( Zwarte) knoflookmelk

Ik ben dol op knoflook. Alleen ben ik niet zo gecharmeerd van de geur…..Ik gebruik daarom zwarte knoflook. Je kunt alles lezen over zwarte knoflook, door hier te klikken.  Zoals je in dit artikel kunt lezen, heeft zwarte knoflook zelfs nog betere voedingswaarden dat verse rauwe knoflook. Bovendien ga je niet ” uit je straatje” stinken na het eten van zwarte knoflookteentjes. Het enige nadeel van zwarte knoflook is dat het erg duur is. Je kunt het uiteraard ook zelf drogen en fermenteren maar dat is niet zo’n eenvoudige klus plus dat het niet op zeker altijd lukt. SAM_9775

Knoflook is knetter gezond. Het is één van de weinige stevig onderbouwde wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die een zeer heilzame werking heeft op ons lichaam. Er wordt ook wel eens gesproken van een  een natuurlijke variant op antibiotica. Dit komt, omdat knoflook sterk ontsteking remmend kan werken. Ook bij griep en verkoudheid is het daarom verstandig om veel rauwe verse knoflook te eten, of nog beter, zwarte knoflook. Witte rauwe verse biologische knoflook is al knettergezond, zwarte knoflook doet wat betreft gezonde voordelen er nog een flink schepje bovenop.Vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, maar ook omdat ze erg licht verteerbaar zijn. Witte knoflook bevat overwegend alliciline wat alleen oplosbaar is in vet.  Zwarte knoflook bevat S-Allycyssteine, wat oplosbaar is in water. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert, en lichter wordt verteerd.
De verdubbeling aan antioxidanten is extreem hoog te noemen: zo heeft witte knoflook 119 eenheden per gram van de antioxidanten en zwarte knoflook maar liefst 198 eenheden. Niet verkeerd dus!
Maar wat nog wel het meest prettigste is aan zwarte knoflook: het heeft geen geur en krijg je ook geen “ knoflook-kegel” na het eten! Je kunt zwarte knoflook, door de betere opneembaarheid/oplosbaarheid in water, perfect gebruiken voor een echte gezonde drank: zwarte knoflookmelk!

SAM_9773

Toe ik vorig jaar Mei ontzettend ziek was, bedacht ik deze drank. Het heeft absoluut bijgedragen aan mijn herstel. Het is vooral vreselijk lekker. Omdat zwarte knoflook heerlijk zoet is ( net zoete dropjes om op te snoepen 😉 ) geeft het een natuurlijk zoete smaak aan alle soorten melkvervangers. Ik maak graag zelf mijn melkvervangers, o.a havermelk. Daar vermaal ik vaak drie/vier teentjes zwarte knoflook door in de blender. Je verkrijgt dan een super lekkere drank wat eruit ziet als chocolademelk. En de smaak? Onweerstaanbaar! Nu er weer flink wat virussen en bacillen rondvliegen, ben ik dit drankje weer dagelijks gaan drinken om mijn weerstand optimaal te houden. Maar ik vind het vooral ontzettend lekker om gekoeld te drinken. Je kunt het uiteraard ook maken met Oatly havermelk, dit is tegenwoordig ook verkrijgbaar in erg veel supermarkten.  Zorg er wel voor dat je de enige JUISTE variant hebt. Deze bevat water, haver en zout.

Zwarte knoflook kun je kopen in de biowinkel. Ook wordt het in sommige toko’s verkocht, let daar altijd even op toevoegingen. Deze zijn ook niet biologisch. Een potje met twee knolletjes kost 6,99.

SAM_9766

Dit heb je nodig:

( voor een liter melk)

  • een liter haver of andere melkvervanging
  • vier/vijf teentjes zwarte knoflook

Zo maak je het:

Doe de melk en teentjes zwarte knoflook in ( een liefst hoge snelheids) blender en maal tot de teentjes volledig zijn vermalen en de melk een chocoladekleur krijgt. Giet over in een fles en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Drink binnen twee dagen op.

SAM_9772

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *