Zijn wasstrips het antwoord op vloeibare wasmiddelen?

De wereld plasticvrij maken, dat lijkt tegenwoordig meer hip te zijn dan nog echt effectief. We lijken er van alles aan te doen, maar voorlopig is er nog geen echte reductie merkbaar, omdat we het blijkbaar nog steeds erg moeilijk vinden om al deze gemaksproducten vaarwel te zeggen of in te wisselen voor iets wat we raar vinden. Onze lunch pakken we toch nog steeds liever in een boterhamzakje, in plaats van een herbruikbare zak of rol, die we moeten afwassen na ieder gebruik. We pakken toch nog steeds liever de flesjes en flessen uit de supermarkten in plaats dat we onze eigen fles hervullen. En dan heb ik het al helemaal nog niet over onze huishoudelijke attributen die we ongemerkt iedere dag gebruiken en kopen zonder nadenken. Denk aan vele wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, sponzen, doekjes, borstels enzovoort.

Wat wel volop in progressie lijkt, zijn de alternatieven bedenken. We lopen er alleen nog niet zo snel warm voor, omdat we het een beetje raar vinden en twijfelen of boterhammen in een wraprol inpakken nu wel zoveel handiger en gelijk is aan het boterhamzakje. We zijn zeker bereidwillig, staan ervoor open, zolang we daar NIETS op inleveren. Want laten we daar met zijn allen heel erg eerlijk over zijn, we zijn verwend en verknocht aan al die luxe.
Ik hoop, dat we met zijn allen uiteindelijk toch over gaan stappen op plasticvrij, in de meest zinvolle zin. Want er is helaas ook wat betreft plasticvrij enorm veel GREENWASHING gaande. Plastic is niet per definitie schadelijk en slecht, als we deze HERGEBRUIKEN. En daar schort het nogal aan, de industrie hergebruikt te weinig, de consument hergebruikt te weinig.
Zucht, wij als consumenten hebben het echt niet gemakkelijk. 🫤🙁 We zijn een angstcultuur geworden waarin we voortal ELKAAR tot krankzinnig hoogtes brengen. En daar tussen lift de industrie heerlie-de-peerlie mee, want er wordt vooral ontzettend veel verdiend. Het is voor de tegenwoordige consument tegenwoordig een echte strubbel geworden om een beetje overeind te blijven staan en de juiste wegen te kiezen, ik heb serieus echt met ons allemaal te doen. Het breekt mijn hart soms serieus, om veel te zien waar de consument het onschuldige en onwetende slachtoffer is.

WASSTRIPS ????

Ik wil het gaan hebben over wasmiddelen. Want zonder dat we het echt in de gaten hebben zijn wasmiddelen één van de allergrootste vervuilers voor het milieu. Ben jij ook zo’n iemand, die wekelijks wacht op super-mooie-bonus-aanbiedingen betreft wasmiddelen? Supermarkten als AH stunten regelmatig met wasmiddelen, wat het zeker interessant maakt voor de consument om er direct veel van in te slaan ( hamsteren in AH-taal 😁 ) Wasmiddelen zijn van die typische producten waar we nooit teveel van op voorraad kunnen hebben, wat lang bewaard kan worden en we het in grotere getale zonde vinden om geld aan uit te geven. Eén + één gratis is dan wel heel erg aanlokkelijk.
Maar hoe GEZOND zijn wasmiddelen, en dan in het bijzonder voor ons milieu? Weet jij bijvoorbeeld te vertellen, wat er in jouw wasmiddel zit? En wat dit voor impact heeft op het milieu? Het zeeleven? 🙁 Ik denk, dat ik het antwoord al kan raden…
Vele milieu-organisaties luiden al jaren de noodklok. Want we bevuilen met zijn allen het milieu GRUWELIJK met onze wasmiddelen. Het gaat niet alleen via het riool het grondwater + de zee in, ook de verpakkingen zorgen voor een gigantische berg aan plastic soep in oceanen. Sinds dat ik mij, nu enkele jaren geleden, bewust werd van de gigantische hoeveelheden schadelijke stoffen in wasmiddelen, ben ik rigoureus overgestapt naar ecologische wasmiddelen die milieuvriendelijk zijn verpakt. Maar HOEVEEL MEER beter is dat nou eigenlijk? Ik zet alles op een rij.
Ik denk, dat je vast wel weet, dat wasmiddelen niet erg onschadelijk zijn. Het moet immers iets schoon wassen ( kleding ) en waar nodig vuil verwijderen, dat lukt niet met alleen water. Er gaat dus nogal wat om in een gemiddeld wasmiddel aan schadelijke stoffen, het ene merk nog meer als de ander. Ook al lijkt het niets, slechts één gram van deze schadelijke stoffen in een wasmiddel is voldoende voor jaarlijks 3.100 kilogram in het afvalwater. En dan heb ik het enkel over Europa, waar zo’n drie miljoen ton wasmiddelen per jaar wordt geproduceerd.
Het grootste deel van al die schadelijke stoffen zijn NIET biologisch afbreekbaar, wat zoveel betekent, dat dit zich opstapelt in het oppervlaktewater , de bodem, maar ook in levende organismen ( vissen en mensen ) Eenmaal in de natuur terechtgekomen, zal het daar nooit meer verdwijnen.
In heel veel wasmiddelen vinden we zowel schadelijke stoffen als minder tot geen schadelijke stoffen. Ik neem kort de meest voorkomende SCHADELIJKE stoffen met je door:
– OPTISCHE WITMAKERS:
Je kent vast wel de wasmiddelen waarop staat af te lezen “ voor de witte was”. Aan deze wasmiddelen zijn optische witmakers toegevoegd. Dit gebeurt meest in de vorm van PERBORAAT. Dit is een onwijs schadelijke stof voor het milieu.
– OPPERVLAKTE ACTIEVE STOFFEN:
Ingrediënten in was- en schoonmaakmiddelen moeten op het etiket worden weergegeven volgens de Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen. Op het etiket kun je ingrediënten terugvinden bij naam (bijvoorbeeld zeolieten), of als groepsaanduiding (zoals anionogene oppervlakteactieve stoffen), zodra de hoeveelheid boven de 0,2 % uitkomt. De volgende stofnamen kun je (soms) aantreffen op de verpakking van was- en schoonmaakmiddelen:  
 
 
  • anionogene oppervlakteactieve stoffen
  • kationogene oppervlakteactieve stoffen
  • amfotere oppervlakteactieve stoffen
  • niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen
  • zuurstofbleekmiddelen
  • chloorbleekmiddelen
  • fosfaten
  • fosfonaten
  • EDTA en de zouten daarvan
  • NTA (nitrolotriazijnzuur) en de zouten daarvan
  • aromatische koolwaterstoffen
  • alifatische koolwaterstoffen
  • zeep
  • zeolieten
  • polycarboxylaten
  • enzymen
  • optische witmiddelen
  • parfums
Buiten de bovenstaande naam moet ook de hoeveelheid worden aangegeven in voorgeschreven bandbreedten: 
  • minder dan 5%
  • 5% en meer, maar minder dan 15%
  • 15% en meer, maar minder dan 30%
  • 30% en meer
 
 
 
Verder wordt een aantal ingrediëntgroepen altijd vermeld, ongeacht de hoeveelheid: ‘enzymen’, ‘parfums’ en ‘optische witmiddelen’.Door een Europese wetenschappelijke commissie is bepaald dat 26 parfumstoffen op het etiket moeten worden vermeld met hun individuele INCI-namen als er meer dan 0,01 % in schoonmaakmiddelen aanwezig is. Verder worden conserveringsmiddelen op het etiket van schoonmaakmiddelen vermeld met hun individuele INCI-namen, dus niet meer als algemene groep conserveringsmiddelen. Deze informatie is bedoeld om mensen te beschermen die weten dat zij allergisch reageren op deze stoffen. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
– OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
 
 
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging , reiniging en cosmeticaproduct wordenen kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen.
De <5% anionogene oppervlakte-actieve stoffen worden gezien als veilig en vriendelijk voor mens, dier en milieu. In Europa is in de Europese detergentenverordening ( 648/2004/EG ) bepaald, dat ALLE oppervlakte-actieve stoffen die in was en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn. Daarom worden deze stoffen ook gebruikt voor ecologische alternatieven. Het wil echter NIET meteen zeggen dat een product daarmee 100% veilig is, omdat er vrijwel altijd sprake is van meer toevoegingen. Geurstoffen maken veel producten aantrekkelijk. We houden van lekkere geuren, en willen zelf ook graag erg lekker ruiken. Als ik naar mezelf kijk, ben ik erg gevoelig voor geuren. Het beïnvloedt mijn stemming. Oppeppende geuren zoals pepermunt en eucalyptus maken mij altijd weer even fris in het hoofd als ik ben ingedut., of een inkakker heb tijdens mij werkzaamheden. In basis wordt ik blij en gelukkig van vanille, kokos en lichte bloemige geuren. Een vleugje parfum kan daarom wonderen doen. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten, maar wat veel mensen onderschatten, JUIST van belang in was en reinigingsmiddelen.
Waar we goed voor moeten oppassen is de oppervlakte actieve stof LAS. Deze stof is enorm giftig voor de water flora en fauna. In Zweden is LAS zelfs verboden.
– WATER ONTHARDERS:
Deze stoffen zorgen dat het harde water verzacht waardoor de doeltreffendheid wordt verhoogd. Veel van deze waterontharders zijn niet biologisch afbreekbaar als FOSFONATEN, EDTA, en POLYCARBOXYLATEN. Als deze stoffen in de waterloop terechtkomen, kan het zich gaan binden aan zware metalen in het slib. Die komen hierdoor vervolgens vrij en belanden zo in de voedingsketen.
– SOLVENTEN:
Solventen zijn oplosmiddelen. Dit gaat in de meeste gevallen om giftige stoffen. In wasmiddelen komen we ze vaak tegen in de vorm van FENOL, GEHALOGENEERDE FENOLEN, en PARADICHLOORBENZEEN.
– BEWAARMIDDELEN:
De meest omstreden en dus meest schadelijkste vorm / bewaarstof is FORMALDEHYDE. Dit is een mogelijk kankerverwekkende stof.
– FOSFATEN:
Wordt veel in wasmiddelen toegepast om de was goed schoon te krijgen. Ook zorgen fosfaten ervoor, dat het water zachter wordt waardoor de reinigende stoffen in wasmiddelen beter hun werk kunnen doen. Fosfaten zijn voor het milieu KILLING. Het komt terecht in het grondwater, sloten, rivieren en meren. Dit kan leiden tot vissterfte, en een complete dis-balans in de ecologische groei van planten in het water, zoals algen.Er komen steeds meer “ ecologische” alternatieven op de markt, maar of deze nu allemaal wel zoveel beter zijn???  KLIK HIER om er meer over te lezen.

DE WASSTRIP

Okay, duidelijke taal. Maar daar zit je dan met je flessen Robijn. 🙁 Hoe kunnen we het dan ECHT anders aanpakken? Wel…..daar lijkt nu wel iets op gevonden. De WASSTRIPS. Deze wasstrips zul je ongetwijfeld wel ergens voorbij hebben zien komen want de markt groeit gestaag en we lijken er weliswaar ook echt warm voor te lopen omdat de wasresultaten uitstekend worden bevonden. Natuurlijk was er eerder de wasbol/ ei, de wasnoten enzovoort enzovoort. Allemaal fijne alternatieven, maar we liepen / lopen er niet warm voor omdat het wasresultaat te bedroevend is. Ook ik ervoer dit met de wasnoten. En laten we ook hier weer eerlijk = eerlijk spelen, we willen graag milieuvriendelijk wassen, maar ook SCHOON. Kleding moet immers ook lang meegaan, als we dan toch duurzaam en milieuvriendelijk willen kijken. De wasstrips lijken daar de ( letterlijk) frisse wind in te gaan worden. Het slaat langzaam maar zeker aan omdat steeds meer mensen ontdekken dat het handig is, niets veel meer kost aan tijd en geld, maar ook erg goed schoon wast en een lekkere geur kan geven. Al zijn de eerste geluiden lovend, er is ook veel kritiek te lezen in recensies op internet. Bijna evenveel mensen vinden de wasstrips juist helemaal niet werkzaam, en grauwe was afleveren.  Wat zijn wasstrips ?
Eigenlijk niets meer of minder dan strips gemaakt van een oplosbaar materiaal, ze worden ook simpelweg wasmiddelen strips genoemd. Algemeen genomen zijn wasstrips gebaseerd op plantaardige ingrediënten, al kan dat per merk verschillen. Dit geldt ook voor verpakkingen, maar algemeen genomen zijn de verpakkingen biologisch afbreekbaar en plasticvrij. Daarnaast wordt er vaak nadruk gekegd op microplastics, iets waar conventionele wasmiddelen ook propvol mee zitten. Wasstrips zijn in elk opzicht niet alleen beter voor mens, dier en milieu, ook bespaart het ruimte, plastic en energie. Vergeleken met een vloeibaar wasmiddel zijn wasstrips bijvoorbeeld wel 20 x lichter en besparen we daarmee een hoop ruimte en gewicht.
Een wasstrip lijkt op een velletje vochtig papier maar het is toch iets anders. Het is dikker en zachter. En heeft een zeer gladde structuur . De bedoeling is om per volle wastrommel één strip te gebruiken. Deze voeg je gewoon toe op het wasgoed in de trommel. Dit voorkomt dus ook vieze bakjes waar wasmiddelen en verzachters in moeten. De kleur is doorgaans neutraal, maar er zijn ook fabrikanten die hun wasstrips een vrolijk kleurtje geven, wat veelal betekent dat er ook kleurstoffen aan zijn toegevoegd.Eén wasstrip is meestal voldoende voor gemiddeld 2-3 kilo wasgoed, maar kunnen onderling verschillen. Sterk bevuild was, of een grote was ( 4-5 kilogram ) vraagt ook om meer wasstrips.

HOE WERKEN ZE ?

Goed, een rondje internet geeft zowel positieve als negatieve ervaringen, het ligt een beetje op dezelfde lijn. De één loopt ermee weg, terwijl de ander steen en been klaagt. Ook hebben ingrediënten / samenstellingen uiteraard veel invloed op het uiteindelijke wasresultaat. De wasmiddelen-doekjes van het merk Robijn heeft bijvoorbeeld vrij veel chemische ellende in hun gekleurde wasstrips, wat het niet in het bijzonder beter maakt voor mens, dier en milieu, maar wel vast een beter wasresultaat geeft dan wasstrips die zijn samengesteld uit enkel natuurlijke componenten. Daar moet ook naar worden gekeken in een oordeel.
Ook ik ontkom niet aan de wasstrip-rage, ik ontvang dagelijks wel een aanbod om zo’n wasstrip eens te gaan testen. Ik besloot dat dan ook maar eens een keer te gaan doen, toen ik via Puur & Fit een doosje van die wasstrips in handen kreeg. Puur & fit krijgt regelmatig producten toegezonden, om interesse te wekken om het product in te kopen voor puur & fit. We geven alles weg aan uitdeelpunten, zodat er niets verloren gaat, en goed terechtkomt. Dit keer zat er zo’n doosje wasstrips bij en ik heb deze meteen ingepikt om eens te gaan testen. Want eerlijk = eerlijk, ik was nieuwsgierig geworden.
Het doosje ziet er veelbelovend uit. Leuk geïllustreerd, prikkelend en het heeft een zeer groene uitstraling. Het karton is biologisch afbreekbaar en kan bij het GFT afval. De nodige logo’s ontbreken ook niet. Van recyclebaar tot ecologisch, van palmolievrij tot plasticvrij, van diervriendelijk tot vegan. De wasstrips zijn 100% biologisch afbreekbaar.  De wasstrips zijn geschikt voor zowel wasmachine als handwas, wat ik persoonlijk best handig vind als je op reis bent of gaat. Het is geschikt voor de witte, donkere en bonte was, maar niet voor wol en zijde. Per strip wordt 5 kilogram wasgoed berekend en voor een handwas moet je een strip in 5 liter water oplossen. Tot zover goede papieren.
Maar het gaat uiteraard om het wasresultaat en…de ingrediënten. Deze zijn kort :
15-30% Anionogene oppervlakte actieve stoffen, < 5% NIET ionogene oppervlakte actieve stoffen, alifatische koolwaterstoffen, ( koud ontvetter,  niet aromatisch, verbindingen die geen benzeenring bevatten)   kaliumsorbaat, parfum, methylcinnamaat ( een geurstof wat wordt gewonnen uit o.a planten en fruit )
Op het eerste oog geen echt schokkende ingrediënten, al zet ik persoonlijk mijn vraagtekens bij de alifatische koolwaterstoffen. Deze kunnen vallen onder bijvoorbeeld methaan, het hoofdonderdeel van aardgas, en etheen. Vind ik en beetje twijfelachtig. Ook vind ik het parfum een wat te kort-door-de-bocht aanduiding in dit rijtje want zoals je eerder kon lezen heeft dat nogal wat kanttekeningen. Maar goed! Ik ging het testen.
Ik heb een volle wastrommel opgespaard, en heb een wastrip in de trommel bovenop mijn bevuilde was gelegd. Wasmachine aan op de gewoonlijke 30*C temperatuur, en draaien maar. Ik heb geen wasverzachter toegevoegd, om de test op een zo goed mogelijke manier uit te voeren, de waskracht en geuren zouden dus echt van de wasstrip af moeten komen. Deed het dat ?
Nee. Integendeel. Het rook nergens naar, zelfs muf. En het ergste ? De wasstrip was NIET in zijn geheel opgelost. Wat resulteerde in een vieze plakkerige drap aan mijn wasgoed, wat ik er met geen mogelijkheid af kreeg. Er zat niets anders op dat de wasmachine met een gewoon ecologisch wasmiddel opnieuw aan te drukken. Ik was een illusie armer. Wat jammer, dit resultaat. Ik besloot het opnieuw te proberen. Dus weer volle trommel opsparen, wasstrip erin, weer geen wasverzachter, 30*C en wassen. Dit keer was de wasstrip gelukkig wel geheel opgelost, maar echt lekker rook mijn wasgoed niet. Wat betreft de geur moet ik concluderen dat het totaal niets doet.
Maar hoe is de wassing / waskracht ? Daar heb ik in principe niets over te mopperen, want mijn was zag er wel schoongewassen uit. Nu moet ik er wel bij vermelden, dat ik nooit zulk bevuild wasgoed heb. Maar uiteraard maak ook ik soms vlekken. Dat lijkt met de strips best redelijk goed te gaan, al kan ik er niet heel goed over oordelen.
MIJN OORDEEL: nee, ik vond mijn eerste ervaringen met de wasstrip niet geweldig. Het geeft geen geur, integendeel, mijn was rook echt een beetje muffig. Ik vind zeker de eerste ervaring zeer teleurstellend, met de drap aan mijn onderbroek vast gekleefd 🙄☹️, ik moest het nogmaals wassen om het op te laten lossen, wat nu juist niet erg zuinig is.  Ik ben nog wel van plan, om andere merken in de toekomst eens te gaan testen, maar voor nu hou ik het bij mijn vloeibare wasmiddelen en wasverzachters.

WASSTRIPS…..DE VOOR EN NADELEN OP EEN RIJ :

de wasstrip is zeker een zeer fijn alternatief op de vele flessen vloeibare wasmiddelen. Het scheelt niet alleen aanzienlijk in plastic verpakkingen, maar ook in transport, en milieu. Omdat de meeste wasstrips ( let op: de meeste, en dus niet ALLE ) op basis van 100% natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt, kan dit voor het milieu een zeer groot verschil maken. 
– de wasstrips zijn zeer makkelijk in gebruik. Meer dan een strip in de wastrommel bij je bevuilde was is niet nodig. Dit is niet alleen erg fijn en handig, ook scheelt dit erg veel vieze en smoezelige aangekoekte wasmiddelen bakjes. 
– de wasstrips zijn zeer compact. Dit zorgt ervoor dat je voortaan niet met grote flessen in je washok bezig bent, die veel ruimte innemen en niet zo nette indruk geven
– Door de opkomst zijn er verschillende soorten wasstrips. Dit kan nogal eens een verkeerde indruk wekken, omdat rondom de wasstrips momenteel door de industrie een goed, groen, natuurlijk en gezond imago wordt opgebouwd om de consument te prikkelen op hun verantwoordelijkheidsgevoel naar mens, dier en milieu toe. Helaas geldt ook hier, dat niet ALLES zo mooi, natuurlijk en groen is. Zo kunnen wasstrips bijvoorbeeld alcoholen bevatten, parfums en gewoon sulfaten in een ander jasje omhuld. Daar moet je dus erg goed op letten als consument. 
– wasstrips zijn niet heel erg goedkoop. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen op de regel, maar gemiddeld is het best een investering. Gemiddelds liggen de prijzen op €25.00 per 100 wasbeurten. Dat is nog altijd goedkoper dan vloeibaar wasmiddel ( prijs per wasbeurt € 0,29 eurocent voor vloeibaar tegen € 0,25 eurocent tegen de wasstrip )  maar ook even best een investering waar de consument niet altijd bereid is deze te doen of te kunnen doen. En heel erg schokkend veel scheelt het ook weer niet, niet zodanig dat de consument kan worden overgehaald. 
– wasstrips zijn op dit moment voornamelijk nog online te bestellen, supermarkten lijken er nog niet heel erg warm voor te lopen, wat logisch lijkt omdat daar ook reguliere en ecologische vloeibare wasmiddelen verkocht moeten worden. Dit kan voor veel mensen toch een struikelblok zijn. 
– er zijn veel positieve geluiden over de wasresultaten, maar ook negatieve. De balans daarin ligt zo’n beetje gelijk. Mijn eigen ervaring was teleurstellend, maar uiteraard gaat het om mijn eigen persoonlijke ervaring. 
Of jij ervoor wilt gaan, is aan jou. Het heeft veel voordelen maar ook nadelen. Ik ben er zeker niet op tegen, maar ik zeg heel eerlijk dat ik er ook niet warm voor loop. Het geeft voor mij niet de gewenste wasresultaten. Maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Een kwestie van uitproberen, en de bereidheid om daarin te investeren. 

HOE ZIT HET MET BRAUZZ WASSTRIPS ?

Naar aanleiding van dit artikel ontving ik een tsunami aan vragen over een blijkbaar zeer populair merk in wasstrips, BRAUZZ. Er werd erg enthousiast over gesproken, maar twijfels gezet bij de ingrediënten. En dat blijkt niet geheel onterecht, toen ik het zelf even opzocht. Wat zit erin :
– NATRIUMDODECYLSULFAAT : 
Beter bekend als SODIUMLAURYLSULFAAT, afgekort SLS….SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze kleding te wassen. De sulfaten iun SLS zoirgren ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.
In wasmiddelen komt SLS dus ook veelvuldig voor, zoals ook in deze BRAUZZ wasstrips. Nu kun je denken : “ …maar ik smeer het niet op mijn huid! “ Maar er blijft altijd wat achter IN en OP het wasgoed. Wat uiteindelijk kan zorgen voor huidirritaties.
– ALCOHOL POLYGLYCOL ETHER:
Een groep van niet ionische oppervlakte actieve stoffen, wordt veel industrieel toegepast in schoonmaakmiddelen, en lichaamsverzorgingsproducten. Het is bestand tegen zuren en basen waardoor ze perfect inzetbaar zijn om vet / olie emulsies te maken.
– POLYVINYLALCOHOL ( PVA ) :
Een synthetisch polymeer dat oplost in water. De stof wordt bij een normaal gebruik als veilig bevonden.
– WATER :
Een zeer veel gebruikte basisgrondstof
– PARFUM:
Tja….om welk parfum gaat het ? Synthetisch of natuurlijk ? En in welke vorm? Grote vraag. En in hoeverre dit mogelijk allergische reacties / huidirritaties kan opleveren.
Goed, mijns inzien geen al te gezellige ingrediënten…..Zeker gezien het milieu vind ik het hoofdbestanddeel, SLS een zeer opmerkelijke keuze, We weten denk ik allemaal wel, wat sulfaten doen op onze huid, maar hoe het zich gedraagt in het milieu, daar is zeer weinig over te vinden. Zeker in wasmiddelen vind ik deze stof een zeer eigenaardige keuze, omdat onze gewassen kleding in aanraking komt met ons lichaam / de huid. Om deze reden alleen al zou ik zeker NIET voor deze wasstrips kiezen. Maar ook niet omdat ik het parfum-verhaal nogal vaag vind. Als je mij dus vraagt wat ik van deze Brauzz wasstrips vind, zeg ik een NO GO voor mij. En zou ik absoluut voor een wat meer natuurlijk samengestelde wasstrip gaan, die zijn er inmiddels zeker. Uiteraard is dit mijn persoonlijke oordeel, en kun jij er heel anders over denken, en ben je blij met deze wasstrips. Helemaal prima! Ik heb de wasstrips zelf nooit getest en kan daar dan ook geen echt goed oordeel over geven, maar inhoudelijk bekeken zeg ik voor mij zelf persoonlijk  een NO GO.

27 Reacties op “Zijn wasstrips het antwoord op vloeibare wasmiddelen?

  1. Das bijzonder Monique, ik heb dezelfde wasstrips gebruikt tijdens vakantie voor een handwasje waar het prima voor werkte. Nu thuis af en toe een strip gebruikt in de wasmachine en heb dus niet de ervaring dat de strip niet oplost. Heb het ook voor een wasje op 30 graden gebruikt. Dus ik ben best positief over de strips, idd de geur is een dingetje, ruikt niet echt sterk maar dat is uiteraard heel persoonlijk.

  2. Hoi Monique,
    Wat vind je van de ingrediënten van de wasstrips van Brauwzz?
    Het wast wel goed schoon en ruikt lekker (lavendel)

    natriumdodecylsulfaat
    alcohol polyglycol ether
    polyvinyl alcohol

    Ik heb er te weinig verstand van.
    Groet,
    Manon

    • HOE ZIT HET MET BRAUZZ WASSTRIPS ?
      Naar aanleiding van dit artikel ontving ik een tsunami aan vragen over een blijkbaar zeer populair merk in wasstrips, BRAUZZ. Er werd erg enthousiast over gesproken, maar twijfels gezet bij de ingrediënten. En dat blijkt niet geheel onterecht, toen ik het zelf even opzocht. Wat zit erin :
      – NATRIUMDODECYLSULFAAT :
      Beter bekend als SODIUMLAURYLSULFAAT, afgekort SLS….SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze kleding te wassen. De sulfaten iun SLS zoirgren ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
      SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
      Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
      Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
      Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.
      In wasmiddelen komt SLS dus ook veelvuldig voor, zoals ook in deze BRAUZZ wasstrips. Nu kun je denken : “ …maar ik smeer het niet op mijn huid! “ Maar er blijft altijd wat achter IN en OP het wasgoed. Wat uiteindelijk kan zorgen voor huidirritaties.
      – ALCOHOL POLYGLYCOL ETHER:
      Een groep van niet ionische oppervlakte actieve stoffen, wordt veel industrieel toegepast in schoonmaakmiddelen, en lichaamsverzorgingsproducten. Het is bestand tegen zuren en basen waardoor ze perfect inzetbaar zijn om vet / olie emulsies te maken.
      – POLYVINYLALCOHOL ( PVA ) :
      Een synthetisch polymeer dat oplost in water. De stof wordt bij een normaal gebruik als veilig bevonden.
      – WATER :
      Een zeer veel gebruikte basisgrondstof
      – PARFUM:
      Tja….om welk parfum gaat het ? Synthetisch of natuurlijk ? En in welke vorm? Grote vraag. En in hoeverre dit mogelijk allergische reacties / huidirritaties kan opleveren.
      Goed, mijns inzien geen al te gezellige ingrediënten…..Zeker gezien het milieu vind ik het hoofdbestanddeel, SLS een zeer opmerkelijke keuze, We weten denk ik allemaal wel, wat sulfaten doen op onze huid, maar hoe het zich gedraagt in het milieu, daar is zeer weinig over te vinden. Zeker in wasmiddelen vind ik deze stof een zeer eigenaarde keuze, omdat onze gewassen kleding in aanraking komt met ons lichaam / de huid. Om deze reden alleen al zou ik zeker NIET voor deze wasstrips kiezen. Maar ook niet omdat ik het parfum-verhaal nogal vaag vind. Als je mij dus vraagt wat ik van deze Brauzz wasstrips vind, zeg ik een NO GO voor mij. En zou ik absoluut voor een wat meer natuurlijk samengestelde wasstrip gaan, die zijn er inmiddels zeker.

        • dag Brauzz,
          Wat een vreemde, korte reactie. Dat vind ik persoonlijk jammer. We zouden ook een gesprek aan kunnen gaan, over de ingrediënten, en wat jullie beweegredenen zijn, om deze toe te passen. Een gemiste kans. Warme groet, Monique

    • Goed en inzichtgevend artikel Monique. Dank je. Heb mij altijd al afgevraagd wat er nu precies in deze wasvelletjes zit. Die in het buitenland overigens al tientallen jaren te koop zijn (gekocht op campings in de UK,FR en IT). Zeker wijzer geworden door je artikel dus beter opletten wat ik aanschaf, ook al is het praktisch.

  3. Zoals ik het begrijp heb je niet strips van Brauzz niet meer geproduceerd, klopt dit?

  4. Dankjewel voor dit heldere artikel, ik had ook zo mijn vragen over de milieuvriendelijkheid van wasstrips. Ik ga de strips van Yokuu proberen die net als de schoonmaakmiddelen gebaseerd zijn op goede bacteriën. Ik ben benieuwd

  5. Ik heb ervaring met wasstrips van Bamboozy.
    Lavendel en naturel.
    Ze wassen wel goed schoon volgens mij maar mijn was ruikt na het wassen soms zo muf dat ik alles weer opnieuw moet wassen. Ik was meestal met twee strips op een trommel van 4,5 kg bij 40 graden.
    Ben weer overgestapt op oude wasmiddel.

    • kijk ook eens naar de ingrediënten van de wasstrips…

  6. Achter op de Briters verpakking zie je een verhaal vol met woorden als GEVAAR. HUIDIRRITATIE bij contact met de huid. Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM/ARTS bellen.
    Je wordt er niet vrolijk van!

  7. Wij gebruiken al maanden de wasstrips van Brauzz en zijn er zeer tevreden over. Wij hebben er nooit last van gehad; het werkt goed en de verpakking is recycleerbaar.
    Ik vind het wel erg fijn dat je alles zo grondig onderzoekt en ik lees je commentaar dan ook altijd met plezier en nieuwsgierigheid. Bedankt.

  8. Hier al een dik half jaar aan het wassen met wasstrips. Ik gebruik Briters. Ik was meestal met wat soda en als wasverzachter gebruik ik natuurazijn.
    De was is schoon en fris. Ik was op 40° C. Wat wel een verschilletje is, is dat ik de strip onder de was neerleg. Dan lost alles op!😊

  9. Die wasstrips ga ik niet gebruiken. Om de eenvoudige reden dat ik het lang zo milieuvriendelijk niet vind als ze via de post bezorgd moeten worden. Plus dat ik het enorm duur vind vergeleken met mijn manier van wassen. Mijn wasmiddel maak ik zelf van een blok geraspte zeep. Dit doe ik op een zeer geconcentreerde manier met 100 gram geraspte zeep op 1 liter heet water. De zeep laten smelten en zodra het mengsel wat afkoelt giet ik het in een glazen weckpot. Daarin stijft het op tot een dikke pasta. Je kunt het ook met veel meer water maken maar dan heb je per wasbeurt meer nodig. Plus dat ik het nu kwijt kan in een weckpot ipv een emmer of meerdere flessen. Het resultaat is hetzelfde. Per wasbeurt schep ik er 1 eetlepel uit en dat gaat met een heel klein kneepje afwasmiddel in de wasmachine. Ook te gebruiken voor handwasjes. Voor de witte was gaat er een eetlepel soda bij. Het kleine beetje afwasmiddel zorgt ervoor dat de was na verloop van tijd niet een grauwe waas krijgt. Wasverzachter heb ik al lang geleden vervangen door een scheutje natuurazijn. Mijn was is altijd brandschoon en ruikt naar, tja… schone was.

    • Dank Anita voor de beschrijving! Had bijna strips besteld!! Nu maar weer wassen op de wijze zoals ik het een tijd geleden gedaan heb!!
      Weet niet meer de reden waarom ik gestopt ben! We gaan het zien!

  10. Beste Monique
    Allereerst willen we aangeven dat ons team fan is van je uitgebreide onderzoeken van producten! Ze zijn vaak zeer uitgebreid en goed ondersteund door achtergrond info, die je ook goed deelt.

    En toen kwamen we onze wasstrips tegen in je artikel. Wij zijn trots dat je onze strips onderzoekt en vergelijkt met anderen. Goed dat je er aandacht aan besteed, aangezien het een goed Plastic-Vrij alternatief kan zijn en er nog wel wat meer awareness gecreëerd mag worden. Naast je goede bevindingen over ons product, heb je ook wat kanttekeningen geplaatst.
    Graag willen we hierop een reactie plaatsen. Er zijn eigenlijk 2 belangrijke punten die je vindt tegenvallen:

    1. Oplosbaarheid
    De strip lost in jouw proefopzet niet geheel op
    2. Geur
    De was bleek onvoldoende fris te ruiken.

    Ongeveer 14 maanden geleden hebben wij the Good Brand wasstrips gelanceerd, gelijk al met heel veel succes! We zien dat we in de breedte groeien qua klanten, maar tegelijk meten we ook (online Loyalty) of we terugkerende klanten hebben, en die zijn er ontzettend veel. Ook zien we een zeer sterke groei bij o.a. Ekoplaza en Gezond& Wel
    Tegelijkertijd kun je een negatief punt niet ontkrachten met een hoop positieve verhalen! Zeer incidenteel kregen wij reacties van de -niet opgeloste wasstrip in de wasmachine met als gevolg residu op kleding -. (Overigens net zoals alle andere wasstrip merken, maar dat is geen excuus). We hebben deze strips teruggevraagd en zijn met name de oplosbaarheid gaan testen. De aanname was dat de drager ( PVA) onvoldoende oplosbaar was waardoor de stoffen onvoldoende de kans kregen om te verspreiden. Tijdens alle testen (warm en koud) bleek alles goed op te lossen. Daarnaast hebben we gekeken of de actieve stoffen te geperst op de drager zijn gespoten. De aanname die we hebben getrokken is dat de strip soms in de machine niet goed op zou lossen als deze in een zeer volle trommel zou zitten of tussen de kleding. Een enkele keer gebeurde het dat de strip tegen het glas van de trommel aan zou plakken en ook niet op zou lossen.

    Ondanks dat we geen Evidence based testen hebben die jouw bevindingen bewijzen, hebben we ingezet om op 3 punten de strips/gebruik te modificeren
    • Een nog betere oplosbare PVA drager
    • Plaatsen van wasstrips onder in de trommel
    • Nieuwe wasparfum ( vanaf 1 Juni 2023 en bij deze ook gelijk vraag 2 beantwoord)

    Onze visie: Wasstrips zijn een geweldig nieuw concept waarbij we de negatieve impact van wasmiddelen op het milieu sterk kunnen minimaliseren (zoals plastic /watervervoer/gewicht/ingredienten). Maar we zijn er nog lang niet, het kan veel beter! We moeten inzetten op wasstrips met nog meer vriendelijkere ingredienten voor mens, dier en milieu! Onze uitdaging is de strips door te ontwikkelen “warning sign free” echter we kozen bewust om de huidige strips als “best practice” in te zetten. Immers elk product heeft een modificatie evolutie. Niet voor niets zetten we op onze site Thegoodbrand: “Groen Groener Groenst…..het kan altijd beter!”

    Inmiddels hebben wij de versie wasstrips 2.0 gelanceerd. Beter oplosbaar, betere geur (en na feedback van onze klanten geen j cellulose hoesje meer aangezien dit een plastic verwarring schepte.
    Wij zijn ervan overtuigd dat je 2 maal pech hebt gehad met onze wasstrips en willen je derhalve uitnodigen om deze nogmaals te testen. 3 maal is immers scheepsrecht!

    Vriendelijke groet
    The Good Branders

    • Hey Good Branders!
      Wat ontzettend leuk dat jullie de moeite hebben genomen om te reageren! Dat waardeer ik altijd zeer. Ik ga zeker de hernieuwde wasstrips eens opnieuw uitproberen. Ik ben erg benieuwd of mijn eerste ervaringen kunnen worden weggenomen, en dat ik inderdaad verbetering ga merken. Zodra ik nieuwe ervaringen opdoe, zal ik deze in mijn artikel gaan aanvullen, good or bad uiteraard. Nogmaals dank voor de uiteenzetting, want niet veel bedrijven vinden dit de moeite. Warme groet!

  11. Wauw wat leuk dat the good branders hebben gereageerd. Waar koop ik dit! Want nu wik ik het ook graag uitproberen ☺️

  12. Ik ben juist uiterst tevreden over Brauzz wasstrips. Ze wassen prima schoon, zelfs bij 20 C en geven een heerlijke doch subtiele geur (ik gebruik de Sea Breeze versie). Nooit last gehad van huidirritatie. Ik doe ze gewoon dubbelgevouwen in het wasmiddelbakje van de wasmachine. Ze lossen prima op. Nogmaals ik ben er zeer tevreden mee en wil niets anders meer gebruiken.

  13. Hoi Monique,

    Inmiddels heb ik ervaren dat bovenstaande wasstrips welke je getest hebt, nu niet meer in plastic verpakking zitten in het doosje weer een pluspuntje, en daarnaast is het hier wel direct een geslaagde test geweest, heb ongeveer ruim 50 x ermee gewassen en tot nu toe altijd lekker geurend en geen sporen achterlatend gehad dus blijkbaar hier wel een heel mooi alternatief omdat ik voorheen altijd Sodasan lime geur gebruikte waar ik dus nooit een geurtje van rook en mijn trommel heel vet van werd. Ik ben er dus wel heel tevreden over 😉

  14. ER is een nieuwe in de markt: Mother’s earth. Ook daar begint het met GEVAAR! Had ik dat van tevoren geweten had ik ze niet eens aangeschaft om te proberen. En altijd bevat het ingredienten die net niet hier beschreven worden dus waarvan je ook niet zeker weet of het nu schadelijk is of niet. Wat niet wilt zeggen dat het niet een uitstekend artikel is. Ben altijd blij met deze artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *