Zelf veganistische kaasjes maken met een vegan kaas kit…..is dat wat?

Als je een veganist vraagt wat zij nu het meeste missen, is het meest gegeven antwoord KAAS. Nederland is dan ook een echt kaas-land. We zijn beroemd om onze rode ronde edammer en Gouda kazen. Maar ook kunnen we er wat van betreft overjarige kaas. Denk eens aan OLD AMSTERDAM . Ik hou ook erg van kaas maar sinds ik 98 %  veganistisch ben gaan eten, is mijn kaas-consumptie sterk afgenomen tot zo eens in het jaar een lekker stukje biologische oude kaas. Ik eet ook af en toe bio-dynamische geitenkaas die nog echt traditioneel op een zorgboerderij handmatig wordt gemaakt. Een ware traktatie. Ik was vroeger ook fan van de kaasjes uit binnen en buitenland. De stink kaasjes liet ik wel achterwege, maar brie, mozzarella, mascarpone, parmezaan….HHHMMM! 🥰 Dat kan ik eerlijk gezegd heel soms nog wel eens missen, zo’n kaasplankje. Ik heb echter wel zelf al zo’n kaasplankje proberen te maken wat echt best in de buurt komt, KLIK HIER.

Omdat ik mijzelf zo nu en dan verwen met verantwoorde kaasspecialiteiten mis ik het niet. Ik at in mijn tienerjaren iedere dag hompen kaas. Ik was er echt dol op. Ik at graag room-kaas, en overjarige brokkel-kaas die niet snijdbaar is, en waar het zweet uit de gaten in de kaas liep.
Maar met minder kan ik prima leven. Ik experimenteer voor mijn werk als kritisch health blogger en recepten ontwikkelaar erg veel met ingrediënten die kunnen leiden tot een veganistische kaas-variatie. Over de jaren is dat mij aardig gelukt. ( zie voor recepten mijn website ) en er zijn inmiddels vele kant en klare Vegan-kaas-variaties op de markt gebracht, waar ik persoonlijk GEEN FAN van ben….KLIK HIER om te lezen waarom.
Als webwinkel-manager ben ik altijd op zoek naar nieuwe, leuke, nuttige en interessante producten waar ik mijn fans and volgers ook oprecht blij mee kan maken. Onder mijn fanbase maar ook onder de klanten van www.puurenfit.nl zijn er heel veel veganisten. We proberen deze grote groep mensen te plezieren met veganistische meukvrije producten. Onlangs kreeg ik een wel héél erg interessante en vrij opmerkelijk product thuis gestuurd om vrijblijvend uit te proberen. Een VEGANISTISCHE KAAS KIT. Ik ontving deze kit via de leverancier die deze kit in Nederland distribueert. Met deze man had ik jaren geleden een hele leuke samenwerking en we vonden elkaar onlangs weer terug. Hij sprak zeer enthousiast over deze kit en hij ging mij er dan ook direct eentje toesturen. Ik werd door zijn enthousiasme wel heel erg nieuwsgierig. Een review.

WAT IS HET?

Goed, een VEGAN KAAS KIT dus, ook wel een doos met alles wat we nodig hebben, om zelf thuis lekkere veganistische kaasjes te maken. De kaas kit is bedoeld om veganistische kaasjes thuis zelf te gaan maken. Er zijn ook kaas-kits die niet vegan zijn. In de kit vind je alles wat je nodig hebt, om zes heerlijke kaasjes te maken :
– mozarella
– ricotta
– mascarpone + kaassaus
– Cypriot / haloumi  stijl kaas ( Cyprische kaassoort )
– Griekse stijl kaas
– parmezaanse kaas
De doos ( gemaakt van 100% biologische afbreekbare materialen ) bevat:
– een kaasdoek
– gedroogd citroenzuur
– biologisch zeezout
– een thermometer
– Agar Agar
– tapiocameel
– edelgist
– een zakje paprikapoeder
– een zakje citroengras
– een zakje basilicum
– de handleiding ( in het Engels )
De recepten vragen om extra ingrediënten als :
cashew noten
– macadamia noten
– melk-achtige dranken / plantaardige melkvervangers als amandelmelk
– olijfolie
In het boekje vind je in beeld en duidelijke uitleg, hoe je de kaasjes zeer eenvoudig maakt. Het heeft echter als groot nadeel, dat het allemaal in het Engels is, ik heb daar zelf geen problemen mee omdat ik de Engelse taal en schrift goed beheers, maar niet iedereen kan goed Engels lezen. Ik ben daarom zelf van plan om op puur & Fit een Nederlandse vertaling te publiceren in een blog. Naast de boven genoemde eigen inbreng vragen de recepten alleen nog maar een blender en een pan. Het blijft allemaal vrij basic en daardoor ook toegankelijk. ( inmiddels ook on line, KLIK HIER )
In het boekje vind je bij ieder recept meteen een lekker recept om uit te proberen met je gemaakte kaasje. De ingrediënten staan wel op standje “ meuk” dus dat moet je dan nog wel even omswitchen naar meukvrij, maar ook dat is niet al te moeilijk. Ik zal komende tijd ook deze recepten “ the meukvrij-way” gaan maken en deze op website publiceren. Ook al ken je geen of vrij slecht Engels, dit boekje geeft in beeldvorm zeer duidelijke uitleg wat het voor de mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, ook geschikt is om te volgen. Maar zoals gezegd zal ik de gebruiksaanwijzing ook in het Nederlands gaan vertalen.
In het begin van het boekje vind je zeer nuttige tips om vooraf je begint, door te lezen. Zoals:
* de instructies  zijn behoorlijk duidelijk, maar kaas maken vraagt wel enige aandacht. Het wordt dan ook sterk geadviseerd, om ieder recept vooraf gaand eerst goed door te lezen. 
* in sommige recepten heb je cashew of macadamia noten nodig. Deze moeten vooraf worden geweekt. Als je van plan bent kaasjes te gaan maken, zet de noten liefst 8-24 uur tevoren te weken. Je kunt de noten ook 20 minuten in water koken en goed afdrogen en laten afkoelen. 
* gebruik een anti kleef-pan, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een RVS. De substanties kunnen bij een gewone pan met bodem enorm gaan kleven. 
* Aangeraden wordt om een HOGE SNELHEIDS blender te gebruiken. Een “ gewone” blender zal de textuur iets grover houden. 
* als je grotere kaasjes wilt maken in één keer, verdubbel dan steeds de recepturen
* laat de kaasdoek vijf minuten voor het eerste gebruik ik heet water weken. Knijp daarna goed uit. 
* als het niet in één keer lukt, niet opgeven! Je zult zien dat het na een tweede of derde keer vanzelf gaat!

DE KAASJES MAKEN

Uiteraard ben ik alle zes kaasjes gaan testen voor dit review. Ik begon met de mozzarella. Wat ik eerst goed heb gedaan is de instructies doorlezen. Je kunt o.a lezen, dat je het zout weg kunt laten en dat de mozzarella iets anders ( niet spierwit ) van kleur is dan dat je gewend bent. Ik heb de cashewnoten gekookt omdat ik graag meteen aan de recepten wilde beginnen. Je kookt ze op een zacht vuurtje dan zacht. Droog ze goed af.
Engelse beschrijvingen gebruiken ook Engelse inhoudsmaten. Ik ben een beetje los daarin, en gebruik zo mijn eigen geschatte hoeveelheden. Ik heb voor dit recept 100 gram cashewnoten gebruikt, 125 ml homemade notenmelk, 30 gram tapiocameel, een snufje zeezout, een eetlepel Agar Agar, en 4 gram edelgist. Het recept is werkelijk kinderspel. Alles wat je moet doen is alles in de blender tot een vrij dikke massa blenden, dit in de pan gooien en al roerend aan de kook brengen tot 60*C. De thermometer werkt echt fantastisch. Na 2 minuutjes door koken en roeren krijg je vanzelf een dikke bonk in de pan. Je kunt dit met bevochtigde handen tot een bolletje maken. Dit laat je afkoelen. Ik vond het echt onwijs lekker.
PARMEZAANSE KAAS
De meest eenvoudigste van de zes is de Parmezaanse kaas. Hiervoor heb ik 100 gram rauwe cashewnoten geroosterd in de pan, en dit laten afkoelen. Dat is eigenlijk het meeste werk, de rest is een kwestie van blenden en klaar. Je voegt bij de cashewnoten ongeveer 5 gram edelgist en een half theelepeltje zout en dit blend je in de blender tot een poederachtige substantie. VERRUKKELIJK!!!!  Ik heb er flink van gesmuld!
RICOTTA
Nog zo’n onwijs eenvoudig te maken kaasje. Het is echt opmerkelijk hoe eenvoudig, simpel en snel je deze Vegan-kaasjes kunt maken. Voor dit recept heb ik 150 gram geweekte ( dit keer wel 24 uur laten weken in water ) macadamia noten gebruikt, 125 ml amandelmelk, een flinke snuf zeezout, en een kwart theelepeltje citroenzuur. Je moet bij dit recept je kaasdoek gebruiken dus zorg dat je deze hebt omgespoeld en goed hebt uit gewrongen. Drapeer dit over een zeef, die je op een kom hebt gezet. Nou….en dan is het verder een kwestie van alles in de blender tot een romige substantie malen, in het doek storten en dit vier-vijf uur laten lekken en drogen. Hoe langer je het laat drogen, hoe dikker de ricotta wordt. Ook dit kaasje smaakte werkelijk geweldig op een stukje roggebrood!
MASCARPONE + KAAS SAUSJE
Dit zijn twee recepten in één. Je kunt van je gemaakte mascarpone door toevoeging van wat paprikapoeder + edelgist een onweerstaanbaar lekkere kaas-saus maken. Ik gebruikte voor dit recept 150 gram geweekte ( yep, ook 24 uur ) cashewnoten, 125 ml amandelmelk, een flinke snuf zeezout en 15 gram tapiocameel. Ja, je raadt het al, ook hier is het verder een kwestie van in de blender tot een smeuïge massa vermalen. En ja, ook dit was voortreffelijk lekker!
De kaas saus, dat is mijn favo! Dit maak je door aan je mascarpone een eetlepel paprikapoeder en 4 gram edelgist toe te voegen en dit opnieuw te blenden. Een OH MY GOODNESS momentje! Super lekker als kaas dip, maar ook verwarmd over je gestoomde groente….MMMJJHAAMM!
CYPRIOT STIJL KAAS + GRIEKSE STIJL KAAS
Ook hier is het een herhaling van zetten, als het komt op de ingrediënten en de bereiding. Deze Cyprische veganistische variant maak je eigenlijk precies hetzelfde als de mozzarella en de Griekse stijl kaas, ook even vooraf wat ingrediënten opwarmen om de Agar te activeren en dit laten opstijven tot een stevig kaasje. Er is alleen wat gewisseld / en / of meer of minder aan ingrediënten , wat de smaak dan weer nét even anders maakt, en meest authentiek aan de originele variant.
Omdat ik benieuwd was, of je nu ook andere noten kon gebruiken in plaats van cashew, heb ik voor deze twee kaasjes een mix van verschillende ongezouten / ongebrande noten gebruikt. Dit heb ik 24 uur laten weken.
Ook met andere noten gaat het dus meer dan prima. Sterker nog, ik vond de smaak echt beter. Cashew is meest neutraal, en ik snap dan ook goed dat hiervoor is gekozen, maar veel kaasjes smaken best noot-achtig waardoor de notensmaken in deze twee kaasjes absoluut de plank niet misslaan.
De cypriot kaas heb ik in lange reepjes gesneden, de Griekse in blokjes. Ik heb de Cypriot kaas kort gegrild, was echt super lekker en dat ging echt heel goed. De Griekse kaasblokjes heb ik door een homemade fonio-salade vermengd, heerlijk gesmuld!

DE VOOR EN DE NADELEN:

Ik zal beginnen met de nadelen, dat is kort:
het zijn vrij kleinere hoeveelheden aan ingrediënten, ik heb bijvoorbeeld steeds meer edelgist gebruikt voor de smaak, dat moet je dus wel bij kopen als je deze smaak ook wat sterker wilt, maar dat is meer een kwestie van smaak
– de handleiding is in het Engels, gelukkig is er wel een Nederlandse beschrijving on line beschikbaar en ik heb ook op www.puurenfit.nl een beknopte handleiding in het Nederlands gepubliceerd. 
Dan de vele voordelen:
– het is zooooooooh SIMPEL! Kinderen kunnen dit ( met supervisie van ouders bij de hittebronnen ) ook echt leuk gaan maken, het is echt ontzettend leuk om te doen. Ik had er in ieder geval onwijs veel lol in. 
– de handleiding heeft veel beeldvorm, waardoor je het zelfs zonder dat je Engelse taal kundig bent, kunt maken. 
– de kit is compleet, alles wat je nodig hebt zit er daadwerkelijk in. Ik vond de thermometer vooral de grootste aanwinst! Ik gebruik hem inmiddels voor veel meer dingen 
– je kunt de ingrediënten steeds opnieuw kopen. Ik ga voor puur & Fit handige ‘ refil-pakketten” samenstellen zodat je weer maanden verder kunt, en lekkere kaasjes kunt blijven maken
– de kit is redelijk geprijsd. ( € 29.95 ) Voor wat erin zit krijg je best waar voor je geld en zeker het feit dat je de basis spulletjes meteen koopt. Het is geen meuk, alles is van zeer goede kwaliteit. 
– het werkt snel. Ik maakte al mijn kaasjes per keer in nog geen 5-10 minuutjes. 
– De kit is zeer milieuvriendelijk. De doos / zakjes zijn 100% gerecycled / recyclebaar en er is geen overbodig plastic gebruikt. 
– de kit is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook onwijs leuk om iemand cadeau te doen! 
MIJN EINDOORDEEL:
Tja…een toppertje! Ik vind het leuk, een tikkeltje uitdagend en ik vond het vooral ZEER SMAKELIJK. Ik ga deze kaasjes absoluut vaker maken. Ik vind het vooral een zeer handige kit, je hebt al je spulletjes meteen in huis. Ik vind het een geweldig idee. Niet alleen voor veganisten, maar ook bijvoorbeeld voor de mensen die graag eens wat veganistisch willen uitproberen. Het is een laagdrempelige manier om zelf te gaan maken. De thermometer en de kaasdoek gebruik ik overigens voor vele andere doeleinden dus ook dat is een bonus. Ik ben enthousiast! 

WAAR TE BESTELLEN?

De vegan kaas-kit kun je bij www.puurenfit.nl bestellen. Hij kost € 29,95.
KLIK HIER om te bestellen.
Notificatie: de kaas kit is mij gratis en geheel vrijblijvend toegestuurd. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron of vorm van inkomsten. Ook  niet via eventuele kortingsacties. Dit review is geheel on-afhankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *