De puree week!

Anno 2018 eten we nog steeds, ondanks alle inspanningen en voorlichting, te weinig groente. Het lijkt ontzettend moeilijk, om mensen aan meer groente per dag te krijgen. Dit heeft alles te maken met het huidige aanbod in de supermarkten. We kunnen zoveel kopen, kiezen uit zoveel, en eten wanneer en waar we dit willen. Het gemaksvoedsel heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat we bijna geen groenten meer eten. Verse, maar ook kant en klare groenten in pot en blik, moeten worden bereid. Als er gemaksvoedsel voor het grijpen ligt wat ook nog eens veel aantrekkelijker en lekkerder ( smaakversterkers) is/smaakt, dan is de keuze voor een gemiddelde consument snel gemaakt.

IMG_1210
In April 2014 bleek uit een Brits onderzoek ( gepubliceerd in Journal of Edipemiology & Community Health) dat onze Nederlandse aanbeveling van 200 gram groente per dag nogal aan de lage kant is. Wie dagelijks zo’n 375/400 gram groente consumeert komt pas echt aan zijn dagelijkse portie vitaminen, mineralen en vezels .Daarbij worden we nog steeds geadviseerd te weinig fruit per dag te eten, dit zou twee porties van 150 gram per dag moeten zijn en geen 200 gram ( twee stuks) Ideaal zou 500 gram groente per dag zijn. Zeker als je dit goed gevarieerd eet. Ondanks dat het Voedingscentrum in 2016 eindelijk de bekende schijf van vijf heeft aangepast, adviseren zij ons ook nog steeds groente uit pot en blik te eten. Daar zitten echter vaak toegevoegde zaken bij als suiker, zout en conserveermiddelen. Het VC redeneert, dat IETS aan groente eten toch altijd beter is dan niets, en dat mensen juist overmoedigd raken als zij lezen dat zij tenminste 375 gram groente per dag binnen moeten krijgen.

IMG_1137

Ik denk daar juist anders over. Ik denk dat we juist moeten worden gestimuleerd om weer terug te gaan naar de basis. Iedere dag veel verse groente weer zelf bereiden. En niets meer uit potten, blikken en ander voorgekauwde meuk  We eten met zijn allen veel te weinig groente en fruit omdat we worden blootgesteld, verleid, misleid, en voor de gek worden gehouden met talloze kunstmatige kant en klaar meuk. Wat dat betreft zijn volwassenen de kinderen van vandaag: …alles wat lekkerder is verkiezen boven minder lekker en aantrekkelijk. Laten we eerlijk zijn: als we een bord verse spruiten voor ons neus geschoven krijgen en daarnaast ligt een kaasbroodje, dan is één keer raden al voldoende wat er gekozen wordt. Dit geldt vandaag de dag ook voor kinderen. Vroeger als kind had ik niets te kiezen: ik moest iedere dag netjes mijn “ prakkie” eten. Soms ging dat met veel gemopper en tranen, maar uiteindelijk heeft dit er wel voor gezorgd dat ik nu alles lust. De kinderen van vandaag groeien op in de kunstmatige kant en klaar-wereld waar alles liefst in min nul minuten klaargemaakt moet. De keuken is niet langer het kloppende hart van een gemiddeld Nederlands huishouden, dit is verplaatst  naar alle andere ruimtes in huis, waar er iPads, computers en smartphones zijn. Eten gaat tussen alle bedrijvigheden door. Zelden wordt er nog echt een tafel gedekt om samen te gaan eten, en al helemaal niet zonder verstorende apparaten.
Jammer, en ongezond.We eten gehaaster, onbewuster, ongezonder en daardoor verliezen we ook de belangrijkheid van voedsel voor onze gezondheid.

Kinderen krijgen nu veel pot en blik groenten toegediend. Dit wordt gezien als gezond en lekker snel en gemakkelijk. Wat velen niet realiseren is dat er in al dat kant en klaar voedsel bergen suiker, slechte vetten en zout schuil gaat. Not to mention de vele slechte E nummers. Allemaal zaken waar ons lichaam niet om vraagt en veel moeite moet doen om al die meuk uit ons lijf te werken.
We moeten dus weer gaan leren om alles zelf te maken. Dat betekent verse intacte ( liefst biologische) groenten inkopen. Lekker van het seizoen. Omdat je sowieso met verse groente grotere hoeveelheden inkoopt, krijg je automatisch grotere porties binnen dan uit de afgepaste potten en blikken. Groente kunnen we royaal opscheppen en de hele dag door eten als het moet. Hoe meer hoe beter. Uiteraard is het wel sterk afhankelijk van de bereidingswijze. Gebakken aardappelen zijn bijvoorbeeld stukken minder gezond dan gestoomde. Ik ben gaan nadenken, hoe ik mijn steentje kan bijdragen om mensen meer aan te zetten en te stimuleren meer groente en peulvruchten te gaan eten. Ik bedacht in 2015 daarom DE PUREE WEEK. Een week lang met zijn allen iedere dag puree eten!

pompoenlinzen-puree

DE PUREEWEEK

Ik ben dol op puree. Dit heb ik mezelf jaren geleden min of meer aangewend omdat ik graag meer groente en peulvruchten wilde gaan eten. In een puree verwerkt hap je ongemerkt veel meer naar binnen, dan dat je dit in intacte variant zou eten. Ook is het de meest ideale oplossing voor de kinderen van vandaag die al erg snel hun lieve neusjes ophalen bij het ruiken van verse groente. Door diverse groenten samen te pureren vallen sommige smaken ( denk aan spruiten!) ook meer weg en bovendien eten kinderen liefst gepureerd voedsel dan “ brokjes en stukken” waar ze op de voorhand al van gaan rillen. Via een puree krijgen kinderen A: veel meer groente/peulvruchten binnen en B: vinden ze het veel lekkerder wat uitnodigt om vaker te eten.
Peulvruchten zijn knetter-gezond. Zeker als je, zoals ik, vegetarisch leeft. Peulvruchten eet ik al sinds mijn jonge jaren, omdat ik toen ook al wist dat deze veel tekorten opvullen als je geen vlees consumeert. Uiteraard wil ik sterk benadrukken dat er meer nodig is dan enkel peulvruchten ter vervanging van vlees. Hierover kun je meer lezen door hier te klikken.
Peulvruchten zijn lekker, gezond, veelzijdig en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. In het meukvrij ABC kun je meer informatie vinden over diverse peulvruchten. Belangrijk puntje: kies voor verse, gedroogde biologische peulvruchten. Biologisch, omdat deze “ schoner” zijn en veel meer voedingswaarde en smaak leveren dan niet-biologisch. Het gaat hier ter duidelijkheid dus NIET om peulvruchten uit pot/blik. Peulvruchten hebben een weektijd vooraf nodig. Sommige peulvruchten vragen dit niet, zoals vele soorten linzen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen te volgen. In mijn artikel over peulvruchten vind je algemene week/kooktijden, mocht de informatie op de verpakking ontbreken. Ik eet zeker een kilo groente en peulvruchten per dag. Dat haal ik met gemak, omdat ik het ontzettend lekker vind en het geeft mij ook de energie om mijn drukke bestaan beter vol te houden. Meer over groente kun je in dit artikel lezen.

HOE WERKT DE PUREEWEEK?

Ik zal in de groep ( Facebook) iedere dag een post plaatsen.Ik geef hierbij de gehele week weer.Dit is prettiger om goede voorbereidingen te treffen. Hou dus steeds rekening met de weektijden van de peulvruchten!
Ik reken per persoon. Afhankelijk van de gezinsleden kun je dit verdubbelen. Ik reken voor een volwassene 500 gram groente en 200 gram peulvruchten per puree. Uiteraard kun je dit geheel naar eigen wens terugschroeven. Voor kinderen kun je 350 gram groente en 150 gram peulvruchten aanhouden. Er wordt niet iedere dag peulvruchten gegeten,dit wordt vervangen met een andere groente naast de al reeds aanwezige groente, zoals bijvoorbeeld zoete aardappelen.
Je kunt dagelijks je ervaringen en vragen/foto’s posten in de groep. Zijn er vragen voor mij, tag mij dan, zodat ik deze niet over het hoofd zie.
Je kunt om verschillende redenen uiteraard liever geen peulvruchten eten. Dit kun je gewoon vervangen met één extra soort groente. Naast de puree kun je erbij serveren:

– gekookte quinoa ( een kopje per persoon, kinderen een half kopje)
– gestoomde aardappelen ( twee kleine aardappelen per persoon, één aardappel per kind)
– zilvervliesrijst ( een kopje per persoon, een half kopje per kind)
– een stukje biologisch vlees zoals kip, mager rondgemaakt en kalkoen.( gemiddeld 75 gram per persoon, 50 gram per kind)

– gekookte haver, boekweit of amarant ( ook één kopje per persoon rekenen) 

Eet je een puree met peulvruchten, dan kun je vlees gerust een dagje overslaan.

SAM_9760

GOEDE KEUKENMACHINE

Niet onbelangrijk is een goede keukenmachine met een krachtige motor. Blenders zijn tegenwoordig ook uitgerust met goede motors en dus kunnen sommige blenders ook prima. Ik persoonlijk ben dol op mijn Magimix! Deze alleskunner is onmisbaar in mijn keuken, en ik pureer er iedere dag mijn groenten en peulvruchten mee. Heb je geen keukenmachine? Dat volstaat de ouderwetse stamper ook prima! Ook een simpele staafmixer maakt erg goede puree’s!  De groente blijft dan wel wat grover, maar dat mag de pret niet drukken! Zijn we er klaar voor? Hebben we er zin in? LET’S DO THE PUREE!

sam_9191

OP SMAAK

Ik persoonlijk gebruik nooit extra kruiden en specerijen om de puree op smaak te brengen.Dit omdat ik het gewoonweg té zonde vind van de heerlijke smaken van verse groente en peulvruchten. Echter: smaken verschillen en kun je dus geheel naar eigen wens tal van lekkere kruiden en specerijen toevoegen. Ook kun je wat keltisch zeezout gebruiken. Kies wel de juiste! ( www.keltischzeezout.com)
Gebruik liefst ALLES wat eetbaar is van de groenten.De bladeren van een bloemkool zijn bijvoorbeeld ook prima eetbaar!

SOMETHING COOKED, SOMETHING RAW

Om de meeste  voedingswaarde optimaal te gebruiken, is het aan te raden om de groente zo kort mogelijk te koken. Ik hanteer zelf ongeveer 10 minuten. Bij peulvruchten moet je wel de gevraagde kooktijden aanhouden. Door ook rauwe, ongekookte eetbare groente toe te voegen, voeg je nog meer voedingswaarde toe aan je puree en is alles nog beter in balans. Ik voeg zelf graag overal bijvoorbeeld een rood bietje aan toe, en wat moringa gedroogd blad. Of ik voeg een handje bladspinazie, boerenkool, andijvie of bloemkoolblad toe . Hou de combinaties zo gevarieerd mogelijk.

Hieronder vind je een week overzicht met puree-suggesties. Dit om je een dagelijkse richtlijn te geven. Uiteraard hoef je je hieraan niet strikt te houden, en kun je geheel zelf experimenteren met diverse andere groenten en peulvruchten.

pompoen:linzen puree

 

DAG 1 (maandag)

DIT HEB JE NOGIG:

een oranje pompoen in de schil, of een grote flespompoen in stukken gesneden, zaadlijsten verwijderen)
200 gram groene linzen
een kleine stronk broccoli in stukjes gesneden

RAUW:

een flink handje bladspinazie

ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen stukken pompoen samen met de broccoli stukjes in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af en laat even afkoelen.Kook de linzen gaar in 15/25 minuten, en giet af.
Pureer eerst de pompoen en broccoli fijn.Voeg vervolgens de linzen en bladspinazie toe en pureer tot een gladde massa.

puree spruiten:pompoen
DAG 2 ( dinsdag )

DIT HEB JE NODIG:

450 gram gewassen bladspinazie
200 gram calypso bonen ( heb je deze niet kunnen vinden? Gebruik dan bruine bonen)
een halve bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden

RAUW:

een rauwe biet in stukjes + een flinke eetlepel moringa gedroogd blad, of een theelepel spirulina/zeewier

ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen bladspinazie in een grote pan met ruim water gaar in 10-13 minuten, giet af, en laat goed uitlekken. Je kunt de spinazie ook rauw houden.
Kook de calypso bonen in ongeveer 45 minuten gaar en giet af.
Kook de bloemkoolroosjes gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de bloemkool en bonen fijn. Je kunt ervoor kiezen om de spinaziebladeren intact te houden en deze door de puree te roeren, of pureer de goed uitgelekte spinazie door de puree in de machine. Voeg tenslotte de rauwe biet en moringa/spirulina/zeewier toe en pureer af.

 

DAG 3 ( woensdag )

DIT HEB JE NODIG:

een knolselderij, gewassen en in stukken gesneden
de andere helft van de bloemkool van gisteren, gewassen en in stukken gesneden
vier grote zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

de bloemkool bladeren

ZO MAAK JE HET:
Kook de knolselderij samen met de bloemkool gaar in ruim water in ongeveer 18/20 minuten.Giet af.
Kook de zoete aardappelen in ruim water gaar in ongeveer 15-20 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen fijn, voeg vervolgens de rest toe en pureer tot een gladde massa

puree rode biet:koolrabi enz

 

DAG 4 ( donderdag )

DIT HEB JE NODIG:

een rode kool, gewassen en in kleine stukken gesneden
een kleine appel, gewassen en in de schil gelaten, in kleine stukjes gesneden( harde kernen verwijderen)
200 gram zwarte bonen
een stronk broccoli, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

een rode biet in stukjes + een flinke hand boerenkool

ZO MAAK JE HET:
Kook de rode kool samen met de appelstukjes en broccoli in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.Giet af en laat afkoelen.
Kook de zwarte bonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Pureer eerst de rode kool/broccoli en appel, daarna de rest toevoegen.

IMG_1227

 

DAG 5 ( vrijdag )

DIT HEB JE NODIG:
400 gram boerenkool, gewassen
200 gram adukibonen
twee zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

Andijvie of rode biet

ZO MAAK JE HET:
Kook de boerenkool in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten, giet af en laat goed uitlekken.
Kook de adukibonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Kook de zoete aardappelen gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen, daarna de rest toevoegen en glad pureren.

 

DAG 6 ( zaterdag )

DIT HEB JE NODIG:
vier rode bieten, gewassen en in stukken gesneden
100 gram mungbonen
100 gram linzen ( groene of bruine)
een oranje pompoen, gewassen en in de schil gelaten, in stukken gesneden

RAUW:

een flink handje bladspinazie

ZO MAAK JE HET:
Kook de pompoenstukken samen met de bieten in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af.
Kook de linzen apart, rond de 15 /20 minuten.Kook de mungbonen gaar in ongeveer 35-40 minuten en giet af.
Pureer eerst de pompoen en bieten, daarna de rest toevoegen en glad pureren.

 

Dag 7 ( zondag)

Maak een puree geheel naar keuze!  Laat je inspireren door de groep, en deel ook vooral je eigen creaties!

 

Nog even dit:

Ik kreeg wat vragen over de voedingswaarde van gepureerde groente/peulvruchten. Dit geldt echter vooral voor gepureerd fruit.  De vezels in de groente zullen wat verminderen. maar noemenswaardig veel verschilt dit niet en dit zeer geringe nadeel weegt ook niet op tegen de voordelen van méér groente eten per dag. Het klopt wel dat je door te kauwen sneller verzadigd bent, maar betreft groente kunnen we nooit echt een teveel van consumeren. Wil je toch liever ” iets te kauwen” hebben? Pureer dan één groente en meng de rest intact gelaten door de puree. Dit geeft toch nog wat ” knauw-werk” terwijl je ook puree eet en meer binnen krijgt. Nogmaals: de vermindering in voedingswaarde geldt vooral voor fruit. Bij groente loopt dit zo’n vaart niet en bovendien tast het ons gebit niet aan. Smoothies zijn bijvoorbeeld wel minder in voedingswaarde ( bijvoorbeeld: een banaan-aardbei smoothie van 200 ml bevat hooguit 1 gram vezels, tegenover 10 gram vezels per 200 gram vers fruit) terwijl groente hun waarde zo goed als wel behouden. Uiteraard: iedere bewerking, of dit nu koken of pureren is, zal verlies opleveren in voedingswaarde. Dit compenseer je echter door grotere hoeveelheden groente te eten in een puree.

 

Lees meer!  Do the puree! 

Iedere dag…een lekkere puree! 

 

Biologische groenten en fruit…gezonder dan niet bio?

Ik eet zoveel als mogelijk biologisch. En werk tevens zoveel mogelijk met biologische producten. Dit doe ik vooral omdat ik het echt veel smakelijker vind dan niet-biologische producten. Al gaat die vlieger niet voor alles op. Soms is een biologische variant minder smakelijk. Ook verschillen biologische varianten qua smaak, uiterlijk en vorm vaak niets t.o.v niet-biologische varianten. Dit betreft vaak verpakte/bewerkte producten. Vooral de biologische producten uit de supermarkt verschillen niets tot nauwelijks in smaak, uiterlijk en voedingswaarde. Zijn er eigenlijk wel wezenlijke verschillen? Ik zocht het uit. Lees verder

Hoeveel? ZOVEEL!

Eerder heb je in mijn artikel “ kindervoeding…de boosdoeners” kunnen lezen hoeveel suiker er omgaat in voeding gericht op kinderen. Met name de zuiveldranken en sapjes, ( fris) drankjes zijn echte suikerbommen, zonder dat ouders zich daar zo van bewust zijn. Dat onbewust-zijn is ook de crux, en de gouden ticket voor fabrikanten om hun suiker-meuk te verkopen. Omdat velen denken dat het allemaal vast meevalt, of zich daadwerkelijk gewoonweg totaal niet bewust zijn van het feit dat er in al die drankjes en sapjes ook suiker zit, worden deze producten dagelijks massaal ingekocht en meegegeven naar school of snel in een kinderhand gedrukt. Wat als men dit nu wel eens zou weten?

Wat als de consument wordt geconfronteerd met de hoeveelheden suiker in al deze meuk? Als zij letterlijk onder ogen zien hoeveel suikerklontjes hun kroost per pakje, flesje, knijpzakje of blikje binnen krijgen? Ik bedacht daarom een lijst van alle populaire drankjes met hun suikerklontjes. Misschien maakt deze lijst het wat duidelijker voor iedereen, dat het niet meevalt. Dat het zorgwekkend is te noemen. En waaraan wij onze kinderen dagelijks blootstellen zonder dat we dat beseffen.

De suikerklontjes zijn berekend per gemiddeld suikerklontje van 4 gram suiker per klontje. Ik reken ook per product de fruitsuikers mee, dit is even zo goed suiker, wat in ons lichaam ook als suiker wordt verwerkt/gebruikt. Bovendien zijn de fruitsuikers gebruikt in al deze producten bewerkt. En alle eventuele voedingswaarden die er nog in kunnen blijven zitten met een afzonderlijk bewerkingsproces, zijn daarmee ook vaker wel dan niet compleet verdwenen. Afzonderlijke bewerkingsprocessen kosten extra geld. Iets wat een fabrikant, zeker grotere jongens, liever niet doen.De fabrikanten die dit wel doen zijn op één hand te tellen. Indien het geval: dit merk je ook meteen in voedingswaarden en suiker-gehaltes. De aantallen zijn berekend per glas of pakje van 250 ml, indien anders vermeld. Vermelde aantallen zijn gemiddeld.
ZUIVELDRANKJES

Fristi, rood fruit 4 suikerklontjes per glas/pakje
Bibaboerderij-kwarksticks anderhalf suikerklontje per stick
Tjolk,chocoladesmaak 4 suikerklontjes per glas/pakje
Chocomel,original 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yogho yogho framboos 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yokidrink banaan 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yahoo drink,aardbei 5 suikerklontjes per glas/pakje
Milk and fruit, banaan 6 suikerklontjes
Optimel drink,framboos anderhalf suikerklontje (gezoet met chemische kunstmatige zoetstof sucralose)
AH aardbei-yoghurtdrink 6 suikerklontjes per glas/pakje
Danoontje aardbei (knijpzakje) drie suikerklontjes per zakje
Alpo drink,vanille drie en half suikerklontje per glas/pakje
Lidl Milbona aardbei drink 5 suikerklontjes per pakje

SAPJES

Wicky, aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Taksi, sinaasappel 4 suikerklontjes per glas/pakje
Appelsientje “ kidz” aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Roosvicé boomfruit drie en half suikerklontjes per pakje
Djoezz tropische vruchten 5 suikerklontjes per glas/pakje
Raak kinderfruit 4 suikerklontjes per flesje
Appelsientje dubbeldrank 4 suikerklontjes per pakje
Appelsientje Multi vitamine appel-peer vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje sinaasappelsap vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje appelsap vijf en half suikerklontje per glas
Capri-Sun ( knijpzakje) kers 6 suikerklontjes per pakje
Robinsons groot shoot 7 suikerklontjes per flesje
Minute maid orange 10 suikerklontjes per blikje
Roosvicé multivit kiwi/sinaasappel vijf suikerklontjes per pakje
Dubbel frisss,appel/perzik drie en half suikerklontjes per pakje

OVERIGE DRANKJES

Sisi no bubbles 4 suikerklontjes per glas
Blikje Coca-cola 9 suikerklontjes per blik
AA-drink sinaasappel 18 suikerklontjes per flesje
Energy drink 5/6 suikerklontjes per blikje
Fanta orange 5 suikerklontjes per glas
Dr.Pepper zes en halve suikerklontjes per glas
Lipton icetea 2 en halve suikerklontjes per glas
Sprite 4 suikerklontjes per glas
Schweppes bitter lemon 7 suikerklontjes per glas
Fernandez green punch 8 suikerklontjes per glas
Aquarius orange 4 suikerklontjes per glas
Raak kindercola drie suikerklontjes per glas
Raak Kinder power (wat the f…???energydrankjes voor kinderen?) 3 suikerklontjes per glas
Raak gazeuze framboos anderhalf suikerklontje per glas
Seven-up 5 suikerklontjes per glas
Sourcy vitamin water 3 suikerklontjes per glas
Spa fruit koolzuurvrij,kers/appel vijf en half suikerklontjes per glas
Spa citroen 6 suikerklontjes per glas

MELKVERVANGERS

Alpro sojadrink “complete care” anderhalf suikerklontje per glas
Alpro rijstemelk 3 suikerklontjes per glas
Alpro kokosdrink original 1 suikerklontje per glas
Alpro havermelk “ oat” twee en half suikerklontjes per glas
Alpro coconut/almond drink anderhalf suikerklontje per glas
Alpro almond amandelmelk twee en half suikerklontjes per glas
Alpro hazelnootmelk twee en half suikerklontjes per glas
Rice dream original + calcium twee en half suikerklontjes per glas
Provamel natural sojamelk drie kwart theelepel suiker per glas
Provamel calcium sojamelk 2 suikerklontjes per glas
Alpro sojamelk light 1 suikerklontje per pakje

LIGHT/ZONDER SUIKER
(vrijwel allen gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen)

Roosvicé 50/50 bosfruit twee en half suikerklontjes per pakje
Spa fruit koolzuurvrij light,citroen/limoen 1 suikerklontje per glas
Spa orange een half suikerklontje per glas
Roosvicé multiunit light anderhalf suikerklontje per pakje
Dubbel frisss light,appel/perzik 2 suikerklontjes per pakje

SIROPEN
Siropen kunnen we ook wel “ suikerwater” noemen. Inmiddels zijn er vele varianten op de markt verschenen, van “ light” tot biologisch. Light-siropen zijn gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen en ook bevatten sommige varianten even zo goed suiker. Het enige “ voordeel” wat light kan opleveren zijn minder calorieën als reguliere siropen, maar verder is het een “ water-naar-de-zee-dragen” verhaal omdat je je kind blootstelt aan kunstmatige chemische ellende.
Meer over limonadesiropen kun je hier lezen:

Limonadesiroop…suikerbomen in een glas?

Frisdrank…niet zo onschuldig

Natuurlijke suikervervangers
WAT DAN WEL?
Blijft de ham-vraag over: wat kunnen we dan wel geven met een gerust hart? Allereerst staat daar uiteraard : water en thee. Het is zeker in de eerste jaren van het kind nog niet al te problematisch om dit aan te wennen/leren. Het wordt echter wel problematisch als het kind sociale contacten gaat opdoen en wordt blootgesteld aan de versuikerde wereld. Op school, buiten spelend, bij sportclubs, overal komen kinderen elkaar tegen en zien ze van elkaar wat het eet/drinkt. En willen ze er vaak graag bij horen, niet uit de groep vallen. De stap van water en thee  naar suikerhoudende drankjes is dan snel gemaakt en wil het kind ook graag frisdrankjes en andere hippe meuk uit de supermarkt. Om als ouder dan nog standvastig te blijven is vandaag de dag echt een enorme opgave. Enkele tips:

Probeer zoveel mogelijk zelf na te maken.Bewaar “ meuk-verpakkingen” van bijvoorbeeld flesjes en pakjes frisdrank en vul deze opnieuw met je eigen homemade drankjes. Vaak merken kinderen daar niets van, omdat het vaak gaat om het “ meedoen met de rest” dan smaak, alhoewel het uiteraard wel enigszins ergens naar moet smaken.

Cool bear limonadesiroop. Het is wat mij betreft het beste alternatief verkrijgbaar in de winkels. Meer over cool bear kun je hier lezen.

Confronteer het kind zo vroeg mogelijk met de gezondheid-gevaren van de overconsumptie van suiker. Probeer dit ook kenbaar te maken in de nabije omgeving van het kind. Scholen bijvoorbeeld erop attenderen dat het belangrijk is om hier al vroeg goede educatie over te geven in klassen. Maak het niet te obsessief: benader kinderen in hun belevingswereld en dring zeker niets op.

Geef zoveel als mogelijk intact gelaten vers biologisch fruit mee naar school. Fruit is gelukkig nog enigszins geaccepteerd op schoolpleinen. Geef bijvoorbeeld ook eens een smoothie mee naar school, wat je “ verstopt” in een leeg frisdrank flesje. Het kind zal het niet minder lekker vinden en niemand zal er wat van merken als het kind gezonde smoothie drinkt i.p.v mierzoete sapjes en drankjes.

Meer gezonde tips voor drankjes vind je hier

Tot slot:
Hou het ontspannen. Zowel een kind als een ouder is er niet bij gebaat als iedere dag drinken een ware strijd wordt. Breng zeer geleidelijk veranderingen in. Laat het kind wennen aan nieuwe ( andere en natuurlijke) smaken. Geef het tijd.

Verborgen suikers, onbewuste suikers… waar zitten ze in?

Dat er in vrijwel alle ( ongeveer 20.000) producten verkrijgbaar in de supermarkt wel een vorm van suiker zit, heb je meerdere malen kunnen lezen in één van mijn blogs/artikelen. Heb je deze gemist? Klik op “blogs” en/of “ meukvrij ABC” om alle informatie terug te lezen. We worden ons gelukkig steeds meer bewust van de soms schrikbarende hoeveelheden suikers in ons dagelijks voedsel. Deze zogenoemde verborgen suikers zijn werkelijk overal. Echter bestaat er inmiddels een ander fenomeen: de onbewuste suiker. Lees verder

Grootste meuk-onzin top 10

Alhoewel we zeker afgelopen twee/drie jaar steeds bewuster zijn geworden van wat we werkelijk naar binnen proppen, zijn we er nog lang niet. We zijn nog altijd té goed gelovig,  vertrouwen nog té blind op wat fabrikanten ons willen doen laten geloven. Aangezien fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen dit ook goed weten zal de cirkel altijd rond blijven. Immers: consumenten die steeds blijven kopen,houden deze cirkel rond. Lees verder