houden maar uiteindelijk gaf de gemeente ook toestemming, TRIEST.
Gelukkig is er nog wel WAT overeind gebleven, maar het zal nooit meer zo fijn worden als het was.
Wist jij, dat we gemiddeld zo’n 89% van onze tijd binnen doorbrengen in Nederland ? Zeker tijdens de corona-piek zaten we noodgedwongen binnen. Een zeer lage luchtkwaliteit in de binnen-omgeving waar jij je vaak bevindt kan zeker gevolgen hebben op je algehele gezondheid, maar ook op je energie en concentratie. En al voelt het alsof frisse lucht wat via open gezette deuren en ramen “ schoon” is, door de verontreinigingen in de lucht is dat niet geheel zo. Afhankelijk van waar jij je bevindt kan de fijnstof extreem hoog oplopen. Alleen ventileren is dan ook stiekempjes niet genoeg. En omdat we ons huis maar zeer kort ventileren, door ramen en deuren bijvoorbeeld niet langer dan een uur open te zetten als het buiten kouder is, zal ook dit maar een minimaal effect geven. In 2021 scheef mijn collega Daan een zeer verhelderend artikel over schone lucht en waarom dit erg belangrijk is. KLIK HIER om dit artikel te lezen.

LUCHTREINIGERS EN FIJNSTOFMETING

Als je HET ARTIKEL VAN DAAN hebt gelezen vraag jij je vast af waar je nu moet beginnen. Want HOE meet jij nu de fijnstof in jouw huis ? En zijn al die luchtreinigers waar we afgelopen corona periode mee werden neer geknuppeld, nu wel zo effectief ?
Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TU in Eindhoven vindt van wel. Hij doet gericht onderzoek naar luchtreinigers. Wel zet hij een kanttekening achter zijn oordeel. “ je hebt erg goede luchtreinigers, maar ook minder goede en ronduit belabberde..” Hij betreurt het dan ook zeer dat er nog altijd geen officieel keurmerk bestaat voor luchtreinigers. De markt lijkt daardoor volgens hem op het Wilde Westen. Wat bovendien ook nadelige gevolgen kan hebben. In sommige filter-technologieën  komen restproducten vrij ( zoals ozon ) die schadelijk kunnen zijn, Een slecht apparaat kan deze niet of niet optimaal genoeg vangen waardoor deze zelfs schadelijk kunnen zijn. Blocken waarschuwt dan ook om erg goed te letten bij aankoop van luchtreinigers. Mijd opvallend goedkopere varianten waar het onduidelijk is waar het vandaan komt en kies gerenommeerde merken. Deze hebben hun naam immers hoog te houden.
Volgens Blocken heb je een goede luchtreiniger als deze tenminste 85% van de schadelijke stofjes uit de lucht die door de filters gaat, kunnen halen. Het gaat dan om o.a fijnstof, formaldehyde , pollen, bacteriën en virussen Veel fabrikanten van luchtreinigers vermelden uit eigen beweging een bepaalde horeveelheid uit de lucht te kunnen halen, bijvoorbeeld 99%. Blocken zegt dat dit met een korrel zout gelezen moet worden omdat fabrikanten neigingen hebben om aan de hoogste kant te zitten. Er zit ook nog een andere kant vast aan luchtreinigers. En dat is het onderhoud. De ene consument doet dit beter dan de ander en dat heeft zeker veel invloed op de uiteindelijke werking. Ook zijn er verschillende filter-technologiën, zoals plasmafilters, hepafilters, en koolstoffilters. Allen werken net weer even anders, niet één is superieur . Volgens Blocken werkt een combinatie he beste. Maar ook hier geldt dat het om een goed onderhoud vraagt. Ook benadrukt hij dat een luchtreiniger nooit een volledige vervanging kan zijn voor verse lucht. Veel mensen denken dat zij met een paar luchtereingers in huis en alles potdicht gehouden kunnen leven alsof ze in de bergen leven, maar dat is een illusie. Het blijft ontzettend belangrijk om iedere dag voldoende te ventileren. En daarmee wordt bedoeld :
langer dan twee uur ventileren
– zorg voor een constante lucht-verversing, het GEHELE JAAR DOOR. Dit kun je bijvoorbeeld doren door het gehele jaar ventilatieroosters open te zetten., Zorg wel dat deze roosters goed schoon blijven
Als je graag wilt weten hoe het nu zit met het fijnstof-gehalte in jouw huis, dan zijn daar verschillende manieren voor. Er zijn vrij veel meet-apparaten op de markt waarmee je dit zelf kunt meten, maar je kunt het ook door een professional laten uitvoeren. In de meeste gevallen zijn deze laatste meest betrouwbaar en adequaat omdat zij werken met zeer professioneel meet-apparatuur . Wil je het graag zelf in de gaten houden, dan zijn er verschillende sensoren verkrijgbaar waarmee je bepaalde stoffen in huis kunt meten, zoals bijvoorbeeld TVOC, stikstofdioxide en delen van fijnstof. Veel sensoren kunnen echter de fijnere deeltjes niet meten, er zijn wel apparaten verkrijgbaar die dit wel kunnen, maar zijn een stuk duurder.
WAAR je de metingen uitvoert is van groot belang. Zo kan een meting bij een raam genomen heel anders uitpakken dan een meting bij een dichte muur. Ook kunnen de concentraties van verontreinigde stoffen afhankelijk zijn van de plek waar je het meetapparatuur plaatst, de afstand van de bron, het tijdstip van de dag en de hoeveelheid uitstoot van de bron. Veel critici zeggen dan ook, dat zelf meten een beetje gebakken lucht is, omdat de vele ( vrij pittig geprijsde ) meet-apparaten nooit echt adequaat kunnen meten. Bij fijnstof moet worden bedacht, dat de kleinere deeltjes met diameters onder 0,5 miljoenste meter ( micrometer ) niet worden geregistreerd. Het rijksinstituut heeft op hun website een duidelijk en verhelderend artikel, KLIK HIER

BONECO LUCHTWASSER

Als je hebt besloten om voor een luchtreiniger te gaan, dan kan er vrij veel op je af komen.Dankzij de corona ellende zijn luchtreinigers niet aan te slepen en zien we ook op deze markt plotseling een enorme wildgroei-plaag. Zoals Bert Blocken al eerder vertelde, is het dan ook echt heel erg belangrijk, dat je jezelf goed inleest op een merk. Een luchtreiniger van een zeer slechte kwaliteit kan juist alleen nog maar schadelijker uitpakken, omdat de werking niet optimaal is en alles als ware om kan draaien.
Voordat ik klimaatbeheersing in huis kreeg, gebruikte ik de BONECO LUCHTWASSER W200. intensief. Ik gebruik hem nu nog steeds regelmatig in mijn werk-kamer, waar ik erg vaak ben. Ik gebruik het voornamelijk als bevochtiger.  Ik vind het by-far één van de allerbeste luchtreinigers op de markt. En wilde daarom ook persen deze Boneco apparaten binnen zetten bij Puur & Fit. Boneco, een Zwitsers toonaangevende fabrikant op gebied van luchtbehandeling-apparatuur, bestaat inmiddels al zestig jaar en heeft een wereldwijde bekendheid. In 2019 namen zij het Amerikaanse bedrijf ENVION over, om op de Amerikaanse markt meer te kunnen groeien. In 2015 werd het merk BONECO ZWITSERLAND  opgericht en sindsdien gaan de apparaten wereldwijd als zoete broodjes over de toonbank. Het is het meest toonaangevende merk voor mobiele luchtbevochtigers en luchtreinigers. De toestellen hebben een hoogwaardige kwaliteit in prestatie en bruikbaarheid. Ze zijn niet alleen efficiënt en nuttig, maar ook zeer fraai om te zien. De ventilatoren zijn bijvoorbeeld geen straf om in je woonruimte te plaatsen, het maakt bijna geen geluid, koelt de kamer optimaal door een unieke luchtstroom, en zijn enorm duurzaam.
De W200 variant is mijn absolute favoriet. Dit is een luchtbevochtiger die de lucht reinigt van de grotere deeltjes, denk aan huishoudelijk stof, maar ook pollen. Het filter is een draaiende verdampingsmat wat zorgt voor een zacht-water-verdamping, Tijdens dit proces worden er meteen zwevende deeltjes uit de lucht “ gewassen “ en kan de luchtreiniger tot 500 gram water verdampen. Ter vergelijking : andere luchtwassers halen 250 gram.
De Boneco is een luchtreiniger en bevochtiger in één. Het is geschikt voor ruimtes met een maximaal oppervlakte van 60 M2. / tot 150 M3 .  Hij wordt vooral zeer geprezen om zijn gebruiksgemak en het zeer gemakkelijke onderhoud. Hij heeft nog een zeer groot pluspunt, en dat is zijn stilte. De meeste luchtreinigers hoor je op de achtergrond “ brommen en / of zoemen” Met een stand van <25 dB ( A ) mag hij zelfs fluister-stil worden genoemd. Ideaal dus voor in de slaapkamer, of werkkamer. Het is een fraai apparaat om te zien en neemt niet erg veel ruimte in beslag. Voor zeer kleine woningen dus ook best ideaal. Hij is er in de kleuren zwart en wit, altijd passende kleuren voor ieder interieur.
Het apparaat bevat twee prestatie-niveau’s wat kan worden geselecteerd met een handig te bedienen draaischakelaar. In de laagste stand verdampt de W200 ongeveer vier liter per 24 uur. In de hoogste stand verdampt hij ongeveer acht liter per 24 uur.  Qua reiniging kunnen de verdampingselementen gewoon in de vaatwasser worden gereinigd, wat het super-onderhoudsvriendelijk maakt. Het is ook mogelijk om een pure etherische olie toe te voegen als je een fijne aangename geur in huis wenst. De watertank kan 4,5 liter aan. Als de tank leeg is zal er een LED-lamp gaan branden en schakelt de luchtwasser zichzelf automatisch uit. Voor de liefhebber nog wat specificaties :
– Voltage is 220 Volt, het vermogen 13-23 Watt
– hij weegt vijf kilogram
– de afmetingen : L X B =. 28 X 28 X 41,2 CM
De watertank is direct te vullen met water, Voor het eerste gebruik plaats je een zogenoemde IONIC SILVER STICK . Deze krijg je bij je apparaat geleverd en kun je daarna los bestellen als het vervangen dient te worden.  Dit stickje heeft een belangrijke functie in de luchtreiniger. Het staafje bestaat uit o.a zoals de naam zegt, zover. Dit geeft ionen af waardoor bacteriën, algen en virussen op natuurlijke wijze onschadelijk worden gemaakt in stilstaand water. De stick wordt meteen actief zodra het in contact komt met water. De zilver-ionen lossen op totdat de benodigde concentratie in het water is bereikt. Afhankelijk van het gebruik gaat zo’n staafje een jaar mee, dan is het tijd om te vervangen. Bij de zilverstick komt een handig stickertje die je onder je apparaat kunt plakken om je zo te herinneren wanneer de stick aan vervanging toe is. Een stick kost € 29,95 en lang de stick niet in aanraking komt met water blijft het onbeperkt houdbaar. Het staafje is mega-eenvoudig te bevestigen in de watertank, met één klik.
De W200 wordt geprezen om het enorme gebruiks-gemak. En simpelheid. Zo geeft de machine geen kalk-afzettingen op bijvoorbeeld meubels en vloeren. Het filter houdt de kalk vast.
Uiteraard zijn er t.o.v andere luchtreinigers nadelen. Zo heeft de W200 geen functie waarmee je de machine via een APP kunt bedienen. Ook meet het geen fijnstof. Ook wordt er veel gemeld in recensies dat de functies maar minimaal zijn, een beetje té simpel dus. Het is waar je graag voor kiest. Voor mij persoonlijk hoeft al die poes-pas en hocus-pocus-kijk-ons-even-hip-zijn niet 😁

HET GEBRUIK

Als je last hebt van bepaalde allergieën kan deze W200 een uitkomst bieden. Hij wordt dan ook meest aangeschaft door mensen met bijvoorbeeld long en luchtweg-klachten om beter te kunnen slapen. Het apparaat is fluister-stil, en neemt weinig ruimte in beslag door het slimme design. Je zet het als ware in een vergeten hoekje van een kamer en je weet niet dat hij aan staat.
Ik gebruik deze W200 nu al wat jaartjes en ook bij Puur & Fit staat de Boneco iedere dag aan. We worden er blijer en scherper van. Ik vind het echt een top-apparaat die ik ook kan bedienen met mijn onkunde met machines 🥹 en dat is echt heel prettig moet ik je zeggen. Ik heb eigenlijk geen omkijken naar de luchtreiniger. Ik vervang het staafje eens per jaar en reinig regelmatig het filter in een bad van baking soda ( wel goed uitspoelen) De kast is zeer eenvoudig en snel te reinigen met een klamvochtig doekje.
Ik vind het heerlijk om het apparaat in mijn werkkamer aan te hebben als ik aan het werk ben. Ik ben opmerkelijk scherper.

WAAR TE KOOP ?

De BONECO W200 heb ik binnen gebracht bij Puur & Fit. Daar is hij verkrijgbaar in twee verschillende kleuren :
– VOOR DE ZWARTE UITVOERING KLIK JE HIER
– VOOR DE WITTE UITVOERING KLIK JE HIER

2 Reacties op “Waarom verse schone lucht belangrijk is + review Boneco W200 luchtwasser

  1. Hoi Monique , als ik deze in de woonkamer zet bereikt hij dan de gehele woning? Beneden en bovenverdieping of moet deze dan af en toe naar boven?

    • lees mijn artikel even goed, daarin staat ok het bereik Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *