Ik kocht eindelijk de NINJA CREAMY DE LUXE ijsmachine…….

Zo’n twee jaar geleden zag ik hem voor het eerst ergens voorbij komen -> de NINJA CREAMY. Een -> op het oog -> zeer handig uitziende ijsmachine, waar je in een handomdraai het lekkerste en gezondste ijs kunt maken. De machine ziet er ook nog eens mooi uit. Ik, een vreselijke. ijs-fanaat, was meteen geïnteresseerd. Maar….hoe gaat zoiets…..twijfel twijfel twijfel, want oeh, het ware fiks dure apparaten. Ik ben er uiteraard ook eerst eens wat dieper in gedoken dan het eerste prachtige glazuur-laagje wat NINJA voorschotelt. Maar echt waar ; ik kon NIETS negatiefs vinden. Zo is de machine vrij van PFAS en BPA, iets waar ik wat betreft machines en apparaten ontzettend goed op let. Lees verder

Hippe flatbread…..dat maak je glutenvrij, en….ZELF!

Anno 2025 : het jaar is nog nauwelijks begonnen, of  TikTok heeft alweer een nieuwe hype te pakken ; FLATBREAD. Flatbread -> ook wel plat ongerezen  brood -> is niet opeens uit een ei komen zetten, het bestaat al decades lang. Flatbread is een ongerezen broodsoort, het deeg bestaat in de basis slechts uit gemalen graan en water. OORSPRONKELIJK. De industrie heeft er een knap knutselwerkje van weten te maken, en proppen het vol met tarwebloem, tarwegluten, conserveermiddelen , emulgatoren, zout , bevochtigingsmiddelen, raapolie, azijn, zuurteregelaars, stabilisatoren, en zetmeel. Voor ongeveer zes stuks betaal je gemiddeld € 2,45.

 

 

Soms kan TikTok een ware hype creëren, als een influencer opeens iets ” ontdekt ‘ en dat als een lopend vuurtje over TikTok gaat. De verknipte industrie vaart daar wel bij en stimuleert deze hypes alleen maar meer. Helaas gaat het negen van de tien keren om een ongezonde/ tot zelfs ZEER ongezonde hype, zoals we in 2024 de DUBAI REEP opeens voor onze kiezen kregen en daar GROF voor moesten betalen -> wat we ook DEDEN tot mijn grote verbazing …. € 20 euro voor een reep chocolade ? Ik vond het BIZAR, in een wereld waarin er ook honger is, wat ook in JOUW straat achter de voordeur kan plaatsvinden…..Afijn, of het de flatbread ook gaat gebeuren, ik sluit het niet uit. Ik vind het in elk geval weer tijd worden om de meukvrije tegenhanger te geven, net als ik ook deed met de peperduur betaalde zwaar ongezonde DUBAI REEP. Ik bedacht in een minuutje een gezonde variant, de ook nog eens MEGA voedzaam is, in plaats van ongezond. En nee, veel heb je daar niet voor nodig, en je kunt het zo duur maken als je wilt. Ik kies altijd graag voor zo biologisch mogelijk, maar als jij dat té duur vind, kun je ook voor de niet-biologische -> goedkopere -> alternatieven gaan.

wat heb je dan allemaal nodig ?

niet veel dus : VIJF ingrediënten. Dat zijn :

  • 450 gram biologisch-dynamische magere yoghurt ( biowinkel )
  • 150 gram biologische amandelmeel ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • 350 gram biologische havermout -> in de blender tot meel vermalen ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • 15 gram -> een eetlepel -> wijnsteen bakpoeder ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • een half koffiekopje biologische psyllium vezels ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)

 

 

Het is verder EEN MAKKIE. Je kneedt alles in een kom samen tot een stevige bal, en daar maak je kleine ronde balletjes van. Dit rol je tussen twee vellen PFAS vrij bakpapier uit met een deegroller -> als je die niet hebt kun je ook een pot gebruiken -> en verder is het dan nog een kwestie van in de koekenpan ZONDER BAKVET om-en-om bruin bakken.

 

Ik vind het zelf verrukkelijk als ze nog een beetje warm zijn, met een likje 100% pure bio-dynamische roomboter ( biowinkel , NIET in supermarkten ! ) Koud kun je ze opwarmen en vullen / beleggen met wat je maar lekker vind.  Ze zijn ontzettend rijk aan essentiele eiwitten -> dus bruikbare eiwitten, die ook goed opneembaar zijn, en ZEER rijk aan voedingsvezels. Ze bevatten aardig wat vitaminen en mineralen en zijn zeer arm aan koolhydraten. En bovendien zijn ze zeer vet-arm. Ze passen daarom perfect in een dagelijks voedingspatroon. Je kunt ze ook invriezen. Als je dan toch én mee wilt doen met hippe trends, én je jaar eens echt gezond opstarten, dan lijkt mij deze aanvulling geen al te slecht idee…..

 

 

het grote peulvruchten dossier -> waarom je ze wekelijks moet gaan eten ! Met verrassende recepten om je te inspireren !

Alhoewel peulvruchten afgelopen jaren beter op de kaart zijn gekomen, heeft de consument deze nog niet echt in het vizier. We consumeren ze daarnaast vooral kant en klaar uit blik, stazak of pot. Gedoogde peulvruchten, dat vinden we om de één of andere reden nog steeds een stap te ver. Dat is jammer. Want naast dat peulvruchten gigantisch gezond zijn, kosten gedroogde peulvruchten, zelfs biologisch, vele malen minder dan peulvruchten conserven. Peulvruchten heeft een gezond imago en dat is enerzijds fijn, anderzijds niet. De industrie maakt helaas ook hier misbruik van, door peulvruchten in te zetten in producties om het een gezonder imago te geven. Denk aan chips van peulvruchten. Lees verder

Laurierblad; de gezonde voordelen, de gigantische zwendel rondom verkoopprijzen

We kennen het voornamelijk van drop: laurier. Maar…wat laurier nu echt is ? 🤷‍♀️ …..dat moet je de meesten niet vragen.Toch zouden we wat meer over laurier moeten weten, want het is lang zo gek nog niet voor onze gezondheid. Lees verder

Fructose…waarom het schadelijker is dan we denken….

Onlangs bracht ik vriendin S. Een thee-bezoekje, even lekker bijkletsen. Ze zag er nogal bleekjes uit, en ze vertelde mij, dat ze eindelijk een beetje beter was na twee dagen behoorlijk vervelend te hebben gevoeld. Ze vertelde, dat ze last kreeg, nadat ze een proteïne toetje had gegeten wat zij bij PLUS kocht, van vervelende zeurende en stekende pijnen in haar leverstreek aan de rechterzijde, diaree kreeg en algeheel misselijk was. Ze koppelde het aanvankelijk niet aan dat toetje, maar kreeg dat pas later in de gaten. Toen ik haar klachten aanhoorde, vermoedde ik het al meteen…..En dat vermoeden werd bevestigd, toen ik op internet dat desbetreffende toetje opzocht: er zat een combinatie in van fructose met kunstmatige zoetstoffen. Fructose dus.

Het hele verhaal van S. prikkelde mij zodanig, dat ik eindelijk eens in mijn toetsenbordje en in de wetenschappelijke wereld-wijde-web ben gedoken. Want het verbaast mij keer op keer, waarom er nergens echte aandacht aan de schadelijke gevolgen van fructose wordt geschonken. Het gaat overal om suiker, en kunstmatige zoetstoffen. Maar fructose ? Wat kan daar nu mis mee zijn? Want is dat niet gewoon vruchtensuiker, dus de suikers die voorkomen in fruit ?  Daar wil ik verandering in gaan brengen, want…fructose is wel degelijk de wolf hier in schaapskleding. Een verhelderende kijk op fructose.

Lees verder