Wat is nano magnesium en hoe werkt het?

Onlangs heb ik een SOS magnesium spray beoordeeld van The Health Factory. Deze vond ik in de JouwBox en het wekte mijn interesse. De spray viel mij niet tegen. Niet veel later na het publiceren van mijn artikel, werd ik benaderd door THF en werd mij gevraagd of ik de andere producten ook al kon. Ik kreeg vrijblijvend ( en gratis) wat toegestuurd, om te beoordelen. Dit heb ik gedaan. Een kritische blik op de nieuwste magnesium supplementen op de markt. Wat is NANO magnesium? En hoe werkt het? En vooral: werkt het beter dan magnesium tabletten?

WAT IS NANO MAGNESIUM?

Nano magnesium  bestaat uit zeer ultrakleine deeltjes pure magnesium ( 70 ppm) wat meestal  wordt “ gedragen” door gezuiverd water. De ultrakleine deeltjes pure en elementaire magnesium bereiken direct na het opsprayen de spieren, zenuwen en de lichaamscellen. De zogeheten nanodeeltjes (één nanometer is één miljoenste deel van een millimeter) zijn dankzij deze kleine structuur ( ze zijn zelfs kleiner dan plantaardige mineralen!) opmerkelijk effectief en krachtig. De deeltjes worden zeer snel en in alle volledigheid opgenomen door de huid en de slijmvliezen.( 100%) In regel geldt, dat hoe kleine de deeltjes zijn, hoe helderder de kleur is, hoe beter de werking. Nano magnesium kan het beste via het mondslijmvlies worden opgenomen.. De magnesium is niet afhankelijk van het maag/darmkanaal voor de opname van de magnesium, hierdoor is er feitelijk 100% biologische beschikbaarheid en wordt het direct opgenomen. Voor mensen die bijvoorbeeld maag en andere spijsverteringsklachten hebben, of medicijnen als maagzuur-remmers slikken, zijn dit soort sprays een uitkomst. Nano magnesium uit een spray komt direct in de bloedbaan terecht en passeert zeer snel de hersen-bloedbarriere. Mensen met diverse zenuwen-aandoeningen zijn ook beter af met een spray dan met supplementen. Elementair nano magnesium wordt ook wel vaak omschreven als “ Momo-atomisch” en “ di-atomisch” en “ nanoclusters “ magnesium genoemd.
Het grootste verschil tussen “ gewoon” magnesium en nano magnesium zit hem in de verbindingen.  “ Gewone “ magnesium (om het voor de handigheid te formuleren als “ gewoon”) wordt  vrijwel altijd gebonden aan een bepaalde stof of zuur. Je leest bijvoorbeeld erg vaak het woord “ magnesium-citaat”. Dit citaat staat voor citroenzuur waaraan de magnesium wordt gebonden. Dit vormt dan het mineraalzout magnesiumnitraat.
Nano magnesium is elementair. Dit betekent, dat er géén enkele verbinding plaatsvindt. Zuivere nano magnesium wordt gemaakt van magnesium-staven, die 99,99% puur magnesium bevatten. Deze staven worden in een laboratorium aan speciale apparatuur gekoppeld. Door een elektrisch proces ( elektrolyse) laten minuscuul kleine deeltjes los in het gezuiverde water. Dit water is gereminiraliseerd door de magnesiumdeeltjes.. Deze deeltjes krijgen in het water een elektromagnetische lading ( zetapotentieel) Dit zorgt er o.a voor dat de magnesiumdeeltjes niet aan elkaar vast gaan klonteren of naar de bodem zinken. Ook zorgt het ervoor dat de deeltjes niet gaan drijven.
Net als met alles, is de ene nano magnesium de ander niet. De hierboven omschreven productiemethode is de meest zuiverste methode. Maar er zijn ook veel nano-magnesium producten op de markt vindbaar die zijn volgepropt met oplosmiddelen en andere hulpstoffen.
De nano deeltjes zijn zeer klein, als het volgens de juiste manieren wordt geproduceerd. De magnesium deeltjes hebben een gemiddelde afmeting van 0,3 tot 5 nanometer. Een nanometer is een miljardste deeltje van een meter en 700 keer kleiner dan een bloedcel. Nano magnesium valt onder de zogenoemde “ elementair mineraal” met een zeer hoge trillingen-frequentie wat zorgt voor een opmerkelijk hoge energetische waarde.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN NANO MAGNESIUM?

Het allergrootste voordeel van nano magnesium is dat het in het maag/ darmkanaal niet verder afgebroken hoeft te worden. Uitwendig toegepast of via de mond ( spray of vloeibaar) wordt de magnesium optimaal opgenomen. Dit gebeurt via mondslijmvlies en is daarom niet afhankelijk van ons maag/darmkanaal voor de opname. Hierdoor is de magnesium 100% biologisch beschikbaar, wat zoveel betekent dat het zeer snel kan worden opgenomen, en komt onveranderd in de algemene circulatie voorbij het poortader-stelsel en de lever terecht. Het komt direct in de bloedbaan terecht, waardoor het zeer snel de de bloed-hersenbarriere passeert.
Nog een groot voordeel : je hebt er betrekkelijk weinig van nodig, veel minder dan andere magnesium-zouten. Nano magnesium belast het lichaam veel minder.

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

 Om deze vraag meteen te beantwoorden: zeer weinig. Ik kon eigenlijk niets vinden over wetenschappelijk onderbouwde resultaten over nano magnesium. Wat mij ook behoorlijk opviel, was dat google voornamelijk linkjes gaf naar de producten van THF. Het lijkt, dat dit merk de grootste speler is ( tot nu toe?) op de nano-magnesium-markt. Ik vond wel wat over het effect op de bloedsuikerspiegel op muizen. Ik kwam tot de conclusie dat er eigenlijk bar weinig onderzoek is verricht naar nano magnesium. Wel vond ik vrij veel studies over nano-mineralen in het algemeen. Sommige fabrikanten van nano magnesium gebruiken deze claims om de magnesium in een beter daglicht te drukken, maar ik vind persoonlijk dat deze claims niet erg betrouwbaar zijn.
Afgaand op mijn eigen ervaringen ben ik wel overtuigd dat het effectief werkt. In mijn vorige artikelen over magnesium sprak ik ook al over mijn intensieve sport-leven. Ik werk daarnaast ook veel en ik vraag daarom iedere dag erg veel van mijn lichaam en geest. Ik reageer direct op magnesium. Zodra ik last begin te krijgen van mijn spieren, weet ik dat ik weer te ver ben gegaan en extra magnesium noodzakelijk is. Via supplementen zorg ik voor voldoende magnesium inname naast mijn voeding. Ik slik de capsules van ROYAL GREEN omdat deze voor mij het beste werken en bovendien meest natuurlijk zijn geproduceerd. . De magnesium is zelfs zeer uniek. Het is HET EERSTE PRODUCT TER WERELD dat magnesium, vitamine D en ashwagandha in gecertificeerde biologische vorm levert. Dit betekent dat het niet meer puur en natuurlijker kan. De gecertificeerde biologische magnesium komt uit een bijzondere zeesla. Het is dus GEEN MAGNESIUMCITRAAT, of magnesiumoxide. ( synthetische magnesium) Deze magnesium komt  rechtstreeks uit de natuur en zijn geheel vrij van synthetische meuk, Het wordt door het lichaam herkend en heeft een optimale werking in het lichaam. Het levert 250 mg magnesium, 50 mg ashwagandha, en 5 mag vitamine D per twee capsules. De capsules zijn veganistisch.
Maar ik heb dus vaak iets meer nodig. Zodra mijn spieren meer gaan verzuren, en ik last krijg van krampen en pijnen, dan is een spray een uitkomst. Het werkt inderdaad direct. En ik heb dit inmiddels meerdere keren ervaren, zodanig, dat ik overtuigd ben van de werking van nano magnesium.

ZIJN ER NADELEN AAN NANO MAGNESIUM?

Zijn er ook nadelen?
Wel als je de synthetisch geproduceerde nano magnesium kiest. Daaraan kunnen tal van hulpstoffen aan zijn toegevoegd wat in mijn ogen onnodig is, omdat er ook 100% zuivere varianten verkrijgbaar zijn, als deze van de Health Factory bewijzen. Wel vraag ik mij ook bij deze zuivere bewerkingen af in hoeverre ze natuurlijk blijven. Anderzijds : globaal gezien zijn supplementen vrijwel altijd synthetisch in elkaar geknutseld ( de capsules van Royal Green uitgezonderd.)  En in dat daglicht gezet kunnen we wel van een meest zuivere vorm spreken. Het belangrijkste aspect is dat het effectief is. Het werkt.
Een ander nadeel is dat het niet goedkoop is te noemen. Zuivere nano magnesium heeft een prijs.

HOE WERKT HET PRECIES?

Nano magnesium kun je kopen in een vloeibare vorm en in een spray. Het kan dus zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.  Gebruik je vloeibaar, wordt dit via het mondslijmvlies direct opgenomen, en hoeft het niet door het maag / darmkanaal te worden opgenomen, wat bij vrijwel alle andere supplementen wel het geval is. Gebruik je de SOS spray van THF, dan kun je dit ook via de mond sprayen. Dit komt omdat de nano magnesium 100% zuiver is en 100% biologisch beschikbaar. LET OP: niet elke magnesiumspray is geschikt om via de mond in te nemen. Verzeker jezelf dan ook dat de magnesium-spray ook geschikt is via de mond toe te dienen. Vloeibaar kun je de magnesium het beste een minuut in de mond “ laten rollen”  onder de tong, zodat het optimaal kan worden opgenomen via het mondslijmvlies. Daarna kun je het doorslikken.
Een spray is ideaal om directe klachten als spierpijn, kramp en stijfheid aan te pakken. Door direct op de huid te sprayen wordt de  elementaire nano magnesium direct via de huid opgenomen en komt het in de bloedbaan terecht. Dit geeft een vrijwel directe verlichting.  Een paar keren sprayen is meestal al ruim voldoende.

HOEVEEL PER DAG?

Hoeveel je per dag nodig hebt is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Als je een “ rustig’ bestaan leeft, en daarnaast ook zeer gezond en gevarieerd eet en drinkt, hoef je in principe niets tekort te komen, en bij te slikken. Toch kun je tekorten oplopen, omdat ons voedsel bijvoorbeeld een stuk minder rijk is geworden van nature aan magnesium. Daarnaast heeft de geest ook een grote invloed. Doe je bijvoorbeeld werk waarbij je erg veel concentratie nodig hebt, kun je ook wel wat extra magnesium gebruiken.
Ook kan een magnesium tekort een veroorzaker zijn van moeheid, tot externe vermoeidheid. Ook dan is het verstandig om eerst bloed te laten prikken eer je aan een magnesium supplement begint. Tot slot kan stress een enorme magnesium slurper zijn.
Ik wil tevens vermelden, dat het verstandig is om je huisarts of behandelend arts eerst te raadplegen als je nano magnesium of andere magnesium supplementen wilt gaan gebruiken. Denk daarbij aan zwangerschap, borstvoeding gevenden, mensen die medicijnen gebruiken en bij sprake van ziekte. Alhoewel nano magnesium ( zuivere vorm) zelfs geschikt is voor kinderen, ben ik persoonlijk liever safe than sorry.
Wil je de nano magnesium preventief / onderhoudend gaan gebruiken, dan is het verstandig dit op te bouwen. Begin met 10 ml per dag, dat is een zeer klein laagje in een maatbekertje. Dit kun je opvoeren naar 30 ml per dag. Voor baby’s tot twee jaar oud wordt niet meer dan een theelepel ( = ongeveer 5 ml) per dag aangeraden. Van twee tot zes jaar mag een eetlepel ( = ongeveer 10 ml) per dag worden gevezen, en vanaf het zesde jaar mag je gaan tot  twee eetlepels ( = ongeveer 20 ml) per dag gaan.
Bij acute klachten kan de spray direct op de pijnlijke en kwetsbare plekken worden opgespoten.

TESTEN

Ik ontving van THF een fles nano magnesium die extra sterk is. Deze wordt geproduceerd volgens mijn omschrijving hierboven. Deze variant bevat dubbel geïsoleerde deeltjes met een hoogst mogelijke elektromagnetische lading ( zetpotentiaal ) wat is gemeten bij -60  minivolt. Ik slik 250 mg magnesium per dag ( via de capsules van Royal Green ) Ik ga de gehele maand Maart ( 2019) de capsules vervangen met 20 ml  tot 30ml nano magnesium per dag. Deze sterke vorm komt daar vermoedelijk meest dichtbij. Ik zal na deze maand mijn ervaringen in dit artikel gaan aanvullen.
De flessen zijn verkrijgbaar in een liter en in 200 ml. De flessen zijn van donkerviolet glas gemaakt. Dit biedt heel veel voordelen. Het glas laat enkel de positieve infrarood en UVA ( ultraviolet) door, waardoor de nano magnesium  veel langer houdbaar blijft en zijn kwaliteit meest blijft behouden.
Zoals eerder geschreven zijn de flessen prijzig. Voor 200 ml betaal je € 36.00 en voor een liter betaal je € 60.00. Dit is best even een uitgave. Maar ik zeg zelf, als iets daadwerkelijk werkt en zeer goed inhoudelijk in elkaar steekt, is het iedere prijs waard, het is tenslotte voor je goede gezondheid.

WAT VIND IK VAN NANO MAGNESIUM?

Ik wil mezelf gerust de meest nuchtere persoon denkbaar noemen. Ik ben niet zo snel onder de indruk van iets. Zeker op gebied van voedingssupplementen ben ik denk ik dubbel kritisch, omdat deze erg belangrijk zijn, en er niet slordig mee moet worden omgesprongen. Het is niet altijd 100% veilig, of 100% goed. Als we er verkeerd mee omspringen kan dit zelfs leiden tot nare lichamelijke klachten. Ik ben daarom super kritisch. Deze nano magnesium heeft bij mij een indruk gemaakt. Dit, omdat ik zelf de effectiviteit ervaar. Vanmorgen stond ik bijvoorbeeld op met een zeer stijve en pijnlijke schouder en arm. Ik heb vrees ik teveel op de tocht gelegen, waardoor alle spieren zijn aangetast.Enkele sprays met de SOS spray en de pijn verdween binnen nog geen kwartier. Dit vind ik echt opmerkelijk. Zelfs voor een nuchter persoon as ik die eigenlijk nooit zo in dit soort sprays en toeters en bellen gelooft. Het werkt. En daar ben ik oprecht van onder de indruk gebracht.
Ik zou het fijn vinden, als er meer studie ( onafhankelijk) zou worden verricht naar de werking en effectiviteit van nano magnesium. Dit is nu nog erg dun gezaaid terwijl ik denk dat het erg belangrijk is om deze werking te onderbouwen.  Er valt denk ik nog veel te ontdekken.
Begin April 2019 zal ik mijn ervaringen na een maand gebruik aanvullen. Ik slik het nu enkele dagen en ik vind het geen straf. Het is smaak en geurloos, het smaakt naar water. Begin April zal ik uitgebreid mijn ervaringen gaan toelichten.

AANVULLING SEPTEMBER 2019

Zoals ik heb beloofd in dit artikel, zal ik mijn ervaring van een maand lang deze nano magnesium gebruik gaan aanvullen. Ik heb een maand lang ( Maart 2019 ) 25-30 ml per dag ingenomen, en mijn pillen van Royal Green een maand lang achterwege gelaten. Ik heb echt niets gemerkt van de overgang van de pillen naar de nano magnesium. Ik ben zeer gevoelig op magnesium. Als ik maar IETS tekort kom, merk ik dit direct , voornamelijk aan mijn spieren. Ik heb de gehele maand mijn gewoonlijke dagelijkse dingen gedaan, en ben ook niet anders gaan eten en drinken. Ik heb hier extra goed op gelet om zo de beste vergelijkingen te kunnen maken.

Ik heb wel meestal 30 ml ingenomen. Maar nooit minder dan 25 ml. Dit vond ik een klein beetje lastig, dat ” gokken” naar de juiste dosering maar ik merk het vrijwel direct als ik tekorten oploop. Daar was de gehele maand Maart geen enkele keer sprake van. Ik had geen klachten en liep lekker door. Ik heb tussendoor ook af en toe de SOS spray erbij gepakt als ik wat stijve spieren in mijn nek en armen had nadat ik mijn bed uitkwam. Dit heb ik af en toe, omdat ik dan naar alle waarschijnlijkheid ” verkeerd” heb gelegen. De vouwen staan dan in mijn huid 😉 Even één spraytje op de gekwetste plek en binnen 15 minuten was het verdwenen.

CONCLUSSIE :

Ik blijf bij mijn eerdere bevindingen. Dit is echt heel erg werkzame magnesium. Ik ben er inmiddels erg enthousiast over en kan niet meer buiten mijn SOS spray. Ik ben toch wel weer overgestapt op de magnesium van Royal Green, omdat ik dit erg fijn vind en dit al jaren slik. Maar ik heb in Juni toen mijn potje magnesium op was en ik nog niet voldoende bijeen had gespaard voor een nieuwe aan te schaffen, twee weken de nano weer ingenomen. Opnieuw verliep dit op rolletjes, geen klachten. Ik ben er echt ontzettend blij mee, als intensief sporter.

Notificatie: ik kreeg de flessen gratis ter beoordeling thuisgestuurd. Er zijn géén enkele commerciële doeleinden aan verbonden, noch zijn er géén inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Dit review is onafhankelijk geschreven. Ik dank THE HEALTH FACTORY voor hun attente bijdrage aan dit review. 

9 Reacties op “Wat is nano magnesium en hoe werkt het?

 1. Ik gebruik deze nano magnesium nu ruim 1,5 jaar en het helpt heel goed. Ik heb ook geen kramp meer ‘s nachts in benen/voeten die ik daarvoor bijna elke nacht had. Super spul!

 2. ik heb ook magnesiumolie in huis ,wat kan ik daar allemaal mee doen
  groetjes Tiny

 3. Nano zilver heeft een stapelings effect in je lijf . Dus kan op den duur een zilver vergiftiging op treden . En kun je zelfs aan bezwijken . Bij nano magnesium is dat niet het geval .

  • Hoi Harry.
   Nee hoor, dit is niet zo. Over zilver en nano zilver is wel een mega hoeveelhied aan studies en geen enkele studie heeft ooit kunnen aantonen dat dit bij nano zilver zo is. Dit kan alleen bij zilverzouten en zilvereiwitten, dat zijn verbindingen die heel groot zijn en daarom blijven hangen/plakken in weefsels en aderen. Nano zilver is echter zo klein en ongebonden dat het niet cumuleert of opstapelt in je weefsels! helemaal veilig dus. Mocht je toch een zilverstapeling hebben, van een andere vorm van zilver, dan kun je dit helpen verwijderen met o.m. selenium en MSM. Groetjes Micha

 4. Super interessant! Ik sport dagelijks soms meerdere keren per dag. En ik slik ook een maagzuur remmer.
  Ik heb altijd spierpijn! Hoe goed ik ook eet en drink.
  Zou dit voor mij een uitkomst zijn?

  • Ik ben in elk geval enthousiast. Je zou het absoluut ook eens kunnen proberen! Succes en warme groet!

 5. Dank je wel Monique voor je uitgebreide verslag, ik ben heel erg benieuwd naar je verslag na gebruik, in april. Mijn heeft al jaren extreem last van onrustige benen, hij heeft daar jaren lang allerlei medicijnen voor geslikt zoals bv de medicatie voor Parkinson. Per ongeluk kwamen we erachter dat paracetamol 3×1000 Mg per dag ook helpt en sinds 2 1/2 jaar bijna geen last meer, geen nachten meer over de vloer lopen. Ik vraag me nu af of dit voor hem ook een oplossing zou zijn? Groet Karla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *