zonder suiker-suikers

Regelmatig komen ze voorbij in mijn facebook-groep: de kiekjes van producten waarop groot staat vermeld dat er geen suiker aan is toegevoegd, maar er wel degelijk iets van suiker in schuilt. Over alias suikers kun je hier  lezen. Veel mensen zijn zich op deze manier dus niet bewust van het feit dat ze alsnog suiker naar binnen werken terwijl ze denken van niet. Welke  ” instinkers” vind je veel terug op verpakkingen en vooral: wat is dat dan precies? Ik neem de meest voorkomende door.

maltodextrine

 

Maltodextrine valt onder de zogeheten hoogwaardige koolhydraten. Het geeft een vrij zoete smaak, en bestaat uit complexe glucose-polymeren. Maltodextrine is op dezelfde manier opgebouwd als zetmeel. Het bevat echter veel minder glucose-deeltjes per polymeer, wat ervoor zorgt dat maltodextrine veel sneller door het lichaam kan worden opgenomen.Tijdens het spijsverteringsproces wordt maltodextrine opgesplitst in eenvoudige glucose-moleculen zodat ze snel kunnen worden opgenomen in het lichaam. Maltodextrine wordt veelal gemaakt uit maïs en aardappelen, maar kan ook worden gemaakt uit granen. Deze variant kan gluten bevatten, wat voor Coeliakie-patiënten ongunstig kan uitpakken. Een verzadigde oplossing van maltodextrine in water noemen we glucosestroop. Maltodextrine wordt erg veel gebruikt in de voedingsindustrie, niet alleen als zoetmiddel, maar ook als vet-vervanger, textuur-verbeteraar en om een product zeer goedkoop op te vullen. Een goed voorbeeld zijn de vele ” supermarkt-stevia” producten. Maltodextrine wordt erg vaak gebruikt om de bittere smaak van stevia te maskeren. Maar vooral: dit vullen verlaagt de kosten voor de fabrikant. Bovendien is het een perfecte schuil-suiker om te gebruiken in ingrediënten-tabellen.Voor de industriële productie van maltodexrine wordt zetmeel-hydrolyse verkregen via een oplossing met enzymen. Wanneer de juiste graad is bereikt, worden enzymen geneutraliseerd door middel van de toevoeging van sulfieten aan de oplossing. Dit wordt vervolgens gezuiverd en wat overblijft is enkel maltodextrine. De opbouw van maltodextrine is als volgt:

 

  • 2% vrije glucose
  • 7% maltose ( twee gekoppelde glucose-moleculen)
  • 91% langere ketens van glucose

 

Meer over maltose lees je hieronder.Hoewel maltodextrine gewoon een suiker is, is de smaak vooral mild en neutraal. Dit maakt het ook ideaal voor de voedingsindustrie om te verwerken. Het lost zeer gemakkelijk op in water het absorbeert grote hoeveelheden olie, en is licht verteerbaar . Ook wordt maltodextrine onder andere samenstellingen worden gebruikt als inkapsel en/of zwelmiddel.  Maltodextrine wordt in naam ook vaak gebruikt als maskeer-naam voor de smaakversterker E 621. Maltodextrine heeft evengoed veel invloed op de bloedsuikerspiegel. Met een zoetkracht/waarde van rond de 135 moge dit duidelijk zijn dat het de bloedsuikerspiegel zeer snel en zeer hoog laat stijgen.

 

 

 

moutstroop/maltose

 

Moutstroop/ maltose wordt meestal gemaakt van gerst. Dit graan heeft de meest ideale samenstelling om te mouten. We kennen het vooral als ingrediënt in bier, whiskey en jenever. Maltose kan echter ook uit andere granen worden gemaakt. Bij het mouten wordt het zetmeel uit het graan omgezet in suikers. Het graan wordt eerst gereinigd en daarna gesorteerd. Daarna wordt het graan meerdere malen geweekt waardoor het graan begint te kiemen. Dit kiemproces duurt ongeveer zes dagen, waarin ook het vochtgehalte wordt teruggebracht om te voorkomen dat het door gaat kiemen en/of gaat beschimmelen. Hoe hoger de temperatuur van het drogen is, hoe donkerder de mout. De smaak van het mout kan ook worden beïnvloed door het te roosteren. Wat uiteindelijk overblijft, is een stugge stroop. Wordt het gebruikt voor bier enz, worden de suikers omgezet in alcohol. Maltose bestaat uit twee eenheden glucose. Wanneer je meerdere eenheden glucose toevoegt ( maltose + dextrose) krijg je maltodextrine.

 

Maltose heeft een zoetkracht van rond de 105, waar bijvoorbeeld fructose een waarde heeft van 20 en gewone suiker 100. Het doet de bloedsuikerspiegel dus zeer snel en hoog stijgen. Maltose wordt vanwege deze hoge waarde veel gebruikt in sportdrankjes. Net als maltodextrine levert het zeer snelle energie. Er bestaan ook supplementen en zakken poeder maltodextrine speciaal voor ( duur) sporters.

 

 

sucrose

 

Het klinkt veel indrukwekkender dan ” suiker” maar het komt op hetzelfde neer: sucrose is een ander woord voor gewone suiker. Lees je dit dus op een verpakking ( sommige fabrikanten maken het zelfs zó bont dat ze groot op een verpakking ” gezoet met sucrose!” zetten) dan staat dit net zo goed voor gewoon suiker.

 

 

In mijn artikel over alias suiker kun je meer lezen over welke varianten/namen er nog meer worden gebruikt. Ook kun je hier meer lezen over fructose. De boodschap is en blijft: lees de verpakkingen goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *