We geloven in sprookjes….

Onlangs wipte ik snel even binnen bij kennis W. Zij was net terug van de supermarkt en was druk bezig haar tassen uit te pakken. Enigszins onder de indruk keek ik naar alles wat er uit de tassen kwam. Er zat werkelijk niets vers bij,  ik zag niets groens tussen de pakjes, zakjes, tubes, potten en blikken, enkel het felle groen van de verpakkingen die bijna fluoriserend waren.
“…euh,…W, wat ehm…eet jij vanavond?” probeerde ik voorzichtig.
“ Rode kool, en daarbij heb ik deze burgers, die vind M. zo vreselijk lekker! “ Ze hield een pakje voorgekauwde meuk omhoog, je kent ze vast, die vacuüm verpakte ellende met twee voorgebakken burgers wat nog het meeste wegheeft van hondenvoer. Het ruikt er zelfs naar. Het zal me niets verbazen dat er ingrediënten inzitten die ook in hondenvoer wordt gebruikt. Er stonden twee grote potten rode kool op het aanrecht. Daarnaast lagen twee zakken voorgekookte gejaste aardappelen. Ik loerde kort op de verpakking bij de ingrediënten, naast aardappelen trof ik zout en zelfs een alias suiker aan. Met een zucht lag ik het weer terug.

Het vervelendste is: dit bovenstaande voorval staat niet op zichzelf. Het is een normaal dagelijks terugkerend ritueel in vele huishoudens, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Zonder dat we het ons hebben gerealiseerd en realiseren, zijn we ten prooi gevallen aan het “ kant en klaar tijdperk” waar fabrikanten, supermarkten en multi ondernemingen in de voedselindustrie erg lang aan gewerkt hebben. Over de jaren zijn we gewend geraakt aan al dat gemaksvoer, zonder dat we het daadwerkelijk in de gaten hebben gehad. We raakten gewend, daarna verwend en uiteindelijk afhankelijk van al deze producten. Inmiddels is kant en klaar de gewoonste zaak van de wereld geworden. Zeker 80 tot 85% van alle producten uit de supermarkt is kant en klaar. Sommige producten zelfs zodanig dat we enkel nog de verpakking moeten openen om ons bestek erin te kunnen zetten. Het heeft totaal niets, maar dan ook werkelijk NIETS te maken met echt voedsel. Voedsel wat ons werkelijk voedt en niet enkel vult. Door de kunstmatige wereld bevatten al deze ( veelal onzin)producten kunstmatig toegevoegde vitaminen en mineralen en vezels en eiwitten. Daarmee kan de fabrikant zelfs patat en chips vitaminerijk maken en dit claimen op hun verpakkingen. That’s the way it works these days.

10589928_10201516893563101_1270988314_n

WEGGEJAAGD UIT ONZE EIGEN KEUKENS

Door deze ontwikkeling zijn we onbewust weggejaagd uit onze eigen keukens. Door perfect in te spelen op de drukte van deze tijd, hebben fabrikanten perfect klaar weten te spelen dat we verknocht zijn geraakt aan al die onzin-producten waar we nauwelijks nog extra bereidingstijd aan kwijt zijn. Hoe sneller we de keuken uit kunnen lopen, hoe beter ,zodat we weer tijd over kunnen houden aan andere drukte van een dag.We zijn het belang van gezond voedsel compleet uit het oog verloren en blind gaan geloven op wat fabrikanten, supermarkten en multi ondernemingen ons op de mouw spelden.We zijn niet meer bezig met onze voeding, omdat het allemaal kant en klaar uit pakjes/zakjes/blik/pot komt en het denkwerk zogenaamd voor ons is gedaan. In werkelijkheid eten en drinken we nu bij elkaar geknutseld voedsel, wat ook vaak nog eens volslagen zinloos is. Zaten we te wachten op roze-koelvla? Op reeds bereide eieren in een pakje? Op gepelde bananen op een schaaltje verpakt? Op instant ellende waar we enkel nog wat water aan toe moeten voegen?

We zijn ten prooi gevallen aan al deze onzin-producten. Omdat het er gewoonweg is. Omdat het ons leven vergemakkelijkt. Omdat het lekker is/smaakt, door de vele suikers, vetten en zout. Door alle( veelal kunstmatige) E nummers en smaakversterkers. Als we daadwerkelijk zouden weten wat we nu iedere dag inkopen, zouden we vast enorm schrikken. Wat als er enkel doorzichtige, saaie verpakkingen waren waar we direct ook zouden kunnen zien wat we kopen? Wat als er enkel ECHT ware informatie zou staan af te lezen op al die verpakkingen? Zouden we dan nog zo massaal inkopen? Ik vraag het mij vaak af. Wat als de piepkleine lettertjes met de juiste ingrediënten nu eens met koeienletters op de verpakkingen zouden staan? We hebben het niet in de gaten, maar fabrikanten, supermarkten en de multi ondernemingen hebben een erg grote macht en invloed op ons bestaan.Voeding is van levensbelang, en we zijn er afhankelijk van. Precies: daarom zijn we afhankelijk van deze ellende in de supermarkt. We moeten toch immers eten?

Dat moeten we absoluut. Maar we zouden weer terug moeten lopen naar onze keukens, en niet naar de volgepropte supermarkten waar we continu in de verleiding komen meer in te kopen dan nodig is. We geloven alles zo graag, en dat is logisch.Want we willen allemaal dat mooie dingen waarheid zijn. Als we op een verpakking lezen dat het gezond voor ons is, terwijl het enkel wat opwarmen nodig heeft, dan geloven we dat graag, want tja, lui zijn we toch ook best een beetje geworden. Helaas geloven we dus in de sprookjes van de fabrikanten. En dat is best vreemd, omdat we toch volwassen zijn en inmiddels niet meer geloven in sinterklaas en Hans en Grietje. Waarom geloven we wel in deze sprookjes? Ga eens na: zijn we er werkelijk gezonder op geworden afgelopen jaren? Ik zeg van niet. Sterker: ik zeg dat we zieker,i ntoleranter en allergischer dan ooit tevoren zijn geworden.

Zelf maken…we deden vroeger niets anders. Simpelweg omdat het niet anders was. Er waren geen overvolle volgestouwde supermarkten met kant en klaar meuk. Wel waren er kleine winkels waar het hoognodige werd verkocht, hooguit twee soorten. Vers, intact en sober en simpel. Maar vooral : voeding dat ons werkelijk VOEDT. Wat we nodig hadden om dagelijks in leven te blijven en goed te kunnen functioneren.Veel groente, veel fruit, veel uit de natuur. Geen rare fratsen bij het ontbijt met hippe power-ontbijtjes, sapjes en koek, maar een bord havermout.Geen bizarre kant en klaar maaltijden, maar alles vers gesneden en bereid.Waar is die tijd gebleven? En vooral: waarom hebben we geen regie meer over ons eigen eten en drinken?

Terug naar de keuken dus.Maar hoe doe je dat? Geloof mij: veel gemakkelijker dan je denkt. Lees meer:

Gemak…maak het zelf!

Zelf gemaakt!

Maak het lekker zelf!

Zet eerste voorzichtige stappen terug naar je keuken en begin weer de regie over je eigen voeding terug te pakken. Begin klein, en eindig groot. Met voeding wat echt voedt, niet enkel vult.

Kijk ook eens op de recepten pagina alhier voor erg veel homemade recepten!

13 Reacties op “We geloven in sprookjes….

 1. Wat erg! Zelfs geen verse fruit of groenten?! Ik sta er soms ook verbaasd van dat mensen fruit of zelfs ui voorgesneden kopen, want het is toch zo gemakkelijk. Maar uiteindelijk staan we er niet bij stil dat het zo ontdaan wordt van alle vitaminen. Sinds een paar jaar maak ik ook alles zelf en het is allemaal veel lekkerder dan de kant-en-klare spullen die ik vroeger in de microgolfoven stopte.

 2. Ik ben het volledig met je eens!! Ik sta er ook altijd van te kijken hoeveel kant-en-klare zooi iedereen gebruikt, ook voor “normale” maaltijden zoals je hier het voorbeeld van de rode kool geeft.

 3. Ha Monique.
  Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Als je 4 dagen per week werkt,kinderen naar clubjes,zelf sociale verplichtingen,sport,huishouden is een makkelijke dag
  wel eens lekker. En moet het kunnen met een pot rode kool,of een diepvries variant. Maar de tas met boodschappen zoals jy omschrijft is idioot,zeker met
  kinderen ondenkbaar.

  • Dat is nou precies de valkuil. Je vind een excuus om je gezin met rotzooi en gif te voeden. Vind momenten om bv de rode kool te maken voor later in de week. Dat scheelt veel suikers, smaakversterkers en andere rommel. Doe het samen met de kinderen, leuke activiteit voor het weekeind. Paar dagen in de koelkast of in pakketje in de vriezer. Burgers: vlees even in de vleesmolen, kruiden, vormen, in de vriezer tot je ze nodig hebt. En veel goedkoper! Succes.

 4. Aan het geschreven stukje heb ik niets toe te voegen (niets dan lof).
  Maar zou je, als je een nieuwe zin schrijft, of na een komma a.u.b. een spatie toe kunnen voegen? Dat leest fijner.

 5. Ik ben het volledig met je eens Monique! Ook ik verbaas me over de argeloosheid waarmee mensen die zooi tot zich nemen en dan het op een gegeven moment gek vinden dat ze klachten krijgen als onverklaarbare vermoeidheid, gewrichtsklachten of zelfs kanker…

 6. Echte vriendinnen oordelen niet over elkaar …
  Misschien had ze de verse groente & fruit al een dag eerder gehaald op de markt ….

 7. Wat erg, zeker met kinderen..
  Natuurlijk heb ik hier ook genoeg groentes in de vriezer liggen..maar alleen voor nood! Zelf maken is zoveel smaakvoller ^.^

 8. kan je alleen maar gelijk geven. Ben bang dat de generatie 100 jarigen snel verdwijnt. Vooral de hoeveelheid conserveringsmiddelen die mensen tegenwoordig binnen krijgen is schrikbarend hoog. Bacteriedodende stoffen die dan door je darmen moeten. Hoezo raar dat darmkanker zoveel voorkomt.

  Helaas lezen alleen mensen die al belangstelling hebben voor voeding lezen dit soort stukjes.

 9. Ik ben het volledig eens met de essentie van wat je schrijft. Helaas vind ik je (onrechtstreekse) haast beledigende taal jammer. In mijn ervaring trek je hier niemand mee over de streep en krijg je enkel veel ja-geknik van mensen die er al over waren. Nogmaals: je hebt gelijk. Respectvol verwoorden kan ook. Want écht, sommige mensen wéten écht nog niet beter. En zouden dat even goed kunnen doen op basis van een anders verwoord artikel.

 10. De mythe dat biologische groenten duurder zijn blijkt in mijn geval ook onjuist te zijn. Sinds het voorjaar heb ik elke week een rijkelijk gevuld groentepakket voor minder dan 10 euro. Het is elke keer weer een verrassing wat er uit tevoorschijn komt en n feest om klaar te maken en op tafel te zetten…vaak al binnen 20 a 30 minuten. Ik mocht willen dat ik dit eerder had bedacht of geweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *