Zoutjes…welke zijn nu een beetje meukvrij? En waar kun je op letten bij aankoop?

Ik ben een zoetekauw, zoutjes vind ik minder lekker. Maar ik kan wel zo nu en dan enorm genieten van een “ knabbeltje” . Onder “ zoutjes” vallen hartige snacks als allerlei soorten chips, nootjes, kaasbolletjes, Chinese mix, zoute sticks, enzovoort. In de volksmond worden al deze producten in verzamelnaam veelal zoutjes genoemd, wat is afgeleid van het vele zout wat in deze producten voorkomt. Sommige zoutjes bevatten extreme hoeveelheden zout, maar ook transvetten en suikers. Zoutjes zijn dan ook niet wat je noemt een gezonde versnapering. Er zijn afgelopen jaren diverse alternatieven bedacht op de zoute en vette zoutjes, denk aan het LIGHT tijdperk, maar ook zagen we afgelopen jaren steeds meer alternatieven verschillen op basis van bijvoorbeeld groente en / of peulvruchten. De meesten komen echter op hetzelfde neer qua voedingswaarden. Het blijft klaarblijkelijk best lastig, om een echt gezond zoutje te produceren.

COMMERCIËLE KLETSPRAAT, MISLEIDING

In supermarkten komen we tegenwoordig meer dan twintig verschillende soorten chips/ zoutjes tegen, waarvan de helft op de verpakkingen vertellen dat het minder dit / dat / zus en zo bevat. Of dat het is gemaakt van groente en / of peulvruchten in plaats van de oh-zo-ongezond verklaarde aardappel. Opeens is chips eten gezond, omdat het is gemaakt van groente. Of ontzettend rijk aan eiwitten omdat het is gemaakt van linzen. Dat klinkt allemaal ontzettend mooi, maar chips blijft chips. Ook chips die in de oven worden gebakken bevatten dan misschien inderdaad 40% minder vet, maar daar komt altijd wat voor in de plek terug, zoals olie, suikers en andere smaakversterkers. Trap ook niet in de mooie kletspraatjes van “ BOERDERIJ CHIPS” wat een natuurlijke indruk moet geven. Ook deze chips bevat olie en zout en worden gefrituurd. Het belangrijkste wat jij moet weten zijn de ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden, die een mooie richtlijn geven. Prik door alle commerciële kletspraat en misleidingen heen, daar heeft de consument helemaal niets aan. Het gaat om de inhoud, letterlijk en figuurlijk in de meeste gevallen gebakken lucht….🙁

DE BIOWINKEL

Om een klein beetje echt verantwoorde zoutjes te scoren, lijkt de gang naar de biowinkel de beste. Daar worden enkel biologische alternatieven verkocht, van minder grote ondernemingen ( geen Unilever dus 🙄) die wat meer zorg en aandacht besteden aan hun producties. Biologische zoutjes bevatten in regel minder zout, minder transvetten en minder suikers, maar onthoud, dat het ook weer niet geheel VRIJ is van zout, transvetten en suikers. Er wordt bijvoorbeeld vrij veel gebruik gemaakt van zeezout, Keltisch zout of Himalaya zout. Qua suikers zien we vrij veel agave, rietsuiker en kokosbloesemsuikers. Qua vetten wordt er meest gekozen voor plantaardige oliën. Maar omdat in dit geval ieder klein beetje minder kan helpen, zijn deze biologische alternatieven meest verstandigste keuzes om te maken. Let ook betreft biologische alternatieven  altijd goed op de ingrediënten, en de voedingswaarden.

WAAR KUN JE OP LETTEN?

Ik ontvang regelmatig veel vragen over zoutjes, die dan met name gaan over de ingrediënten waar wordt afgevraagd, of deze “ dan wel goed/ beter” zijn. Nederlanders houden van zoutjes. We eten ze graag bij de borrel, tussendoor als snack, bij feestelijkheden, en als lekker knabbeltje. Fabrikanten stimuleren dit gegeven en promoten hun producten dan ook geassocieerd met feest, gezelligheid, lol, en vrolijkheid. Op YOU TUBE worden veel VLOGGERS betaald om een zoutje aan te prijzen, wat zeker bij het jonge publiek werkt als een trein. Als Monica Geuze of Marcha van Beautygloss een zakje chips voor de camera opeet en dit goed in beeld brengt, zal de volgende dag alle schappen in de supermarkt leeg zijn geroofd. Het is begrijpelijk, dat de consument hier een beetje in de war van raakt, maar met een klein beetje nuchter verstand kom je gelukkig al een heel eind. Waar kun je zoal op letten bij het kopen van zoutjes?
* Lees alleen wat nodig is op verpakkingen, en dat zijn de ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden. Hoe mooi en flitsend de verpakkingen ook worden gemaakt, negeer deze misleiding en gebruik alleen wat je echt nodig hebt aan informatie. Wist je overigens dan vrijwel alle zoutjes-verpakkingen meer kosten dan de inhoud? Laat dit een goede eye-opener zijn. 
* Kies liefst alleen biologische varianten die je in de biowinkel koopt of on line bij een betrouwbare webwinkel
* Kies voor de kortst mogelijkste ingrediënten lijstjes, hoe minder, hoe beter
* Kies zo klein mogelijke verpakkingen, zodat je niet in de verleiding kan komen meer te eten of meteen de hele zak leeg te eten. 
* Kies zoveel mogelijk voor oven gebakken zoutjes, of geroosterde zoutjes. 

MIJN KEUZES

Voor Puur & Fit ben ik altijd op zoek naar nieuwe, interessante producten. Ik ga tevens achter producten aan, waar veel vraag en dus behoefte aan is. Aangezien de vraag erg hoog was betreft “ een beetje verantwoorde” zoutjes ben ik eens op zoek gegaan. Ik kwam uit bij de zoute crackers van TERRASANA. Ik ben fan van dit merk, zij produceren vrij unieke en bijzondere producten, met name uit de Japanse keuken. Daar zijn deze zoutjes ook uit afgeleid. Het zijn krokante mini crackertjes die worden gemaakt uit bruine rijst en zwart sesamzaad. Dit wordt verder enkel en alleen op smaak gebracht met tamari. De crackers worden zonder vet in de oven gebakken en bevatten daardoor zeer weinig vet. De zoutjes bevatten daarnaast geen gist, gluten, en toegevoegde suikers en zijn geschikt voor veganisten. Sterker nog, ze worden in basis gemaakt uit maar DRIE ingrediënten ( bruine rijst, zwarte sesamzaad en tamari ) waardoor je deze zoutjes best uniek kunt noemen. Er zijn in totaal zes verschillende soorten:
BRUINE RIJSTCRACKERS MET TAMARI ( gemaakt van bruine rijst, tamari sojasaus, en zwart sesamzaad )
– MUNGBONEN CHIPS ( gemaakt van mungbonen en zeezout)
– BRUINE RIJSTCRACKERS ,MET ZWARTE SESAM ( gemaakt van bruine rijst , 29,1% zwart sesamzaad, en tamari sojasaus)
– HIBIKI CRACKERS ( gemaakt van zoete rijst, tamari sojasaus, en mirin rijstwijn ) 
– KOBAN CRACKERS ( gemaakt van zoete rijst, tamari sojasaus, mirin rijstwijn, en zeewier)
– SHIN MIX ( gemaakt van zoete rijst, shoyu sojasaus, olijfolie, zeezout, nori en sesamzaad ) 
Ik kocht in mijn biowinkel de mungbonen variant ( € 2,75)  de tamari variant ( € 2.99 ) en de zwarte sesam variant ( €3.09) om deze te gaan proeven en testen. De grammen variëren tussen de 50 en 80 gram, best pittig geprijsd dus. Maar als het dit waard is…..in elk geval vind ik alle varianten qua samenstelling meer dan goed te noemen. Daarbij vind ik de kleine verpakking best fijn, op deze manier kun je jezelf nooit gaan overeten ( tenzij je natuurlijk veel zakjes tegelijk inkoopt 😁 ) De verpakking vind ik overigens zeer prettig te noemen, de crackers blijven na openen best lang vers in de verpakking en de verpakkingen zijn absoluut niet schreeuwend of flitsend dat het pijn doet aan je ogen.
De mungbonen chips zijn echt uniek, serieus lekker! Een geweldige krokante bite, heerlijke volle smaak en niet te zout. Ik vind ze echt heerlijk, en heb het zakje over een dag verdeeld tussendoor op gepeuzeld. Super enthousiast.
De tamari crackers kun je nog het beste vergelijken met die zoute sticks maar dan stukken minder zout. Heerlijke krokante bite, en oh-ook deze waren zo op! Ik heb een paar crackertjes op mijn boterham met spread gedaan, geweldige combinatie!
Mijn allergrootste favoriet was wel de zwarte sesam crackertjes…..naast dat ze er gewoonweg WAANZINNIG uitzien, smaken ze ook nog eens SUBLIEM! Omdat ik nooit zout eet / zout toevoeg aan mijn voedsel, is voor mij zout al erg snel TE zout. Maar zowel deze crackers als de twee andere zijn super-subtiel gebleven in de zoute smaken. Echt heel knap gedaan! De zwarte crackers zijn verrukkelijk om tussendoor te knabbelen. Mijn toppers! 👍🙌👌

WAT VIND IK EN WAAR KAN JE HET KOPEN?

Ik ben meer dan enthousiast. Als je dan echt graag een zoutje wilt, dan adviseer ik zeker deze serie aan, het zijn lekkere, verantwoorde zoutjes, niet te zout, zeker niet flauw. Het zijn verrukkelijke crackers om tussendoor te eten, maar ook erg leuk om op tafel te zetten, ze zien er erg leuk en aantrekkelijk uit. Ik ben meteen gaan zorgen, dat deze serie zoutjes bij Puur & Fit verkrijgbaar worden, we zijn er druk mee bezig, we verwachten in de laatste week van April 2021 deze zoutjes bestelbaar te maken. Hou de website in de gaten!
NOTIFICATIE: DE BEOORDEELDE ZOUTJES ZIJN ZELF AANGESCHAFT. DIT ARTIKEL IS GEHEEL OP EIGEN INITIATIEF GESCHREVEN, ZONDER COMMERCIËLE DOELEINDEN. OOK ZIJN ER GEEN ENKELE VORMEN VAN INKOMSTEN MEE GEMOEID. 

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

hoeveel gezonder zijn ovenchips? 

chips gemaakt uit peulvruchten, is dat echt gezonder? 

Een reactie op “Zoutjes…welke zijn nu een beetje meukvrij? En waar kun je op letten bij aankoop?

  1. Hoi Monique,
    Wat betreft je opmerking over boerderijchips (of hoekse chips = zelfde fabrikant).
    Ongetwijfeld niet gezond, maar aangezien ze ook een pure variant hebben zonder zout, bestaat de ingrediëntenlijst daarvan maar uit TWEE ingrediënten, nl. aardappelen en olie.
    Voor (en volgens mij) een prima alternatief als je een keertje trek in echte chips hebt en geen tijd of zin om ze zelf te maken.
    Bovendien, met een gezin met tienerjongens zijn de door jou aangehaalde zoutjes misschien wel lekker (en beter), maar niet echt betaalbaar 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *