Zwarte knoflook vegan burgers

Ik maak mijn vleesvervangers zelf. Ik koop nooit vleesvariaties, die je volop kant en klaar in de supermarkt kunt kopen. KLIK HIER om daar alles over te lezen. In het artikel kun je o.a lezen dat deze producten enorme hoeveelheden transvetten en suikers kunnen bevatten en het zeer ongezonde alternatieven op vlees maakt. Het is daarom veel  beter en verstandiger om zelf je vervangers te maken. Dit is echt niet moeilijk. En je kunt van alles als basis gebruiken. Zoals:

  • Tempeh
  • Lupine
  • Peulvruchten
  • Havermout en granen 

Door er zelf verse kruiden en specerijen en andere gezonde smaakmakers aan toe te voegen verkrijg je hetzelfde resultaat, maar dan veel gezonder en voedzamer. De meeste vlees variaties worden in basis met soja en / of tarwe eiwitten gemaakt, wat op zichzelf staand al flink bewerkt moet worden om het tot een eiwit geheel te verkrijgen. Door alles puur en intact te hoden, behoud je veel meer smaak en voedingswaarden. Waar je wel op moet letten, zeker als je veganistisch eet, is dat je voldoende aanvullingen hebt op bijvoorbeeld vitamine D, vitamine B12 , lange keten omega 3 vetzuren, en verschillende mineralen als ijzer, en calcium. Er zijn tegenwoordig pure en plantaardige supplementen op de markt die dit geweldig goed aanvullen. Een zeer goed merk is bijvoorbeeld Royal Green. Win veel kennis in alvorens je wilt starten met een veganistisch of vegetarisch dieet.

Ik ben dol op zwarte knoflook. KLIK HIER om er meer over te lezen. Het is naast heerlijk om zo uit-het-vuistje te eten ook een geweldige smaakversterker in tal van gerechten. Voor de veganist echt een aanrader. Deze burgers maak je in nog geen 35 minuten inclusief oventijd. Ze hebben naast een leuk zwart gekleurd korstje een heerlijk zoete/ kruidige smaak dankzij de zwarte knoflook. Dankzij de waardevolle voedingsstoffen zijn de burgers een goed alternatief op een stukje vlees.  Dit recept geeft zo’n vier burgers, die je ook kunt invriezen.

DIT HEB JE NODIG:

  • 350 gram geweekte / gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • een flinke snuf keltisch zeezout
  • twee eetlepels ras el hanout kruiden
  • een theelepel komijnpoeder
  • 300 gram havermout
  • twee teentjes zwarte knoflook  ( klik hier)
  • circa 300 ml water

Voor de korst:

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de burgers in een keukenmachine of hoge snelheidsblender, en laat de massa draaien tot een stevige, smeuïge bal. Als de massa wat te loskorrelig blijft, iets meer water toevoegen. Draai ballen uit het deeg en druk plat tot burgers. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 195 graden. Besmeer de burgers royaal met de zwarte knoflook puree. Bak de burgers in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *