Zoveel suiker bevat jouw glas ( fris ) drank: een lijst!

Ook al worden de vele dranken steeds meer beoordeeld op hun suikergehalten, toch blijven ( fris ) dranken één van de meest onderschatte suikerbronnen wereldwijd. Het is niet alleen té groot onderschat in de hoeveelheden suikers, ook het feit dat het gaat om een vloeibare vorm, geeft de gemiddelde consument geen goed beeld van hun daadwerkelijke suiker innames. Eigenlijk drinken we vloeibare suiker, maar dat wordt uiteraard niet zo bekeken. Het ene drankje bevat meer suikers dan het andere, maar de gemiddelde fles frisdrank kan echt een fikse hoeveelheid aan suikers bevatten. Ik heb afgelopen jaren erg veel over de ongezonde kanten van ( fris )dranken geschreven. Ik zal de linkjes onderaan dit artikel toevoegen. Maar waarom dan opnieuw weer een artikel ?

Wel, omdat het anno 2024 nog steeds niet goed helder lijkt bij de consument, HOEVEEL suikers zij nu daadwerkelijk naar binnen klokken. Er wordt door de industrie dan ook erg veel gedaan, om de consument afzijdig te houden van deze informatie, je zult immers op een flesje cola nooit groot het aantal suikers kunnen aflezen. Ik kreeg daarom het idee, om een nieuwe, verse lijst te gaan maken van het suikergehalte in zoveel mogelijk ( fris ) dranken die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Eerder, in 2015, heb ik al eens een vrij groot lijstje gemaakt, deze kun je vinden, door HIER TE KLIKKEN. Het is na negen jaar tijd, om eens een nieuwe te gaan maken, want er zijn inmiddels ontzettend veel nieuwe dranken bij gekomen. Ik ga mijn best doen alle dranken mee te pakken in deze lijst om jou zoveel mogelijk op weg te helpen. Met deze lijstjes kun jij beter inschatten hoeveel suiker je daadwerkelijk weg drinkt als je een glaasje frisdrank nuttigt. Het kan je een beter inzicht geven op je suiker gebruik. Doe er je voordeel mee. Je kunt deze lijst ook uitprinten of opslaan in je telefoon, zodat je deze lijst altijd bij je hebt om te controleren hoeveel suiker je drankjes bevatten.
Ik bereken iedere drank op een glas van 250 ml. Als ik blikjes bereken, zullen deze gelden voor de gehele inhoud. De suikers kunnen gaan om vrije suikers, natuurlijk aanwezige suikers en toegevoegde suikers. Wat is eigenlijk het verschil tussen vrije suikers en toegevoegd suikers ? Wel, je moet het principe ‘ vrije suikers ‘ beschouwen als een iets bredere term als toegevoegde suikers. Je kunt het beschouwen als de toegevoegde suikers PLUS de suikers die van nature aanwezig zijn. Denk aan de suikers in vruchten/ vruchtensappen en concentraten, maar ook melk ( melksuikers, ook wel lactose ) en dadel, honing en andere stropen met een natuurlijke bron. Je begrijpt, dat de vrije suikers de meest te vermijden suikers zijn, zeker in frisdranken.
Ik kan uiteraard niet ieder merk en elke smaak / soort berekenen, dan zou dit artikel oneindig lang worden. Ik heb daarom een selectie gemaakt :
– ik bereken alleen de originele soorten, en geen zero / suikervrije soorten
– ik heb alleen het huismerk van ALBERT Heyn berekend, dit, omdat alle andere huismerken vrijwel gelijk zijn.
– de berekeningen zijn gemiddelden.
– ik maak een selectie van alle merken, omdat ik nu eenmaal niet alles in dit overzicht kwijt kan

Waarom je nooit op de calorieën moet letten

Misschien doe jij het ook ; je kijkt als eerste naar het aantal KCAL op een fles / blikje / flesje. Want, daar moeten we immers op letten. Toch klopt dat niet helemaal, ik leg je dit haarfijn uit IN DIT ARTIKEL. Ik beschrijf in het artikel, dat we niet aankomen van kcal, maar van de inhoudsstoffen van ons voedsel. Dat geldt zeker voor dranken. Omdat dranken vooral worden gemaakt uit water en suiker, maar ook geconcentreerde ( vruchten) sappen, realiseren we ons vaker niet, HOEVEEL suikers we in één keer naar binnen werken. Dit kan zeker voor de bloedsuikerspiegel een enorme optater zijn. Stel, je hebt een enorme dorst en je klokt in één keer een glas ( 250 ml ) cola weg. Je krijgt dan ongeveer 26 gram suiker binnen, die het lichaam in één keer moet verwerken. Als je dorst nog niet is gelest, wat zeer waarschijnlijk het geval zal zijn aangezien zoete dranken de dorst niet stillen, drink je nog even door….weer erg veel suikers in één keer.  Terwijl je vast kunt denken ; het zijn maar 42 kcal / 100 ml, krijg je zoveel suikers binnen dat je lichaam het allemaal niet goed kan verwerken en het gaat opslaan. Het zijn dus niet de kilocalorieën, waar je goed op moet letten, maar de VOEDINGSWAARDEN als suikers / koolhydraten, maar ook eiwitten en vetten.  Het is overigens een erg veel gebruikte truc van de industrie om mensen die graag op hun gewicht ( willen ) letten…..” maar 99 kcal per blikje! ” kun je soms wel eens aflezen, iets wat jou zeker zal prikkelen.  Je weet nu, dat deze kreet absoluut niet van waarde is. Sterker : het kan jou aanzetten om meer te consumeren, omdat je brein ” 99 kcal” detecteert. De industrie doet dit om twee grotere redenen: 99 kcal klinkt leuker dan 100 kcal, het stimuleert jouw brein om meer te consumeren, omdat 99 kcal minder klinkt dan 100 kcal. In werkelijkheid kan een kcal berekening nooit zo accuraat worden berekend, ook dat heb je kunnen lezen in mijn artikel. Jij slaat het echter anders op in je brein. Gevolg: je koopt het en kan meer gaan consumeren, omdat het ” toch maar 99 kcal ” bevat. Terwijl zo’n product RAM vol met suiker kan zitten. Moraal van dit verhaal is dus, dat je voortaan op SUIKER GEHALTEN moet letten wat betreft dranken. Dit geldt ook voor suikervrij verklaarde ( fris ) dranken en siropen, en voor ZERO en LIGHT.  Deze worden flink gepromoot als suikervrij, maar er zitten ontzettend veel haken en ogen aan vast. zo kan een fles CARVAN CEVITAM 0% suiker claimen omdat zij geen suikers toevoegen, maar bestaat de suiker gewoon wel uit vruchten concentraten, waarvan je zojuist ook hebt geleerd dat dit net zo goed suiker betreft.  Kortom ; kijk goed naar de suikers, welke drank je ook kiest.

GERELATEERDE LINKJES ;

FRISDRANKEN, IS HET DAN ECHT ZO ERG ? 

HOEVEEL SUIKER DRINK JIJ DAGELIJKS ?

WAAROM WORDEN FRISDRANKEN GEWOON GEACCEPTEERD ?

 

 

 

4 Reacties op “Zoveel suiker bevat jouw glas ( fris ) drank: een lijst!

  1. Wat een werk! Bedankt voor je moeite Monique en schokking om te lezen dat de merken waarvan ik dacht goed bezig te zijn af en toe een glaasje te nemen nog best veel suikers bevatten.
    Moest even zichtbaar krijgen om hoeveel suikerklontjes het zou gaan, blijkbaar is 1 suikerklontje 4 gram.

  2. Het zal wel gek klinken maar ik ben ook benieuwd naar het aantal suikers in bieren. maar toch een super artikel Monique ! heel erg bedankt 🙂

  3. Ik ben blij dat ik maar heel weinig frisdrank drink en echt schokkend hoeveel suiker er allemaal in zit. Dank je wel voor alle moeite die je hier voor hebt gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *