YES! yes? Ik zeg NO!

Vriendlief kwam onlangs aanzetten met twee reepjes. Hij reist met de trein naar zijn werk, en op het perron deelden ze deze reepjes uit aan passagiers. Dit zien we steeds vaker. Niet alleen op drukke trein-perrons, maar ook in de drukkere steden worden met grote regelmaat gratis “ meuk” uitgedeeld om de consument te prikkelen en te verleiden. Het lijkt allemaal super-attent, maar de werkelijkheid is dat we iets in onze magen krijgen gesplitst waar we A: niet om vragen en B: niet nodig hebben.

Sommigen zijn zelfs van mening dat het om een vorm van agressieve verkoop gaat, en daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Het wordt je bijna ongevraagd gewoon toe geworpen. Het gebeurt overigens niet alleen “ live” maar ook via onze brievenbussen: zo ontving ik onlangs zomaar uit het niets een zakje wasverzachter in mijn brievenbus. Ook tijdschriften worden vol geplakt met monsters en proef / samples. Superleuk wellicht om uit te proberen, maar het is naast zeer milieu-onvriendelijk ook 9/10 x een onzin-product.
Terug naar de reepjes die vriendlief in zijn handen kreeg gedrukt ( letterlijk, want vriendlief pakt niet snel iets aan) Het waren zogenaamde gezonde reepjes, die mij niet onbekend zijn. Eerder schreef ik over “ dit soort” reepjes een artikel, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.  Het ging deze keer om het merk YES. Deze heb ik eerder in supermarkten zien liggen. Vriendlief nam ze mee naar mij en zei “ kijk eens! Weer wat nieuws om je in te bijten! 😅 “ Dat heb ik inderdaad letterlijk en figuurlijk gedaan….Ik wil graag vertellen, waarom deze “ so-called gezondere alternatieven” op andere reepjes en tussendoortjes geen haar gezonder zijn, sterker nog, vaak zijn ze veel ongezonder.

WAAROM WORDEN ZE GEZOND GENOEMD??

De fabrikant pakt groots uit op de wikkels. We kunnen erg veel claims lezen , terwijl je wel erg goede ogen met een scherp zicht moet hebben om de ingrediënten en de voedingswaarden te lezen. Het merk is afkomstig uit de NESTLe stal, wat eigenlijk al meer als genoeg zegt. In Nederland wordt het merk ondergebracht onder een speciale website. Daar kun je gelukkig wel duidelijker de ingrediënten en voedingswaarden lezen.
Ik vind de naam nogal aanstellerig. YES! met een groot uitroepteken erachter , met ervoor in kleinere letters “ OOOH! “ en WOW! : Alsof het gaat om een totaal orgasme. Daarnaast worden we dood geknuppeld met “ no added sugar” of ” ..grams sugar per bar” alsof dit de reep super verantwoord maakt. Er wordt verder flink gestrooid met de gluten/ zus/ zo/ dit / dat vrije claims. Die doen het altijd goed.
Er zijn fruit-reepjes en er zijn granen reepjes. Op de fruitreep vond ik een wel heel erg vreemde claim: “ 1 of your 5 a day” Met andere woorden, als we deze reep met appel en rode bietjes eten, hebben we meteen een aardig portie te pakken van onze ADH aan fruit en groente.
Als we naar de ingrediënten kijken van deze reep dan zien we het volgende:
APPELCONCENTRAAT , APPELPUREE, GEDROOGDE APPEL, AMANDELEN, DADELS, GEDROOGDE RODE BIET, ZONNEBLOEMOLIE
Dus…….🙄
Appelconcentraat, appelpuree en gedroogde stukjes appel en gedroogde rode biet geeft ons dezelfde voedingswaarde als verse groente en fruit? Dat lijkt mij sterk. Om te beginnen gaat het om bewerkt fruit waar veel is uit gehaald. En gedroogde biet? Daar blijven vooral veel suikers in over We zien dit ook terug in de voedingswaarde per reepje ( wat overigens maar 32 gram weegt , hap-slik-weg ) maar liefst 18 gram suiker. Ja, echt: 18 gram. Dat zijn zo’n vijf suikerklontjes per reep Eert smakelijk.
Dan de andere cranberry + pure chocolade notenreep. Dat is een flink “ gevuld” reepje wat samen is geperst tot een harde kleverige massa. Wat vinden we daar allemaal in?
30% AMANDELEN, 26% GEROOSTERDE PINDA’S,11% PURE CHOCOLADE COUVERTURE * , CICHOREIVEZELS, GEDROOGDE/GEZOETE CRANBERRIES ( 2% gedroogde cranberries, suiker ) ,DEXTRINE  ( = maïsvezel met rijstmeel ) , EIWIT-CRISPIES ( soja-eiwit, tapiocameel, zout) , HONING, GLUCOSESTROOP, CACAOMASSA, ZONNEBLOEMLECHITINE , AROMA. 
( * een couverture betekent een half-fabrikaat uit een fabriek. Het gaat om chocolade brokken gemaakt van suiker en vet en nog meer toevoegingen.  Als een fabrikant al reeds gemaakte chocolade gebruikt, wordt dit vaak aangeduid in ingrediëntenlijsten als couverture. In dit geval bestaat de couverture uit cacaomassa, suiker, magere cacaopoeder en zonnebloem lechitine )
Aardige cocktail dus. De fabrikant toetert flink met het feit dat het reepje glutenvrij is en “ een bron van proteïne. “. Ook is het reepje rijk aan vezels. Wat de fabrikant er niet bij vertelt, is dat al deze vezels en ook eiwitten bestaan uit toegevoegde vezels en eiwitten. De reepjes bestaan voor 56% uit noten, de overige 44% bestaat uit complete meuk. Het suikergehalte is ook flink: 5,8 gram, dat is overigens bijna 6 gram en geen 5 gram, zoals de fabrikant het even voor de mooiheid naar beneden heeft afgerond op de verpakking.  Dit zien we overigens ook steeds vaker. Fabrikanten die een halve of drie kwart calorie-waarde naar beneden afronden op een verpakking omdat dit de waarde omlaag zet. Dit is wettelijk toegestaan, omdat een calorie-waarde ruim wordt gemeten ( hierover kun je meer lezen in DIT ARTIKEL )

HOE SMAKEN ZE?

Okay, ik ben ze gaan proeven. Al bij het openen draaide mijn maag een beetje om, want zeker de kleur van het bieten-fruitreepje was erg “ on-aantrekkelijk” om daar je tanden in te zetten. Dat laatste raad ik overigens, na mijn eigen ervaring, af: het reepje kleeft gigantisch aan tanden en kiezen waardoor je echt even bezig bent om alles goed tussen de tanden en kiezen te verwijderen. De geur, de kleur, de smaak….het is allemaal echt niet lekker te noemen. Het kleeft echt gigantisch vast, ik heb zeker 10 x met water moeten spoelen om al die meuk van mijn tanden te krijgen. En dat was nog maar één hapje….
De notenreep is keihard. Eenmaal in de reep gebeten geeft het een kleverige substantie maar wel crispy. De smaak valt ook hier gigantisch tegen. Vooral veel suiker en noten, is wat ik in dat hapje proef. De onderste laag is van chocolade wat echt mier en mierzoet is. Ik heb de reepjes verder in stukjes gesneden en aan de meeuwen gevoerd, no-way dat ik nog een paar happen wilde nemen. Echt heel vies.

EINDOORDEEL:

Naast vies, vol met meuk, ook nog eens een prijzig grapje: per reepje betaal je gemiddeld een euro. ( 3-pack kost € 2,99 ) Zeer slecht gelukte reepjes met bizarre claims die vreselijk zijn uitgemolken. Zoals je ook kunt zien hebben deze reepjes helemaal NIETS met gezondheid te maken. Wetenschappelijk bewezen gezonde ingrediënten gebruiken wil niet zeggen dat het product ZELF gezond is. Daar zijn deze reepjes een erg goed voorbeeld van. Trap er niet in. Wil je echt gezond snacken, kies dan voor vers fruit. Ja, wellicht rete-saai, maar wel het beste wat je kunt kiezen als je echt iets zoets wilt eten. Wat kies jij liever? Een appel wat aan een boom groeit, of een reep wat uit een fabriek komt rollen?

4 Reacties op “YES! yes? Ik zeg NO!

 1. Ik vind deze Yes repen wel lekker (met de noten dan wel)
  Ik eet dat regelmatig als tussendoortje op het werk als ik geen tijd heb om opt gemak een boterham te eten. Je blijft er lang van verzadigd.
  Ik vind het bovendien ook niet correct om te zeggen “het is vies”, het is voor jou misschien vies, dus formuleer het dan ook als “ik vind het vies”
  Want namelijk niet iedereen vindt dat vies….
  Mvg

  • om te beginnen formuleer ik hoe ik dat zelf wens. Ten tweede mag iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij / zij van deze repen vindt, ik geef enkel mijn eigen visie, waar jij mee mag doen wat je wenst. Ik geef feiten. Deze reepjes zijn niet gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *