Wat wij willen…of de fabrikant?

Als we vandaag de dag door de supermarkt wandelen worden we bijna aangevallen door alle producten die er voor het grijpen liggen. Het lijkt eigenlijk een soort ” Sjakie in de chocoladefabriek” gevoel. Lijkt…we kunnen best gerust zeggen dat is zo is. Naast dat alles voor handen is, hebben we er ook nog ruime keuze in en is alles maakbaar geworden. Moeten we daar wel zo blij mee zijn?

Vroeger en nu

Stel: we kunnen enkele mensen die leefden in 1950/60 terug halen naar onze huidige tijd. En we laten deze mensen wat simpele boodschappen doen in de supermarkt. Hoe zouden deze mensen reageren? En wat zouden ze kiezen? Ik vermoed dat zij grijpen naar verse groente en fruit. En wat gedroogde peulvruchten. Ouderen die nu nog leven hebben, ondanks dat ook zij niet ontkwamen aan de tand des tijd, nog steeds erg veel moeite met al deze nieuwe producten. En leven nog steeds zoals zij dat jaren geleden gewoon waren. Ik heb een erg lieve oude, bejaarde vriendin, die ik regelmatig een bezoekje breng. Zij wordt dit jaar 89. Ze is nog steeds zelfstandig, kwiek en kerngezond. Ze heeft zich nooit gewaagd aan al die hippe trendy drankjes, de tussendoortjes en snacks, en het kant-en-klaar tijdperk heeft ze ook haar deur voorbij laten gaan ” kwats! ” vind ze het. ” Dat is geen eten, dat is samengeperste koeienvlaai” ( haar naam voor de kant en klaar maaltijden) Iedere week krijgt ze bezoek van een oude boer, die haar verse eitjes, groente, fruit en aardappelen direct van het land komt brengen. Ik krijg daar vaak ook wat van, puur genot! In supermarkten komt mijn oude lieve vriendin zelden tot nooit. Niet alleen omdat ze daar ” niets te zoeken” heeft, maar ook om al die schreeuwende producten die haar onrustig maken. Verdere boodschappen koopt ze in de biowinkel. Ik leer veel van deze oude dame. En laatst zei ze iets opmerkelijks tegen mij, wat mij ook echt aan het denken heeft gezet. Ze zei ” Monique, meisje ( tja, ik blijf een meisje voor haar 🙂 ) hebben wij ooit om zoveel gevraagd? Waarom liggen al die schreeuwende winkels zo bomvol met dingen die ik helemaal niet nodig heb om in leven te blijven?”

Inderdaad een erg goede vraag. Want als we dat eens wat genuanceerder benaderen, zien we inderdaad erg veel producten in de supermarkt die ons totaal voedingswaarde geen enkele meerwaarde geeft. Echt geteld heb ik ze niet, al die zinloze producten, maar als ik een ruwe schatting mag maken, schat ik zeker 85% op zinloos voedsel. Snacks. Tussendoortjes. Kant en klaar. Instant. Ontbijtgranen. Een schap vol met snoep. Een gang vol met chips. Een halve afdeling vol met ( fris) dranken, sapjes en andere toestanden. Waar het vroeger vooral ging om noodzakelijke voedingsbehoeften als matig zuivelproduct in de vorm van melk, boter, kaas, koffie en thee, brood, eieren, aardappelen,en groente en fruit en peulvruchten, gaat het nu om hoe meer, flitsender, groter ( de porties zijn ook erg gegroeid over de jaren) en meer bizar en onnodig. Als dit het nu alleen was, was het misschien nog niet eens zo heel erg. Maar dat alles bestaat vaker wel dan niet uit kunstmatige ingrediënten en suiker.Veel suiker. Ons eten is niet alleen veel, groot en overvloedig, maar ook versuikerd. En uit onderzoek is al veel keren bewezen dat deze suiker erg nadelige effecten op onze gezondheid heeft.

Als we ook eens gaan kijken naar alle eetproblematiek vandaag de dag, is het niet zo verwonderlijk. In een wereld vol eten, en in zoveel overvloed, is het lastig maat te houden, weerstand te bieden, nee te zeggen, of nog enigszins ” normaal” met voeding om te kunnen gaan. Waar vroeger vanwege hongersnood mensen zelfs kwamen te overlijden, moeten we nu met zijn allen keihard vechten TEGEN  al dat voedsel, omdat het ons dikker dan ooit maakt, zieker maakt dan ooit tevoren en ongelukkig, als het ook geestelijk een probleem gaat worden. We diëten, sporten, detoxen, sapkuren wat af met zijn allen, volgen de één na de andere eetmethode, slikken pillen en poeders, eten peperdure reepjes en eten smerige instant soepjes om de kilo’s te lijf te gaan. Kilo’s, die fabrikanten ons in de schoot hebben geworpen, als we het wat nuchter gaan bekijken. Tussendoortjes zijn door fabrikanten bedacht. Mijn bejaarde vriendin vertelt ook steeds dat ze dit de meest mogelijke kwats en kolder vind wat er verkrijgbaar is, omdat zij dit vroeger nooit at. Naar school kreeg ze geen voedsel mee. Er werd op school geleerd, en niet gegeten, zegt ze hierover. Kijken we naar een schoollokaal van vandaag, zien we vooral erg veel voedsel en drankjes gewoon op de schoolbanken staan. Er mag op veel scholen gewoon gegeten en gedronken worden tijdens de lesuren. Ook mijn schooltijd bestond niet uit tussendoortjes, wel uit een goed gevulde lunchtrommel met brood en fruit. En een beker karnemelk omdat ik dat als kind nu eenmaal veel lekkerder vond dan siroop of limonade. Ik ben ook nog van de schoolmelk generatie en kreeg dus ook dagelijks een pakje melk. Die ik nooit opdronk, omdat ik het smerige melk vond 🙂 En ik liever een beker verse karnemelk dronk die mijn moeder bij de plaatselijke melkboer kocht voor mij. Dat kwam iedere dag vers van de boer bij de melkboer, en werd in een machine vers gekarnd. Als kind vond ik dat prachtig om te zien.

Fabrikanten maken alles maakbaar. Dit lijkt voor ons, de consument. Maar dat is echt niet zo. De gemiddelde fabrikant met een vrij groot marktaandeel, is nooit voedingskundig met ” ons” bezig. Wel met onze portemonnee en hoe hij daaruit al ons geld kan kletsen. We kunnen ons afvragen of we tussendoortjes nodig hebben. Dit is uiteraard voor iedereen weer persoonlijk, want iedereen heeft eigen persoonlijke behoeften die zijn gelinkt aan de dagelijkse activiteiten.Maar mijn bejaarde vriendin zei daar ook wat zeer treffend over. Ze zei: ” Vroeger aten we met onze magen, nu met onze ogen”. Zo waar. We eten vaak veel meer dan we nodig hebben omdat we overal worden geprikkeld om voedsel te eten. Die pot koekjes/snoepjes op kantoor, onderling op school worden pubers en kinderen door elkaar geprikkeld te eten, want zien eten doet eten. We kunnen ons afvragen of we al dat gemak nodig hebben. Dit lijkt vaak wel zo, omdat we in een 24/7 maatschappij zijn gaan leven. Maar iedere dag krijg jij opnieuw 24 uur, om zelf uit te besteden. En daarin kun je keuzes maken, doe je dit niet, dan doet de tijd dit voor je, zo simpel is het. Maak TIJD voor je voeding. Niet omdat ik het zeg, maar omdat voeding het belangrijkste is wat je voor je goede gezondheid kunt doen. Het is tegenwoordig het meest onderschatte onder de mensheid. Het is zo makkelijk om voor de fabrikanten te kiezen en al door hun zelf bedachte producten in te kopen. Er zijn meer dan genoeg redenen waarom jij dat doet. Maar je kunt ook zelf kiezen. Kiezen voor ECHT voedsel die voor je zorgt, in plaats van je vernietigt. Dat lijkt wat overdreven, maar feitelijk is het wel wat er nu gebeurt. Ons huidige voedsel maakt ons zieker, allergischer, intoleranter, vermoeider en ongelukkiger dan ooit. Denk er maar eens voor jezelf over na, hoe al dat voedsel uit de supermarkt invloed heeft op je dagelijkse leven.Vechten tegen verleidingen, vechten tegen kilo’s, vechten tegen het gemak. Hoe vaak heb jij met een pizza in je handen gestaan na een drukke dag, terwijl je nog boodschappen moet doen en moet zorgen voor eten op tafel die avond? De fabrikant vraagt niet beter. Wij kopen en houden deze meuk in stand. En krijgen ECHT gezonde alternatieven totaal geen ruimte om ook een poot op de markt te zetten. Deze fabrikanten, die wel echt met ons welzijn en gezondheid bezig zijn, redden het gewoonweg niet tussen al die grote jongens, die wij spekken door al die meuk te blijven inkopen. Bovendien houden fabrikanten veel marktruimte te over om opnieuw met meest onzinnige producten op de markt te komen. Bitterkoekjesvla, instant pap, stazakken ” verse” soep,bacon in een tube ( zo lekker handig!) paarse ketchup,kortom, zoals mijn vriendin het zou zeggen ” kwats! ” Als we fabrikanten zover kunnen krijgen om in plaats van al deze meuk te investeren in ECHT voedsel, zouden we er met zijn allen een stuk gezonder op worden.

Vraag jezelf eens af of je behoefte hebt aan al die meuk, als je weer eens door de supermarkt wandelt. Tussendoortjes zijn echt niet nodig als je erg weinig lichamelijke inspanningen verricht en volwaardig ontbijt, luncht en dineert. Kies voor vers, puur,biologisch en 100% natuurlijk, in de zin van voedsel direct uit de natuur en niet uit de fabriek. Kies voor producten die hooguit twee/drie ingrediënten bezitten, hoe langer de lijst, hoe meer kunstmatig en vol met meuk. Hoe leuk een fabrikant het ook op een verpakking claimt. Volkoren fruitbiscuits zijn niet gemaakt van enkel zuiver volkoren granen, maar van genetisch gemanipuleerde ellende met erg veel additieven en suiker. Die ” gezonde voedingswaarde” is dus nogal een breed begrip. Maak, net als mijn bejaarde vriendin dagelijks nog altijd doet, alles ZELF. Het geeft zoveel voordelen, en meest belangrijkste: het geeft de meeste gezondheidsvoordelen. Kies je eigen kant, en niet die van de fabrikanten.

2 Reacties op “Wat wij willen…of de fabrikant?

  1. Wat een eyeopener!Je weet het wel, maar nu je het leest, zoveel duidelijker! Goed weergegeven!

  2. leuk stuk,maar er leven nog veel mensen uit de jaren 1950/1960 hoor! Misschien moet je het iets eerder stellen…mijn moeder uit 1934 doet ook gewoon boodschappen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *