Zijn airco’s en ventilatoren ongezond?

Op moment van schrijven ( Juli 2019 ) beleven we een serieuze extreme hittegolf met temperaturen overdag van maar liefst 40 *C Warmterecords worden hiermee verbroken. Ik vrees, dat dit nog maar het begin is van jaren extreem hete zomers. Dankzij de opwarming van de aarde ligt ons klimaat volledig op zijn gat. Dat gaan we nu langzaam maar zeker merken aan de snik-hete zomers en de mier-zachte winters, Dit heeft niet alleen gevolgen voor ons ( de mens) maar ook voor dieren, de natuur, en het milieu. Ieder jaar weer zijn de zomers in ieder geval warmer. Met echte hittegolf-uitschieters als de hittegolf waar we ons op dit moment doorheen moeten puffen.

Voor mij zijn hittegolven complete nachtmerries. Ik wordt er ziek van en ik wordt compleet “ lam” gelegd.  Voor mij is het sowieso erg slecht nieuws dat de aarde zo vreselijk opwarmt.
Voor mij zit er niets anders op, dan hittegolven uitzitten voor mijn verrijdbare airco, en de vele ventilatoren, die ik heb moeten aanschaffen om de dagen door te komen. Ook heb ik mijn oude jaren 50-huisje zo hittebestendig mogelijk gemaakt, door zonneschermen, dubbele beglazing en screens te plaatsen. Helaas zet dat geen echte zoden aan de dijk, omdat het huisje slechte isolatie heeft. Gelukkig wordt mijn huis komende maanden geïsoleerd, en krijg ik nieuwe dubbele beglazing, wat natuurlijk onwijs prettig is, maar ja….daar heb ik nu dus nog helemaal niets aan.
Die airco en ventilatoren, dat zijn op dit moment mijn allerbeste vrienden. Ik moet echt binnen blijven, buiten is het onmenselijk heet. Ramen en deuren potdicht, gordijnen en lamellen gesloten, screen naar beneden….alles wordt in de strijd gegooid om mijn huis binnen zo koel mogelijk te houden.
Ik ga het in dit blog hebben over de airco en de ventilatoren. Daar krijg ik erg veel vragen over gesteld. Niet alleen waar er “ meukvrije” verkrijgbaar zijn, maar ook of ze nu wel zo goed en gezond zijn voor ons. Op internet giert het van de verhalen dat een airco en een ventilator onwijs slecht voor ons is. Ik ben erin gedoken.

WAT IS EEN AIRCONDITIONING?

Een airconditioning, ook wel airco, kan meestal zowel verwarmen als koelen. De airco wordt meest gebruikt om te koelen. Ze kunnen verschillend werken, maar elke airco bestaat op zijn minst uit twee delen, een binnendeel, en een buitendeel. Bij het koelen haalt het binnendeel de warmte uit de lucht en het buitendeel geeft de overtollige warmte af aan de buitenlucht. Bij airco’s die ( ook ) warmen, werkt dit andersom.
Een vloeibaar koudemiddel wordt door een expansieventiel verruimt ( geëxpandeerd ) Het geëxpandeerde ( nog ) vloeibare koudemiddel onttrekt de warmte uit de lucht en wordt gasvormig. De gasvorming wordt vervolgens door een compressor naar hogere druk gecompresseerd waardoor de warmte in het koudemiddel wordt afgegeven aan de omgeving en het gasvormige koudemiddel weer vloeibaar wordt in de condensor.
Er zijn heel veel verschillende soorten airco’s. Deze kunnen ook sterk in prijs en kwaliteit verschillen., Tegenwoordig zijn airco’s behoorlijk energiezuinig, maar vroeger stonden ze vooral bekend als echte energie-vreters. Het is zeker aan te raden, om bij het aankopen van een airco, goed te letten op het energieverbruik. Vraag daar gerust naar.
De hamvraag: zijn airco’s ongezond?

GOED ONDERHOUDEN

Dat ligt genuanceerd. Want het ligt sterk, aan hoe je ermee omgaat. Veel verhalen die rondgaan op internet vertellen dat we ziek kunnen worden, verkouden, en er vreselijke hoofdpijn van kunnen krijgen, Ook zouden we er diverse allergieën van kunnen oplopen.
Dit is allemaal mogelijk, maar dan moet je het wel heel erg bont hebben gemaakt met het onderhouden van je airco. Een airco produceert condens, water dus. Dit wordt  meestal via een afvoer / slangetje weer weg gevloeid. We gebruiken de airco maximaal vijf / zes dagen per jaar. Daarna gaat ie weer de schuur of kelder in. Het volgende jaar , zodra de hitte weer komt, pakken we de airco weer uit de schuur of kelder en zetten hem aan. Dit kan problemen geven. Steeds als we de airco gebruiken vormt er zich water. Vloeien we deze niet af, dan blijft dit in de machine stilstaan. Gebruiken we de airco weer, kan dit water de lucht behoorlijk vervuilen, en kun je inderdaad last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, verkoudheid en hoesten. Daarnaast bevat de airco een filter, die je net als bij een stofzuiger ook goed moet schoonhouden. Dus: voordat je je airco weer wilt gaan gebruiken, verzeker jezelf dan, dat er geen water meer in zit en het filter is gereinigd. Maak ook de ruimte waar de koude lucht uit wordt geblazen schoon met een vochtige doek. Daarin zit ook veel stof. Geef je airco een grondige schoonmaakbeurt voordat je hem weer gaat gebruiken en laat het condens-water regelmatig afvloeien.
Hoe koud je hem dan zet, maakt voor je gezondheid niets uit. En kun je de airco bijvoorbeeld ook s’nachts in je slaapkamer zetten.
HOOFDPIJN, DROGE HUID / MOND / KEEL 
Toch klagen veel mensen, ongeacht of zij de airco wel of niet goed onderhouden, over hoofdpijn, droge mond / huid. en keel.Dit is eigenlijk niet echt te voorkomen. De lucht in huis kan inderdaad wat droger worden als de airco staat te loeien. Maar ook het lawaai wat een gemiddelde airco produceert kan voor hoofdpijn zorgen. Ik heb zelf een vrij oude verrijdbare airco, die behoorlijk wat lawaai produceert. Ik neem het voor lief, maar aan het eind van een hittedag kan ik last hebben van lawaai-hoofdpijn. Veel mensen koppelen dit aan de airco zelf, maar het is vooral het lawaai wat ons hoofdpijn kan bezorgen. Zeker als je gevoelig bent voor lawaai, zoals ik zelf.
Kun je er dus erg slecht tegen, dan zijn ventilatoren wellicht een betere oplossing voor jou.

VENTILATOREN

Ventilatoren zijn er in allerlei maten en soorten. Van tafelmodellen tot grondventilatoren, van mooie luxe modellen tot geavanceerde. Ik heb inmiddels een hele collectie in huis. Wat ik wel heb geleerd, is om te investeren in een goede. Er zijn erg veel goedkopere ventilatoren verkrijgbaar, maar deze begeven het vaak snel. Er zijn er bij mij op deze manier al heel wat gesneuveld. Sinds ik ben gaan investeren in goede,  gebruik ik ieder jaar weer mijn collectie ventilatoren, die nu zeker al zo’n acht jaar meegaan.
Een ventilator blaast warme lucht weg. Dit geeft een verkoelend effect, maar het geeft geen koude lucht, zoals een airco doet. De warme lucht die wordt rond geblazen is bovendien vrij droog. Daarnaast vangt het erg veel stof, wat zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen een ware hel kan zijn. Wat wel erg kan helpen is om de ventilator iedere dag goed te reinigen.Zo blijft hij meest stofvrij.
Nadeel nummer twee: de droge lucht kan zorgen voor droge huid, mond, keel en neus en kan bovendien zorgen voor hoofdpijn. Verder klopt het, dat je spieren dit ook niet erg prettig vinden. De spieren kunnen verkrampen en zeer gespannen zijn door de koele geconcentreerde luchtstraal. Maar ook hier telt, dat goede voorzorgmaatregelen het meeste leed weghaalt. Je kunt dus gerust met de ventilator aan slapen, als het lawaai je niet wakker houdt. Dit heeft verder geen invloed op de gezondheid. Ook hier gelden wat onderhouds-regels:
– reinig de ventilatoren grondig. Maak de “ wieken” goed schoon en reinig de kooi. 
– zet de ventilator op zijn “ zwaai” stand. Als je een continue luchtstroming op je gericht houdt kunnen je spieren daar wel last van krijgen. Dit voorkom je door de ventilator te laten zwengelen. 
– drink voldoende. Droge lucht , zeker in combinatie met hitte / transpireren, vraagt om heel veel vocht.
– smeer de huid in met een gel, zoals pure aloë Vera. Gebruik liefst even geen crémes en olie. Smeer je lippen in met kokosolie, en gebruik bijvoorbeeld de KNO spray van THE HEALTH FACTORY om je neus. Keel en ogen gehydrateerd te houden. 
– zet de ventilator nooit te dicht bij, hou ongeveer twee meter ruimte tussen jou en de ventilator
Er zijn heel veel leuke filmpjes vindbaar op social media waarin echte creatievelingen zelf hun airco’s in elkaar knutselen. Het kan inderdaad erg schelen, als je bijvoorbeeld ijs voor de ventilator hangt. Dit werkt dan als een airco, maar werkt ook erg goed tegen de droge lucht! Zeker aan te raden dus. Ik heb een grote grondventilator waar ik een netje met ijsblokken aan hang. Dit geeft een heerlijke verkoeling. !

HUIS LUCHTEN

Tijdens hitte moet je de ramen en deuren en ook de gordijnen overdag gesloten houden. Zodra het wat afkoelt en de zon onder is gegaan, zet dan wat ramen en deuren open om te luchten. Ook dit is belangrijk, het verversen van zuurstof is zeker bij gebruik van airco’s en ventilatoren belangrijk.
RESUMEREND:
* zowel een airco als een ventilator zijn niet ongezond, tenzij je deze slecht onderhoudt
* je kunt zowel een airco als een ventilator gewoon de hele dag / nacht aanzetten.
* Lucht je huis s’avonds en s’nachts voor verse zuurstof.
KEEP IT COOL!
MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

2 Reacties op “Zijn airco’s en ventilatoren ongezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *