Wat is een basis olie? En hoe maak je de beste keuze?

Ik hou enorm van echte, zuivere, pure ( basis )  oliën, zowel culinair als voor mijn uiterlijke verzorging. Dat heeft overigens best even geduurd, die liefde. Ik was vroeger helemaal geen fan van olie op mijn huid. Ik vond het vies, glibberig en plakkerig. Ik was meer van de body Butters, die in sommige gevallen nog glibberiger konden zijn …😁 Om de één of andere reden liet ik olietjes, in welke vorm ook, links liggen. Pas in 2016/ 2017 begon ik mij te interesseren voor oliën. Ik ontdekte, dat het juist zeer goed werkte voor mijn overgevoelige en zeer kwetsbare huid. Ook etherische oliën ( aromatische oliën )  kregen mijn interesse en vandaag de dag gebruik ik zowel basisolie als etherische oliën zeer frequent..

Nu is het ene olietje het andere niet en andersom. Daar kwam ik al vrij snel achter. Niet alleen kunnen de verschillen in oliën zitten in hun specifieke werkingen op onze huid, ook de samenstellingen  en productie-methoden van fabrikanten is cruciaal. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met kokosolie. Daarin is er ook een hele zwendel aan zeer geraffineerde en onzuivere wereldwijd in de omloop. Dit heeft zeer veel invloed op kwaliteit en werkzaamheid. In dit artikel vertel ik alles over basis olie, en waarom dit heel erg fijn kan zijn voor je huid. Daarnaast test ik zeven verschillende basis oliën. Maar eerst: wat is basis olie nu precies?

WAT IS BASIS OLIE?

Je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen, het woord BASIS OLIE. Het wordt erg veel verward met etherische / essentiële oliën, maar dat zijn echt twee heel verschillende werelden.
Een basisolie is een pure” vaste “ olie, dus geen vluchtige olie. Het wordt gewonnen uit een persing, wat liefst koud moet gebeuren. De olie kan uit verschillende zaken worden geperst zoals kokosnoot, noten zaden, pitten, maar ook uit bloemen, planten en vruchten.  Basis olien worden meest gebruikt om te dienen als draagolie in een verzorgingsproduct. Dat wil zeggen, dat ze andere ingrediënten als ware dragen om zo bijvoorbeeld een goede verdeling te krijgen, een betere smeerbaarheid en een betere werking voor de huid of haren.
Etherische oliën zijn de zogenoemde vluchtige oliën, deze vervliegen in de lucht. De geur van zo’n olie is door een vervlieging-of-verdampingsproces goed merkbaar. Deze olien worden gewonnen uit plantaardige materialen als planten en bloemen. Door destillatie en / of koude persing hebben etherische oliën elk een unieke en geconcentreerde samenstelling. Dankzij het bijzondere chemotype ( geografischer oorsprong en kenmerkende teelt en extractie-methoden ) kent iedere etherische olie een eigen specifieke werking. Deze olie worden veelvuldig ingezet in de aromatherapie.
Door de zeer sterke concentraties van etherische oliën kun je niet iedere olie zomaar rechtstreeks op je huid gebruiken. Sommigen zijn zo krachtig dat ze irritaties kunnen geven. Ook zijn vrij veel mensen allergisch of intolerant voor deze krachtige oliën / geuren, en kunnen bijvoorbeeld huid irritaties krijgen van producten waarin deze pure etherische oliën in zijn verwekt als geurstof, of krijgen hoofdpijn-klachten.  Etherische oliën worden vaak gebruikt in biologische en natuurlijke alternatieven als geurstof.
Basis oliën zijn zogenoemde “ vaste “ oliën. Ze kunnen in de meeste gevallen direct op de huid worden aangebracht, en kunnen zeer uiteenlopende eigenschappen bezitten. Basis olie is afgelopen erg populair geworden dankzij de DIY rage ( do-it-yourself) Veel mensen vinden het superleuk om zelf hun verzorgingsproducten te maken, een basisolie is dan in één van de hoofd-ingrediënten.

DE ENE BASISOLIE IS HET ANDERE NIET

Als je een Kruidvat of Etos binnen wandelt kom je daar ook dit soort basis oliën tegen. Ze vertellen allemaal te bestaan uit 100% olie, maar vergis je daar niet in. Om te beginnen is een pure olie nooit goedkoop. Als een pure olie vrij goedkoop wordt aangeboden kun je daar dan ook je vraagtekens bij zetten. Het heeft alles met een productie proces te maken. Een echt goede , zuivere en pure olie wordt om te beginnen nooit gestandaardiseerd. Daarnaast moet een zuivere olie zuiver blijven en dus niet worden geraffineerd, en / of ontgeurd.  Wil je een ECHT zuivere olie, dan wordt deze ook niet gefilterd. Dit kan betekenen, dat je in je olie nog wat sediment of andere natuurlijke deeltjes kan vinden. Dit wil overigens niet zeggen dat je olie niet in orde is of sneller bederft. Het is juist een mooi teken dat de olie loepzuiver is gehouden. Vind je deze deeltjes storend, dan kun je ze altijd zelf nog uit je olie zeven met een zeer fijne zeef.
Echte, pure , zuivere olie kost veel om te maken, en daarom kunnen verkoopprijzen onmogelijk spot-goedkoop zijn. Als je dus een flesje Argon-olie voor een habbekrats bij de Action kunt kopen, Think twice. Dit kan onmogelijk een echt zuivere olie zijn. En mis je juist al die gunstige eigenschappen. Vergelijk het met een echt zuivere kokosolie en een ontgeurde kokosolie. Uit de ontgeurde is alles uit getrokken, wat een “ dode” olie oplevert. Zo werkt dit ook met pure basis oliën. Hoe meer zuiver, hoe meer werkzaamheid. Bijvoorbeeld in terpenen.

WAT ZIJN TERPENEN?

Goed…terpenen dus…..maar wat is dat eigenlijk? Kort door-de-bocht zijn terpenen een klasse van organische moleculen die zijn afgeleid van ISOPREEN, een organische verbinding. Het zijn geur en smaakstoffen die in zo’n 50.000 verschillende planten voorkomen, het zijn vluchtige aromatische stoffen.  Alle terpenen hebben in principe deze zelfde chemische basis, maar daar zijn heel veel variaties op waardoor iedere terpeen toch anders is. Het is als een schaaltje yoghurt waar je steeds verschillende stukjes fruit aan toevoegt: de basis blijft hetzelfde maar door andere smaken toe te voegen verandert het continu van smaak.
Terpenen zijn één van de meest verspreide en meest diverse groepen plantaardige stoffen die er bestaan. Planten gebruiken terpenen voornamelijk om planten-etende insecten af te schrikken terwijl geuren van bijvoorbeeld verschillende koolsoorten de planten etende insecten juist aantrekken met hun geuren. Ook geurstoffen die planten gebruiken om bijvoorbeeld vlinders dn bijen naar zich toe te trekken voor de bestuiving behoren in de meeste gevallen tot de familie van de terpenen. In de natuur is de geur van een terpeen onwijs belangrijk. Geen wonder dat het ook voor vele andere doeleinden m.b,t geuren wordt gebruikt, denk daarbij aan parfum., luchtverfrissers, maar ook aan geur en smaakstoffen.
Wist je dat terpenen ook onwijs belangrijk zijn voor onze gezondheid? Zo is de terpeen BETACAROTEEN zeer belangrijk voor de aanmaak van vitamine A. Ook zijn veel vitaminen afgeleid va terpenen, met name de vet-oplosbare vitaminen als vitamine A, D, E en K.
De terpenen in pure ( zuivere en etherische ) oliën worden tegenwoordig op grote schaal gebruikt. Ze zijn een belangrijk bestanddeel in levensmiddelen en in cosmetica. Tevens worden ze vaak ingezet in de alternatieve geneeskunde / aromatherapie . Sommige geuren terpenen kunnen mogelijk zorgen voor een betere opname van andere stoffen in de huid waardoor deze een diepere en doordringender effect krijgen. Hoe meer terpenen er dus aanwezig zijn in een pure / etherische olie, hoe beter voor de huid.

HOE KIES JE NU EEN PURE, ZUIVERE EN “ ECHTE” BASIS OLIE?

Dat je een gemiddelde fabrikant / leverancier / webwinkel niet op zijn of haar mooie bruine Bambi-ogen moet vertrouwen, vertel ik je al jaren via mijn artikelen. Dit geldt zeker voor pure basis olie. Er is veel meuk op de markt. Zeker de goedkopere aanbieders kunnen deze oliën verkopen. Waar kun je op letten?

* Een olie moet alleen bestaan uit 100`% olie

* Een olie moet niet zijn geraffineerd. Als je daar geen enkele informatie over kunt vinden, laat de olie dan staan.

* Een olie moet niet zijn gestandaardiseerd. Ook hier geldt, dat als dit nergens staat vermeld op een verpakking, je de olie beter kunt laten staan

* Een olie moet niet zijn geraffineerd en / of zijn ontgeurd. Zeker populaire oliën als Argan olie en amandel olie kunnen nergens naar ruiken, terwijl deze van nature wel degelijk een lichte zoete geur moeten bezitten

* Kies liefst voor een olie die niet is gefilterd.

 

* Let op de kleur van een olie. Een zeer transparante olie kan duiden op bewerkingen. Afhankelijk van het type olie kun je ook goed beoordelen op kleuren. Avocado olie heeft bijvoorbeeld van nature een donkere kleur.

* Kies liefst alleen voor biologische oliën, deze moeten aan meer strengere eisen voldoen.

* Koop je oliën alleen in via betrouwbare adressen. Lees recensies.

* Kost een olie bijna niets? Koop dit dan niet, hoe verleidelijk ook. Het kan 9/10 keer duiden op een zeer bewerkte en goedkope productie

* Kies betrouwbare merken

* Kies liefst oliën die zijn verpakt in glazen flesjes, en zijn gemaakt van donker glas. Dit garandeert een betere kwaliteit een houdbaarheid.

Wat meest belangrijk is, is om van een flesje zoveel mogelijk achtergrond-informatie af te kunnen lezen. Een fabrikant die geen geheimen heeft zal dit zeker doen. FUSHI, één van mijn persoonlijke favoriete merken in basis oliën, is bijvoorbeeld zeer open over de afkomst en productie van een olie. Zij vermelden een specifieke datum van een oogst, een pers-datum en een productie datum. Dit is zeer waardevolle informatie voor de consument. Daarnaast geven zij een volledige garantie en vermelden zij keurmerken. FUSHI is tevens een zeer ethisch bedrijf, en hebben verschillende awards in de wacht gesleept. Dit merk is een goed voorbeeld van hoe het zou moeten.
Ik kocht, ter voorbeeld, dit flesje amandel olie in mijn biowinkel, voor € 7,15 Van het merk HET BLAUWE HUIS, wat voor mij een favoriet merk is in kruiden en specerijen. Het flesje is van glas ( fijn! ) maar er staat verder op het etiket ontzettend weinig informatie. Zo kun je niet  direct aflezen om hoeveel ml het gaat  ( dat ontdekte ik later pas met inzoomen van mijn foto ) en ontbreken de keurmerken terwijl er op de verpakking wel wordt geclaimd dat het uit een biologische teelt afkomstig is. Op internet vond ik, dat het flesje 100 ml bevat en staat in veel product-informatie dat het gaat om een biologisch-dynamische teelt. Op het originele flesje kunnen we echter NIETS aflezen. Overigens ook niet, dat het gaat om een pure, niet-gestandaardiseerde, ongeraffineerde , ongefilterde olie. We lezen alleen “ koudgeperste amandel-olie. “ Nu geef ik dit merk het voordeel van de twijfel, maar hun achtergrondinformatie kan absoluut beter. Het geeft mij een vage indruk. Ook gezien de vrij goedkope verkoopprijs.

ZEVEN VERSCHILLENDE OLIËEN GETEST

Iedere basisolie heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de behoeften van je huid. Heb je een kwetsbare en overgevoelige huid zoals ik? Dan kun je het beste voor oliën kiezen die je huid verzorgen, verzachten, en hydrateren. Wil je een lekkere massage olie? Gebruik dan een vrij vettige olie als avocado olie. Om je een beetje op weg te helpen heb ik zeven verschillende pure basis-oliën opgezocht en getest op mijn eigen kwetsbare een overgevoelige huid. De meeste pure oliën zijn gelukkig zeer geschikt. Ik heb zo mijn eigen favorieten, die ik hieronder kort met je doorneem, en heb getest.  Te beginnen met de RASBERRY-SEED OIL ( framboos-zaad-olie ) van het merk FUSHI
FUSHI is een Engels bedrijf die met zeer exclusieve, pure en zuivere oliën zeer onderscheidend blijft in de markt. Waarom ? Omdat zij specifiek zijn. Op iedere fles kun je lezen waar de olie vandaan komt, wanneer de oogst heeft plaatsgevonden, wanneer de persing heeft plaatsgevonden en wordt er niets gefilterd. Ze verkopen zowel biologische als niet-biologische oliën. Je kunt je nu vast afvragen waarom ze niet alleen maar biologische oliën verkopen, maar dat heeft simpelweg te maken met het feit dat sommige basis oliën niet bestaan in biologische vormen, of in biologische vorm zo vreselijk duur wordt dat fabrikanten hier niet voor kiezen.  Zoals deze framboos-zaadolie. Het is niet biologisch, maar verder 100% puur, zuiver en koud geperst. Anders gezegd doet het exact hetzelfde als de biologische vorm. Frambooszaad-olie is ultiem geschikt voor de droge en ( snel ) geïrriteerde huid. Het is extreem rijk aan carotenoïden, anti oxidanten en vitamine E, allemaal zeer gunstige stoffen voor onze huid. Daarnaast heeft frambooszaad-olie een zeer opmerkelijke ontstekingsremmende werking waardoor het een zeer fijne olie is voor de probleemhuid. Denk daarbij aan eczeem, huiduitslag en ander huid-ongemak. Het is rijk aan polyfenolen, die de huid o.a kunnen ondersteunen in herstel en de huid meer elasticiteit te geven. Het wordt daarom ook vaak toegevoegd in anti-age producten. Ik gebruik deze olie voornamelijk als mijn huid rood, gezwollen en geïrriteerd is ( door bv insecten-beten ) Een heel klein druppeltje volstaat. Als je op zoek bent naar een olie die je huid kan herstellen, dan is dit zeker een geschikte kandidaat. Goedkoop is het niet: je betaalt voor 100 ml gemiddeld € 28.00 maar het is zeer zuinig in gebruik. Je hebt er echt ontzettend weinig van nodig. Ook een fijne after-sun olie overigens!
De tweede FUSHI favoriet is de avocado olie. Ik bak ook graag met culinaire avocado olie ( let op, dat zijn twee verschillende producten! ) Deze olie is wel biologisch en geperst uit avocado pulp van de oogst van het seizoen om zo de versheid en werkzaamheid te kunnen garanderen. Echt pure avocado olie is rijk aan vitamine A,B6, en C, en is rijk aan mineralen als magnesium en kalium. Avocado olie wordt dan ook niet voor niets gezien als een soort wonderolie voor de huid. Het wordt enorm veel industrieel toegepast in verzorging en cosmeticaproducten. Het is uitermate geschikt om de gort-droge huid te verzachten en te verzorgen en ik gebruik deze olie dan ook vooral in de herfst en wintermaanden. Ook gebruik ik de olie om mijn voeten een “ packing” te geven. In de zomermaanden kunnen je voeten nogal eens ruw en droog aanvoelen, ik smeer dan mijn voeten goed in met deze avocado olie , trek sokjes aan en laat dit 30 minuten intrekken. Daarna haal je met een natte washand de olieresten weg en….je hebt poedel-zachte voeten. 😁 Ook voor het haar is deze avocado olie erg fijn, maar gebruik nooit teveel. Olie kan je haar enorm verzwaren.  Avocado olie is gelukkig wat vriendelijker geprijsd: je betaalt voor 100% gemiddeld € 16.00 .
Mijn derde topper in de FUSHI collectie is de CALENDULA OLIE. Nu moet ik beginnen te vertellen dat ik een groot fan ben van calendula / goudsbloem. Ik heb dan ook standaard altijd wel iets van calendula in huis. Deze olie is mijn ultieme topper. Als je een zeer kwetsbare en overgevoelige huid hebt zou ik bijna zeggen dat deze olie een MUST HAVE is. Calendula staat bekend om zijn  ontstekingsremmende werking, wat zeker bij probleem-huiden zeer gunstig kan zijn. FUSHI maakt zijn calendula olie door verse biologisch geteelde calendula bloem-blaadjes te laten trekken en vervolgens onder druk drie maanden lang te laten trekken in zoete amandel olie ( daarover later meer ) . Zoals je ziet is hier gebruik gemaakt van een olie-blend. Dit is gedaan om de oliën in hun werkingen te versterken. Het één haalt het beste in de ander naar boven en andersom. Het resultaat is een zeer uitzonderlijke olie die ik persoonlijk zelfs medicinaal wil noemen. Het heelt wondjes sneller, verzacht bij brandwondjes, en maakt mijn huis soepel en zacht. Het is mijn AB-SO-LUTE TOPPER in basis olie. Ik kan niet zonder een fles ! Weer pittig geprijsd, maar OEH! De investering wat mij betreft dubbel en dwars waard. Per 100 ml kost het € 25.00
Een ander merk die tot mijn absolute favorieten behoort is TISSERAND. Nu wil ik benadrukken dat ik niet ALLES zo toppie-woppie vind van dit merk, want ze werken niet altijd geheel zonder agressieve stofjes waar ik mijn vraagtekens bij zet. Maar wat betreft hun etherische oliën ga ik compleet los.  KLIK HIER voor meer info.
TISSERAND verkoopt ook een paar fantastische basis oliën. Waaronder mijn tweede grote favoriet onder de FUSHI calendula olie, de SWEET ALMOND olie. Deze olie gebruik ik eigenlijk dagelijks. Na het douchen is niets zo lekker en weldadig voor mijn huid. Ook smeer ik mijn nagelriemen er regelmatig mee in. Binnen no-time heb ik dan weer heerlijk soepele nagelriemen. Soms druppel ik er wat etherische olie bij voor een fijn geurtje. Maar puur gelaten werkt amandelolie op zijn best. Zeer fijne draag olie, het wordt dan ook industrieel erg veel als draag olie ingezet. Terwijl amandelen zelf peper-duur zijn, is amandel olie relatief goedkoop te noemen t.o.v andere basis oliën. TISSERAND vertelt op hun verpakkingen dat zij de oliën vers oogsten en koud persen. Er worden geen andere toevoegingen gedaan. Wat ik jammer vind is dat zij hun basis oliën NIET IN GLAS verpakken maar in donker plastic flesjes. Dat zou in mijn ogen absoluut anders kunnen. Maar aan de kwaliteit van de olie is niets aan of op te merken. Je betaalt € 8,95 per 100 ml wat vrij redelijk is.
Een andere van TISSERAND die ik vrij regelmatig gebruik is de GRAPESEED OIL, ook wel druivenpit-olie. Deze drogende olie wordt heel erg goed door de huid opgenomen. Door het zeer hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren kan de olie weldadig werken bij een droge huid. Het is rijk aan pyconogenol, een stofje wat zeer anti-oxiderend werkt. Druivenpit olie is met name uitzonderlijk geschikt voor de geïrriteerde en gevoelige hoofdhuid. Daarnaast wordt de olie veel gebruikt als een milde reinigingsolie voor het gezicht en de hals. Ik gebruik deze olie veel als hand olie voor mijn gehavende handen door het vele handen wassen. Werkt direct en trekt snel in. Het is een goedkope pure olie, je betaalt voor 100 ml gemiddeld € 6,95.
En dan is er ook nog een vrij bijzondere olie: BAOBAB OLIE. Ik kreeg deze olie onlangs toegestuurd via CHI, een merk die veel met natuurlijke aromatherapie doet. Baobab ken ik zelf vanuit mijn keukenkastje waar ik standaard een pot heb staan. KLIK HIER om meer over baobab te lezen. Ik ben BOABAB gaan waarderen in mijn verzorging dankzij een shampoo + conditioner die ik begin 2020 voor mijn grote natuurlijke shampoo + conditioner test leerde kennen. Daarvoor had ik eerlijk gezegd geen flauw idee dat er ook olie uit de baobab vrucht kon worden geperst. Wel dus 😃 en ik ben nog nooit zo enthousiast en blij geweest met een shampoo + conditioner als dat ik ben met de baobab varianten. ( KLIK HIER ) Het was overduidelijk dat mijn haar erg blij werd van baobab. En ik was dus erg nieuwsgierig wat een olie deed voor mijn huid.
De olie wordt verkregen door uit het zaad van de rijpe vrucht koud te persen. Als de vruchten rijp zijn, zullen ze vanzelf loslaten en uit de koppelbrood-bomen vallen. Deze worden door de plaatselijke bevolking geraapt. De olie wordt bijna geheel door de huid opgenomen. Baobab is rijk aan vitamine C  en vitamine E, deze laatste komt voornamelijk in de olie voor. De olie is geschikt voor de zeer droge huid. CHO garandeert dat de olie van biologische afkomst is door met keurmerken te werken. Dat geeft sowieso een wat geloofwaardiger gevoel dan een merk die dit alleen in zinnen op een verpakken claimt, maar dit niet bevestigt met keurmerken.
Mijn eerste gebruiken met deze olie vielen absoluut niet tegen. Sterker: ik werd er blij van. Ik vond de olie zeer fijn in mijn huid trekken, en geen vervelende olie-laag achterlaten. Ik heb het twee dagen op mijn gort droge kuiten gesmeerd, wat meteen de boel verzachtte en herstelde. Mijn huid was zeer snel weer soepel. Zeer fijne en bijzondere olie. Het kost€ 17,95 voor 50 ml, wat best pittig is, maar ook hier de investering waard.
En tot slot een olie die ik al wat jaartjes gebruik : MORINGA OLIE. Het is een bijzondere olie met een vrij opmerkelijke geur. Niet veel mensen kunnen deze geur waarderen, terwijl anderen het juist verrukkelijk vinden. Moringa olie wordt gemaakt van biologische moringa zaden, deze bevinden zich in de vrucht ( boon ) van de moringa Oleifera boom. De koud geperste olie is een echte alles-kunner. Het is ook te gebruiken voor het haar. Het wordt ook erg veel gebruikt als massage olie, daar gebruik ik het ook grotendeels voor. Moringa olie verleent zich tevens uitstekend als een draag olie, het wordt daarom erg veel gebruikt in de cosmetische industrie. Het is goed te gebruiken als gezichtsolie, lichaamsolie en olie voor het haar te verzachten. Het werkt vooral enorm verzachtend. Ook bij huiduitslag, insectenbeten en brand blaren. Ook bijzonder geschikt als een after-sn olie te gebruiken. Echt pure moringa olie wordt nooit gefilterd. Dit resulteert dat er altijd wat deeltjes achterblijven en naar de bodem van een fles kunnen zakken. Door steeds even goed te schudden is je olie weer ready-to-use. Voor een flesje van 50 ml betaal je € 9,50, er zijn grotere verpakkingen verkrijgbaar voor de groot-verbruiker.

TOT SLOT:

Olie is een zeer mooi product, waar je nooit teveel van moet gebruiken. Het is een vetsoort. Als je bijvoorbeeld teveel bakvet in je pan gooit zal je burger ook als een spons uit het bakvet komen drijven, zo werkt dat ook met onze huid. De huid kan veel opnemen, en waar het behoefte aan heeft. Gebruik je teveel olie dan is dit A: hartstikke zonde want echt pure, zuivere olie is niet goedkoop zoals je eerder hebt kunnen lezen, en B: je doet je huid daar absoluut geen plezier mee. Gebruik olie dan ook super-spaarzaam. Begin bijvoorbeeld met een druppel olie en masseer dit licht in je huid. Een goede zuivere olie zal niet op de huid blijven liggen. Ga er AJB spaarzaam mee om, want het doet echt afbreuk aan een mooie olie als je het op een verkeerde manier gebruikt. Gebruik olie naar de behoefte van je huid. Die vertelt jou precies hoeveel het nodig heeft.
NOTIFICATIE:
De besproken oliën kreeg ik gratis vrijblijvend thuisgestuurd ter beoordeling. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron aan inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit artikel is 100% on-afhankelijk, op eigen initiatief geschreven. 

 

KLIK HIER om naar het overzicht te gaan voor de FUSHI oliën

KLIK HIER om naar het overzicht te gaan voor de TISSERAND BASIS oliën

3 Reacties op “Wat is een basis olie? En hoe maak je de beste keuze?

  1. Alles gelezen maar ik mis een advies. Wat kun je het beste op je gezicht gebruiken. Ik vind het aangenaam om een olie te gebruiken onder een dag of nachtcrème. Tevens die fijne lijntjes behandeld.
    Welke olie kun je daar het beste voor gebruiken?

  2. wat een leuk artikel. Ik heb mijn merk (www.purenaturals.nl) even onder de loop genomen en gelukkig zijn die net zo goed. Bedankt voor het lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *