Zout

We eten in Nederland nog altijd veel teveel zout. We krijgen het niet alleen bewust binnen via de zoutpot/zoutmolen maar vooral onbewust in vrijwelalles wat we eten en drinken. Helaas is dat ook nog eens het “slechtere” keuken (industrieel) zout. Zout is eigenlijk een verzamelnaam van meerdere substanties. Gips, ammoniumzout,  magnesium en kalk vallen er bijvoorbeeld onder maar we kennen en gebruiken keukenzout het meest. Soms wordt zout op verpakkingen ook vermeld als natriumchloride, dit is dus hetzelfde als keukenzout. Een gram keukenzout bestaat uit 400 natrium en 600 chloride.

Zout wordt gewonnen uit zee of bodem. Het bekende keukenzout wordt uit de bodem gewonnen. De meest gebruikte methode om dit zout uit de bodem te halen is door water in de bodem te spuiten om vervolgens weer naar boven te pompen.. Zout lost goed op in water. Als het water boven is gepompt, wordt het verdampt wat als resultaat zout aflevert.  Zeezout ontstaat door grote bekkens te vullen met zeewater waar het water wordt verdampt. Het zeezout blijft achter in de bekkens.

Op zichzelf staand is zout niet ongezond. Sterker: we hebben het nodig. Zout is o.a. belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding. Dit zijn seintjes vanuit de hersenen die je spieren opdracht geven te activeren. Het speelt een grote rol bij de regeling van de bloeddruk en de vochthuishouding.  Het probleem zit hem meer in het feit dat we er dus echt teveel van binnen krijgen. Zeker 75% van het zout wat we dagelijks binnen krijgen is afkomstig uit bewerkt voedsel.  Zout wordt in het lichaam door de nieren gefilterd en komt vervolgens in het bloed terecht. Krijg je teveel zout binnen, wordt het bloedzoutgehalte hoger met gevolg dat de verhoudingen van het zout/vocht uit evenwicht raakt en wordt verstoord. Een directe reactie van het lichaam hierop is : dorst. Doordat je vervolgens meer gaat drinken worden de verhoudingen weer in evenwicht gebracht. De nieren zorgen ervoor dat het extra vocht met het zout netjes wordt afgevoerd. Lange tijd is gedacht dat teveel zoutinname ook een grote rol zou spelen bij een te hoge bloeddruk. Dit geldt echter alleen voor mensen met een overgevoeligheid voor zout: Uit onderzoek bleek dat minder zout eten bij mensen met een te hoge bloeddruk zonder overgevoeligheidsproblematiek de bloeddruk niet verlaagt. De beste manier om de bloeddruk te verlagen blijft afvallen en gezonder eten, dit is gezegd omdat een te hoge bloeddruk het meest voorkomt bij mensen met overgewicht. Naast een hoge bloeddruk staat een teveel aan zoutinname ook voor oedeem. Oedeem betekent dat het vocht in je lichaam slecht wordt afgevoerd. Hierdoor hoopt het vocht zich op diverse plaatsen in het lichaam op en ontstaan er zwellingen.

Nu kun je zeggen: zolang ik maar genoeg drink bij het eten van zout komt het wel in orde. Dit is uiteraard sowieso een goed plan maar het is niet gezond te noemen als dit op regelmatige basis gebeurt. Als je teveel en te vaak zout eet kunnen de nieren teveel belast raken met alle gevolgen van dien. De bekendste aandoening zijn hart en vaatproblemen.  Moeten we dan het zout mijden?  Nee, want we hebben het dus ook nodig. Het is echter zaak om het juiste zout te kiezen, Dit betekent een zoutsoort die ons de nodige magnesium en kalium geven. Dit vind je terug in Keltisch zeezout. Zeker als dit zout ook biologisch is gewonnen, bevat het nog alle mineralen. In Keltisch zeezout zit ook van nature jodium. Dit hebben we ook hard nodig voor een goed werkende schildklier.

Hoe zit het met natrium en zout zoals wordt aangegeven op verpakkingen, is dat hetzelfde?

Nee. Natrium is zoals je eerder hebt kunnen lezen een onderdeel van zout. Het bestaat ook uit chloride. Samen bepalen ze het gewicht van zout. Zout is ongeveer 2,5 keer zo zwaar als natrium. Op erg veel verpakkingen wordt inderdaad alleen het natriumgehalte aangegeven. Dit moet je dus gaan vermenigvuldigen met 2,5 om de echte hoeveelheid zout af te kunnen leiden in het product.

Even een voorbeeld:

Stel: je koopt een diepvries slagroomtaartje en dit weegt 400 gram. Het heeft een natrium gehalte van 0,55 gram per 100 gram. Dit geeft een rekensom van 0,55 x 2,5 = 1,37 zout per 100 gram. Eet je dat hele taartje in één keer op, dan krijg je in totaal 5,4 gram zout binnen. (het taartje weegt 400 gram, dus wordt de rekensom 4,0 x 1,37 = 5,4 gram)

Zoals je kunt lezen zit je al vrij snel aan het limiet van 6 gram zout per dag! Wat je goed moet onthouden is: 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout Er wordt geadviseerd niet meer dan 6 gram zout te consumeren per dag. Dit staat gelijk aan circa 2,4 gram natrium.

Resumerend

Mijd geen zout, maar kies liefst voor Keltisch zeezout. En consumeer niet meer dan zes gram per dag. Wees ook bewust van al het zout in je voeding!

Hieronder vind je een stukje over keltisch zeezout.

IMG_8254

Keltisch zeezout is er in twee verschillende vormen:

 • Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
 • Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd

Beide vormen zijn zeer rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk.

Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Altantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent. Dit maakt Keltisch zeezout het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede!

De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat veel mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn!

Keltisch zeezout wordt op een andere manier gewonnen dan de manier waarop commercieel zeezout wordt gewonnen.Zeezout dat commercieel wordt gewonnen, bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, verkrijgt men door een bassin vol te laten lopen met zeewater en dit vervolgens af te sluiten. De warmte van de zon doet vervolgens de rest, waardoor het water verdampt en er zoutkristallen overblijven. Vervolgens schept men met bulldozers het zout op, zonder rekening te houden met de bovenste of onderste laag van het zout en zonder dat het zout gecontroleerd wordt op mogelijke vervuiling. Dit zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd.

In Guérande liggen nog steeds de aloude, door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. De Kelten lieten het zeewater binnenkomen via een ingenieus kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. Het mineraalrijke, zachte en zuivere karakter dankt het pure, ongeraffineerde Keltische zeezout aan dit unieke proces.

Hoe kan zeezout uit Frankrijk nu Keltisch zijn, zul je je afvragen. Heb je je ooit afgevraagd waarom de namen Bretagne en Groot-Brittannië zoveel gelijkenis vertonen? Dat komt omdat het Keltische rijk zich in zijn hoogtijdagen gaandeweg vanuit West-Europa uitstrekte naar onder andere de Britse eilanden.Denk ook aan de Galliërs uit Asterix en Obelix. Deze stripserie gaat over het Keltische verleden van Frankrijk en de strijd tussen de Galliërs en de Romeinen. In Schotland, Ierland, Wales en de zuidwestelijke provincie Cornwall wordt nog Gaelic gesproken, de oorspronkelijke Gallische (Keltische) taal. Tot op de dag van vandaag wijkt het oude Bretonse dialect volkomen af van het hedendaagse Frans en heeft het meer gemeen met het Gaelic van de Britse eilanden.

Op de Britse eilanden mag de Keltische taal dan voortleven, in Bretagne is behalve de taal ook het eeuwenoude zoutwinningsproces van de Kelten bewaard gebleven. De leverancier van dit zout in Nederland, Breizh Import, dankt zijn naam aan de Bretonse naam voor Bretagne: Breizh. De eigenaar, Pascal Pichon, importeert het zout rechtstreeks van zijn broer, Patrick Pichon, in het plaatsje Batz-sur-Mer.

 

IMG_6939

Maak eens heerlijke vlaamse frieten met keltisch zeezout!

Vlaamse frieten

IMG_8252

 

7 Reacties op “Zout

 1. Laat ik nu in het land van. De Fleur de sel zijn. Ik heb al aardig wat ingeslagen, ook als badzout, want dat helpt tegen stijfheid van gewrichten.

 2. Fantastisch zoals je het beschrijft!
  Jaren geleden had ik een burn-out, keltisch zeezout gaan gebruiken, heeft mij enorm geholpen!!!!

 3. Hoi

  Hoe zit het met zuiveringszout (natriumbicarbonaat) ? Ik had een stuk gelezen dat deze vorm van steenzout gezond is en zelfs ziekte genezend/voorkomend. Je zou het in een soort kuur ‘moeten’ drinken.
  Heb jij hier ervaringen/weet van?

  • Hai, nee, ik heb hier geen ervaringen mee, wel inderdaad erg veel over bekend, maar daarvan heb ik nog niets concreets onderbouwd teruggevonden. Warme groet!

 4. Hoewel Keltisch zeezout het laagste natriumgehalte heeft, betekend dat niet dat het meteen goed of gezond is.
  Keltisch zeezout bestaat namelijk voor minder dan 3% uit spoorelementen en mineralen, 5% uit water en de rest (ruim 92%!!) uit natriumchloride (keukenzout dus).
  Keltisch zout bevat dus slechts 8% minder natrium dan keukenzout.

  Ik vind dat je beter wat minder van het normale geraffineerde zout kunt gebruiken omdat het zo slecht is dan dat je Keltisch zeezout gebruikt (en een beetje extra doet) omdat het zo lekker en ‘gezond’ is.
  Of nog beter: strooi liever helemaal geen extra zout over je eten, het zit toch al overal in.

 5. Ik gebruik al jaren Keltisch zeezout.
  Nú las ik een artikel over epsomzout dat is je magnesium spiegel zou verhogen. Jun je daar meer over vertellen? Monique?

 6. Tibor
  Reactie van Tibor op Keltisch zeezout?
  Prik de ballon door over vermeende gezondheid van Keltisch zeezout .
  Geen reactie van Monique hierop ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *