Zonnatura ” gezonde” crunchy

Op veler verzoek: een review over de ” spelt chocolade crunchy”muesli van het merk Zonnatura. Zonnatura producten komen we tegen als een biologische lijn van talloze producten in supermarkten en reformhuizen. Ook verkopen verschillende gezondheidswinkels producten van dit merk. Opvallend is, dat we vrijwel nergens producten van dit merk tegenkomen in de biowinkels. Terwijl deze juist zeer zijn gericht op 100% biologische producten, iets wat Zonnatura op iedere verpakking claimt. Biologische winkels mogen alleen 100% biologische producten verkopen. Waarom zij geen producten verkopen van Zonnatura….lees het review, en het zal je duidelijk worden.

Eerder heb ik Zonnatura al  eens benaderd i.v.m hun claims op verpakkingen. Zo zijn daar bijvoorbeeld ” echte vanille koekjes”. Deze koekjes worden gemaakt met een vanillepoeder. Biologisch, dat zeker, maar verder dan ” het poeder gemaakt uit van de peulen van de vanillestok” kwam ik niet bij navraag. Of het hier dus wel/niet om de echte bourbon uit Madagaskar gaat ( wat ik sterk betwijfel omdat dit een waanzinnig dure grondstof betreft) wordt niet verteld. Ook vinden we een vanille aroma terug in de ingrediëntenlijst van deze koekjes. Als echte bourbon is gebruikt, is een aroma overbodig, lijkt me.

Afijn: ook bracht ik naar voren dat niet al hun ingrediënten van biologische afkomst zijn. En uiteraard, wat ik al verwachtte, kreeg ik het uitgekauwde riedeltje weer te horen over dat bepaalde hulpstoffen voor de wetgeving niet biologisch hoeven te zijn om te kunnen worden gebruikt in biologische producten met een keurmerk. Zo hoor ik ze vaker. En kan een fabrikant dus makkelijk claimen 100% biologisch te zijn terwijl er ingrediënten zijn gebruikt die van niet-biologische komaf zijn. Dit is vermoedelijk de grootste reden, waarom we geen producten van Zonnatura in biowinkels tegenkomen: de ingrediënten zijn niet geheel 100% biologisch, en wordt er gewerkt met basisgrondstoffen uit de voedselindustrie.

Goed, de spelt-crunchy dus. We krijgen erg veel reclame te verstouwen op dit moment van deze nieuwe muesli/creusli in het assortiment van Zonnatura. We kunnen o.a zien dat het gezond en lekker is, minder suiker bevat omdat het is gezoet met rijststroop. Leuk bedacht. Dit geeft meteen een gezond en fijn gevoel: én je vertelt dat het veel minder suiker bevat, én je vertelt dat er geen geraffineerde suiker in zit. Rijststroop klinkt stukken gezonder, nietwaar?

Nou, nee. Laten we de ingrediëntenlijst eens nader bekijken:

IMG_6873

Spelt ( vlokken,46%) : De zak bestaat voor 46% uit deze speltvlokken. Van biologische afkomst. Hoe ze zijn bewerkt is onduidelijk.

Rietsuiker: één van de varianten die in biologische producten gebruikt mag worden. Het is net zo goed suiker. Lees alles over rietsuiker door hier te klikken .

Volkoren speltmeel ( 6%) : Biologisch, maar tot meel vermalen.

Rijststroop: behoorlijk zoet goedje, lees alles over rijststroop door hier te klikken.

Palmolie: ja, dé olie waar regenwouden voor worden gekapt. Dat mag mijn deur alleen om deze reden al voorbij gaan. Biologisch zegt in dit geval totaal niets over afkomst. Duurzaamheid wel, en daar lees ik in dit geval nergens wat over.

Rijstcrips ( rijstmeel, pure chocolade 4%, cacaomassa, rietsuiker, cacaoboter) : naast behoorlijk zoet ook vaag: cacaomassa’s kunnen uit allerlei ingrediënten bestaan, hierdoor heeft de fabrikant ( in dit geval Zonnatura) alle speelruimte gekregen om van alles toe te voegen zonder prijs te geven welke grondstoffen er zijn gebruikt. Daarnaast kanb er in de 4% chocolade ook gewoon suiker schuilgaan, wat ik overigens sterk vermoed.

Magere cacaopoeder: biologisch. Deze cacaopoeder wordt sterk ontvet om zo minder vetten ( circa 10%) te geven dan gewone cacaopoeder.

Geraspte kokos: geraspt kokosvlees, wat wordt gedroogd.

Cacoapoeder: zit er waarschijnlijk als smaakversterker bij.

Zeezout: dit is industrieel zout, niet biologisch

 

Als we gaan kijken naar het nogal indrukwekkende lijstje aan ingrediënten van deze crunchy, zien we direct dat hoog in de lijst al een suiker floreert, rietsuiker.Biologisch of niet, rietsuiker doet precies hetzelfde in onze bloedbanen als gewone suiker. Ons lichaam heeft namelijk totaal geen boodschap aan of een glucose van biologische afkomst is of niet. Ons lijf vraagt om energie: en verder zal het een worst wezen. Hetzelfde geldt voor rijststroop. Fijn, dat vrijwel alle ingrediënten ( op het zeezout na) van biologische afkomst is, maar gezond kun je dit spul niet noemen. Niet gezonder dan een goedkope zak crunchy. Fijn dat de lijst lekker kort is, maar wat je vaker ziet, is dat juist de weinige ingrediënten enorm veel meuk bevat.

IMG_6872

Dit zien we vooral bij de voedingswaarde. En dat is jammer, ontzettend jammer. Want biologisch gezien ziet dit product er uiteraard ontzettend goed uit. Maar waarom toch steeds die zand-emmertjes aan suikers? Een portie van 40 gram levert al bijna 10 gram suiker.Dat is echt waanzinnig veel, zeker als je dit spul als ontbijtje nuttigt. Lekker laten staan deze zak in de supermarkt. Koop je eigen speltvlokken in de biowinkel en voeg daar zelf allerlei lekkers aan toe, zoals noten, pitten en zaden en om te zoeten wat stevia. Dit is het allerbeste alternatief. Wil je toch erg graag ” kant en klaar”? Kies dan voor de varianten uit de biowinkel, al is het ook daar opletten dat je geen suiker-in-de-zak koopt. Ook in de biowinkel vinden we varianten terug die zijn gezoet met bijvoorbeeld agave, honing, maïsstroop, en ook fructosestroop. Let er dus goed op. Een erg fijn product vind ik bijvoorbeeld de zeer toegankelijke variant uit de supermarkt,van het biologische merk SMAAKT. Daar vind je geen suikers in terug, en bovendien is deze muesli zeer vriendelijk geprijsd.

Maak zelf cruesli!

6 Reacties op “Zonnatura ” gezonde” crunchy

    • Dat is een lastige, omdat ook iedereen weer zo zijn eigen wensen heeft in muesli en cruesli.Ik adviseer eigenlijk voornaam om gewoon lekker zelf je muesli/cruesli te maken.Bij de recepten op deze website vind je recepten.Ook in mijn basiskookboek vind je deze terug.Verder is het belangrijk dat je ongezoete varianten kiest: dus enkel bestaande uit granen, en toevoegingen als noten, zaden en pitten.Zorg dat er verder niets anders aan is toegevoegd ( ook geen rietsuiker, agave, honing enz) Een erg toegankelijk product in de supermarkt is de muesli van het merk SMAAKT.Erg goedkoop en prima in samenstelling! Warme groet!

  1. Ik zie dat je als laatste ook de agavesiroop benoemt. Is dit een slechte keuze dan, want ik had begrepen dat dit “goede” suikers zijn.

  2. Ik koop altijd de goedkoste variant bij de Jumbo(huismerk) Diverse volkorengranen, rozijnen en pitten. Verder niets. Geen bio maar lijkt me toch heel veel gezonder dan al die andere dure merken.

  3. Agavesiroop wordt door de voedingsindustrie aangeprezen als een gezonde vervanger van (geraffineerde) suiker maar is behoorlijk belastend voor de lever. Bij bovengemiddelde consumptie kan het leiden tot leververvetting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *