Zelf zuivelvrije kefirmelk en zuivelvrije yoghurt maken !

Zoals iedereen inmiddels weet, betekent 100% meukvrij ook vrij van zuivel/lactose. Ik maak gebruik van plantaardige melkvervanging, en mijn eigen bedachte haveryoghurt met toegevoegde culturen. ( klik hier voor meer informatie over deze Pro darm probiotica) 

Inmiddels zijn er erg veel zuivelvrije yoghurtvarianten op de markt verschenen, op basis van soja en kokosmelk. Nadeel is, dat deze varianten vrij veel toegevoegde suikers en andere synthetische additieven bevat. Daarnaast zijn ze knetterduur. Voor 750 ml sojayoghurt betaal je al snel bijna 2,50. Een ander nadeel is dat de varianten met kokosmelk zeer hoog zijn in verzadigde vetzuren. 

Dat kan anders, dacht ik. Ik nam contact op met Bert, van www.yoghurt.nl. Samen hebben wij een zuivelvrije yoghurtcultuur ontwikkeld, die je met ( liefst biologisch gefermenteerd)  gezoete sojamelk om kunt toveren tot een heerlijke zuivelvrije homemade yoghurt, die je bovendien vele malen door kunt kweken!!!!!  

product-soja

De yoghurt culturen zijn gemaakt van biologische soja yoghurtculturen en dextrose. Deze suiker is nodig voor fermentatie, en zal worden omgezet tijdens het fermentatieproces.

Ook hebben we een zuivelvrije kefirmelk ontwikkeld. De zakjes kefir zijn in poedervorm. Met soja of havermelk kun je nu zelf heerlijke zuivelvrije kefir maken! Een verslag.

SAM_6101

ZELF ZUIVELVRIJE KEFIR MAKEN

Kefir is zeker de laatste twee jaar weer enorm in populariteit gestegen. Mede dankzij de gezonde golf, willen veel mensen een gezonde darmflora onderhouden met kefir. Je kunt alles over kefir lezen, door hier te klikken. 

Kefirkorrels kun je op basis van water en op basis van melk kopen. Er zijn inmiddels starterspakketen in biowinkels verkrijgbaar. Deze bevatten echter vaak onnodige extra toevoegingen.www.kefir.nl, ook een bruisende website van Bert, biedt daarom biologische waterkefir aan in poedervorm. Daaraan is niets meer toegevoegd dan nodig, alles biologisch. Geheel zuivelvrij. 

Je kunt de zuivelvrije kefir maken met sojamelk of havermelk. Andere melkvervangers geven een minder goed resultaat, vandaar er is gekozen voor de twee melkvervangers die de beste resultaten geven. Om deze kefir te maken, heb je geen zeef nodig. Het werkt ontzettend eenvoudig. Voeg een zakje zuivelvrije kefir toe aan een liter soja of havermelk, en laat dit 24 uur op een koele plek fermenteren. De volgende dag is je kefir klaar! De melk zal iets dikker en lobbiger zijn geworden. Je kunt oneindig doorkweken. Daarvoor schep je, voordat je na de fermentatie gaat roeren, ongeveer zes eetlepels af van de kefir en giet dit over in een andere literfles. Deze vul je weer met haver of sojamelk, en laat dit opnieuw 24 uur fermenteren. Het is dus super-voordelig! Voor een uitgebreide beschrijving, klik hier

SAM_6430

ZELF ZUIVELVRIJE YOGHURT MAKEN

Yoghurt is de nummer één op de lijst van meest populaire zuivelproducten in Nederland. Terecht, het is lekker en bevat gezonde culturen voor onze darmflora gezond en actief te houden. De laatste jaren willen consumenten echter koemelk mijden. Ook zijn er steeds meer gevallen van mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk/lactose ( melksuiker) . Er zijn afgelopen jaren ontzettend veel zuivelvrije varianten op zowel melk als yoghurt gekomen die gewon verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Een fijne ontwikkeling, als het niet vol was gepropt met onnodige toevoegingen, zoals suiker en synthetische additieven. Daarnaast is het allemaal, zoals eerder gezegd, enorm prijzig. 

Je kunt nu gelukkig zelf je eigen zuivelvrije yoghurt maken op basis van ( biologisch, gefermenteerde, liefst gezoete) sojamelk. Deze varianten kun je vinden in de biowinkel. De sojamelk-varianten in supermarkten bevatten vrij veel synthetische additieven, en zijn altijd ongefermenteerd. Kies liefst voor gezoete sojamelk, dit geeft het allerbeste resultaat. Dit klinkt wat raar, maar gelukkig zal door het fermentatieproces de suikers vrijwel geheel worden omgezet. De fermentatie gedijt normaal gesproken op melksuiker ( lactose).

SAM_7379   SAM_7381   SAM_7382

Het is ook mogelijk ongezoete sojamelk te gebruiken. Dit zal echter een iets minder dikke yoghurt geven, maar dik genoeg om yoghurt te mogen heten! Het is dus om het even, waar je voor kiest.  Ook lukt het niet met alle ongezoete varianten van sojamelk. Ongezoete varianten waar het wel goed mee lukt zijn Provamel en Bonneterre. Beiden zijn verkrijgbaar in de biowinkel. Bonneterre is zelfs erg prettig geprijsd, per liter 1,79. De melk is GMO  vrij en biologisch. Ik prefereer deze melk te gebruiken, omdat hij erg romige yoghurt geeft. 

IMG_8782

Sojamelk van Provamel, verkrijgbaar in de supermarkt voor 3,86 per liter. Let op: alle zekerheid dat het gefermenteerde sojabonen betreft, kan ik niet garanderen. Mijn bevindingen zijn gebaseerd op de informatie van de fabrikant bij navraag. 

gefermenteerde sojamelk

Er zijn veel vragen over sojamelk. Velen zijn van mening, dat soja ongezond is, en enkel in gefermenteerde staat gezonde voordelen heeft. Daarom kies ik ook voor gefermenteerde sojamelk, die vooral in de biowinkel verkrijgbaar is. Ik heb het merk PROVAMEL benaderd n hen gevraagd, of hun sojamelk gefermenteerd is, daarop kreeg ik een bevestigend antwoord, en ik vond het ook aannemelijk, gezien de vrij hoge prijs voor een liter sojamelk.( 3,86 per liter)  Toch kan ik het niet met 100% zekerheid bevestigen, Provamel is en blijft een fabrikant die graag hun producten wil verkopen. Wil je echt 100% zeker zijn dat je sojamelk is gefermenteerd? Ga dan naar de biowinkel en laat je goed informeren. Daar heb je de beste papieren, om echt gefermenteerde sojamelk te bemachtigen. Het merk Provamel is ook in supermarkten verkrijgbaar.  Je kunt de yoghurt ook maken met de homemade haveryoghurt.  Je kunt ook van biologische gefermenteerde sojabonen zelf de melk maken. Deze bonen worden meest verkocht onder de naam NATTO ( gefermenteerde Japanse sojabonen. Ze zijn vrij moeilijk verkrijgbaar, veelal kun je slagen bij een grote toko. Een leverancier die biologische gefermenteerde sojabonen verkoopt is NATTODAN.  Zij verkopen ook glutenvrije natto. Ik vond op internet ook een biologische variant van zwarte gefermenteerde sojabonen: klik hier  om direct naar de bestelpagina te gaan. In biowinkels zijn ze nauwelijks tot niet verkrijgbaar. Ik persoonlijk heb nog nooit melk gemaakt van sojabonen, het is dus een kwestie van uitproberen. Zodra ik mijn hand kan leggen op gefermenteerde sojabonen, zal ik mijn verslag in een blog publiceren.

Kiest liefst voor gezoete sojamelk. Dit klinkt tegenstrijdig, maar dankzij het fermentatieproces zullen de suikers voor het grootste deel worden omgezet .

Lukt het met andere melkvervangers?

Yoghurt kun je lastig maken met melkvervangers. De culturen hebben een melksuiker nodig om het fermentatieproces op gang te brengen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, met mijn homemade haveryoghurt, en dus zoals hierboven besproken sojamelk. Ik heb geëxperimenteerd met vele andere soorten melkvervanging, helaas waren dat fiasco’s. Waar lukt het in elk geval NIET mee?

 • havermelk ( uit de supermarkt/biowinkel)
 • amandelmelk
 • kokosmelk ( uit de supermarkt/biowinkel)
 • hazelnootmelk
 • gemengde melksoorten ( bijvoorbeeld rijste-kokosmelk)
 • rijstemelk

Ik ben nog volop aan het experimenteren, zodra er meer informatie bekend is, zal ik dit in dit artikel aanvullen. Er wordt gevraagd, of het ook mogelijk is met kokosmelk ( klappermelk) maar dit raad ik af. Deze melk is zeer rijk aan verzadigd vet, per 100 gram tenminste 21 gram. Dit maakt een yoghurt niet veel gezonder.

 

SAM_6396

DE EASIYO YOGHURTMAKER

Je hebt, om zuivelvrije yoghurt te kunnen maken, een yoghurtmaker nodig. Deze heb je tegenwoordig in erg veel varianten, de meesten werken op stroom. De EasiYo yoghurtmaker werkt niet op stroom, wat een enorme stroombesparing oplevert. Daarnaast kun je de EasiYo yoghurtmaker gebruiken als drankkoeier tijdens warme zomerse dagen! Lees alles over de EasiYo yoghurtmaker, door hier te klikken. Nog een bijkomend voordeel is dat de EasiYo yoghurtmaker helemaal niet duur is in aanschaf:  voor 15,95 heb je jarenlang plezier! 

Het werkt, net als bij zuivelvrije kefirmelk, ontzettend eenvoudig. Je vult de yoghurtmaker met kokend water. Vul de bijgeleverde maatbeker met sojamelk en een zakje zuivelvrije yoghurtcultuur, draai het deksel dicht en schud kort. Zet de maatbeker in de EasiYo en draai het deksel erop. Dit laat je 24 uur fermenteren op een koele plaats. De volgende dag heb je kakelverse heerlijke zuivelvrije yoghurt! 

Doorkweken gaat op dezelfde manier als bij kefirmelk. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij zowel de zuivelvrije yoghurtcultuur als de zuivelvrije kefir. Het is zo kinderlijk eenvoudig, dat het niet mis kan gaan 😉

BESTELLEN

Ook zin gekregen om voortaan zelf je zuivelvrije kefirmelk en yoghurt te maken? Bestel dan direct :

Voor de EasiYo yoghurtmaker, ga naar de bestelpagina.

Voor de zuivelvrije kefir, ga naar de bestelpagina.

Voor de zuivelvrije yoghurtcultuur, ga naar de bestelpagina.

 

41 Reacties op “Zelf zuivelvrije kefirmelk en zuivelvrije yoghurt maken !

 1. Yoghurt zonder yoghurt bacteriën. Of toch mèt?
  Of yoghurt zonder dierlijke zuivel. En toch yoghurt.

  Ik ben heel nieuwsgierig.

 2. Heb de FB pagina van yoghurt.nl geliked en gedeeld ☺. Ik ben al heel erg lang op zoek naar een gezonde maar ook makkelijke manier om zelf lactosevrije yoghurt te maken ivm lactose intolerantie. De Easiyo yoghurtmaker lijkt me hier voor uitermate ideaal, ik kan niet wachten om het uit te proberen!

 3. Na jarenlang kwark en griekse en turkse en soja- en geitenyoghurt te hebben afgewisseld ben ik wel toe aan een nieuwe uitdagende smaak met bijbehorende gezondheidsvoordelen 😉
  Hoe zit het met de voedingswaarde van de bereide yoghurt? Kh/eiwit/vet?

 4. Ik het heerlijk om dingen zelf te maken lekker bezig te zijn in de keuken en telkens weer een uitdaging om nieuwe producten te proberen. Ik heb altijd al een keer zelf yoghurt willen maken maar het is er nog niet van gekomen. Ik hou van de romige friszure smaak van melk kefir van volle melk dus ben erg nieuwsgierig naar de zuivelvrije variant. Kortom ik zou echt super graag dit pakket willen winnen zodat ik alles meteen uit kan proberen met mijn gezin 🙂

 5. Ik zou heel graag dit pakket willen winnen. Heb deze week al zelf karnemelk gemaakt wat super lekker was overigens. Maar hiervoor gebruikte ik wel gewone melk. Zou daarom dit pakket graag uitproberen omdat dit voor zuivelvrije yoghurt is. Verder zou ik graag meer van deze yoghurt gebruiken omdat hier veel meer goede bacterien inzitten dan in de yoghurt uit de supermarkt. En dit kan ik wel gebruiken. Als laatste heb ik deze week karnemelk gemaakt in een gewone pot. Ik heb geen yoghurtmaker omdat ik hem toch wat prijzig vond. Heb nl niet al te veel te besteden, ben alleenstaand moeder en moet het alleen zien te verdienen. Deze is dus ook zeer welkom. Genoeg redenen dus waarom ik heel erg graag dit pakket zou winnen

 6. Ik wil dit wel heel graag winnen! Heb een kleintje van 9 maanden met koemelk allergie en zoekende naar een goed en gezond alternatief wat niet uit de supermarkt komt… Nu duimen maar.

 7. Geweldig dat Monique met Bert aan de slag is gegaan . Ik ben heel nieuwsgierig en win deze actie graag .

 8. Dat lijkt mij echt heerlijk haveryoghurt!! Ik doe mee met deze actie.

 9. Ik ben nieuwsgierig naar deze yoghurt. Maakte jaren geleden zelf yoghurt en zou het graag in deze variant weer oppakken.
  Natas Ja

 10. Whow wat leuk, dat lijkt mij een top setje. Naar zoiets ben ik nog opzoek. Dan weet je echt zeker dat het meukvrij is.
  Dus bijdeze doe ik mee met de actie om er 1 te winnen.

 11. Gek op yoghurt. Wil het heel graag zelf maken!! Leuke actie Monique 🙂

 12. Super dit! Ik wil steeds meer zelf maken. En dit kan de volgende stap zijn. Ben benieuwd hoe het werkt en smaakt!

 13. Jaaaa heel graag,vroeger hadden wij thuis een yoghertplantje.Ik zou het geweldig vinden om dit met mijn kinderen te maken!

 14. Dit uitproberen staat al enige tijd boven aan mijn lijstje. Ben zeer benieuwd naar de smaak van de kefir en de yoghurt.

 15. Jaaa, daar hou ik vsn:zelf maken. En zou dit dolgraag willen uitproberen.

 16. O wauw! Ze bestaan dus nog wel !!
  Ken de yoghurtmaker vanuit mijn week, toen ik net begon , ging fat uit het assortiment , en was er alleen nog yoghurt zakjes te krijgen . Baal daar nog elke dag van, we eten hier veel yoghurt . Maar wil wel dat de kids goede yoghurt binnen krijgen . Dus gaan er wat potjes biologische yoghurt doorheen in een week. Dus z’n yoghurtmaker met z’n grote inhoud zal zeer welkom zijn!

 17. Ik wil graag winnen want ik mag geen caseine en ben gek op yoghurt.

 18. Zinskort begonnen met een gezonde (voeding) lifestyle begonnen het zo prettig zijn om ook je eigen yoghurt te kunnen maken want dat past er perfect bij.

 19. Ik ben sinds kort vegan geworden en ik mis mijn yoghurt met fruit! Ook wil ik al heel lang zuivelvrije kefir maken om de gezonde probiotica binnen te krijgen. Dit starters pakket is perfect!

 20. Ben al wel aan het experimenteren met zelf yoghurt maken maar heel erg nieuwsgierig naar de smaak hiervan????

 21. Hoi Monique, ik wil dit heeeeel graag winnen voor mijn moeder! Zij (en wij thuis ook) maken altijd waterkefir, maar ik hoor haar de laatste tijd steeds zeggen dat ze melkkefir wil gaan maken. Ik weet dat ze dit heel graag wil en van plan is het na haar vakantie te bestellen, maar juist daarom zou ik haar hier heel graag mee willen verrassen. En ik zou zelf dan ook kennis maken met de melkkefir en dat lijkt me heel leuk! Groetjes Marlieke

 22. Ik ben een fan van je pagina en je recepten. Het is fijn om eerst een recensie te lezen alvorens te moeten kopen. Zo koop je geen kat in de zak.
  Ik zou graag met fermenteren aan de slag gaan en zou het leuk vinden te winnen.

 23. WE gaan steeds meer zonder vlees en zuivel eten. Ben heel erg benieuwd naar de mogelijkheid om zelf yoghurt en kefir te maken. Dit pakket zou dan ook heel erg welkom zijn!

 24. Mijn zoon is lactose intolerant, en zelf verdraag ik zuivel ook niet goed.
  Heel jammer,want ik zou het liefst iedere dag yoghurt eten!
  Ik ben dus erg benieuwd naar deze manier van yoghurt maken, en doe dan ook graag mee!

 25. Kan het echt zooooo simpel zijn? Dan is dit DE ideale manier voor mij. Geen poespas, geen moeilijkdoenerij maar wel heerlijk gezonde “zuivelzonderzuivel”. Ik doe dus graag mee want 10 juli is zowiezo al 29 jaar een geluksdag dus……wie weet?

 26. Ik ben anti Soja omdat het hormoon verstorend werkt. Mensen met trage schildklierwerking moeten dit ook zeker niet gaan eten.
  Lees op internet het artikel soja sonee eens.
  Dan nog liever de gewone zuivel met heel veel mate en dan de gefermenteerde soorten.
  Heb wel interesse voor de kefir en yoghurtmaker.

 27. Het is mij wel gelukt om kokosyoghurt te maken in de EasiYo.
  Ik had überhaupt nog nooit yoghurt gemaakt, dus ik zocht een zo simpel mogelijk recept:
  4 capsules Probiotica (Acidophilus van Holland & Barret) en 400 ml Aroy-D kokosmelk.
  Heet water maar tot plm. 0,5 tot 1 cm onder het rode tussenstuk (ik was bang dat het anders te heet zou zijn voor de bacteriën).
  Na plm. 12 uur het inmiddels afgekoelde water vervangen door nieuw heet water, ook weer tot plm. 0,5 tot 1 cm onder het rode tussenstuk. De volgende 12 uur de EasiYo op de verwarming gezet zodat het geheel niet te snel zou afkoelen.
  Daarna (dus na totaal 24 uur) zag de inhoud van de beker er nog steeds nogal vloeibaar uit, dus ik dacht dat het mislukt was. Toch maar de beker in de ijskast gezet gisteravond; ik dacht ik eet/drink het morgen toch wel op.
  En tadaa: vanochtend was het toch lobbig geworden!
  Klein beetje klonters hier en daar maar met even doorroeren waren die weg.
  Zit er nu heerlijk van te genieten ????

 28. als ik op de link klik komt er niets. wel de site, maar geen product. waar kan ik de zuivelvrije kefir kopen?

 29. Hoi Monique,

  Waar koop jij je Bonneterre sojadrink? Ik kan niet veel vinden online.
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Elise

  • ik koop het bij Gimsel in Rotterdam. Kijk eens bij Eko plaza! Succes!

 30. Je schrijft dat je liefst gefermenteerde soja drinks gebruikt, maar met het maken van de yoghurt gaat het toch alsnog fermenteren?

 31. Hallo Monique
  In jouw recept is vermeld: “Voeg een zakje zuivelvrije kefir toe aan een liter soja of havermelk, en laat dit 24 uur op een koele plek fermenteren.” Wordt hier het zakje “Gedroogde waterkefir” (van Bert) bedoeld en moet er dan geen suiker etc. bij?
  Al vast dank voor een reactie, Attje de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *