Zelf meel maken…echt niet moeilijk!

Nu we weer wat meer zelf zijn gaan koken en bakken ( waar ik zeer blij om ben!) zijn melen en granen in zeer korte tijd erg populair geworden. Supermarkten zijn naast hun meest gangbare melen als tarwemeel/bloem, zelfrijzend bakmeel, en volkoren meel ook diverse andere soorten meel gaan aanbieden. De biowinkels beleven ook goede tijden en hebben hun meel-assortiment flink uitgebreid. Diverse meelsoorten zijn door hypes erg populair geworden, zoals speltmeel. Deze worden nu zelfs in 10 kilo zakken verkocht in de biowinkel. Vooral glutenvrije meelsoorten hebben in korte tijd een flinke opmars gemaakt. Meelsoorten die overigens al jaren bestaan, maar nu opeens pas te zijn ontdekt dankzij de “ glutenvrij-hype”. Ook molens beleven op dit moment gouden tijden, en krijgen hun vers gemalen meelsoorten ( met en zonder gluten) niet aangesleept.
In het begin van mijn “ loopbaan” als auteur bedacht ik al de MELENMIX. Omdat ik glutenvrij werk, vond ik het handig om diverse glutenvrije meelsoorten samen te mengen in een grote, goed afsluitbare pot. De melenmix was geboren. Inmiddels al aardig populair geworden. Melenmix heeft erg veel voordelen. Het is vrijwel overal inzetbaar, bevat alle nodige voedingswaarden, en geeft een baksel een bijzondere smaak.
Over de jaren ben ik meer gaan experimenteren met zelf meel maken voor mijn recepten. En kwam er zo achter, dat je met bijzondere combinaties verrukkelijke recepten kunt maken!

VOORDELEN VAN ZELF MEEL MAKEN

Zoals je al hebt kunnen lezen in mijn artikel + recept voor zelf melenmix maken, heeft zelf meel maken zo zijn voordelen. Naast dat het erg handig is, bevat een mix van verschillende soorten ( glutenvrije) melen verschillende/ andere voedingswaarden. Dit zorgt voor een goede balans in voedingswaarden, wat vaak ontbreekt als je een enkel glutenvrij meel gebruikt. Je kunt dan risico lopen op bepaalde tekorten, zeker als je gewoon was om tarwe, volkoren en rogge te gebruiken. Het is belangrijk om de juiste gebalanceerde voedingsstoffen binnen te krijgen. Melenmix levert je een goede balans.
Een ander voordeel is, dat je zelf de complete regie houdt over je ingrediënten. Kant en klaar melen bevatten vaker wel dan geen extra toevoegingen.
Maar last but not least, het is goedkoper. Al lijkt dan bij de eerste aanschaf niet zo. Je moet dan alle soorten die je wenst inkopen en dat kan, afhankelijk van je keuzes, nogal een investering in één keer zijn. Je kunt uiteraard ook kiezen voor de meest goedkopere meelsoorten, en niet direct vele soorten. Om te beginnen kun je met vier meelsoorten al prima vooruit. Relatief goedkope meelsoorten om zelf een melenmix mee te starten zijn: boekweitmeel, kikkerwtenmeel, rijstemeel en gierstmeel. Met deze vier soorten heb je al een goede balans in voedingswaarden.
Omdat je vrijwel altijd ( niet in alle recepten) minder nodig hebt van een melenmix, bespaar je ook meel uit.

DIVERSE NOTEN ZELF MALEN

Noten melen zijn ook in zeer korte tijd zeer populair geworden. We kunnen o.a hazelnootmeel, amandelmeel, walnootmeel en pindameel kopen in diverse biowinkels. Als je in het bezit bent van een keukenmachine met een krachtige motor, kun je vrijwel alle noten, zaden en pitten zelf malen tot meel. Sommige noten kun je ook prima vermalen met een staafmixer en/of blender. Dit is altijd goedkoper, dan een zak noten/zadenmeel kant en klaar kopen. Soms scheelt dit zelfs vele euro’s. Voordeel bij kant en klare gemalen ( biologische) noten is wel dat het meer gemak geeft. Zelf noten malen is geen grote klus, maar wel even een klusje.

BIOLOGISCHE NOTEN/ZADEN KOPEN OF NIET-BIOLOGISCHE?

Velen hikken toch best op tegen de prijs. Noten en vrijwel alle zaden en pitten zijn inderdaad nogal prijzig. Een kilo blanke amandelen ( biologisch) kost toch al snel rond de 23 euro en dat is natuurlijk wel even een fikse hap uit ieders port-mo-knippie 😉
Velen vragen zich ook af of niet-biologische nu zoveel minder gezond zijn. Het antwoord ligt genuanceerd. Het is namelijk zeer sterk afhankelijk van toevoegingen en komaf. Omdat ook noten, zaden en pitten in korte tijd extreem populair zijn geworden, worden deze veel aangeboden op markten, in discountwinkels en in diverse toko’s. Deze worden stukken goedkoper aangeboden en de verleiding is dan erg groot gewoonweg voor deze varianten te kiezen. En in veel gevallen is dat terecht: het is even zo gezond als biologische varianten. Maar in erg veel gevallen gaat het ook om “ meuk” om het zo te formuleren. Gojibessen bijvoorbeeld die zijn bewerkt met sulfiet, noten en zaden en pitten van een vage afkomst, waar vaker wel dan geen kinderhanden aan te pas zijn gekomen om te produceren, en kwalitatief ook beduidend minder goed. Vele varianten worden bewerkt om transport te overleven. Dit gebeurt bij biologische varianten niet. Deze garantie heb je het beste als je noten, zaden en pitten in een biowinkel aanschaft. Soms zijn relatief goedkopere varianten in een supermarkt ook van prima kwaliteit. Let ook daar op toevoegingen, afkomst en hoe een merk staat aangeschreven op internet. Supermarkt varianten zijn relatief goedkoper. Wat ik zelf een prima merk vind is het huismerk van LIDL, let echter wel op toevoegingen, sommige noten bevatten deze namelijk wel.
Ik heb inmiddels naast melenmix diverse andere melenmixen bedacht. Ik zet hieronder enkele toppers op een rij, plus een recept!

SAM_1888

ZONNEMEEL
Zonnebloempitten zijn niet alleen bijzonder en lekker,ze zijn ook ontzettend gezond. Ze zijn zeer rijk aan vitaminen en mineralen, meervoudig onverzadigde vetzuren, omega 3 en 6, vezels en eiwitten. Bovendien zijn ze ook nog eens, zelfs in biologische variant, ontzettend goedkoop te noemen tot tegenstelling van andere pitten. Per kilozak biologische zonnebloempitten betaal je gemiddeld nog geen 4,50. En met een kilo zonnebloempittenmeel kun je een poos vooruit! De pitten zijn zeer gemakkelijk te vermalen. Het meel geeft een baksel ontzettend veel smaak en smeuïgheid. Dit komt voornaam door het vetgehalte in de pitten. Het meel geeft een baksel wat vaak droog uit de oven kan komen extra smeuïgheid. Ongeveer 50 gram zonnebloempittenmeel kan een baksel al enorm veel extra smeuïgheid geven. Een klein nadeel kan voor sommigen de best wel aanwezige smaak zijn. Ik bedacht de naam ZONNEMEEL voor deze bijzondere tot meel vermalen pitten. Je kunt het zeer fijn vermalen, maar ook wat grovere stukjes houden ( wat ik prefereer) zodat een baksel een lekkere crunchy bite krijgt.

Maak met zonnemeel dit heerlijke koekje eens!

SAM_1907 SAM_1904

 

 

Appel-zonneschijntjes

Dit heb je nodig:

200 gram zonnemeel
een golden delicious appel + een kleine junami appel, gewassen en in de schil gelaten, in kleine stukjes gesneden
twee eieren
een eetlepel ery-pure erythritol suiker
kokosolie, gesmolten

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten behalve kokosolie stevig door elkaar tot een homogene massa. Schep bergjes op de bakplaat en “ knijp” de massa met de handen samen tot een rond koekje. Schenk over ieder koekje ongeveer een eetlepel kokosolie. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_1887
GOJIMEEL

Met gojibessen kun je ook prima meel maken. Het vraagt echter wel om wat extra toevoegingen als lijnzaad en andere pitten. Door 300 gram gojibessen met 300 gram gebroken lijnzaad te malen in de keukenmachine verkrijg je een heerlijk meel! Dit heeft ook nog een extra voordeel: het meel is zoet genoeg van nature zodat je aan je baksel geen suikervervanging meer hoeft toe te voegen! Je kunt gojimeel het beste maken met: 300 gram gebroken lijnzaad, 300 gram gojibessen en 200 gram pompoenpitten. Dit geeft een ultieme smaak. Proef zelf maar als je dit gojibrood maakt!

gojibes brood 2 gojibes brood 1

Gojibrood

DIT HEB JE NODIG:

225 gram gojimeel
125 gram boekweitmeel
anderhalve eetlepel wijnsteen bakpoeder
drie eieren
anderhalve eetlepel psyllium
100 ml haver of andere melkvervanger

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 185 graden en vet een vierkant bakblik in met kokosolie, bekleed vervolgens met bakpapier. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar tot er een smeuïge massa ontstaat. Blijft alles te los-korrelig, voeg dan nog wat kleine beetjes melk toe maar pas op dat je alles niet te nat maakt. Stort de massa in het blik en verdeel. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussendoor GOED controleren. Laat afkoelen.

noten-zadenmeel
ZADEN-NOTENMIX

Nog een gouden combinatie zijn diverse zaden en noten samen vermengen tot een meel! Hoe je dit doet, lees je hier.
Meer lezen over dit onderwerp?

Boekweit
tarwemeel…echt zoveel ongezonder?
gerst
gierst
Glutenvrij… niet altijd gezonder

 

 

 

SAM_2145

Speciale ” flower-kan”

In de meeste gevallen kunnen keukenmachines met een krachtige motor alle noten, zaden en pitten wel tot meel vermalen. Maar vaak kunnen deze apparaten geen harde graansoorten aan, of peulvruchten. Dan heb je een krachtige blender nodig. Deze blenders zijn geschikt om bijvoorbeeld knetterharde noten, rijstkorrels, boekweitkorrels, gierst, quinoa, maar ook gedroogde peulvruchten als linzen en kikkererwten tot meel te vermalen. Er zijn erg goede en degelijke blenders op de markt. Deze serie aan diverse blenders bezitten allen een zeer krachtige motor, waardoor deze ook met gemak gedroogde peulvruchten en harde graansoorten tot meel vermaalt. Bij deze serie blenders kun je een speciale ” flower-kan” bijbestellen. Deze kan maakt het vermalen tot meel tot een peulenschil. De standaard bijgeleverde kannen bij alle Bianco blenders bevatten zes vlijmscherpe messen, maar het unieke aan deze flower-kan is dat het twee platte vlijmscherpe messen bezit. Hierdoor kun je moeiteloos harde graansoorten, gedroogde peulvruchten, maar ook noten, granen, zaden, noten en pitten tot meel vermalen. In een standaard blender/blenderkan is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om gedroogde peulvruchten en/of harde graansoorten te vermalen. Als je dus veel meel zelf wilt gaan maken, is zo’n HS  blender met speciale flower-kan geen gek idee 😉 Je hebt al een HS blender voor 398 euro en vaak zijn er leuke combi-acties, waarbij je de flowerkan super-voordelig kunt bij bestellen. Het lijkt even ( slik!) een fikse investering, maar als je dagelijks veel bakt, en dus veel meel gebruikt, haal je deze investering er dubbel en dwars uit. Een klein voorbeeld: een zakje rijstmeel ( bio of niet bio) kost rond de 3 euro per 500 gram. Een kilozak bruine of zilvervliesrijst ( bio of niet bio) kost rond de 3 euro voor een kilogram. A: je hebt dus met het zelf vermalen 500 gram extra en je bent verzekerd van geen andere toevoegingen, en B: je bent in de meeste gevallen ook goedkoper uit. Je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt ook voor meest goedkope rijst gaan, wat nog geen euro per kilo kost.

 

SAM_4524

KASHAMEEL

Kasha is een boekweitkorrel, die is geroosterd. Door het roosteren krijgen de korreltjes, die veel op eikeltjes lijken, een zeer uitgesproken noot-achtige smaak. Dit biedt voor mensen met een pinda/notenallergie een fijn en gezond alternatief voor noten en pinda’s. Je kunt er bijvoorbeeld deze heerlijke satésaus van maken!

SAM_4536

Kashameel kun je ook gebruiken als bindmiddel. Het lukt niet bij ieder gerecht, maar bij erg veel recepten kan het bindmiddel prima worden vervangen met een eetlepel kashameel. Je maakt het zeer eenvoudig, door de korreltjes fijn te vermalen tot meel.

 

SAM_4533

RIJSTMEEL DE LUXE

Deze rijstmeel is gemaakt van biologische zilvervliesrijst, gemengd met moringa gedroogd blad en lijnzaad. Dit maakt dit meel erg voedzaam, maar ook erg uitgesproken in smaak. Gebruik een kilo biologische zilvervliesrijst, drie flinke eetlepels moringa ( gedroogd, deze kun je bestellen door hier te klikken)  en 100 gram lijnzaad. Maal dit samen fijn tot een meel.

24 Reacties op “Zelf meel maken…echt niet moeilijk!

 1. Interessant!
  Ik vraag me alleen af: noten en zaden verhitten is toch niet gezond? Dus bakken met notenmeel en lijnzaad: is dat wel een goed idee? Hoe denk jij daarover?

  • Als je onder de 175 graden zou blijven zou volgens erg veel bronnen het ” risico” minder zijn, daar heb ik zelf persoonlijk niet genoeg onderbouwing op teruggevonden. Ik ben mij er op dit moment dan ook nog aan in het verdiepen. Warme groet

 2. Vind het super de recepten van jou, maar ik zou het woord glutenvrije Hype er uit halen want glutenvrij is echt geen Hype voor mensen die coeliakie hebben.

  • helaas klopt de hype-bewering wel. Ik geef in mijn artikel ook niet aan dat ik over coeliakie-patiënten in het algemeen spreek. Er is op dit moment wel degelijk een ” glutenvrij-hype” gaande. Warme groet!

   • Ik weet ook niet of het een glutenvrije hype is of een tarwevrije hype? want veel mensen die tarwe mijden, gaan wel spelt eten wat evenveel gluten bevat als tarwe naar mijn kennis.
    Ikzelf mijd ook tarwe en spelt, je kan niets in mijn bloed zien, maar ik ben er wel ziek van. Terwijl ik wel rogge eet. Ik ga ervan uit dat bij het bij mij om de amidon gaat.
    Ik bedank u ook voor het initiatief om mensen te begeleiden naar het meer en meer meuk-vrij zelf klaarmaken van eten. Het vraagt veel tijd, maar onze gezondheid is deze tijd dankbaar

    liefs
    Evi

 3. In een recept kwam ik rijstmeel tegen. Kan ik daarvoor volkoren rijst gebruiken?

   • ik ben allergisch aan gluten, soja, lactose, rijst en haver. hoe vervang je het best rijstmeel in recepten voor brood en koekjes ? (om dezelfde luchtigheid én vastheid te krijgen, zodat niet alles brokkelt) ? dank je

 4. Dank je wel Monique, voor je zeer duidelijke uitleg over meel en zelf maken van meel. Ik heb het opgeslagen, zodat ik het binnenkort even rustig kan nalezen als ik wat meer tijd heb.
  Super dat je dit voor ons zo op een rijtje hebt gezet.

 5. Beste Monique,

  Ik ben op zoek naar een recept voor pindameel, maar als je dat maalt, wordt het dan niet meer een soort van pindakaas? Heb je nog tips om meel van pinda’s te maken?

  groeten, Iris

  • het klopt inderdaad, dat je dan pindakaas krijgt. Er is een pindameel verkrijgbaar bij http://www.sukrin.nl. Wat ik vaak doe is pinda’s vermalen met ander meel, zaden en/of pitten. Dan krijg je ook een goede pindasmaak! Succes!

 6. Kunnen gierstkorrels ook in de blender tot meel worden gemalen? Net zoals je bij bijv rijst kan doen?

  • als je een goede blender bezit met stevige motor wel 😉

 7. wil via deze iets aan jullie voorleggen, met mijn leerlingen heb ik prachtige olie uit walnoten geperst. de bast gebruiken we voor in de tuin tegen slakken maar er blijven daarna twee producten over, het bezinksel en de pulp. weten jullie wat hier mee gedaan kan worden, wij willen graag het eco-cirkeltje rond maken. de pulp wordt vrij snel droog maar ruikt geweldig de smaak is heel droog dit omdat alle olie eruit is, bezinksel is een vet papje met veel smaak.

  • Een beetje laat weliswaar maar toch even een reactie.het bezinksel of de pulp kan makkelijk samen met andere ingrediënten verwerkt worden bij het zelf maken van: brood, cake, taart en andere recepten. Zorg er dan wel voor dat het niet te droog wordt door er meer vocht, vet of andere ingrediënten aan toe te voegen.

 8. Ik wil zelf zonnebloemen in de tuin neerzetten om hier zonnemeel van te kunnen maken, welke soort zonnebloem is dan het meest geschikt? En moet er nog iets met de pitten gebeuren voor ik deze tot meel maak?
  Ben benieuwd!
  Alvast bedankt:)

 9. Tip! Kijk uit met Lijnzaad te fijn malen. Dit i.v.m blauwzuur (planten gifstof) Hele lijnzaad kopen en deze zelf breken met bijv. vijzel is het beste. Zo blijft het vers voordat je het gebruikt

 10. Weet iemand hier toevallig of je thuis ook van gierst(ekorrels) met de keukenmachine meel kan maken? Met haver doe ik het altijd zo, maar vroeg me af of ik de gierst eerst zou moeten bewerken/verhitten oid?

 11. Interessant artikel!

  Deze week is boekweit in de aanbieding bij de Ekoplaza. Kunnen deze korrels gewoon in de keukenmachine vermaald worden zodat er boekweitmeel ontstaat?

 12. Beste Monique,

  Ik kom per toeval op jouw site waarin jij precies beschrijft met welke vragen ik liep. Zoveel goede ideeen, zoveel inspiratie. Het enige wat ik nog nodig heb is een goede keukenmachine, een machine die alles tot mail kan maken. Welke zijn hier goed voor in gebruik. Wil zo graag mijn eigen glutenvrij brood kunnen bakken. Maar met welk apparaat maak ik van bv gierst vlokken meel? Hoor graag. Alvast bedankt, vriendelijke groet. Ange

  • Hey Angelique! Ik persoonlijk en ” verslaafd” aan mijn Montana hoge snelheidsblender en maaimix…over beiden kun je op de website reviews vinden! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *