Warme spierzalf/balsem

Overal is tegenwoordig wel een zalfje voor. Of je nu last hebt van pijnlijke gewrichten, kneuzingen, stijve en stramme spieren, koude voeten, vermoeide benen, of een stijve nek, overal lijkt een tover-zalf voor te bestaan. Negen van de tien keer werken al deze zalfjes niet. Of geven ze hooguit wat verlichting. Of ze nu werken of niet, we kopen ze massaal in. Drogisterijen liggen er vol mee en de verkoop van zelfhulp-middeltjes steeg afgelopen jaren aanzienlijk. 

Al deze zelfhulp-middelen laten zich inspireren op de krachten in de natuur. Maar er waren eerder al erg veel mensen geïnspireerd:  onze grootouders. Wie kent ze niet, de bekende “ oma-weet-het-beter” middeltjes en recepten? Deze eeuwenoude recepten gaan nog steeds mee in deze huidige tijd. Zeker afgelopen jaren waarin we weer een beetje terug willen naar de basis. En die basis, dat ligt in de natuur. De natuur heeft erg veel medicinale werkingen. Van kruiden tot specerijen, van planten tot bomen. Vele bloemen en planten staan al eeuwenlang bekend om hun heilzame werking. Denk aan kamille, of gember. De bewezen effecten worden vaak gebruikt om een zalfje of pilletje te promoten. Mar de werking is eigenlijk net zo grillig als de natuur. Het helpt de ene keer wel, de andere keer niet.
Sommige middelen uit de natuur staan bekend om een specifieke werking. Zo is citroen zuur en wordt dit gebruikt in erg veel producten als een citroenzuur/stabilisator. En zijn pepers heet en pittig en verwarmend in en op ons lichaam. Vandaar dat de meeste spier-zalven en balsems op basis van pepers worden gemaakt. Een goed voorbeeld is tijgerbalsem. Tijgerbalsem wordt vaak gemaakt van kamfer, maar sommige varianten worden ook gemaakt van pepers. Helaas wordt er in tijgerbalsem nog meer gestopt als vaseline en parafine.
Ik geloof sterk in de helende krachten van de natuur. Dit neem ik niet zomaar aan, ik heb heel veel ervaringen waaruit steeds blijkt dat middelen uit de natuur medicinaal en heilzaam werken. Ik sport erg veel en fanatiek en vraag daarom ontzettend veel van mijn spieren. Het is daarom niet ongewoon meer voor mij, dat ik spierpijnen heb, krampen of verzuringen. Soms overbelast ik mijn spieren gewoonweg teveel. En dat moet ik dan ;letterlijk bezuren Jaren geleden vond ik op een Engelse website voor natuurgeneeskunde een zeer gemakkelijk te maken recept voor een zalf wat je op overbelaste en verzuurde spieren kunt smeren. Maar de zalf werkt ook tegen stijve spieren, stramme spieren, stijve nek, pijnlijke rug, en kneuzingen. Ook helpt het tegen koude voeten. Ik heb het toen overgenomen, en in een lade gelegd….Nu, jaren later kwam ik het tijdens het opruimen weer tegen. Ik besloot het direct te gaan maken. We zijn nu twee weken verder en ik heb deze zalf steeds gebruikt in plaats van andere zalven. Ik ben blij verrast. Wat is “ het geheime ingrediënt?”   Nou, gewoon iets wat in bijna elke keukenkast is terug te vinden: CAYENNE PEPER.

IMG_1648

DE WERKING VAN CAYENNE PEPER

We kennen cayenne peper voornamelijk als specerij. We strooien het over ons voedsel om iets een beetje pittiger te maken. De gezonde voordelen van pepers zijn al eeuwenlang bekend. KLIK HIER om alles over peper te lezen.
Wat niet veel mensen weten, is dat cayenne peper uitwendig net zo weldadig kan werken. Het is zelfs een belangrijke medicinale aanwending. Cayenne peper werkt weldadig op onze huid. Het verbetert om te beginnen de doorbloeding. Zodra je vers gevijzelde cayenne pepers op je huid smeert, zal de huid roder worden. Heb je last van koude voeten, kun je deze ook met cayenne insmeren.
Het werkt tevens ontstekingsremmend. En ook nog eens pijnstillend. De Inca’s gebruiken cayenne nog altijd als middel tegen kneuzingen. Verder is bekend dat het helpt bij insectenbeten, en spier en gewrichtspijnen.
Ik wil er wel een kanttekening bij zetten. Om te beginnen vond ik geen wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken waarin deze werkingen zijn bevestigd. Maar ik vond ook geen tegenstrijdige informatie.
IMG_1755
Verder is het belangrijk, dat je BIOLOGISCHE cayennepeper kiest. Cayenne peper is ontzettend goedkoop en daarom ook overal verkrijgbaar, maar niet-biologische varianten zijn vaak vol bespoten met bestrijdingsmiddelen. Je kunt in principe zowel de peulen als het poeder gebruiken voor uitwendig gebruik, maar er wordt overal benadrukt, om voor de verse peulen te kiezen, en deze zelf kapot te vijzelen in een vijzel. De verse cayenne peulen kun je vinden in de biowinkel onder het merk “ het blauwe huis”. Kun je deze niet vinden? Dan volstaat biologische cayennepeper in poedervorm ook. Ik heb voor dit recept verse gevijzelde peulen gebruikt.
IMG_1643

HOE MAAK JE DE ZALF?

De zalf vraagt 24 uur voorbereiding. Je moet daar dus rekening mee houden. Voor deze zalf heb je vier ingrediënten nodig. Deze kun je vinden in biowinkels of bestellen via webshops. Ik vond al mijn ingrediënten gewoon in de biowinkel. Je hebt nodig:
BIJENWAS
Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd en waaruit zij de wanden maken van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing en stuifmeel worden opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt. Bijenwas bestaat voor ongeveer 60% uit myricine dat op haar beurt uit ongeveer 30% myricylpalmitaat bestaat. Verder komen in bijenwas cerotinezuur, melissinezuur en vergelijkbare zuren (12 %), alkanen (ongeveer 14 %), alcoholen (ongeveer 1 %) en andere stoffen, zoals bijensoortspecifieke aromastoffen (6 %) voor. Zuivere bijenwas wordt al eeuwen door de mensen als een waardevol product beschouwd en door hen voor verschillende toepassingen gebruikt. Tegenwoordig wordt bijenwas in zuivere vorm en/of gemengd met andere (synthetische) stoffen o.a. toegepast in de industriële, religieuze, artistieke, medische, en farmaceutische sectoren. Bijenwas wordt ook vaak gebruikt om snoepjes, dropjes e.d. te glanzen. Jaarlijks importeert West-Europa duizenden tonnen bijenwas uit vrijwel alle continenten van de wereld. Biologische bijenwas kun je voornamelijk vinden via internet en sommige biologische supermarkten. Het is net als glucerine niet goedkoop: per zak van 500 gram 18 euro. Voordeel is wel, dat je er ontzettend lang mee doet omdat je nooit erg veel nodig hebt.
OLIJFOLIE
Het is aan te raden, om een zeer goede olijfolie te gebruiken. Zie het zo: wat smeer jij het liefst op je huid? Ik kom dan al snel uit bij pure olijfolie.
CAYENNEPEPER
Hierboven heb je er al het één en ander over kunnen lezen. Kies dus liefst voor biologische peulen. Kun je deze niet vinden, dan kun je ook voor biologische poeder kiezen. Je kunt een biologisch gecertificeerde cayennepeper HIER BESTELLEN. 
PEPERMUNTOLIE 
Pepermuntolie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bovengrondse delen van pepermunt. Het is een zeer veel gebruikte olie in de cosmetica-industrie, denk aan tandpasta en mondwater. Met name de aanwezige mentor in pepermuntolie werkt heilzaam op spieren en gewrichten. Het werkt tevens goed bij spanningshoofdpijn, en we komen pepermuntolie vaak tegen in zalven en balsems tegen bijvoorbeeld spier en gewrichtspijnen en reumatische klachten.  Je kunt echte pure biologisch gecertificeerde pepermunt olie HIER KOPEN . 

IMG_1644

HET RECEPT VOOR EEN POTJE VOL:

Extra nodig:
  • een kom + pan
  • een stukje hydrofiele doek of een koffiefilterzakje

ZO MAAK JE HET:

Doe de olijfolie samen met de gekneusde peulen / cayennepeper in een kom, en roer goed door elkaar.  Zet een pannetje met water op het vuur en zet het kommetje erin. Laat op laag vuur alles au bain marie verwarmen, ongeveer 12-15 minuten. LET OP: blijf opletten dat de olijfolie niet verbrandt. Haal de kom uit de pan en roer opnieuw door. Laat dit 24 uur trekken op een donkere koele plek. ( niet in de koelkast) Je kunt er ook voor kiezen, om de intrek-tijd korter te laten duren, maar dan is de werking ook minder.
Drapeer de volgende dag een hydrofiele doek of koffiefilterzakje of andere doek over een kom en schenk de massa in het doek, knijp deze voorzichtig uit zodat de olie overblijft in de kom.
Laat de bijenwas au bain marie smelten. Zodra de was volledig is versmolten, de olie en pepermuntolie in één keer aan de was toevoegen en direct goed blijven roeren. Als de olie goed is vermengd in de was, de massa overgieten in een schaaltje of schone glazen pot. Laat het enkele uren terug stollen.
 IMG_1654

 HOE GEBRUIK JE HET?

Bewaar de zalf op een koele  en donkere plaats, bijvoorbeeld in een diepe kast. Voor het eerste gebruik meer je eerst een heel klein beetje op de bovenkant van je hand. Dit zal direct warm gaan aanvoelen. Smeer de zalf met lichte ronddraaiende bewegingen in de huid. Wacht hoe je huid reageert. Probeer het dus eerst altijd even uit voordat je je benen of andere pijnlijke plekken ermee insmeert. Iedere huid reageert immers anders.

Mijn ervaring was, dat de zalf pas na twee keren insmeren hielp. Maar vriendlief hoefde maar één laagje te smeren voor zijn stijve nek. Het kan dus sterk verschillen. Het hangt ook van de klacht af en de aard van pijn.Het blijft vettig op de huid, dus pas op met kleding. Enkele tips

  • Koude voeten? Smeer ze goed in met de zalf, en trek oude sokken aan. Laat dit enkele uren intrekken. Je voeten zullen snel verwarmen, de bloedsomloop verbetert en…je houdt er een heerlijke zachte huid aan over! Je kunt dit ook voor koude handen gebruiken, gebruik dan handschoentjes om alles in te laten trekken.
  • Ruwe plekken ? Deze zalf is ook perfect tegen een droge, schilferige huid.
  • De zalf werkt ook tegen lichte kneuzingen. Smeer de pijnlijke plek in met de zalf en dek af met een steriel gaasje om goed te laten trekken.
  • Kapotte nagelriemen? Smeer ze dagelijks in met een beetje zalf. Masseer de riemen goed in met de zalf.

Geen wonderzalf

Onthou, dat dit geen wonderzalf is of een wondermiddel of tover-balsem. Het is een mogelijke oplossing voor tal van huidproblemen, maar het geeft geen enkele garantie. Het werkt bij mij goed, maar dat wil niet zeggen dat het voor jou ook goed werkt. Ik heb ook twee lagen nodig eer het bij mij warm wordt, het kan echt per persoon verschillen.

 IMG_1653

10 Reacties op “Warme spierzalf/balsem

  1. Ik lees dat je pepermuntolie van Tisserand gebruikt. Heb je ooit al eens de oliën van DoTerra gebruikt? Misschien wel de moeite waard om deze eens te onderzoeken? Dit zijn de beste, puurste oliën.
    Ik ben benieuwd naar jouw onderzoek over Doterra oliën.

  2. Hoi Monique,

    Waar haal jij jou bijenwas? Op het internet zie ik door de bomen het bos niet meer. Gewoon bij de Imker? Alvast bedankt!

    Vriendelijke groet,

    Nadine

    • ik koop het bij de biowinkel, maar je kunt ook op internet goed kopen. Warme groet!

  3. Hoi, vraagje kan het ook grmaakt worden met chili peper? Want dat heb ik nog genoeg in huis. Groetjes linda

  4. Hallo Monique,

    Ik heb de balsem gemaakt met goudgeperste shea butter met kokosnoot olie van het merk ‘Zoya Goes Pretty’. Ik had nog geen bijenwas maar wel de nood om te smeren.
    In combinatie met de olijfolie, ik heb de verhoudingen gekozen als voor met de bijenwas, is deze niet tot zalf/balsem gestold.
    Mijn eigenlijke vraag volgt nu: bij de au-bain-Marie-methode schrijf je dat de olie kan verbranden. Hoe zit dat? Olie, olijfolie kan toch onder de honderd graden Celsius niet verbranden? En au bain Marie, met water neem ik aan kan niet heter worden dan honderd graden C.
    Om een optimaal extract te krijgen vroeg ik me af welke temperatuur jij aanhoudt. Googelen op ‘au bain Marie geeft er een minimum van 72 graden C. Misschien dat dat te laag is voor ons doel? ( De balsem voelt niet zo heet aan ).

    • Je hebt wel bijenwas nodig om het goed te laten stollen. Sheabutter stolt ook wel, maar niet als het teveel word verdund. Het gaat ook met chili peppers! Ik maak deze met chiliolie

  5. Hallo Monique,

    Is olijfolie echt nodig? Normaal heb ik wel olie maar het is op. Zou ik ook ander soort olie kunnen gebruiken?

    • Met andere olie kan prima. Je kunt bij zalven kiezen wat je hebt, of evt kijk je nog naar de eigenschappen van de olie op bv je huid. Het idee is dat je het middel wat je gebruikt (in dit geval de cayenne) toepasbaar maakt. Omdat je het dikker wilt aanbrengen dan olie, verdik je een zalf met bijenwas.

      Op andere vragen: met bio chili kan denk ik ook. En volgens mij kan olie niet verbranden als je het au bain-marie verwarmt, bij mij is dat in elk geval nog nooit gebeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *