Weggooi volkje…

Onlangs liep ik gefrustreerd en opstandig de AH uit. Niet omdat ik weer eens een meuk product had gespot, of weer eens door een gangpad vol misleiding wandelde, nee, het ging om heel wat anders. Kerstmis was net voorbij. Nadat ik had afgerekend bij de kassa zag ik een aantal personeelsleden zeer grote vuilniszakken vullen met de prachtige kerststukjes/planten en bloemen die er nog in overvloed stonden. Ik schatte ongeveer twee karren vol. Ik keek er met verbazing naar en vroeg één van de dames wat zij in hemelsnaam aan het doen waren. 

“..Weggooien. We mogen ze niet meer verkopen, kerst is voorbij”  kreeg ik als antwoord. “…Maar gaat dit WERKELIJK gewoon de vuilnis in? Dit is toch zonde? Waarom geven jullie het dan niet gewoon weg aan klanten?” Ik kon er met mijn volste verstand niet bij. 

“ …Mogen we niet. We vinden het ook zonde! “ zei één dame terwijl ze hele potten met de prachtigste stukjes zo in de vuilniszak gooide. Ik ben snel de winkel uit gelopen, ik kon het niet langer aanzien. 

Als je denkt dat dit alleen met bloemen en planten gebeurt, heb je het mis. Ook wordt er iedere dag goed en gezond voedsel weggegooid. Niet alleen in supermarkten, maar ook bij ons thuis.Vele jaren geleden tijdens mijn studie werkte ik bij een bekend Nederlands warenhuis ( begint met de letter H en eindigt met A, wat er tussen staat kun je vast raden 😉  ) op de food/versafdeling. Daar gebeurde het ook dagelijks, iets wat ik niet kon aanzien. Ik vertikte het dan ook om goed en bruikbaar voedsel weg te gooien, ik heb daar erg veel discussie over gehad destijds met baas en collega”s. Supermarkten en warenhuizen moeten zich verplicht aan wettelijk vastgestelde regels houden. Daar werd ( toen tenminste) streng op gecontroleerd, er waren wekelijkse bezoekjes van mensen die speciaal waren ingehuurd door het warenhuis zelf op erop toe te zien dat deze regels werden nageleefd. Het gebeurde daarom dagelijks, dat er hele stukken kaas, conserven en andere nog zeer bruikbare producten werden weggegooid in grote speciale zakken, om vervolgens in een vuilnis kar gedumpt te worden waar een kettingslot op ging. Dit werd gedaan om de zogeheten “ dumpster divers” ( vuilnis- duikers) buiten de deur te houden. Zodra een datum maar één dag was verstreken, moest het product uit de schappen gehaald worden en worden weggegooid. Goed, bruikbaar voedsel. Er werd niets mee gedaan, niet gedoneerd aan een voedselbank, niet weggegeven aan klanten. Het werd direct de vuilcontainer in gekieperd. En ging er dagelijks hele zakken vol bruikbaar voedsel in rook op. 

IMG_6771

HOUBAARHEID DATUMS, EEN REKBAAR BEGRIP

Zeker de jongere generatie groeit op met een zogenaamd “ over-datum-weggooi” beleid. Mijn jongste broer en schoonzus worden al panisch als een pak yoghurt één dag over datum is. Of als een kuipje smeerkaas aardig tegen de datum aanloopt. Dit wordt linea recta de vuilnisbak in gekieperd. Ze zijn niet de enigen, sterker nog, we gooien gemiddeld per jaar per persoon bijna 50 kilo goed en bruikbaar voedsel weg. Dit komt neer op ongeveer 150 euro per jaar per persoon wat we zomaar wegkieperen. We houden ons rotsvast aan de aangegeven houdbaarheid/ TGT datums vast en enerzijds is dit goed, anderzijds helemaal niet. Wat betekenen die houdbaarheidsdatums precies?

We komen op verpakkingen twee soorten houdbaarheid datums tegen:

* THT datum ( Tenminste Houdbaar Tot)

* TGT datum ( Te Gebruiken Tot) 

De producten die een THT datum dragen, bederven niet zo snel. We komen deze THT datums tegen op droogwaren en geconserveerde producten die buiten de koelkast houdbaar zijn. Fabrikanten zijn verplicht om hun producten tot een bepaalde datum te garanderen van versheid en kwaliteit. Zo garanderen ze een goede smaak, kleur, geur en reuk van het product tot de aangegeven vastgestelde houdbaarheidsdatum. Na deze datum kan de smaak, geur, kleur en geur achteruit gaan, maar is het product nog prima eetbaar en goed te consumeren. Na het verstrijken van de aangegeven THT datum, kunnen consumenten ook geen aanspraak meer maken op de fabrikant. Winkels mogen geen producten verkopen die over de THT en TGT datum heen zijn. Dit is wettelijk vastgesteld. Wat tegenwoordig vaak gebeurt, is dat supermarkten de producten die tegen de datum aan komen, worden afgeprijsd ( 35% korting). We kunnen een THT datum ook tegenkomen op vers gekoelde producten, denk aan vers gesneden voorverpakte groente en fruit, gebak en kaas. Voor deze producten geeft de THT datum wel goed aan hoe lang je een product veilig kunt bewaren, maar ook hier geldt dat je je zintuigen moet gebruiken, om te ontdekken of iets nog bruikbaar is. Ruikt iets zuur, muf of ranzig, ziet het er dof en vies uit, en smaakt het ongewoonlijk, neem dan geen risico en gooi het weg. 

Het is een ander verhaal betreft de TGT datum. Deze datums kom je tegen op verse, gekoelde producten die kort houdbaar zijn en zo snel mogelijk moeten worden geconsumeerd. Vlees, vleeswaren, groente en fruit, zuivel en eieren zijn een goed voorbeeld van producten met zo’n TGT datum. Bij deze TGT datums moet er ook een bewaarconstructie staan vermeld. Deze producten vragen wel om enige voorzichtigheid, en verstandig omgaan. Ze kunnen diverse gezondheidsklachten geven bij onjuist of onzorgvuldig gebruik, omdat na de verstreken datum er ziekteverwekkers zoals bacteriën kunnen groeien. Dit ruiken, zien en proeven we niet direct, en is het dus meest verstandig om producten die over een TGT datum rieken, weg te gooien. 

Naast deze twee THT/TGT datums zijn er ook producten die geen houdbaarheidsdatum bezitten. Deze producten mogen volgens de wet zonder houdbaarheidsdatum worden verkocht omdat bij deze producten de kwaliteit zelf in de gaten kan worden gehouden. Dit zijn producten als suiker en suikerwerk, azijn, zout en kauwgum. 

tamme kastanje pasta

HET GAAT OM HET BEWAREN

Betreft de THT datums op verpakkingen kunnen we een potje breken. Ja, ook dat potje groente die al jaren in de voorraadkast staat en misschien wel een jaar over de datum riekt, kun je nog prima eten zolang deze goed is bewaard. Want bewaren, dat is het sleutelwoord. 

Als producten erg goed worden bewaard onder de juiste omstandigheden, kunnen deze jaren na de aangegeven datum nog prima eetbaar blijven. Uiteraard, zoals eerder geschreven, zal de kwaliteit achteruit gaan, maar het hoeft niet te worden weggegooid. 

Als je je keukenkasten/ voorraadkasten gaat opruimen, gebruik dan vooral je zintuigen. Een pak suiker, een pak zout, potjes en pakjes en zakjes, als deze nog goed zijn afgesloten/luchtdicht zijn verpakt en de verpakkingen niet zijn geopend, kunnen deze gewoon worden gebruikt. Aangebroken producten kun je nakijken, ruiken, proeven en keuren op kleur en structuur. 

appel

VERSTANDIG EN SLIM INKOPEN

Het begint echter bij het begin: inkopen. We kopen altijd weer veel teveel, en komen met teveel boodschappen thuis die we vaak niet eens dagelijks gebruiken. Misleiding is hier debet aan. De koopjes en aanbiedingen, we blijven hier gevoelig voor. Het ouderwetse boodschappenbriefje werkt wat dat betreft nog steeds het beste. Door bewust op te schrijven wat je werkelijk nodig hebt hou je je sneller aan deze lijst. Koop niet teveel in. Soms kopen we in alsof morgen de honger-oorlog uitbreekt. Dit kost niet alleen veel meer geld, maar ook gaat al dat voedsel vaak de vuilnisbak in. Wees ook gedisciplineerd. Het is vrij zinloos om je fruitschaal vol te plempen met de meest heerlijkste fruitsoorten, omdat je je voorneemt “ gezond te doen” terwijl je in je achterhoofd weet dat dit gedoemd is te mislukken omdat er nul komma nul motivatie is. En al dat mooie kostbare fruit in de vuilnisemmer wordt gekieperd. Koop wat je gebruikt, gebruik wat je koopt. We hoeven echt geen overvolle voorraadkasten, keukenkasten en volgestouwde koelkasten te hebben. Koop basisproducten. Dit scheelt ook in geld, zodat je kunt kiezen voor meukvrije varianten. 

Koop ook niet onderweg wat. Dit kost om te beginnen altijd veel meer, en we gooien meestal na een paar happen dat broodje/croissantje weg. Daarnaast is het een ongezonde gewoonte. De producten die onderweg worden gekocht zijn vrijwel altijd volgestopt met meuk. Ook als je buiten de deur even een broodje gaat eten ergens, bestel dan nooit een te groot broodje als je weet dat je dit niet helemaal op gaat eten. Ook in restaurants, lunchrooms en andere kleine horeca/eetgelegenheden wordt dagelijks duizelingwekkend veel goed en bruikbaar voedsel weggegooid. Onthou dit, als je weer eens een broodje uitkiest bij een eetgelegenheid. 

BAKKEN EN KOKEN

Helaas bakken en koken we vaak teveel, waardoor er restjes overblijven. Deze restjes worden vaak meteen de vuilnisemmer in gekieperd. Als we voor het eerst meukvrij gaan bakken, lukt niet alles meteen. Vaak lees ik in mijn groep dat deze misbaksels gewoon worden weggegooid. Dit is zonde. Mits iets totaal is verbrand, of echt oneetbaar is geworden zit er niets anders op, maar vaak is dit niet het geval, en kun je alles goed verwerken in tal van andere dingen. Mislukte koekjes kun je bijvoorbeeld verkruimelen en lekker door een toetje roeren. Mislukte cake kun je opnieuw bakken door er opnieuw wat meel/ heet water aan toe te voegen en opnieuw te bakken. Kijk goed of het echt niet anders kan, er zijn zoveel meer mogelijkheden te bedenken met “ misbaksels” die vaak juist het lekkerste zijn 😉 

Als we zelf al erg veel veranderen aan ons inkoop/weggooi gedrag, zouden we per jaar ontzettend voedsel kunnen besparen. Supermarkten en warenhuizen/fabrikanten hebben zich helaas te houden aan de wetgevingen, hopelijk veranderen deze ook snel. Vorig jaar zou er in elk geval naar worden gekeken. Laten we hopen dat de wetgevingen worden versoepeld en er zo ook veel minder voedsel wordt verspild. Ik kan er niet tegen. Ik kan het niet aanzien, ik kan het niet verdragen. Ik ben vast niet de enige, laten we er met zijn allen wat aan proberen te veranderen. 

26 Reacties op “Weggooi volkje…

 1. Ik vind dit ook altijd zo erg! Daar moet echt vanuit de regelgeving iets aan gedaan worden! Kunnen we niet een petitie starten?

  • Ja ik weet het vooral nu dat steeds meer mensen niet meer rond kunnen komen is het helemaal pijnlijk ik vind het triest hoe het in Nederland gaat geef het weg zijn zat mensen die geen eten meer kunnen vind dat we zo ook heel niet met voedsel om mogen gaan respect loos als je het mij vraagt moet dan ook echt iets mee gebeuren overheid laat veel steken vallen en daar zijn burgers de dupe van

 2. Wij gebruiken regelmatig producten die ‘over’ de datum zijn. Zo is een pak yoghurt van een week over de datum nog prima te eten als deze nog niet open is geweest. Zoals je zegt, gebruik je zintuigen en je verstand.

 3. Mijn dochter, vakkenvulster en caissière bij genoemde supermarkt, was ook hevig onder de indruk om te zien wat er allemaal weggegooid werd na de feestdagen. Haar is verteld dat “het naar de varkens gaat”.
  Ik hoop met je mee dat de regelgeving snel aangepast wordt en er geen eten zomaar wordt weggegooid! Ik heb me namelijk plaatsvervangend geschaamd……..

  • Ik werkte vroeger bij VenD,daar ging eind van de dag het brood naar het Leger des Heils vood de daklozen

  • Decadent en schaamteloos hoe er in supermarkten, instellingen en door velen van ons met voedsel omgegaan wordt.
   Alles wordt op de dag dat de datum verloopt in de vuilnis gedumpt.Toch niet te geloven maar t is wel zo. En naar de varkens……geloof dat maar niet hoor, Dat mag allang niet meer, boeren zitten contractueel vast aan veevoeder fabrieken.
   Vroeger werd het overgebleven voedsel bij hotels, instellingen en bij ons aan de deur opgehaalt door de boer. voorbije tijden

 4. Wat dacht je dan van alle zorginstellingen….alle voedsel dat iver is of open is gemaakt wordt weggegooid. Mijn man nam 20 jaar geleden wel eens een kilo kaas mee omdat deze onaangeraakt werd weggegooid….. dat mocht natuurlijk niet. Vreselijk vind hij dat. Of hele vlaaien taarten broden……afschuwelijk. Maar dan wel grote kasten plaatsen met Mars Nuts en meer van die meuk.
  Dat ergde mij enorm als ik met mijn kinderen bij mijn moeder op bezoek ging in het zorgcentrum.
  Tja…..Nederland kan echt op veel zaken bezuinigen. …

 5. Ik maak een weekmenu, en koop dus alleen afgepast wat ik nodig heb, en meteen voor een hele week. Hoef alleen tussendoor groenten te kopen. Brood en vlees, kip vis vries ik in.
  Restjes eten vries ik ook in, en probeer altijd van wat ik eind vd week nog in huis of koelkast heb iets in elkaar te flansen ????

 6. De Griek waar ik regelmatig kom gaf voorheen het overgebleven eten weg aan daklozen. Dit mocht hij niet meer want op het moment dat iemand ziek zou worden dan werd hij verantwoordelijk gehouden. Terwijl als hij het in de container gooit en iemand het eten eruit haalt is niks aan de hand. Crazyworld.

 7. Het kan nòg gekker! Een gepensioneerde man kookte gratis vaar een aantal daklozen. Het werd op initiatief van de gemeente verboden omdat “er geen controle op mogelijk was” en “de gebruikers er een zooitje van maakten in de omgeving”, hetgeen nooit is aangetoond. Wij gaan in Nederland ten onder aan regelzucht en het tegelijk toestaan van de verkoop van ongezonde meuk met misleidende opschriften. Kortom: de consument kan nergens meer op rekenen, maar betaalt wel het gelag!

 8. Ik werk in de zorg. Zelfs ongeopende blikken voedsel worden meteen weggegooid als ze 1 dag over datum zijn.
  Wij het personeel mogen het ook niet mee naar huis nemen maar meteen in de vuilnisbak. Vreselijk!!!

 9. In Frankrijk is een wet aangenomen dat dit soort producten niet meer weggegooid mogen worden, maar moeten worden gedoneerd aan voedselbanken e.d. Zou in Nederland ook van toepassing moeten zijn. Vooral omdat men het er vaak over voedselverspilling heeft….dus waarom niet?

  • Dat zou echt super zijn. Ik heb in de catering gewerkt en daar is het helemaal erg wat zij weggooien! Er gaan duizenden euro’s aan voedsel zo dagelijks de prullenbak in!

 10. In België is er al enkele jaren een wet waarbij de voedseloverschotten niet meer mogen vernietigd worden met bv bleekwater maar moeten geschonken worden aan voedselbanken. Enkel maanden geleden kwam in Frankrijk dezelfde wet. Het gaat hier wel over warenhuizen en niet over de gewone handelaar. Er zijn ook initiatieven die bv bij een plaatselijke boer de oogst gaan oogsten die anders toch zou vernietigd moeten worden omdat die niet voldoet aan de norm(bv kromme komkommers ipv rechte of kolen die meer of minder wegen dan het geeïste gewicht). Er moet dringend een mentaliteitsverandering komen bij de gewone burger want die vraagt om een mooie ronde meloen van 1,2kg en wil de kleine bobbelige meloen van 500g niet kopen, (terwijl die misschien net goed zou zijn voor een alleenstaande). Tuurlijk niet want die meloenen worden aan prijs/stuk verkocht en iedereen wil toch dezelfde hoeveelheid als je voorganger. Zo gaat dat met alle groenten en fruit. Moesten de leveranciers overstappen en alles maar dan ook echt alles per gewicht verkopen, dan zou er ook al veel minder verkwist worden. Het is dus aan ons ‘de consument’ om duidelijk aan te geven dat we ook de vervormde en buitenmaatse produkten willen kopen.
  Verder zijn er hier ook initiatieven bv KAV die uitzendingen geven en boeken schrijven over hoe we minder kunnen verspillen door alles te gebruiken. Bv het loof van wortelen of de bladeren van bloemkool, schillen van citrus en die minder mooie bladeren van selder of prei.
  In België is er duidelijk een bewustwording bezig maar het kan nog beter. Als we er nu allemaal massaal om vragen, gaat dit wel veranderen.

 11. Ik denk dat mensen bewuster gemaakt moeten worden, dus meer in de social media berichten sturen dat wij in een overbodige weggooicultuur zitten. Ik heb zelf een cafe-restaurant gehad voor jaren terug en het klopt je mag niets bewaren. Ook wel logisch want het gevaar ligt op de loer en als klant wil je ook graag alles vers. Wij gaven het aan de beesten in de buurt, die werden er wel vet van moet ik eerlijk zeggen 😉 Nu ik ouder ben besef ik goed dat het zo niet moet doorgaan, het besef komt met de jaren. Ook voor de jeugd die met hele andere belangen bezig zijn komt er hopenlijk een tijd dat ze dit gaan inzien. Mijn eigen kinderen zijn helaas ook nog niet zover. Dus als iedereen zijn best doet om het publiek te delen dan is er een kansje dat mensen en jongeren zich bewust worden van de verspilling. Ik hoop ook natuurlijk dat er een wet kan worden aangenomen om dit te voorkomen.

 12. Doel:
  Produceren naar gebruik

  Ik geef hier ook om en vroeger bij de Makro ging over-de-datum spul de prullenbak in. Een medewerker die het meenam werd er na een waarschuwing door ontslagen.

  Ik begrijp het wel, als je alles gratis weggeeft kan je de lonen niet meer betalen.

  Daarnaast: why do you care?
  “Die sinaasappels groeien wel weer aan. ”
  “Dat is waar, maar wat denk je van levende dieren die onnodig zijn geslacht? ”

  Daarom is het beter om te produceren naar gebruik.

  Kortom, misschien moeten we – de consumenten – kwaliteit kopen en willen betalen.

 13. Bij de Jumbo is er een houdbaarheidsgarantie, waarbij een product dat op datum is, gratis is…
  “een product met de datum van vandaag, dan krijg je het gratis mee als dank voor je melding”

  • Bij mijn jumbo niet, vroeg laatst ook of ik iets met korting mee kon krijgen en het mocht niet. Werd weggegooid. 🙁

 14. Maar is het niet juist de regelgeving die ervoor gezorgd heeft dat het voedsel weggegooid moet worden? Iets mag maar een bepaalde tijd kant en kaar in de vitrine liggen (bij een broodjes-zaak bijvoorbeeld) terwijl je, als je je eigen brood meeneemt naar je werk, gerust aan het einde van de dag die boterham nog opeet …

 15. Albert Heijn steunt nu restaurants die door een aantal voormalige werknemers van hen zijn opgericht en die voedsel redden: InStock. Zij ergerden zich hier ook enorm aan.

  Ze geven cursussen over voedselverspilling en hebben ook een kookboek met daarin allerlei manieren om voedsel langer te bewaren. Ze maken de leukste gerechten van voedsel dat anders weg wordt gegooid. Ik begreep nu van de bedrijfsleidster dat het zo goed loopt dat al het voedsel dat voorheen werd weggegooid nu centraal wordt ingezameld en naar hen toegaat.

 16. Had pas karnemelk, was maand over datum!! Wilde het al weggooien maar toch gewoon opgemaakt want niks mis mee, maar gooi ook weleens huttenkase weg die. Nog lang goed zou moeten zijn..

 17. Ik werkte ook bij de Hema en stoorde me er ook erg aan. Lagen er nog 2 saucijzenbroodjes heerlijk warm en het was 18.00 uur dus heb je best wel trek. Maar moest in de prullenbak anders zou je het misschien expres er voor gaan zorgen dat het over bleef aan het eind van de dag.
  Logisch misschien maar wat meer vertrouwen zou ook mogen.
  De taarten die allemaal weg gingen probeerde vaak stiekem nog wat stukjes van af te eten, de chocolaatjes zaten er in elk geval meestal niet meer op 😉
  Een vriendin van mij krijgt nu wel eens vlees mee in de supermarkt waar ze werkt wat tot die dag houdbaar is dat doet ze dan thuis in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *