We gaan alles weer ZELF maken! Doe jij dit keer ook mee?

HAPPY 2020! 😀

We zijn weer begonnen aan een nieuw, fris, vers jaar. Met best een unieke jaartelling: 2020. Voor heel veel mensen betekent een nieuw jaar een nieuwe start of een nieuw begin. We maken ieder jaar weer goede voornemens, iets waar ik overigens nooit aan meedoe. Maar er is ieder jaar wel weer een top 5 aan goede voornemens in Nederland. En al jaren prijkt “ AFVALLEN / GEZONDER ETEN  EN LEVEN” op de eerste plek in deze top 5, gevolgd door stoppen met roken, en stoppen met alcohol. Allen gerelateerd aan onze eet en leefgewoonten waar we stiekempjes toch niet zo gelukkig mee lijken te zijn. Het geeft ons kortstondige pleziertjes, maar op langere termijn maakt het ons uiteindelijk ongelukkig. Een nieuw jaar kan dan de zoveelste aanleiding zijn om weer eens een poging te gaan wagen van deze ongezonde en slechte gewoonten af te raken. Na alle oliebollen, appelbeignets, wijn, champagne, bier, kerst-diners, chocoladeletters en tal van ander suikerwaren zijn we dubbel gemotiveerd, en beginnen we op 1 januari ( vooruit, 2 Januari 😁) vol enthousiasme en gemotiveerd aan ons goede voornemen……

NIET VOL TE HOUDEN😩

……om het vervolgens hooguit een week / twee weken vol te houden. Wetenschappers hebben eens onderzocht hoe groot de slaagkans is, zij ontdekten dat we het hooguit 10-12 dagen volhouden, zeker 89% laat hun goede voornemens na 10 dagen alweer varen. Hoe dat komt? Omdat we TE graag in éen keer alles willen aanpakken, en iedere verandering veel tijd kost. Oude gewoonten verander je dus ook niet binnen 2 dagen, maar dat verwachten we wel. De andere reden waarom we er snel de brui aan geven is dat we er onbezonnen in stappen. We maken een goed voornemen ( ik ga nu echt afvallen) maar hebben geen flauw idee HOE we dit dan gaan aanpakken. Betreft afvallen wordt gedacht dat het enkel wat “ dingen-laten-staan” nodig heeft, en misschien wat meer gaan sporten. De eerste dagen van een nieuw jaar zal dat niet echt een probleem zijn, omdat je in de maanden ervoor overvloedig en dus veel meer als normaal hebt geconsumeerd. Maar dan komt het punt waar het weer gaat knagen. En dat is volgens vele wetenschappers in de tweede eerste week van een nieuw jaar. We hebben niets echt veranderd, maar hebben wel het gevoel veel minder te hebben gegeten en gedronken. Dit werkt geestelijk door als onthouding waardoor we het gevoel krijgen tekort te komen, terwijl we wel heel erg ons best doen om van al dat lekkers af te blijven. Het beloningssysteem blijft uit waardoor we het moeilijker gaan krijgen en uiteindelijk zwichten voor dat ene sigaretje of dat ene onschuldig lijkende glaasje wijn, of dat ene koekje bij de thee. Alleen echt gedisciplineerde mensen hebben een kans om op deze manier het goede voornemen vol te houden. Helaas zijn we, dankzij al het kant en klaar gemak ( voedsel, dranken) meer verwend geraakt en minder gedisciplineerd. Deze gewoonten zijn deels aan onszelf te richten, maar zeker ook aan de voedsel en levensmiddelen industrie die door de verkoop van al dat gemaks-voer een ware goudmijn hebben aangeboord.

WAAROM KIEZEN WE ZO VEEL VOOR GEMAK? 🤔

We moeten ons afvragen waarom we zoveel gemaks-voedsel kopen. In mijn netwerk kom ik dagelijks allerlei redenen ( ik noem het smoezen) tegen van mensen die het kopen omdat…
– … er geen tijd is om alles zelf te moeten maken
– … het lekkerder is
– ..  er geen zin is om veel tijd kwijt te zijn aan eten en drinken bereiden
– … zij een heel erg druk bestaan hebben
– … zij geen gedoe willen
– … het is veel te duur! En zo moeilijk te vinden! 
Allemaal legale redenen, toch?  … 🙄 Wel, ik vind van niet. En ik leg uit waarom. De eerste reden, daar kom ik in dit artikel later uitgebreid op terug. Reden twee, omdat het lekkerder is, is logisch.🥴 Om iets kant en klaar te kunnen maken, worden er heel veel additieven toegevoegd voor smaak, consistentie, kleur, geur en houdbaarheid. We spreken dan ook altijd van BEWERKT VOEDSEL. In de meeste gevallen worden voedingsstoffen als vezels, eiwitten, en vetten synthetisch toegevoegd om iets toch nog voedzaam te maken. In werkelijkheid eten we voornamelijk gebakken lucht. Dit is ook meteen de reden waarom we na het eten van al dit kant en klaar voedsel vrij snel weer zin krijgen in voedsel. Heb jij ooit een kant en klaar magnetron ( ping! 😶 )  bak gegeten en ooit een echt verse maaltijd van vers gekookte aardappelen, vers gestoomde groenten ? Ik denk dat je dan het verschil van verzadiging wel hebt opgemerkt. Ja, het smaakt vast allemaal lekkerder, maar dat zijn vooral smaakstoffen. Of ladingen suiker.
En dan de smoes om teveel tijd kwijt te zijn aan bereiden van echt vers voedsel.😐 Het grappige is, dat ik veel mensen dagelijks veel on line zie, die dit toeteren over social media. De tijd dat ze dus besteden aan social media ( en veel spelletjes) kunnen ze gemakkelijk uitbesteden aan het bereiden van voedsel. Bovendien zijn er in iedere tegenwoordige keuken wel wat keukenmachines aanwezig die al ons werk voor ons kunnen doen. Een kwestie van prioriteiten stellen dus, en geen smoes “ ik heb geen tijd! “. Iedereen heeft tijd. We krijgen ieder etmaal 24 uur cadeau. Aan jou hoe je deze uren uitbesteed. Zo simpel is het gewoon. Echt waar. Het is, waar jij je prioriteiten stelt. Denk daar maar eens wat dieper over na. In deze diepere laag kom je wellicht tot nieuwe inzichten.
Het drukke bestaan…..wat is druk?😯 Dat je 24 uur per dag werkt? Doe je dit ECHT? Ik werk zelf ook erg veel, maar ik heb een perfect rooster voor mijzelf opgesteld waarin ik al mijn dag-taken perfect heb verdeeld. En nee, klopt, ik heb geen gezin, geen druk huishouden, maar wel een zeer drukke baan, wat veel tijd opslokt. Door mijn tijd goed in te delen heb ik meer dan voldoende tijd om mijn voeding zelf te maken. Ik vind voeding ontzettend belangrijk. Ik vind sporten ontzettend belangrijk. Ik vind mijn werk ontzettend belangrijk. De rest wordt erom heen opgebouwd. Ook hier een kwestie van prioriteiten stellen. Alles is mogelijk. Als jij je kop en kont er maar onder zet.
En dan het “ gedoe”. Veel gehoord.😬 Maar wat verstaan we onder gedoe? Daar wringt nu juist de schoen. We zijn zo verwend geraakt aan al dat kant en klaar geweld in supermarkten dat we zelfs water koken tegenwoordig al gedoe vinden. We hebben onze grenzen hierin enorm verlegd waardoor alles al snel teveel wordt. Als je goed nadenkt over wat nu ECHT VEEL GEDOE is en wat vooral niet, kom je al snel uit op 99% wat eigenlijk de moeite niet is, maar….het gemak alleen maar lekker is. Voorbeeld? Drinkyoghurt. Zelf maken we dit van 500 ml yoghurt, 450 ml water en eventueel wat druppels stevia of vers fruit in de blender te vermalen. Een klusje van 5 minuten, inclusief de drink in een fles gieten en in de koelkast zetten. In deze 5 minuten had je ook even Facebook kunnen checken, of even Instagram doorscrollen. Maar met hetzelfde gemak, en dezelfde tijd, kun je dus ook liters drinkyoghurt maken, en spaar je milieuvervuiling, geld en veel suiker en meuk uit. Is het veel gedoe vind jij? 😐 Bedenk je ook dit: ECHTE honger, stil je alleen met ECHT voedsel. Nep-honger stil je enkel met bewerkt voedsel. De vraag is dus HOE jij jezelf graag wilt voeden.
Tot slot “ het is te duur! “ 🤑 Het is algemeen bekend, dat biologische ( natuur) voeding in regel iets duurder is dan reguliere. Toch is dit afgelopen jaren erg gekanteld, omdat supermarkten veel biologisch zijn gaan verkopen en de prijzen in de biowinkel daarom moeten wijken om de concurrentie bij te benen. In de biowinkel is het daarom in de meeste gevallen niet zoveel duurder meer dan in de supermarkten. Ook moet je gewoon goed letten op week-aanbiedingen in biowinkels. Soms zijn veel producten dan 2 x goedkoper dan in een supermarkt.
Een ander veel gehoord argument is dat er heel veel producten moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar dat is inmiddels wel achterhaald. Internet puilt uit van de vele webwinkels die ALLES verkopen, van de meest bijzondere producten tot meel. Veel webwinkels rekenen geen verzendkosten als je bijvoorbeeld voor € 30 euro bestelt, dit zijn bedragen die we ook veel bij een supermarkt kwijt zijn…..Want, denk jij echt, dat al dat gemak-voer ons gratis wordt aangereikt? 🙁 Voor luxe betalen we. HEEL VEEL. Check je kassabon maar eens als je weer eens boodschappen hebt gedaan in de supermarkt. DAAR blijft jouw goede geld dus, die wordt verdeeld onder de supermarkt-ketens en de fabrikanten ( Unilever )
Ook hier geldt, dat je prioriteiten moet stellen. Wat vind jij belangrijk? Vind jij gezonde voeding het waard om wellicht iets meer voor te moeten betalen? En, als je die ene pak melkvervanger van € 2 euro laat staan, heb je je winst er alweer uit. Een webwinkel die werkelijk ALLES onder één dak heeft is PUUR MIEKE en zij rekent bij een bestelling van € 35  euro geen verzendkosten.

2020, TERUG NAAR HET ZELF MAKEN! 🥰

Ik begon mijn loopbaan als kritisch Health blogger en recepten-bedenker in 2014. Ik bedacht spontaan een kreet die bij mij ging horen: DAT MAKEN WE NATUURLIJK LEKKER ZELF. Mijn allereerste kookboek werd ook zo betiteld. Mijn Facebook-groep begon met deze titel. We zijn inmiddels zes jaar verder en mijn naam is nu onlosmakelijk verbonden aan MEUKVRIJ MET MONIQUE, maar de allereerste titel geldt voor mij nog steeds. Ik had in 2014 één missie: mensen weer terug de keuken in krijgen om alles zelf te maken. Dat is, vind ik zelf, al aardig gelukt. Maar toch zag ik afgelopen twee jaar kantelingen en pakten steeds meer mensen weer terug naar al het gemak. Met alle redenen als hierboven omschreven. We laten ons graag wat aanpraten om zo te kunnen verantwoorden dat al dat gemak toch best “ goed” is en “ gezond”.
Laat ik iedereen ruw uit deze droom helpen, dan hebben we dat maar meteen gehad. Komt ie:

“ NIETS AAN GEMAK-VOEDSEL IS GEZOND EN GOED”

🥺….ja ,komt vast een beetje hard binnen. Maar laat me je meteen ook uitleggen waarom. Laten we beginnen bij de MAAKBAARHEID . Ooit afgevraagd waarom er bitterkoekjes vla bestaat? Of veganistische kaas en worst? Nee? Wel, dit is allemaal BEDACHT door de voedselindustrie. Het zijn producten, die we niet nodig hebben, om in leven te blijven. Voorbeeld: MELKVERVANGERS. Daar schreef ik onlangs een zeer verhelderend artikel over die viraal ging. De industrie houdt ons voor, dat we melk nodig hebben om in leven te blijven. In melk zitten inderdaad belangrijke essentiële voedingsstoffen zoals diverse B vitaminen, D en mineralen als calcium. Maar we hoeven dit niet enkel uit melk te halen. Er zijn duizenden andere bronnen. Melkvervangers zijn daarom ook helemaal niet nodig. En zijn op de markt gezet om de consument op een totaal verkeerd been te zetten, met mooie kletspraat op verpakkingen als “ 100% plantaardig” en “ bron van ….” Het werkt verwarrend omdat met een melkvervanger wordt gesuggereerd dat we een vervanger nodig hebben. Maar dat is helemaal niet waar. Het is een goudmijn voor de industrie want zoals je in mijn artikel kunt lezen bestaan de meeste melkvervangers uit water met wat hulpstoffen. En € 4 euro voor een liter is niets raars.
Naast dat vrijwel alle kant en klaar producten zijn bewerkt en dus voornamelijk bestaan uit additieven, zijn de meesten niet voedzaam en niet verzadigend. Dit wekt meer consumeren op, en zelfs tekorten aan bepaalde voedingsstoffen als er te eenzijdig wordt gegeten. Met al dat bewerkte voedsel VULLEN we ons voornamelijk. Er worden veel synthetische hulpstoffen aan toegevoegd die zo’n beetje nét zo werken als voedingssupplementen. En dus in werkelijkheid AANVULLEND werken, niet voedend. Heel veel fabrikanten proberen hun producten gezond te verklaren, door bijvoorbeeld “ rijk aan vezels” op hun verpakking te zetten, of “ bron van ..” Deze zijn 9/10 keer synthetisch. Ze komen dus niet uit een natuurlijke bron, zoals groente, of fruit. Het geeft een AANVULLING, maar het is meest gezond, beter en verstandiger om alle voedingsstoffen die essentieel zijn, uit pure, natuurlijke bronnen te halen, en niet uit een in elkaar geknutseld product wat uit een fabriek komt rollen.
Bewerkt ( kant en klaar) voedsel belast het milieu aanzienlijk. Bewerkt voedsel moet altijd worden verpakt en in de meeste gevallen dubbel, om het bijvoorbeeld een betere conservering te bieden. Er wordt ontzettend veel plastic gebruikt. Alhoewel de regels zijn aangesterkt door de overheid, blijven de meeste verpakkingen een behoorlijke balast voor het milieu. Dit kun je zeer eenvoudig vermijden door alles vers en intact in te kopen, en zelf het werk te gaan doen.

MAAR WAAR BEGIN IK?🙄

Gelukkig zijn er steeds meer mensen, die deze industrie meer dan zat zijn, of aan hun gezondheid merken dat al dat bewerkte voedsel geen goed doet. Deze groep mensen verzinnen geen smoezen, maar vragen zich oprecht af waar ze in hemelsnaam moeten beginnen, want dat lijkt toch een behoorlijk grote stap terug naar de keuken te zijn. Daarom enkele tips. De allereerste is, om KLEIN te beginnen. Het is begrijpelijk dat je alles meteen groots wil aanpakken, maar dat kan snel teveel hooi op de vork zijn, waardoor alle pogingen uiteindelijk sneuvelen. Er zijn mensen die dit wel lukken, maar dit vraagt echt een hele goede, overtuigende motivatie. Je moet verleidingen kunnen weerstaan om terug te pakken naar de meuk in de supermarkt. Het is daarom ook een goed idee om je beloningssysteem in te schakelen. Leg bijvoorbeeld al het geld opzij, wat je bespaart als je alles zelf gaat maken. Dit kan een belonend spaarpotje worden voor leuke dingen.
Je kunt bijvoorbeeld van dat gespaarde geld een mooie keuken-hulp ( apparaat) kopen, die het zelf maken een stuk eenvoudiger maakt.
AANSCHAF GOEDE KEUKEN APPARATEN
In fabrieken staan talloze machines om alles in een sneltreinvaart te kunnen produceren. Dit levert heel veel tijdwinst op. Zo werkt dit ook in onze keuken. Dit betekent uiteraard niet, dat we in onze keuken een verkleinde fabriek moeten nabootsen, maar een paar hele nuttige en bruikbare keukenmachines halen zeker 95% van al het grove werk uit je handen. Waar de meeste tijd in gaat zitten is het hakken, snijden, malen, pureren, pellen, enzovoort. Als je bijvoorbeeld met een garde eiwitten moet opkloppen, dan ben je best even bezig en hou je er een lamme arm aan over. Een keukenmachine kan dit in nog geen 3 minuten voor jou fiksen. Een goede blender kan alles voor jou fijn malen, pureren, hakken en jou op deze manier uren werk besparen. Goede scherpe koks-messen helpen je om veel snel en vakkundig door te snijden. En er zijn honderden handige “ tools” op de markt gezet om de meeste kleine ( rot) klussen voor ons in sneltreinvaart op te knappen. Ei-scheiders en snijders, appelboren om die vervelende klokhuizen er in no-time uit te wippen, knoflook-pers, citroenrasp-schaaf…..kortom, afhankelijk van jouw eigen wensen, kun je je keuken assortiment geheel aanpassen.
Wat ik kan adviseren, is tenminste één goede keukenmachine. Een hoge snelheidsblender ( de MontAna Mark 1 bijvoorbeeld ) of een degelijke keukenmachine ( MagiMix bijvoorbeeld ) Ik gebruik deze twee machines al jaren, en heb eigenlijk verder geen andere machines / apparaten nodig om mijn dagelijkse producten te maken. Aanvullend op mijn wensen heb ik over de jaren meerdere handige machines aangeschaft, zoals de airfryer, en het wafelijzer.
Meest belangrijk in de keuken is DE OVEN. Dit betekent niet dat je een supersonische oven aan moet schaffen, ik gebruik zelf al jaren mijn oventje wat onder mijn gasfornuis zit. Geen supersonische oven, gewoon een erg simpele die juist het beste werkt. Je kunt het zo duur maken als je wenst, maar onthoud dat een echt goed apparaat wel om enige investering vraagt. Natuurlijk is het aan jou om voor een bepaalde prijsklasse te gaan, maar laat je goed informeren en google naar ervaringen voordat je iets aanschaft.
BEGIN KLEIN
Meteen de meest ingewikkelde taarten of broden maken als je begint, dat is niet zo’n goed plan, zeker niet als je helemaal nog niet zo ervaren bent. Begin met kleine dingen. Denk aan:
Je zult merken, dat naarmate je het vaker doet, het routinewerk wordt en het steeds sneller zal gaan. Je verlegt steeds je grenzen,  dit is de beste leerschool. Bij mij is het ook erg stuntelig begonnen. Ik had in 2014 nog geen mooie keukenmachines, en ben ook klein begonnen. Het leuke van deze weg is dat je er steeds meer lol in gaat krijgen en het zomaar wel eens je grootste passie / hobby kan worden 😀
ZOEK MENSEN / ERVARINGEN OP
Zit je toch uren op social media? Zoek dan eens groepen op, waar gelijken zijn te vinden, zoals mijn Facebook groep. Hier worden veel ervaringen gedeeld en uitgewisseld, zo kun je erg veel aan elkaar hebben.
Zoek naar goede websites die erg veel achtergrond informatie bieden, gratis recepten aanbieden, en waar je vragen mag stellen. Lees je in, hoe meer kennis je vergaart over gezonde producten, hoe beter voor je algemene kennis. Hoe meer je weet, hoe meer jij je kunt wapenen tegen de meuk in de supermarkten.
Komende maanden ga ik mij dus toeleggen op TERUG NAAR DE KEUKEN. Ik zal met verrassende nieuwe recepten komen, sta stand by voor vragen, ga zorgen voor hele mooie kortingacties om bijvoorbeeld erg voordelig keuken-hulpen aan te schaffen, en zal kritischer dan kritisch zijn. Hopelijk heb ik eind 2020 wel een heleboel consumenten terug in hun keuken gekregen! Hou mijn website en social media in de gaten, en ben je nog geen lid van mijn Facebook groep, doe dat dan snel, omdat ik daar meest actief ben, en je mij daar het beste kunt bereiken. Ik heb er zin in! Jullie ook?

6 Reacties op “We gaan alles weer ZELF maken! Doe jij dit keer ook mee?

 1. Ik maakte al veel zelf, maar wil dit jaar voor NOG meer gaan! Bedankt voor je hulp! 🙂

 2. Dank je wel Monique, heb me aangemeld bij jouw FBgroep en ik ga jouw ebook lezen

 3. Geweldig artikel Monique. Ik ben al heel ver in de zelfverzorging en zelf maken; wild plukken, schoonmaakmiddelen en haar- en huidverzorging maken en natuurlijk de moestuin. Wat ik dan nog koop is biologisch. En ik ben op 1 januari een voedseldagboek begonnen. Alleen maar opschrijven wat ik zoal eet en waarom. en dan niet eens recepten er bij. Wel mijn bronnen van inspiratie. Vandaag wordt jij dus genoemd.

 4. Monique, ben het eens met je argumentatie. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en ervaring opdoen. Ik draai tegenwoordig mijn hand niet meer om voor het maken van crackers of kefir.

  Je schrijft ook dat een van de argumenten waarom gemaksvoedsel wordt gekocht, het gebrek aan tijd is. Tijd die onder andere op gaat aan het bijhouden van social media.
  Ik maak heel erg veel zelf, heb een eigen groentetuin, wat hobby’s en wil onder daar mijn tijd aan besteden. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om mijn Facebook account te sluiten, dus kan ik geen lid worden van de FB groep.

  Daarom mijn vraag:Komt er ook een link naar de recepten voor mensen zoals ik?

  • Ik zal zeker zoveel mogelijk recepten hier op mijn website plaatsen! Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *