Wasbare watten-pads om mens , dier en milieu te sparen!

Naast goed en gezond eten is het verzorgen van je huid nét zo belangrijk. Onze huid doet veel voor ons terwijl we ons dit helemaal niet zo realiseren. Het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf, het vormt de belangrijke barrière tussen onze organen en het houdt ons op de juiste temperatuur. Daarnaast geeft het ons zelfvertrouwen, want een mooie, gave huid is nog altijd een schoonheidsideaal.

Onze huid dus. Die moeten we goed behandelen. Het is immers, net als onze nieren, lever en klieren een levend weefsel. Alles wat we op onze huid smeren wordt voor zo’n 60-65% direct opgenomen en komt in de bloedbaan terecht.
Je merkt pas goed wat de huid voor ons doet als je er wat aan gaat mankeren. Dit hoeft niet erg drastisch te zijn, zoals huid-aandoeningen, ook een zeer gevoelige huid kan voor veel overlast zorgen. Ik kan daar over meepraten. Tot ongeveer mijn 22 ste jaar had ik eigenlijk nergens last van. Ja, ik had een wat gevoelige huid, maar echt snel reageren op synthetische stoffen deed het in deze tijd nog niet. Dit gebeurde, leek het, van de eén op de andere dag. Plotseling lag ik helemaal open of zat ik onder de vuurrode plekken als ik een paar likken Nivea créme op mijn huid smeerde. Bizar. Het dwong me om de alternatieve wereld van lichaamsverzorging in te duiken. In de jaren 80 / 90 ( want daar praat ik nu over ) waren ze lang niet zover zoals ze anno 2019 zijn betreft natuurlijke, pure, en biologische lichaamsverzorging. En vond je dan wat in een reform-winkeltje, dan betaalde je je scheel. 🤓 Als arme student waren dat complete financiële aanslagen op mijn budget maar ik was eraan overgeleverd. De crémes stonken, en waren ook nog eens erg vettig. Maar veel keus was er niet. Gelukkig zijn de tijden veranderd en kun je bijna overal gezonde, pure, biologische alternatieven kopen.
Ik wil het ook graag goed voor het milieu doen. Ik begin een soort van nieuwe allergie te ontwikkelen voor plastic. Ik mijd het waar ik het kan vermijden. Ik let daarom niet alleen op wat er in een product zit, maar ook waar het in is verpakt. Niet alleen lichaamsverzorging is vaak in overvloedig plastic verpakt, ook de hulpmiddelen om onze huid optimaal te kunnen verzorgen bevat heel veel plastic. Denk aan sponsen, tandenborstels, tandenstokers, wattenstaafjes, watten pads, maandverband, inlegkruisjes en ga zo maar door. Ook hier staan we anno 2019 nog niet genoeg bij stil. Tijdens mijn SEPTEMBER PLASTICVRIJ maand heb ik de nadruk gelegd op dit soort gebruiksvoorwerpen. Om de consument te verduidelijken dat ook deze , op het oog onschuldige, gebruiksartikelen het milieu enorm belast en de plastic soep laat groeien. Ik ga het in dit artikel hebben over watten pads. Ik maakte mij tot voor kort ook schuldig aan het kopen van biologische watten-pads. Alhoewel ik wist dat het verre van plastic vrij was, was mijn meest nuchtere gedachte dat ik op zijn minst toch rekening hield met het milieu door 100% katoenen wattenpads te kopen die zijn gemaakt met zuurstof . Als je niet veel te besteden hebt, dan ben je blij met iedere betere optie. Toch zat al dat plastic om de watten-pads heen mij enorm dwars en aangezien ik aardig wat watjes gebruik, ging het uiteindelijk bij mij knagen, en ben ik op zoek gegaan naar een meest milieuvriendelijke en plastic-vrije alternatief. Ik kwam terecht bij www.puurenfit.nl en wel op deze pagina. Wasbare watten pads? Daar moest ik meer over weten. Ik nam contact op met puur & fit en ik kreeg zeet attent een pakje katoenen watten pads thuisgestuurd om vrijblijvend te testen.

WAT ZIJN WASBARE REINIGINGSPADS?

De pads zijn van het merk IMSE VIMSE, voor mij geen onbekend merk. Dit Zweedse merk bestaat al 30 jaar, en is opgericht door de Zweedse Marie Walleberg. Zij had maar één missie: gebruiksvoorwerpen die we dagelijks veel gebruiken 100% puur, biologisch, bioafbreekbaar en 100% milieuvriendelijk maken. Er wordt alleen biologisch geteelde katoen gebruikt wat afkomstig is van leveranciers die zijn gecertificeerd als onderdeel van het CONTROL UNION CERTIFICATION programma.
IMSE VIMSE zelf staat cercertificeerd door OEKO-TEX STANDARD 100. Dit is een wereldwijd ONAFHANKELIJK test en certificatiesysteem voor ruwe, afgewerkte textielproducten op alle verwerking niveau’s. Met name het onafhankelijk spreekt mij zeer aan. Bijna alle zogenaamde 100% katoenen producten worden dermatologisch getest wat eigenlijk niet zo heel veel zegt. Daarnaast worden deze testen vrijwel altijd financieel ondersteund door fabrikanten en leveranciers. IMSE VIMSE werkt onafhankelijk, net als ik 😀 dat schept een band ..
Deze 100% puur katoenen wattenpads zijn dus wasbaar, zoals eerder gezegd. Dit maakt het ontzettend duurzaam. Ze zijn gemaakt van een dubbel-laagste uitvoering waardoor ze een beetje aanvoelen als een fluweelzachte badhanddoek. Net ruw genoeg om je huid goed schoon te kunnen maken, zacht genoeg om je huid niet te beschadigen en te irriteren. Nu kun je je afvragen, wat er mis is met “ the good old washand”. Dat vroeg ik mij aanvankelijk ook af, wat het verschil eigenlijk was. Maar daar zit wel degelijk een verschil. Dit merk je zeker als je net als ik een vrij gevoelige huid hebt. Als ik mijn gezicht zou wassen met een washand, hoe zacht ook, zit ik meteen onder de rode vlekken, die maar langzaam weer weg trekken. De stof is voor de gevoelige huid nét even wat te grof. Ook kunnen wasmiddelen ( middel, verzachters ) de huid kwetsen en irriteren.
Deze pads zijn zo zacht, dat zelfs de meest tere babyhuid ermee verzorgd kan worden. Ook de meest overgevoelige, droge, barstende, tere huid , en huid-aandoeningen als acné en eczeem, zijn goed te verzorgen met deze zachte pads. Ze irriteren de huid niet en laat de huid verder met rust, reinigt alleen waar nodig is.

HOE ZIT HET MET DE HYGIËNE?

Een grote vraag die bij mij opkwam is de hygiëne van deze wasbare pads. Je kunt ze oorspronkelijk gewoon in de wasmachine gooien, maar ja, daar wordt mijn huid ook niet vrolijker van omdat het dan alsnog wordt geïrriteerd door wasmiddelen ( ook al zijn deze bij mij ook 100% meukvrij ) Daarnaast vroeg ik mij af hoe hygiënisch het werkt, omdat bacteriën zich vrij snel kunnen nestelen in dit soort dingen. Washanden zijn wat dat betreft bijvoorbeeld ook grote bacterie-bronnen.
100% bio-katoen heeft een zeer hoog natuurlijk absorptie-vermogen. Zo kan het meer dan 20 x zijn gewicht in vloeistof opnemen. Katoen is van nature micro-geventileerd waardoor de huid goed kan ademen Het bevat geen chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. Katoen werkt, net als bamboe, anti-bacterieel. Daarom worden er ook erg veel sanitaire producten als afdroog-doeken, maandverband, tampons en inlegkruisjes gemaakt van 100% katoen. Als je verstandig en op de juiste manier omgaat met 100% biologisch katoen, kun je er jarenlang plezier van hebben.
Deze pads kun je het beste op de hand wassen, in een badje van baking soda. Goed uitspoelen en drogen is dan nog alles wat je moet doen. Uiteraard kunnen ze behoorlijk vies worden, bijvoorbeeld om make up te verwijderen. Dan kun je ze het beste in de wasmachine gooien en deze mee wassen tot 60 •C. Liefst 30•C en met ecologische wasmiddel, gebruik in ieder geval géén wasverzachters. Dit kan je huid, als hij gevoelig is, irriteren.

WAAROM ZIJN WATTEN-PADS SLECHT VOOR HET MILIEU?

Er zijn “ slechte’ en “ goede” watten-pads verkrijgbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld uit 100% gebleekt katoen zijn gemaakt of uit verschillende ( synthetische) materialen. Het katoen wat wordt gebruikt wordt ongesponnen verwerkt. Het katoen wordt vervolgens gebleekt en steriel gemaakt. Dit zijn altijd wel weer bewerkingen die het milieu belasten.
De “ goede” alternatieven zijn de watten-pads die zijn gemaakt van 100% katoen en met zuurstof zijn geproduceerd. Dit is een stuk minder milieu-belastend. Maar ook deze zijn nog altijd verpakt in plastic. Ik kocht mijn watten-pads erg goedkoop bij de ACTION, daar kosten ze nog geen € 79 eurocent per 50 stuks. Alhoewel de watten zelf minder belastend zijn voor het milieu, produceren ze linksom of rechtsom afval, en veel plastic verpakkingen. Per jaar worden er zo’n 7 miljard wattenschijfjes weggegooid in Nederland, die niet worden gerecycled. Daarnaast zijn ze behandeld met bleekmiddelen die zeer belastend zijn voor het milieu. Dit woog voor mij uiteindelijk te zwaar, waardoor ik op zoek ging naar alternatieven. Washandjes zijn voor mij geen optie omdat mij huid overgevoelig is, zeker mijn gezicht. Wattenschijfjes zijn goedkoop, waardoor het ook een zeer populair wegwerp-product is en de verleiding groot is veel te gebruiken. Allemaal extra belastend voor het milieu en de plastic soep groeit.

DE TEST

Ik heb ze een week lang gebruikt ter vervanging van mijn wegwerp-katoenen ( gebleekte ) watten pads. Als je iets op je pads wilt gebruiken, bijvoorbeeld een reinigingsmelk of lotion, maak dan eerst je pad vochtig .
Hierdoor wordt alles veel beter verwijderd . Het werkt eigenlijk verder precies hetzelfde als gewone wattenschijfjes. Alleen veel fijner, aangenamer en geen pluis-gedoe! De pads voelen ontzettend aangenaam zacht aan op je huid.  Alles gaat goed van de huid af, en mijn huid geeft geen enkele vervelende reactie. Sterker: het lijkt er juist enorm van te genieten. Wattenschijfjes kunnen soms ook wat irritaties geven omdat ze wat scherpe randjes kunnen hebben. Daar krijg ik meteen last van ( rode, geïrriteerde huid ) Daar heb je met deze pads geen last van. Of je ze nu droog of vochtig gebruikt, het geeft je huid een heerlijke reinigingsbeurt zonder de huid lastig te vallen.
Na gebruik heb ik ze in een kommetje met heet water en wat baking soda ( even laten oplossen ) gedaan en kort laten weken, daarna even wat schoon geschorst en goed uitgespoeld. Daarna laten drogen. Ze zijn na een wasbeurt weer perfect te gebruiken.
Natuurlijk kun je ze ook gewoon in de wasmachine gooien. Je kunt ze wassen tot 60•C. Ik kan zelf helaas ook maar moeilijk tegen wasmiddelen op mijn huid. Gelukkig heb ik daar het minst last van als ik ecologische wasmiddelen gebruik, maar toch kan mijn huid wat lichte reacties vertonen. Vandaar ik liever geen washandjes over mijn gezicht gebruik, de rest van mijn lichaam kan het gelukkig verder prima aan. Ik raad je wel aan, indien je ze liever in de wasmachine wast, om geen wasverzachters te gebruiken. Dit verkort de duurzaamheid aanzienlijk. Ik ga ze zeker ook vast eens machinaal wassen, ik denk dat het in dit geval best goed zal uitpakken. Voorlopig was ik ze met de hand uit, en daar ben ik erg tevreden over! Super! Voor mij voortaan geen wattenschijfjes meer, kijk eens hoeveel plastic ik daar op jaarbasis mee bespaar en het milieu veel minder belast! JOEHOE! 😄😄😄

ZIJN ER NADELEN?

De aanschaf is even pittig. Voor 10 pads betaal je € 9,95. Maar bekijk het vooral al een zeer fijne investering in jezelf, je eigen gezondheid en die van andere mensen, dieren en natuurlijk het milieu. Daar heb ik het eerlijk gezegd dubbel en dwars voor over. Het zal vast in het begin even wennen zijn, om iets meer handelingen te verrichten ( omspoelen, wassen ) maar na twee dagen was dit voor mij al helemaal niet meer onder mijn aandacht. Het wordt net zo gewoon als tanden poetsen.

WAAR TE KOOP / TE BESTELLEN?

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar, let ook hier goed op de samenstelling. Er zijn veel katoenen wasbare pads verkrijgbaar die synthetische materialen bevatten. Let ook op verpakkingen, zorg dat deze vrij zijn van plastic. En controleer, of de certificeringen aanwezig zijn.

OOK WASBAAR MAANDVERBAND / INLEGKRUISJES

Er zijn van IMSE VIMSE ook diverse varianten in wasbaar maandverband en inlegkruisjes verkrijgbaar. Dit gaat om exact hetzelfde katoen als de watten-pads. KLIK HIER voor meer informatie ver wasbare maanverband. 
NOTIFICATIE: ik kreeg de pads en de wasbare maandverband in dit artikel besproken gratis thuisgestuurd. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid. Ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via kortingsacties. Dit review is on-afhankelijk en vrijblijvend geschreven. 

20% korting op de watten pads en maandverband van IMSE VIMSE!

Ik mag van www.puurenfit.nl een leuke korting bieden in mijn September plasticvrij-maand! Wat dachten jullie van 20% ? Dat is nog eens leuk kennismaken!

  • De kortingen zijn gelding op de volgende producten:

– de wasbare wattenpads KLIK HIER

– de wasbare maanverband voor strings, KLIK HIER

– de wasbare inlegkruisjes voor slips , KLIK HIER

– de wasbare maandverband, regular maat, KLIK HIER

– de wasbare maandverband voor de nacht, KLIK HIER

  • De kortingen zijn alleen geldig met de kortingscode ” nowaste”
  • Zolang de voorraad strekt
  • De korting is geldig van dinsdag 17-9-2019 tot maandag 23-9-2019.
  • Lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van PUUR EN FIT

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *