Zoveel meer te doen…met pompoen!

SAMSUNG CSC

Het is eigenlijk best jammer. Dat wij in Nederland de pompoen nog niet echt hebben ontdekt. Natuurlijk gebruiken we meer pompoenen als het weer pompoen-tijd is ( September tot December) en worden we creatief met pompoen tijdens de herfst. Halloween is ook geen halloween zonder uitgeholde pompoenen. 

Maar op culinair gebied doen we bar weinig met de prachtige ronde rakkers van moeder-natuur. Verder dan een pompoen soepje en ( doe eens gek) een pompoentaart komen we niet. Niet omdat we niet willen, vast niet. Er is bar weinig bekend over wat je nog meer kunt doen met pompoen. 

Daarnaast houden we ons zeer vast aan de oranje pompoen. Met als uitschieter soms een flespompoen. Terwijl er nog zoveel meer verrukkelijke varianten verkrijgbaar zijn! Met ieder zo zijn eigen specifieke smaak, kenmerken en voedingswaarden. Duik eens in de wondere wereld van mijn grote favorieten ontdek de pompoen opnieuw! 

MEER SOORTEN DAN ALLEEN ORANJE EN GEEL

In Nederland worden de flespompoenen ( butternut squash) en de oranje ( Hokkaido) pompoenen meest verkocht. Sinds dit jaar komen we ook andere varianten tegen in de supermarkten. Dit is een erg fijne ontwikkeling. Tot voor kort konden we enkel terecht bij de biowinkel, of bij mensen met een moestuinderij die de pompoenen te koop aanbieden. We komen dit jaar ook groene, geel/oranje en zelfs gevlekte pompoenen tegen, gewoon in onze plaatselijke supermarkten. Ik word er blij van 😉  

Nadeel is, dat de meeste pompoenen gekocht in de supermarkt, niet  altijd biologisch zijn. AH maakt hierin een uitzondering met de Hokkaido pompoenen, deze zijn bij de grootgrutter biologisch. Over het belang van biologisch kom ik later terug. Welke soorten worden in Nederland naast de flespompoen en de Hokkaido ( oranje) nog meer meest verkocht?

flespompoen-butternut-300x231

FLESPOMPOEN ( butternut squash)

Alhoewel het woord flespompoen meest wordt gebruikt, heten deze langwerpige pompoenen officieel butternuts. Ze kregen de naam flespompoen niet voor niets: ze zijn zeer herkenbaar aan de vorm die inderdaad veel weg heeft van een fles, of een peer. De butternut heeft een harde, gladde crèmekleurige schil. Deze schil kun je eten, dus behoef je niet te verwijderen. Het vruchtvlees is oranje en heeft vrij weinig pitten/zaadlijsten. De smaak is zoet en nootachtig. Omdat de pompoen weinig “ draden” bevat, is het een zeer geliefde pompoen in de culinaire keukens in restaurants. Als je de butternut in de oven bereid, profiteer je het meest van de nootachtige smaak. 

hokkaido-300x199

ORANJE POMPOEN ( hokkiado)

Een betrekkelijk kleine pompoen afkomstig uit Japan. Ook hier kun je de schil er lekker om laten. Het vruchtvlees is donker-oranje, en in het midden vinden we een behoorlijke zaadlijst vol pitten. Deze pitten kunnen we roosteren. De vorm is meestal hoog, rond met een lange uitloper/steel.

De pompoen is enorm veelzijdig inzetbaar, en heeft een romige en mildzoete smaak. Ze worden meest gebruikt voor pompoensoep. 

spaghetti-pompoen-300x199

SPAGHETTIPOMPOEN

Ook een pompoen van Japanse afkomst zijn de spaghettipompoenen. Deze winnen langzaam maar zeker meer terrein in Nederland, al zijn ze nu nog enkel verkrijgbaar in biowinkels en groente-speciaalzaken. De pompoen valt, zodra hij wordt gekookt, in spaghetti-achtige draadjes uiteen. Na het koken kun je deze draadjes zeer gemakkelijk verwijderen met een vork.

De pompoen wordt erg veel gebruikt ter vervanging voor spaghetti, bijvoorbeeld mensen die op koolhydraten letten. De schil is ook eetbaar. De smaak is licht zoet, maar vooral mild. 

kabocha-300x199

KABOCHA ( groene pompoen)

Mijn absolute grote favoriet, deze kabocha. Ook de kabocha komt van oorsprong uit Japan, en de schil is eetbaar. De kleuren zijn licht en donkergroen/gestreept, de vorm meestal plat en bolrond. Deze pompoen bezit een volle, romige, zoete smaak. Na het koken wordt het vruchtvlees zeer smeuïg zodat het een prima vervanging is voor aardappelpuree. Velen vergelijken de smaak ook wel eens met die van tamme kastanjes. 

normale-pompoen-300x242

GEWONE POMPOEN

Deze pompoenen worden vaak verward met de hokkiado pompoenen, maar ze zijn toch verschillend. Om te beginnen zijn ze een stuk groter. Ze kunnen echt mega vormen aannemen. Iedereen heeft vast wel eens zo’n mega pompoen gezien op foto. Ze kunnen maar liefst 45 kilo zwaar worden. 

De gewone pompoen is minder zoet. Hij wordt dan ook meer gebruikt als smaakmaker dan als hoofd ingrediënt. Waar hij veel voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld chutneys en curry’s. Ze kunnen naast oranje ook lichtgeel of lichtgeel van kleur zijn, en het vruchtvlees is oranje-geel. De schil is eetbaar. 

SAMSUNG CSC

PATTISON POMPOEN

Een prachtige variant, in vele kleuren en groottes verkrijgbaar. Pattison pompoenen worden jong geoogst. Zodra ze groter groeien dan 7-10 cm, gaat de smaak vrijwel verloren en zijn ze vlak en smaakloos. Pattison pompoenen worden vaak gebruikt ter vervanging voor courgette. De smaak is mild zoet, en het vruchtvlees is licht oranje. Soms zie je veel “ wratten” op de pompoenen. Dit is niet erg, en kun je de pompoen gewoon eten. Pattison pompoen zijn van binnen wat “ natter” en daardoor ook minder geschikt om bijvoorbeeld een romige pompoensoep mee te maken. De schil kun je gewoon eten. 

Dit zijn de best verkochte soorten in Nederland, maar er zijn uiteraard nog vele andere soorten verkrijgbaar. Neem eens een kijkje op de website van de pompoenenkar. Hier kun je de vele prachtige soorten op een rijtje bekijken. 

BIOLOGISCH?

Het is om diverse redenen beter om voor biologische pompoenen te kiezen. De kwaliteit van het vruchtvlees is zoveel malen beter. Daarnaast is de smaak veel beter. Maar het belangrijkste is wel, dat je de pompoen dan gewoon met schil kunt eten. Dit heeft vele voordelen:

– Het is veel minder werk, om een pompoen te “ slachten”. De pompoen hoeft enkel gewassen te worden en droog gedept. Je kunt de pompoen in stukken snijden en de zaadlijsten verwijderen. 

– Je behoudt de meeste voedingswaarden. Ook bij pompoenen zitten de meeste vitaminen en mineralen net onder en in de schil.

– Het geeft ieder gerecht/baksel veel meer kleur, dankzij de bétacaroteen ruim in de schil aanwezig.

– Je gebruikt de pompoen optimaal, en gooit niets weg. 

Een grote beweegreden om geen verse pompoen te eten, is voor velen de moeilijk-lijkende bereidingswijze, met name het “ slachten”. Er wordt vaak gedacht, dat het zoveel werk is, dat er snel vanaf wordt gezien. Als je de schil er gewoon lekker om laat, scheelt dit ook enorm. Een ander trucje om een harde pompoen te snijden is om deze kort te koken. De pompoen wordt dan vanzelf wat zachter en kun je er met je mes zo doorheen snijden. 

WEL EETBAAR, NIET EETBAAR

Veel mensen maken zich nogal bezorgd of een pompoen nu wel eetbaar is of niet. Het kan zelfs de reden zijn, om helemaal geen pompoen te eten.  Angst is vaak een slechte raadgever, dit geldt ook hier. 

De pompoenen die we in de supermarkten/ biowinkels en groente-speciaalzaken kunnen kopen zijn ALTIJD geschikt voor consumptie. De zogeheten KALEBAS pompoenen vind je nooit terug op de groenteafdeling. Wel vind je deze soorten, bedoeld voor decoratie, terug in tuincentra’s en bloemenwinkels. 

Kalebas pompoenen zijn ook goed te herkennen. Als je deze opensnijdt, vind je namelijk GEEN PITTEN. Twijfel je nog steeds? Kook een stukje. Omdat kalebas pompoenen een bitterstof bevatten zijn ze erg smerig om te eten. Vandaar men ook niet zo snel een kalebas zal consumeren. De smaak is vreselijk bitter. 

Ook wordt vaak getwijfeld of een pompoen met “ wratten” en andere “ schuurplekken” eetbaar is ( de schil) Dit is prima eetbaar. En kun je de pompoen gewoon helemaal gebruiken. 

WAT KUNNEN WE ERMEE?

Goed, nu we zo’n beetje de verschillende soorten hebben leren kennen rijst de vraag: “ wat kunnen we ermee?”

Naast pompoensoep en een pompoentaart kunnen we er bijvoorbeeld ook koekjes, cake, gebak en “ snoepjes” mee maken. Maar ook in gerechten kunnen we flink op avontuur. 

Vervang bijvoorbeeld aardappelen eens met pompoen. Van de kabocha pompoen kun je een perfecte puree maken, waar niet eens ( haver of andere melkvervanging) melk aan toegevoegd behoeft te worden omdat het gekookte vruchtvlees een zeer smeuïge structuur krijgt. Maak eens een pompoen stamppot van gestoomde broccoli, lekkere verse kruiden en een hokkiado pompoen. 

Zoals jullie weten ben ik dol op puree, en eet dit dagelijks. Met pompoen als hoofdingrediënt kun je talloze gestoomde groente en peulvruchten toevoegen. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt, door meerdere of één groente toe te voegen.  Deze puree kun je in de koelkast zeker twee dagen bewaren, koud is de puree een zeer gezonde snack voor de lekkere trek! 

SAM_1675

Maak eens deze bijzondere pompoensap! Ja, je kunt zelfs drank maken met pompoen! Laat je ook eens inspireren door de vele pompoenrecepten op internet en op mijn receptenpagina vind je vele lekkere pompoen recepten. 

Van pompoenmousse tot een pompoenschotel, van puree tot salade…..niets is onmogelijk met pompoen! Ga op avontuur want: je kunt zoveel méér doen met pompoen! 

Meer lezen over pompoenen? Klik hier 

9 Reacties op “Zoveel meer te doen…met pompoen!

 1. Hoi Monique,

  Ik heb de pompoen ook net ontdekt en heb er eerst soep van gemaakt.
  Toen zag ik dit weekend een recept van een combi pompoen/pastinaak.
  Beide in stukken hakken en gaar koken en dan pureren met de staafmixer.
  Rundergehakt rullen en uien fruiten en verse knoflook.
  De bodem van een schaal bedekken met gehakt, ui en knoflook.
  Er boven op de pompoen/pastinaak puree en 30 minuten in de oven op 200 graden.
  Onze gasten hadden dit nog nooit gehad en vonden het heerlijk!
  Na het lezen van je stuk over pompoenen ben ik weer een stuk ijzer geworden en ik ga er zeker nog meer mee maken. Dank je wel voor de uiteenzetting.

  Groetjes,
  Yvonne

  • Yvonne, als je dit al lekker vond, heb ik ook een prima recept voor je van pompoen met aardperen en pastinaak, afgemaakt met rode cheddar (die laatste doet ’t ‘m hoor).
   Ik weet niet of ik die hier mag plaatsen of op welke manier, maar echt, je zou het beslist eens moeten proeven… het succesnummer van dit seizoen!

   Groetjes,
   Dirry

 2. Ik zou wel willen weten waar ik de Kabocha kan kopen, anders moeten we een heel jaar wachten op eigen oogst. Volgend jaar zaai ik First Taste F1 en Sweet Mama.

  • ze zijn verkrijgbaar bij de lidl en in de biowinkel, en sommige filialen van de AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *