Zoete aardappel bitterballetjes met saus ( vegan)

WAUW! Wat zijn deze balletjes verrukkelijk! Dankzij de speciale bakmethode worden deze balletjes super krokant en knapperig! Ze zijn knettergezond, voedzaam, geschikt voor veganisten, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en bevat geen kunstmatige meuk, Ik bedacht er ook meteen een heerlijke ( dip) saus bij! Deze balletjes zijn zeer geschikt voor feestelijke tafels, maar ook heerlijk bij een hoofdmaaltijd.

IMG_0919

Dit heb je nodig:

( voor de bitterballetjes)

  • twee middelgrote zoete aardappelen, gewassen en in de schil, in stukken gesneden, gekookt en uitgelekt
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een eetlepel Italiaanse kruiden of andere kruiden naar keuze
  • twee flinke scheuten Aminos of tamarisaus
  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 30-35 ml amandelmelk of andere melkvervanging ( indien nodig meer toevoegen)

Voor het paneren:

Voor de saus:

  • 250 gram havermoutmeel
  • twee flinke scheuten aminos of tamari
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een eetlepel basilicum
  • 200 ml haverroom ( verkrijgbaar onder merk Oatly ” cuisine”)
  • 100 ml amandelmelk of water

IMG_0924

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de paneermeel ( flink wat) in een plat bord, en zet een kom water klaar. Pureer de zoete aardappel in de keukenmachine tot puree. Roer de puree door de rest van de ingrediënten. Laat dit 5 minuten staan. De massa moet smeuïg, maar stevig zijn. Zet nog een grotte kom met water klaar om je handen steeds even in te dopen, dit vergemakkelijkt het draaien en paneren.

IMG_0917

Draai balletjes uit het deeg/beslag, haal het balletje door de paneermeel en daarna doop je hem in het kommetje met water, daarna opnieuw door de paneermeel halen. Leg ze op de bakplaat. Besprenkel ze tot slot met aminos. Bak de balletjes in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Zet de oven daarna uit, laat de ovendeur dicht. Draai na 45 minuten de oven weer aan en bak de balletjes in 30 minuten krokant. Blijf tussentijds controleren.

IMG_0921

De saus

De saus maak je in nog geen 5 minuten. Doe alle ingrediënten in de blender en maal tot een gladde saus. LET OP:  de saus wordt dikker als hij langer staat. Maak de saus dus niet te dik. Voeg beetjes water toe tot er een vrij vloeibare massa ontstaan is. Dit wordt nog wat dikker.

IMG_0916

Je kunt uiteraard nog van alles toevoegen aan het beslag/deeg van de balletjes. Lekker is bijvoorbeeld:

  • een fijn gesnipperd uitje
  •  een teentje verse rauwe knoflook
  • diverse lekkere kruiden en specerijen
  • komijn zaadjes
  • fijn gesneden groente

IMG_0920 IMG_0923

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *