Zeer snel, eenvoudig en simpel de lekkerste melk / waterkefir maken!

Kefir……it is here to STAY! Kefir heeft zeker de laatste twee jaar een enorme comeback beleefd en is razend populair geworden,
Ik ken het zelf al heel wat jaartjes en in 2014 schreef ik er mijn eerste artikel over op mijn website. Ook heeft de voedsel en levensmiddelen industrie het goudmijntje ontdekt en kunnen we gewoon bij de AH en zelfs de LIDL kant en klare kefir kopen. Hoe “ echt “ deze kefir varianten zijn……daar valt zeer over te discussiëren en dat heb ik dan ook inmiddels gedaan middels diverse artikelen. Ik geef hieronder een aantal directe linkjes, mochten jullie geïnteresseerd zijn :

Zoals je kunt lezen, is er nogal wat om op te letten. Ik denk alleen daarom al, dat het gewoonweg veel beter ( en leuker! ) is om ZELF je kefir dranken te gaan maken. In DIT ARTIKEL vertel ik je daar alles over. Veel mensen vinden het teveel gedoe. Je moet aan verse korrels zien te komen, en je moet de hygiëne erg goed in stand houden, omdat dit erg cruciaal is of je drank lukt of niet. Kefir maken is niet moeilijk, maar het klopt inderdaad wel, dat het om zorg en aandacht vraagt. Maar ik vind persoonlijk dat de vele voordelen van het zelf-maken daar niet tegenop wegen. Het is om te beginnen serieus LEUK en spannend om te doen. Je weet tenslotte nooit, of je drankje lukt of niet en iedere uitkomst is weer anders. Daarnaast smaakt het echt heel anders dan al die kant en klaar-ellende uit de supermarkt. Bovendien hou jij de complete regie in handen. Niet de fabrikant die beslist over de ingrediënten, dat beslis jij.  Tot slot kan het je serieuze knaken schelen, zeker als je grootverbruiker bent. De kefir korrels vermenigvuldigen zich in een razend tempo zodat je uiteindelijk zelfs veel weg kan geven, er zijn op social media dan ook vele groepen en community’s te vinden waar deze korrels worden aangeboden.
Die korrels, die kunnen nogal eens “ het obstakel” zijn, om zelf aan het produceren van kefir te beginnen. Een veel gehoorde “ klacht” is dat het moeilijk lijkt om deze te onderhouden. En dat de lol er dan sneller af gaat. Voor al deze mensen zijn er ook KEFIR STARTERS in poedervorm ontwikkeld.  Dit zijn eigenlijk ook “ milde” kefir poeders. Het is een wat simpeler en gemakkelijker manier om kefir te maken. Je hoeft niet voor de echte korrels te zorgen, en je kunt eindeloos verder fermenteren met gemaakte kefir. Je kunt per zakje ongeveer 10 x een kefir maken. ( goed voor zo’n 50 liter) De zakjes zijn er ook in gevriesdroogde biologische varianten, eigenlijk hetzelfde wat een bedrijf als RAW MILK COMPANY gebruikt. Het bestaat meestal uit gevriesdroogde micro-organismen als  Lactobacilus, Lactococcus, Leuconstoc, Saccharomyces. Deze zakjes zijn niet erg goedkoop ( € 11 voor drie zakjes) waardoor het wel een veel duurder grapje wordt om kefir te maken. De korrels zijn wat dat betreft een stuk goedkoper en daardoor ook veel toegankelijker voor iedere consument.
Maar toch…..
Ik moet jullie heel eerlijk bekennen dat ik bij de groep mensen behoor die het vrij lastig blijft vinden om die levende korrels levend te houden. 😔 Ik heb het inmiddels al een paar keren geprobeerd, en soms hield ik het best even vol, maar drukte en chaos leiden mij al vrij snel af. Voor mij werken de poeders dus best fijn. Als ik weer eens in een “ kefir-flow” zit, maak ik zo’n zakje aan en kan zo’n 4-6 weken liters kefir maken op een meest eenvoudige manier. Alles wat het vraagt is een zakje oplossen in een liter melk, dit 48 uur op kamertemperatuur laten staan. Dan schep je drie eetlepels eraf, en meng je dit opnieuw met een liter melk, zet je dit opnieuw 24 uur lang te verzuren op kamertemperatuur en zo kun je 4-6 weken lang even doorteren. Ik vind het echt best een uitvinding.
Ook betreft poedervormen moet je echt even opletten . Want helaas is er ook in poedervormen enorm veel meuk op de markt. Omdat wij bij puur & Fit vrij veel vraag kregen naar deze kefir-starters, zijn we al een poosje op zoek gegaan. Dat wil zeggen: IK ben eens gaan rondkijken. Het grappige aan dit verhaal is dat mijn kwartje pas vorige week viel…..Ik herinnerde mij opeens weer een hele fijne leverancier waar ik in 2013 / 2014 al leuke samenwerkingen mee had. WAT STOM dat ik daar niet eerder aan dacht! Ik heb meteen deze leverancier benaderd en gelukkig was hij ook erg enthousiast weer wat van mij te horen. Lekker lang gebabbeld aan de telefoon. Via hem hebben we dus EINDELIJK een paar ontzettend goede meukvrije poeders in ons assortiment opgenomen.

WAT IS HET?

Zoals eerder geschreven is een kefir-starter niets meer of minder dan de melkzuurbacteriën die ook industrieel worden gebruikt om kefir te maken. Je doet alleen nu thuis wat ze in een fabriek doen, zonder onnodige toevoegingen. De zakjes van KEFIR zijn gedroogd en er is, om de starter te kunnen activeren, dextrose aan toegevoegd. Veel mensen denken, dat dit meteen betekent, dat er suiker is toegevoegd ( dextrose = druivensuiker ) maar er is suiker nodig om de melkzuurbacteriën te activeren tot omzetten. Hierdoor lossen de suikers op, en vind je nauwelijks nog iets van suikers terug in het uiteindelijke eindresultaat. Kefir kan niet leven zonder suiker, het zorgt gezamenlijk voor de gisting ( fermentatie) . Deze fermentatie zorgt voor de lactobacillen die nodig zijn. De culturen zijn dol op melksuikers en gewone riet suiker. Chemische, geraffineerde suikers gaan iets minder, omdat deze chemisch zijn bewerkt. De meeste mensen gebruiken dan ook rietsuiker of kokosbloesem suiker, of natuur-honing. Druivensuiker in de natuurlijke vorm wordt ook vrij veel toegepast, zoals in deze zakjes van KEFIR. Er zijn inmiddels erg veel verschillende varianten bij gekomen, waaronder starters om zelf kwark te maken, of Bulgaarse Yoghurt. Wij bij Puur & Fit willen beginnen met een MELK KEFIR starter, een WATER KEFIR starter en een KARNEMELK  starter.

WAAROM ZAKJES GEBRUIKEN?

Natuurlijk blijft werken met echte korrels het leukste en het beste, maar….ik zeg gewoon ook heel eerlijk, dat ik het best een uitdaging vind, zeker in drukke perioden, om dit vol te houden. Ook tijdens vakanties zijn deze zakjes enorm fijn om mee te nemen naar je vakantieadres. En het is ECHT gewoonweg ontzettend makkelijk en snel. Je hebt geen zeef enzovoort nodig, om alles te maken, je kunt zelfs een zakje gewoonweg in een pak melk laten oplossen en dit 48 uur wegzetten op een semi-warme plek ( kamertemperatuur) Zeker op vakantie / op reis is dit uiteraard meest ideaal, om toch gewoon lekker je gezonde bacteriën binnen te harken. Buiten temperaturen hebben overigens wel invloed op de kwaliteit. Als het buiten warmer is, zoals nu, dagelijks boven de 23 *C, dan kan je kerfir een stuk dikker zijn van textuur, iets wat ik juist helemaal geweldig vind, En….hoe langer je de culturen door kweekt ( dus steeds die drie eetlepels opnieuw vermengen in een liter melk en dan 24 uur laten fermenteren ) hoe zuurder de kefir wordt, omdat er steeds minder suikers achterblijven. Als je door kweekt, onthoud dan wel, dat bij iedere door-kweek de suikers afnemen waardoor de culturen minder goed worden gevoed. Dit merk je vanzelf aan de rins-zure smaak, het is dan tijd om een nieuw zakje open te maken.

HOE WERKT HET PRECIES?

Het lijkt niet alleen onwijs gemakkelijk, het IS echt heel eg gemakkelijk. Het is letterlijk en figuurlijk een zakje legen in een fles, daarop ongekoelde melk schenken, en dit 48 uur laten fermenteren op een warme plek. Na de 48 uur roer je de massa goed door en neem je DRIE EETLEPELS af voor de volgende bereiding. Dit moet je wel doen voordat jij je kefir gaat consumeren / koelen / of extra toevoegingen toevoegt . Je kunt je vers gemaakte kefir in de koelkast 48 uur bewaren.
De drie afgenomen eetlepels voeg je opnieuw toe aan een liter ongekoelde melk, of aan de hoeveelheden melk die jij wenst. Dit laat je vervolgens opnieuw fermenteren, dit keer 24 uur ( op kamertemperatuur ) Zo kun je zeker 4-6 weken door blijven kweken. De inwerking van de bacteriën nemen uiteraard af. Je merkt dir vrij snel, de kefir wordt minder zuur en minder dik. Meestal wordt er een maand met een zakje gedaan.
Wil je wat dikkere en wat meer zure kefir? Laat je tweede / derde enz kweek dan 48 uur fermenteren, en voeg meerdere eetlepels gemaakte kefir toe. De karnemelk zakjes maak je op exact dezelfde manier als de melkkefir.
Met de water kefir werkt het in principe hetzelfde. Deze zakjes zijn gemaakt van gedroogde waterkefir-korrels, er is geen suiker aan toegevoegd en daarom moet er wel iets van een suikerbron aan worden toegevoegd. Aan waterkefir wordt meestal citroen toegevoegd. Dit is niet noodzakelijk, maar het geeft de drank wel een lekkere, betere smaak. KEFIR.NL koos ervoor om voor de bereiding van hun gedroogde waterkefir gedroogde vijgen als suikerbron te gebruiken, en er citroen aan toe te voegen. Voor de bereiding van deze gedroogde vorm van waterkefir heb je ok een plastic kan + zeef nodig. Deze kun je ook bij www.puurenfit.nl bestellen. Waarom is dat eigenlijk? Wel, kefir kan enorm slecht tegen metaal. Metaal tast de korrels / het gedroogde poeder aan, en de kwaliteit gaat sterk achteruit. Gebruik daarom altijd plastic materialen als een zeef , kan, lepels enzovoort. Zorg er dan op zijn minst wel voor, dat alles is gemaakt van gerecycled / recyclebare / BPA vrije plastic materialen. Zowel de kan als de zeef die puur & Fit verkopen, voldoen hieraan.
Om waterkefir te maken, wordt meest aangeraden om een goed afsluitbare weckpot te gebruiken. Hierin kan de cultuur zijn werk het beste doen. Het komt verder een beetje op hetzelfde neer als bij het maken van melkkefir. Je schenkt een liter water in de weckpot, voegt hieraan drie ongezadelde gedroogde vijgen toe, en een halve geschilde citroen. Dit laat je 48 uur fermenteren.
Na deze 48 uur zeef je de massa uit boven een plastic bewaarkom, en pers je de citroen uit. Verwijder de vijgen. Je waterkefir is klaar! En ook hier kun je weer eindeloos door kweken. Je mengt dan telkens 200 ml van je gemaakte brouwsel door water, waaraan je opnieuw weer twee / drie vijgen en eventueel citroen toevoegt , dit laat je 24 uur op kamertemperatuur staan. KEFIR.NL heeft berekend dat na zo’n 15 tot 20 bereidingen het tijd is voor een nieuw zakje.
Ik heb in plaats van vijgen een kleine rijpe banaan gebruikt om de kefir te activeren. Dit gaat ook perfect. Ik hield een verrukkelijk, sprankelende drank over.

BELANGRIJK: EEN GOEDE HYGIENE!

Of je nu met verse korrels werkt, of met verse gedroogde korrels, het is en blijft bij kefir maken meest belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te werken. Niet alleen hebben negatieve bacteriën een zeer sterke invloed op het resultaat en de kwaliteit van je drankjes, ook kan het vervelende klachten geven. De locatie waar je de kefir laat fermenteren is belangrijk. De fermentaties vinden het beste plaats op een kamertemperatuur van 16 tot 25 •C, Lager dan 16 *C zal er meer kooldioxide en alcohol worden geproduceerd , en bij temperaturen hoger da 25*C domineren de melkzuurbacteriën. Dit zorgt voor een extra zurige smaak. Als het buiten warm is, zal het gisten worden versneld, waardoor de drank wel erg zuur kan worden en dus niet of minder smakelijk zal zijn.
De plek moet niet stik-donker zijn, maar ook niet in de zon. De meest geschikte plek is een rustig plekje waar geen felle zon schijnt, maar ook geen absolute donkerte. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een gangkast met een raampje, of een kelder met een raam.
Net als eigenlijk al ons voedsel , is een zeer goede  hygiëne bij het maken van kefir cruciaal. Is de hygiëne niet goed, dan zal de fermentatie ook niet goed op gang komen, en de kefir zal mislukken. Ook moeten we bij het maken van kefir de juiste materialen gebruiken.  Deze moeten uiteraard goed schoon zijn.
Er is veel discussie over het feit of we nu wel of niet met ijzeren voorwerpen kunnen werken ( lepels, zeef ) Je leest verschillende verhalen op internet. In het ene artikel lees je, dat ijzeren voorwerpen alleen invloed hebben op de korrels als deze niet zijn bewerkt. Ons bestek is bewerkt en kan volgens vele sites dus geen kwaad doen aan de korrels. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld zeven en potten. Anderen zeggen dat ijzer, bewerkt of niet, de korrels aantasten waardoor ze zeer snel afsterven. Weer andere sites zeggen ook niet met houten voorwerpen te werken, omdat hout bepaalde bacteriën vast kan houden die een kruisbesmetting met de korrels aan kunnen gaan.
Hoe dan ook, wat vooral wordt geadviseerd, is om met plastic materialen te werk te gaan, dus plastic lepels en zeven, kommen en potten.
Tot slot: zorg uiteraard voor een steriele omgeving.

VOORDELEN EN NADELEN GEDROOGDE VORM

Voor mij zijn deze zakjes een uitkomst. Ik vind het echt gigantisch handig in gebruik en het werkt snel en simpel. Voor mij zijn er geen nadelen maar als we er dan toch eentje moeten verzinnen dan is VERS altijd beter, smakelijker en leuker om te doen. Daarnaast moet je echt goed opletten wat er aan gedroogde vormen is toegevoegd. Soms worden er onnodige ingrediënten aan toegevoegd.

KUN JE MELK KEFIR ZONDER KOEMELK MAKEN?

Wat mij het meest wordt gevraagd over melkkefir is of je het ook met een plantaardige melk-achtige drank kunt maken. Afgelopen jaren heb ik daar erg veel mee geëxperimenteerd. Ik heb heel veel verschillende kant en klare melkvervangers geprobeerd, en ook homemade. Maar…..helaas lijkt alleen sojamelk ( gezoete ) te werken. Dat is niet zo gek, omdat sojamelk betreft voedingswaarden erg dichtbij gewone koemelk komt.
Andere melk-achtige dranken kunnen best redelijk werken, maar de ECHTE melkkefirsmaak krijg je niet. Daar heeft de cultuur toch echt wat melksuikers voor nodig ( lactose ) Omdat ik het een langere tijd niet meer heb uitgeprobeerd, ben ik opnieuw gaan testen of het met een kant en klare ongezoete amandelmelk ging lukken. Daaraan heb ik, om wat meer suiker toe te voegen, drie eetlepels carobepoeder toegevoegd, zodat ik een chocolademelk-kefir krijg. Ik heb dir 48 uur laten staan.
Ik vond het heerlijk van smaak, maar de dikte bleef uit. Wel proefde ik een echte kefirsmaak. Ik vrees dat het echter nooit echt de goede dikte zal geven wat je bij gewone koemelk wel ervaart. Maar het is zeker niet slecht. Tot dusver is het mij dus enkel redelijk tot Gied gelukt met gezoete sojamelk. Als je daar het beste van wilt, koop deze dan liefst in een biologische winkel .

WAAR KAN IK DE GEDROOGDE KEFIR KOPEN / BESTELLEN?

Zoals gezegd heb ik ze bij puur & Fit binnen gebracht. Je kunt ZEER KORT ( ! ) profiteren van een introductiekorting van 20% !
KLIK HIER om te bestellen.
Na deze lanceringskorting kun je de zakjes bestellen:
MELKKEFIR, klik HIER
KARNEMELK , klik HIER
WATERKEFIR, klik HIER

3 Reacties op “Zeer snel, eenvoudig en simpel de lekkerste melk / waterkefir maken!

  1. Hoi Monique,
    Ivm.de melkkefir,
    na de 1ste bereiding na 48 uur, neem je DRIE EETLEPELS af voor de volgende bereiding.
    Mijn vraag; kan je die 3 eetlepels melkkefir, wat je dan hebt,ook op een andere manier bewaren?
    want anders heb ik elke 24uur een liter melkkefir, ik denk dat dat wat veel is voor mij.

    • Ik gebruik eigelijk nooit melk, krijg er heel veel slijmen van en ben lactose gevoelig, hoe zit dat in de melkkefir

  2. Lieve Monique
    Tegenwoordig heeft de raw milk company oerkefir in het assortment. Hiervoor wordt rauwe volle melk, direct van het boerenbedrijf vlak in de buurt, en kefirkorrels gebruikt. Alles is duurzaam en biologisch. 1 l kost €3,45. Ik zeg altijd maar. Een goede fles wijn is veel duurder. Ik gebruik het al lang en ben er zeer tevreden over. Ook als je vragen hebt word je mail snel beantwoord met uitgebreide uitleg. Echt een aanrader. Er is ook aardig wat informatie over hun producten op hun website te vinden. Hoe meer van dit soort bedrijven hoe beter. Zo erg dat ze tegengewerkt worden door allerlei instanties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *