Quinoa uit Nederland? JA! Dat is mogelijk!

Ik ben groot fan van de producten van mijn collega Rineke Dijkinga. Naast dat ik een enorme bewondering heb voor deze prachtige vrouw, ben ik zo vreselijk blij met wat zij op de markt brengt.  Rineke toont, dat het allemaal mogelijk is. Dat ons voedsel niet hoeft te bestaan uit meuk en niet van ellende aan elkaar moet kleven dankzij de kunstmatige additieven. Rineke staat voor 100% puur. En daarmee bedoelt zij ook 100% puur. Geen trucs, geen misleiding, geen adders onder haar mooie graszoden. Wat je ziet, is wat je krijgt. En wat je dan krijgt is puur natuur. Lees verder

Maak kennis met de CHAYOTE! Met lekkere recepten

Ik ben een grote bofbips. Ik heb een aantal lieve mensen met moestuintjes in mijn kring, die mij veel geven,  waaronder ook www.moringasfinest.nl. Dit is nu niet bepaald een moestuin, Jouke Berg bezit een prachtige kas, waarin hij gewoon op Nederlandse bodem de meest bijzondere gewassen ( groenten, fruit, kruiden ) biologisch verbouwt. Ieder jaar komt hij wel weer met iets anders en ik, de bof-bips, mag hier met grote regelmaat van genieten. Van zoete aardappelen tot rode bieten, van “ echte” bladspinazie tot moringa, van Thaise basilicum tot wortelpeterselie, van yacon knollen tot chayote. Chayote? 😕 Yep, chayote. Dit vind ik zelf nog wel het leukste aan deze verwennerij van Jouke, dat ook ik continu wordt verrast met dingen die ik nog niet eerder heb geproefd. Sterker: meestal heb ik van bepaalde zaken uit zijn kas getrokken nog nooit eerder gehoord. Onlangs kreeg ik van hem een paar chayotes. Ik ben er meteen in gedoken en uiteraard mee op avontuur gegaan in mijn keukentje. Lees verder

Vegan? Veggie? Maak zelf je volwaardige kikkererwten-melk!

Ik ben een groot fan van peulvruchten. Ik eet het dagelijks. Wel vers ( van gedroogde biologische peulvruchten ) want ik wil graag de bestrijdingsmiddelen mijden. Daarnaast zijn biologische gedroogde peulvruchten niet duur. Peulvruchten zijn meer dan gezond. KLIK HIER om te lezen hoe gezond ze zijn. Peulvruchten zijn zeker interessant voor vegetariërs en veganisten. Ze zijn zeer rijk aan eiwitten en vezels. Sommige peulvrucht-soorten bevatten minder goed opneembare eiwitten, sommige wel. Eentje daarvan zijn de kikkererwten. Wist je, dat kikkererwten erg rijk zijn aan opneembare eiwitten, en zeker zo’n 20 gram per portie bevatten? Dit is ook meteen de reden waarom kikkererwten meest worden gebruikt ter vervanging van dierlijke eiwitten, de opneembaarheid van het eiwit komt zeer dichtbij het eiwit uit bijvoorbeeld eieren. Wellicht heb je wel eens gehoord van AQUAFABA. Dit is vocht van gekookte kikkererwten. Het wordt gebruikt ter vervanging voor eiwitten, dit zegt voldoende in hoeverre de eiwitten uit kikkererwten dichtbij de eiwitten van een ei komen. KLIK HIER om te lezen waarom kikkererwten de toppers zijn onder de peulvruchten. Lees verder

Lidl goes sojayoghurt en een SKYR variant van PUR NATUR nader bekeken

De zuivel industrie staat net als de levensmiddelen industrie nooit stil. We vinden steeds meer producten in het koelschap. Sommige producten worden een hype, sommige verdwijnen net zo snel als dat ze kwamen uit het koelschap. Afgelopen drie jaar heeft de SKYR yoghurt een grote opmars gemaakt in Nederland. Enkele jaren geleden introduceerde het zuivelmerk ARLA de Skyr in de Nederlandse zuivelmarkt en alhoewel het maar langzaam op gang kwam, zijn we nu “ hooked” aan SKYR yoghurt. Wat SKYR precies is, kun je HIER lezen. Lees verder

Waarom heb je het altijd maar koud? Mogelijke oorzaken uitgelicht!

Sinds ik in de overgang kwam, is het een stuk minder, maar algemeen gezien ben ik best een koukleum. Voor de overgang was dat best “ erg” te noemen, als het maar onder de 18*C werd buiten, stond ik al te klappertanden. Nu vind ik het al snel te warm. Lang leve de hormonen……Hormonen? 😕 yep…hormonen spelen een grote rol bij je temperatuur-regeling. Samen met de huid, en de hersenen.

Veel mensen hebben het heel snel koud, tenminste, sneller koud dan anderen. Er wordt vaak gespeculeerd dat met name vrouwen enorme kou-kleumen zijn. Het is een interessant onderwerp. Ik ga er daarom een artikel aan besteden. Waarom krijgen we het koud en voelt dat erg on-aangenaam? Hoe houdt ons lichaam ons op de juiste temperatuur? En vooral: wat kunnen oorzaken zijn van dat continue koude gevoel?

Lees verder