Zuurdesem broodjes

Ik maak zelf mijn brood. Hier gebruik ik meest een bakpoeder voor, maar ook wel eens verse biologische gist . Zuurdesem vind ik ook leuk om te maken, maar vaak vind ik het war gehannes met het maken van een zuurdesem starter. Onlangs vond ik in mijn biowinkel een zuurdesem instant poeder.

Dat liep ik eigenlijk steeds voorbij, tot ik vorige week besloot om eens een zakje te kopen om het uit te proberen. Wat het is, is niets meer of minder een gedroogde vorm van een zuurdesem starter. Dit activeer je, door suiker en vocht toe te dienen, zo’n beetje dezelfde manier waarop je actieve instant gist moet behandelen. Omdat ik geen suiker gebruik, en stevia geen suiker is, gebruik ik verse rijpe gepureerde banaan om de gist te voeren. Stevia en ook erythritol doet helaas niets om gist ( ook verse ) te voeren. Je moet echt een vorm van glucose hebben om gist te plezieren.

Nu wilde ik lekkere, simpele broodjes maken met het zuurdesem poeder. Ik heb het super-simpel gehouden, met weinig ingrediënten, en een lekkere topping. Dit is wat ik heb gebruikt:

  • 750 gram havermout
  • twee eetlepels stevia
  • twee gepureerde rijpe bananen
  • twee verse eieren
  • 30 gram ( zakje) zuurdesem poeder ( volkoren, van het merk Leckers, verkrijgbaar in de biowinkel )
  • warm water

Voor de topping meng je:

25 gram maanzaad

35 gram sesamzaad

drie eetlepels speculaas-kruiden

…met een klein beetje water.

Hoe maak je het:

Roer alle ingrediënten voor de broodjes in een kom samen, voeg warm water toe tot er een stevige , kneedbare massa ontstaat. Laat dit onder een schone droge doek in de kom ongeveer twee / drie uur rijzen ( rusten)

Verwarm de oven voor op 185*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai bollen uit het deeg. Doop steeds een bolletje in het zaad-mengsel. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.

En….hoe smaken ze?

Verrassend lekker! De textuur is echt heel erg mals.  Ik maak vaak broodjes met havermout en bakpoeder, de textuur is dan een stukje luchtiger, dit was echt heerlijk mals. En de zuur-desem smaak is ook goed te proeven. Ik ben best verrast. Nooit echt gedacht dat een instant poeder eigenlijk vrijwel hetzelfde resultaat geeft als verse zuurdesem-starter. Dit ga ik absoluut meer maken!

 

 

2 Reacties op “Zuurdesem broodjes

  1. Waar Monique toch wat te weinig aandacht aan besteed, dat is de verteerbaarheid . In dit geval is havermout en bananen zwaar te verteren is. Toch echt fijn voor al de moeite die ze voor ons doet.

  2. Dat is toch geen zuurdesem! Zuurdesem is ouderwets, traditioneel en vooral gezond. De truc is júíst geen suiker toevoegen! En het voordeel om júíst geen gist te hoeven gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *