Zoete aardappel broodbol ( vegan)

Ik ben dol op zoete aardappelen. Ik eet ze dan ook iedere dag. Ik eet ze als snack, bij de maaltijden en ik bak ermee. KLIK HIER voor meer info over de zoete aardappelen en waarom ze zo gezond zijn.  Het zijn enorme smaakmakers in baksels. Zo ook in deze verrukkelijke broodbol.

Deze broodbol is gemaakt met biologisch dynamisch volkoren speltmeel, voor de elasticiteit. Eet je liever geen gluten? Dan kun je het meel vervangen voor volkoren boekweitmeel ( 600 gram ) plus een koffiekopje psyllium vezels. Let op: dit kan een ander resultaat geven, ook kan er iets meer water nodig zijn.

Dit heb je nodig:

  • 600 gram biologisch dynamisch volkoren speltmeel of boekweitmeel ( zie optie hierboven)
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • 100 gram fijn gehakte hazelnoten
  • warm water

Voor de vulling

  • twee grote zoete aardappelen, in de schil, in stukken gesneden ( ongekookt)
  • 10-12 druppels greensweet stevia vanille of andere smaak
  • een theelepel vanille bourbon ( optioneel)
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder

Zo maak je het:

Gooi de zoete aardappelen, stevia druppels, vanille en kaneel in de ( liefst HS) blender en pureer deze tot een gladde massa. Lukt dit niet goed( dit kan namelijk verschillen, zoete aardappelen bevatten soms meer of minder vocht) voeg dan een klein beetje water toe. Roer de massa door de rest van de ingrediënten in een kom en voeg steeds beetjes water toe tot er een kneedbare deegval ontstaat.

Je kunt deze broodbol in de oven en in de airfryer bakken. Voor de airfryer bekleed je de baklift met een stukje bakpapier. Kneed een ronde bol van het deeg en leg deze in de baklift. Zet de temperatuur op 190 graden en zet de baktijd op 18 minuten, blijf tussendoor steeds even controleren. Draai de bol om en bak nog 5 minuten na.

Je kunt de bol ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 195 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de bol op de bakplaat en bak ongeveer 35-40 minuten in de oven gaar, terwijl je goed tussentijds blijft controleren. Laat afkoelen.

 

 

3 Reacties op “Zoete aardappel broodbol ( vegan)

  1. Goedemorgen Monique,

    Even voor de zekerheid: je gebruikt de zoete aardappel dus rauw?

    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groetjes,
    Marion van den Camp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *