BLOG: website ditjes en datjes……

Mijn website is opgericht in 2014. Na zeven jaar is mijn website één van de meest bezochte websites geworden, en is het een vergaarbak aan informatie geworden. Ik ben echt ontzettend trots op mijn “ kindje” zoals ik mijn website gekscherend noem.😊 Er zit meer in dan alleen bloed, zweet en tranen, er zit passie in, liefde en zorg. Ik heb vast niet de meest flitsende en meest interessante website , maar dat is dan ook nooit mijn doelstelling geweest. Mijn insteek is vanaf het begin, dat ik vooral een NUTTIGE en INFORMATIEVE website in de lucht zet. Een website zonder meuk, nonsens, kletspraat en sprookjes. Een website waar de consument meteen weet waar hij/ zij aan toe is, geen fratsen, geen commercie. Alhoewel ik dagelijks te horen krijg dat ik een commerciële trut ben, die lekker binnen loopt, verdien ik anno 2021 nog steeds NIETS aan mijn content op de website. De enige bron van inkomsten zijn de advertentie banners die ik zeer zorgvuldig heb uitgekozen. Verder is mijn website compleet sponsor-vrij, vrij van commercie en vrij van enige bronnen van inkomsten. Ik die nooit aan “ linkjes-ruil” of linkjes plaatsen tegen vergoeding. Ik adverteer niet met vreselijke pop ups, en hou de “ grote jongens” in de voeding en levensmiddelen industrie VER buiten de deur. Kortom: mijn website is één van de weinige die nog aardig vrij is weten te blijven van het grote geld en de grote verleidingen om met zo’n druk bezochte website flink wat geld te verdienen. Dat is NIET waarom ik deze website heb opgericht, NIET waar het voor is bedoeld. Het is voor de consument bedoeld, niet als groot reclamezuil. Lees verder

Frisse lente taart ( vegan, lactosevrij, meuk-suikervrij, glutenvrij)

Soms kom ik wat tegen in de supermarkt waar ik oprecht blij van kan worden. Zoals de suikervrije GRANOLA van het merk HOLIE ( KLIK HIER) Als verademing tussen de suikerbommen kunnen we deze granola gewoon in de supermarkt kopen. Dit maakt het niet alleen toegankelijker voor de consument, ook wordt de consument gestimuleerd om betere keuzes te kunnen maken. Ik ben groot voorstander, helaas komt het nog veel te weinig voor en kunnen we meer spreken van hoge uitzonderingen. Granola is een zeer gewild en populair product. Helaas bestaan vrijwel ALLE soorten voornamelijk uit suiker. Hoe mooi een fabrikant het ook wil verkopen, suiker = suiker, of dat nu uit honing komt of uit rietsuiker, uit dadenstroop of uit kokosbloesemsuiker,  ons lichaam maakt geen onderscheid.

Als ik dan iets tegenkom wat echt meukvrij is te noemen, ja….dan ben ik echt blij. Meestal ga ik dan ook meer experimenteren met zo’n product om te bekijken wat je er nog meer mee kunt. Dit was zeker met HOLIE granola het geval, want met granola kun je uiteraard veel meer dan alleen maar door de yoghurt, de melk of de kwark roeren. Ik ben ermee gaan bakken. En dat resulteerde tot zeer bijzondere baksels, zoals deze heerlijke frisse lente-taart. Het is ontzettend eenvoudig om te maken, het bevat weinig ingrediënten en de ingrediënten zijn toegankelijk en budget-vriendelijk. Het frisse taartje dankt zijn frisheid aan de vers gerapte biologische citroenschil, en vers geraspte biologische gemberwortel. De topping heeft een verrukkelijke laag 100% pure biologische chocolade met een laagje granola. Maak de taart zelf maar snel, je zult verrast zijn ! Laat het je smaken dit voorjaar! De HOLIE granola kun je vinden in de meeste supermarkten, op zeker bij AH.

Wat heb je nodig?

voor de bodem:

  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet vanille ( of andere smaken naar keuze )
  • een eetlepel erythritol
  • warm water

voor de vulling:

  • 250 gram amandelmeel
  • twee eetlepels greensweet-stevia
  • een eetlepel erythritol
  • het rasp van een biologische citrorenschil
  • twee bananen, gepureerd
  • een klein stukje verse biologische gemberwortel, geraspt
  • een half theelepeltje vanille bourbon ( optioneel)
  • twee koffiekopjes HOLIE granola ( ik koos de coconut / cacaonibs variant , maar je kunt ieder gewenste variant kiezen )

voor de topping:

Zo maak je het:

  1. verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Voeg de stevia en erytritol toe aan de havermout en voeg steeds beetjes warm water toe tot er een stevige deeg ontstaat. Rol dit uit tot een zo dun mogelijke plak, en snij hier een mooie vierkante vorm uit. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.
  3. Meng alle ingrediënten voor de vulling samen tot een spijs-achtige massa. Stort deze op de bodem.
  4. laat de chocolade au bain Marie smelten. Besmeer de vulling met een laag chocolade. Bestrooi royaal met de granola en de citroenrasp.

NOTIFICATIE: er zijn geen commerciële doeleinden gemoeid met dit recept, alles is geheel op eigen initiatief ontwikkeld en bedacht, zonder  dat de fabrikant enige kennisgeving heeft.  De granola is gewoon gekocht van mijn eigen geld. 

Citroenwater drinken….zinvol of onzin?

Dankzij voedseltrends en hypes kunnen doodgewone voedingsmiddelen opeens een superfood worden. Dit is de “ good old” citroen min of meer overkomen. Opeens was daar het drinken van citroenwater op de nuchtere maag. Dit drankje wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in een glas, en dit op te schenken met water. Talloze gezondheidssites prijzen dit drankje de lucht in, het zou de vetverbranding stimuleren, de PH waarde van het lichaam herstellen, het zou ons “ ontgiften” en het zou bomvol zitten met vitaminen en mineralen, waaronder in het voordeel vitamine C, die onze huid doet stralen. Wat klopt er wetenschappelijk van al deze beweringen? Heeft het echt veel zin om iedere morgen te starten met een glas citroenwater of werkt het juist averecht? Een artikel over de zin en onzin van citroenen. Lees verder

Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2021

De lente heeft zich dit jaar ( 2021 ) al vrij vroeg aangemeld. We waren nog niet uit onze winterjassen , sjaals, mutsen en handschoenen, of de lente was er opeens. Bij veel mensen begint het dan meteen te kriebelen en willen van zoveel mogelijk eerste zonnestralen genieten. 🌞 De zonkracht is op dit moment ( eind Januari 2021 )  nog niet zo heel erg sterk, maar toch is het zeker niet onverstandig om je in te smeren als je langdurig in het lente-zonnetje wandelt. Lees verder

Maak zelf de meest romigste notenmelk die je ooit hebt geproefd!

Over de zin, maar vooral de ONZIN rondom melkvervangers, KLIK HIER. In dit artikel leg ik haarfijn uit dat we er niet gezonder op worden om deze producten te drinken.  Juist omdat dit producten zijn die we dagelijks nuttigen / consumeren, kan het op langere termijn verschillende gezondheidsklachten geven. Veel van deze dranken bevatten naast veel suikers ook zout, en industriele oliën. De olie wordt toegevoegd om een melk zijn romige illusie te geven.

Als je zelf een melk-achtige drank maakt van noten, heb je hetzelfde effect, maar dan puur natuurlijk, de gezonde vetzuren uit noten zijn in elk geval een stuk gezonder dan de vele geraffineerde / gehydrogeneerde industrieel oliën ( vetten/ oliën die chemisch zijn bewerkt ) Kijk even naar de foto hierboven. Ik heb deze foto genomen nadat ik een slokje uit mijn glas heb genomen. Zoals je ziet laat het een dikke streep achter op de wand van mijn glas, het teken dat de melk ontzettend romig is. Probeer dit eens met een pak kant en klaar gekochte notenmelk, bijvoorbeeld amandelmelk of cashewnoten melk Wedden dat de textuur geheel anders is?

En kijk ook eens naar de algehele textuur. Eigen gemaakte notenmelk is licht mokka-bruin van kleur en bevat piepkleine deeltjes van de noten. In een fabriek worden de noten niet geblend, maar meer geëxtraheerd waardoor er een waterig extract overblijft. Daarom worden er meestal aroma’s aan toegevoegd, om zo de bepalende smaak sterker naar voren te laten komen. Het werkelijke aandeel in al die melkvervangers ligt tussen de 2-15%, sommige varianten uitgezonderd.

Kortom: wil je ECHT genieten van ECHTE notenmelk? Maak dit dan zelf. Im mijn video hieronder leg ik je uit, hoe je dit binnen nog geen 5 minuten doet. Je kunt iedere soort noot gebruiken, of, nog lekkerder, gemengde ongebrande, ongezoete ( liefst biologische ) noten. Bij Puur & Fit verkopen wij onder eigen label verschillende soorten biologische noten, wat het meest voordelig maakt. KLIK HIER voor het overzicht. Je kunt een liter water gebruiken, maar ook anderhalve liter, hoe minder water, hoe dikker en romiger de melk.

Wat heb je nodig:

  • 150 gram ongezouten, ongebrande ( liefst biologische) noten
  • een liter water

Bekijk de video voor de uitleg!

Bewaren:

Je kunt de melk net zo bewaren als een melkvervanger, alleen moet je onthouden, dat er geen bewaarmiddelen / conserveermiddelen in zitten waardoor het sneller bederfelijk is. Je kunt, om de melk iets langer houdbaar te houden, een klein snufje Keltisch zeezout toevoegen. Omdat de melk verder niet wordt gefilterd en bewerkt, zal er veel schift naar de bodem van de fles zakken. Door steeds even goed te schudden voor gebruik is dit zo weer verdwenen. Wil je de melk een beetje zoeten, gebruik dan twee druppels zuivere stevia.

Notenmelk maken met de noten zak

Je kunt in plaats van de zeef ook de speciale notenzak gebruiken. KLIK HIER om alles over deze zak te lezen. De notenmelk wordt dan nét even ietsje minder dik dan de romige melk van dit zelfde recept. Wil je een melk wat meer op koemelk lijkt, kun je het beste deze notenzak gebruiken. Ik ben zelf groot fan van deze notenzak, ik gebruik hem niet alleen om melk te maken, ook gebruik ik deze zakken om HANGOP in uit te laten lekken, daar zijn ze echt ideaal voor! Nu met de 20% korting kun je een leuke voorraad inslaan, hamsteren toegestaan! KLIK HIER om de notenzak te bestellen.