Waarom je beter zelf patat kunt bakken + heerlijke recepten om je op weg te helpen!

Patat, friet…..het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je het noemt, lekker is het zeker! Zeker met allerlei sauzen erbij geserveerd. Patat wordt meestal gebakken in de frituur, maar tegenwoordig steeds vaker in de oven om het vetgehalte wat te reduceren. Toch vinden de echte liefhebbers dit lang niet zo smakelijk als uit de frituur.

In de supermarkt kunnen we talloze zakken voorgesneden / voorgebakken patat vinden. Deze zijn minst gezond, omdat ze worden voorbewerkt wat in de meeste gevallen meer vetten, meer zout en andere smaakversterkers en conserveermiddelen betekent. De allerbeste , en allerlekkerste patat bak je gewoon thuis met vers gesneden aardappelen in je eigen friteuse.

Lees verder

Hoe gezond / onschuldig is shampoo en conditioner?

Ik mag op mijn 50 ste jaar absoluut niet mopperen over mijn haar. Ik heb nog geen grijze haren, en het is nog een aardig volle bos. Bovenop begint het wel dunner te worden, maar ik mag nog niet klagen. Mijn haar is altijd een ongeleid projectiel geweest. Het is dun, vlas en springt alle kanten op. Als kleuter kon ik nooit van die schattige vlechtjes of staartjes dragen omdat mijn haar benen de kortste keren weer uit de vlecht of staart sprong, zelfs de elastiekjes konden de boel niet bij elkaar houden. Anno 2020 is dit op mijn 50 ste niet erg veel veranderd.

Wat het wel altijd heeft gedaan, tenminste, als ik goed voor mijzelf zorg van binnenuit, is mooi glanzen, ook heeft het een mooie gouden gloed over zich. Daar ben ik echt heel erg blij mee. Wel heb ik geleerd dat een goede verzorging niet alleen van binnenuit belangrijk is, maar ook van buiten af. Door deze twee goed te balanceren, kun je een supermooie bos met haar onderhouden.
De verzorging buitenaf, dat lijkt eenvoudig op te lossen met een shampoo en conditioner, maar zo eenvoudig is het eigenlijk helemaal niet. Want een shampoo kan erg veel schade aanrichten, niet alleen voor het haar, maar ook de haarwortels en de hoofdhuid. Wat op zijn beurt weer kan doorwerken naar binnen, met alle gevolgen van dien.

Lees verder

Siberische natuurlijke balsem van EQ, de natuurlijke vervanger voor tijgerbalsem!

Iedereen die maar een beetje sport, kent het wel. De “ pijntjes” hier en daar die tijdens / na het sporten op de gekste plekken op kunnen duiken. Opeens realiseer je je dat je spieren hebt waar je nooit eerder dacht ze te hebben. Ook als je fanatiek sport beoefent kunnen de spieren voor / tijdens / na het sporten behoorlijk in opstand komen. Dan is het erg lekker om een smeersel te gebruiken. Ik ben daar groot fan van. Omdat ik iedere dag veel van mijn spieren, met name mijn beenspieren, vraag kunnen deze best wat verwennerij gebruiken. Ik heb afgelopen jaren heel wat spiergels / zalf / créme / balsem / olie  door mijn handen laten glijden. En niet alles was succesvol. Er zijn maar enkele gebleven. Soms deed het niets, of was het veel te sterk. Of het gaf een fikse reactie / irritatie op mijn huid. Nu verval ik met mijn overgevoelige en kwetsbare huid sowieso in het segment “ puur en natuurlijk”. Chemische stoffen verdraagt mijn huid niet. Eerder heb ik een verhelderend artikel geschreven over de ingrediënten in spiermiddelen, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.

Lees verder

Sapjes….hoe zit het nu? Gezond of niet?

Afgelopen jaren zijn de oh-zo-gezonde sappen aardig onder vuur komen te liggen. Eindelijk, zou ik zeggen, want het was voor mij al jaren een doorn in mijn oog. Sappen hebben dankzij de voedsel en levensmiddelenindustrie een gezond imago gekregen, en we zien anno 2020 nog altijd ontzettend veel hippe “ verse” sapjes op de markt verschijnen. Dat het geen rozengeur en maneschijn is, vertelde ik eerder in DIT ARTIKEL. Er wordt vooral ONTZETTEND VEEL AAN VERDIEND. 

Wat zijn sappen en wat zijn de verschillen? Wat is concentraat? En waarom hangt er nog altijd zo’n gezond imago aan sappen?

Lees verder

OH MY …BANANA! ( vegan dessert)

Serieus…….ik heb werkelijk nog nooit eerder zo’n lekker toetje bedacht! En weet je wat het grappigste is? Je hebt maar DRIE ingrediënten nodig! ECHT WAAR! Het leven kan soms echt zo vreselijk simpel zijn! Iedereen aan wie ik dit liet proeven, werden compleet gek, en vroegen mij direct om het recept. Kinderen staan gewon te bedelen om meer terwijl er geen gram geraffineerde suikers in zit en ook geen zogenaamde gezonde natuurlijke vervangers als honing , dadel, en agave. Dit maakt het dessert meteen interessant voor veganisten.

Door met de drie ingrediënten wat te goochelen, kun je van niets iets prachtigs maken. Zeg nu zelf, hiermee kun je toch voor de dag komen bij een etentje? Zeg eens eerlijk: zou jij zeggen, dat dit heerlijke luxe dessert maar uit drie ingrediënten bestaat? Je bent vast erg benieuwd geworden! Laat ik het ” geheim” dan maar gaan onthullen….

Wat heb je nodig:

( voor ongeveer twee / drie volle dessert-glazen, of vier kommetjes )

…En zo maak je het:

 • snij twee  en halve bananen in dunne plakjes
 • stamp of kneed twee bananen in een kom tot een fijne massa met wat kleine brokjes
 • roer hier ongeveer twee eetlepels cacaopoeder en een eetlepel stevia door
 • verdeel de massa over de glazen of kommetjes
 • zet plakjes banaan tegen de rand op de chocoladepuree in het glas / kommetjes
 • stamp of kneed een  de overgebleven  anderhalve banaan met een halve eetlepel stevia tot een fijne massa
 • verdeel dit over de glazen / kommetjes
 • gooi in een kommetje wat cacaopoeder en stevia en haal daar een aantal plakjes doorheen
 • garneer een rijtje chocolade banaan-plakjes op de banaanmassa in de glazen / kommetjes
 • verdeel tot slot de overgebleven plakjes banaan ernaast in rijtjes
 • bestrooi met wat cacaopoeder

Uiteraard kun je het verrijken met tal van andere lekkere dingen, maar dat is absoluut niet nodig en dus overbodig. Meer dan dit heeft dit verrukkelijke dessert echt niet nodig, probeer het maar eens!