La Twist meukvrije beauty salon…..realy ? Ik testte het uit!

Laat ik met de welbekende deur in huis vallen : ik loop de deuren niet plat van beauty salons. Het enige “ beauty” wat ik laat doen is af en toe mijn wenkbrauwen epileren, en naar de kapper. De rest laat ik aan mij voorbij gaan. Want: ik HEB niets met al die beauty salons. Ze zijn vol gestampt met enge apparaten die ik liever niet in mijn gezicht wil, en het staat vol gestouwd met chemische meuk. Mijn huid komt er altijd rotter van terug dan het opknapt, of dat ik mij meer ontspannen voel. Het is mijn “ cup-of-tea” niet. Lees verder

Waarom omarmen we geneeskrachtige kruiden / planten / bloemen en specerijen niet ?

Thee….we drinken wat af. Ik hou er ook wel van, alhoewel ik geen echte “ thee-leut “ ben. Ik ben meer een “ infusie-leut” Een watteeehh…? 😯…Een infusie, dat is niets meer of minder dan een aftreksel van planten, bloemen en kruiden. Er worden in kokend water planten, bloemen en kruiden getrokken, en dat vocht noemen we infusie. Het kan zowel in gedroogde vorm, als vers.  In de industrie worden er vaak een thee-infusies gebruikt, dat is een combinatie van thee met een bepaalde plantensoort. In de alternatieve wereld worden er talloze infusies medicinaal gebruikt.  Veel plantensoorten bevatten inderdaad medicinale eigenschappen die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Dat kan zeer zinvol zijn bij verschillende kwalen. Maar ook algemeen genomen zijn infusies gezond en heilzaam. En ook nog eens lekker.
Ik ben zelf al jaren groot fan van infusies. Ik probeer erg veel uit, combineer ook veel, om zo diverse gezonde eigenschappen samen te brengen, of er een specifieke smaak aan te geven. Ik ben bijvoorbeeld een GIGANTISCH groot fan van kamille ( KLIK HIER ) Ik gebruik de biologische gedroogde bloemetjes. Ik hou ontzettend van de smaak en de geur, maar ik voel ook echt dat ik ervan opknap. Soms is mijn maag wat van slag, een kop kamille kan de boel dan heerlijk tot rust brengen. Ik drink het vaak in combinatie met verse gemberwortel. Maar ik gebruik nog veel meer naast de gedroogde kamille, zoals gedroogde brandnetel, en gedroogde goudsbloem. Ook vind ik gedroogde rozenbottel verrukkelijk. Het is ook nog eens relatief goedkoop, zelfs biologisch, waar ik later op terugkom. Kortom: hoogste tijd dat we de infusies eens wat meer in het zonnetje gaan zetten!

Lees verder

Pruimentijd….pruimenjam!

Zodra het weer letterlijk en figuurlijk ” pruimentijd” is sta ik al in de startblokken om heerlijke pruimenjam te maken. Pruimen roepen bij mij dierbare herinneringen op. Als klein meisje gingen we ( mijn ouders en broers) ieder jaar op vakantie naar Asten, in Noord Brabant. Daar liggen ontzettend veel mooie herinneringen. We huurden van een boer een huisje wat de boer had omgetoverd in verhuurbare vakantie-hutjes. Midden in de ” bush-bush” bivakkeerden we daar vier weken lang en ik had als meisje de tijd van mijn leven.

IMG_3805

Iedere morgen huppelde ik al vroeg, nog in pyjama, naar buiten om in contact te komen met de natuur. En daar stapte je zodra je het huisje uit liep al direct in. De koeien stonden op nog geen meter afstand achter schrikdraad te grazen! En ik kon iedere morgen verse pruimen plukken uit de vele bomen die er ook stonden. Daarnaast plukte ik iedere dag verse bramen, appels en peren. Ik heb daar erg veel voorliefde opgedaan voor de natuur en zijn schoonheid, en geschenken. Daarom respecteer ik waarschijnlijk vandaag de dag ieder klein stukje natuur zeer.

IMG_3810

Wat zijn pruimen?

De pruim is een boomvrucht en valt onder verschillende soorten steenvruchten. van het geslacht “ prunus” die geteeld worden voor consumptie. De vruchten groeien rijkelijk in Europa en ook in Nederland groeien ze flink. Er zijn maar liefst meer dan 2000 verschillende varianten van pruimen. Ze zijn in verschillende seizoenen in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals rood, blauw en paars.

IMG_3812
Het vruchtvlees is licht geel/oranje. In het midden bevatten pruimen harde stugge pitten die niet eetbaar zijn.
IMG_3806

GEZOND

Pruimen zijn één van de vruchten die de meeste antioxidanten bevatten. Pruimen staan voornamelijk bekend als effectief middel tegen obstipatie. Ook wetenschappers zijn hiervan overtuigd Pruimen werken beter dan welk andere huis/ tuin/ keukenmiddel ook, zelfs psyllium kan niet tippen aan pruimen. Wetenschappers hebben een bijzondere, heilzame werking ontdekt op de lever. Door de positieve werking op de darmen en lever hebben pruimen een gunstig effect op de cholesterolspiegel in het bloed. Ze werken tevens bloeddrukverlagend. Pruimen staan ook bekend om hun lasterende werking. Hierdoor werken pruimen ook goed tegen aambeien.
Ze bevatten aardig wat vitaminen, mineralen en vezels. Met name voedingsvezels liggen zeer hoog, per 100 gram zo’n 7 gram. Ze bevatten aardig wat vitamine A, magnesium en calcium. Ze bevatten helaas ook aardig wat fruitsuikers, per 100 gram  zo’n 38 gram. Het is daarom verstandig niet teveel te consumeren.

SAM_0650

Jam wordt normaal gesproken gemaakt met een geleisuiker. Ik vervang dit met Agar Agar. Hierdoor blijft de jam wellicht geen maanden houdbaar ( gemiddeld twee weken in de koelkast) maar het maakt jam er wel stukken gezonder en lekkerder op! Probeer dit recept maar eens!

Dit heb je nodig:

( * je kunt het beste voor biologisch of vers geplukte pruimen kiezen voor betere smaak en kwaliteit)

Zo maak je het:

Snij de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Doe de stukken samen met de agar agar en suiker in een ( liefst gietijzeren) pan met dikke bodem, en breng, zonder enige toevoeging van water op een middelhoog vuur aan de kook, terwijl je met een lepel alles voortdurend in beweging houdt. Dit voorkomt aanbranden. Druk met de lepel de stukken ook fijn, zodat er vocht vrij komt. Zodra de massa wat zachter wordt, de staafmixer in de pan zetten en alles fijn pureren. Zet het vuur laag en laar alles ongeveer 5/7 minuten zachtjes doorkoken terwijl je voortdurend even blijft doorroeren. Giet de massa over in schone potten, en draai de deksel er stevig op. Draai de potten om en laat een uur vacuüm trekken. Laat verder afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

pruimenjam 2

Pruimenjam heeft een friszoete, ietwat zurige smaak. Heerlijk op brood, door desserts, als vulling of garnering op taart en cake, of eet het lekker zo uit de pot!!!!

 

 

GEDROOGD ?

Naast verse pruimen kunnen we het gehele jaar door ook gedroogde pruimen kopen. Deze vallen onder de zuidvruchten. Door de pruimen te drogen wordt het vocht onttrokken wat zorgt voor een zeer geconcentreerde vrucht met erg veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Gedroogde pruimen worden vaak voorgeschreven bij mensen met een langzame of moeilijke stoelgang. Logisch, als je je bedenkt, dat één gedroogde pruim ongeveer 1,5 gram vezels bevat. Ook kunnen we vraagtekens zetten, waarom we zo massaal aan de dadels zitten in de veronderstelling dat deze gezond zijn, want de gedroogde pruim heeft ook wat betreft dadels streepjes voor. Een dadel levert bijvoorbeeld maar 0,2 gram vezels op, maar wel meteen gemiddeld zo’n 4 -5 gram suiker. Gedroogde pruimen hebben nog meer groene vinkjes VOOR op andere gedroogde zuidvruchten. Het heeft een opmerkelijk lager suikergehalte ( fructose ) dan andere zuidvruchten. Zo bevat rozijnen per 100 gram bijvoorbeeld circa 85 gram suiker, en ongeveer 1 gram vezels. Bovendien zijn gedroogde pruimen bijzonder rijk aan kalium, wat ook in bananen veelvuldig voorkomt. Ze bevatten ook aardig wat magnesium en calcium. Geen verkeerde snacks dus. Gemiddeld zijn 2-3 gedroogde pruimen per dag een prima aanvulling op je voeding.

Omdat gedroogde pruimen zo lekker zoet zijn, kun je ze ook perfect ter vervanging voor suiker gebruiken, zoals we dat nu massaal doen met de dadel. Het geeft een zelfde kleverigheid, binding en dus een verfijnde zoetkracht. Ideaal bijvoorbeeld om reepjes van te maken.
Bedenk wel, dat ze dus ook suikers bevatten, en kleverig zijn, wat het gebit kan aantasten. Spoel je mond daarom liefst met water na het consumeren van gedroogde zuidvruchten. En gebruik flosdraad.
WEKEN ? 
je kunt gedroogde pruimen erg lang houdbaar houden. Dit geeft uiteraard veel gemak t.o.v verse pruimen die we A : alleen in een seizoen kunnen kopen en B : snel bederfelijk zijn. Als je de gedroogde pruimen ongeveer 24 uur laat weken in water, kun je ze eigenlijk net zo door gebruiken als verse pruimen. zo kun je er bijvoorbeeld ook jam / compotes van maken, of kun je het als zoetmiddel door baksels gebruiken.
PITLOZE GEDROOGDE BIOLOGISCHE PRUIMEN KOPEN 
Puur & fit heeft onder eigen huismerk gedroogde biologische pruimen van een zeer hoge kwaliteit. Omdat we alles ZELF afvullen, kunnen we én goed zicht houden op kwaliteit , maar kunnen we ook vele tussenstationnetjes overslaan ( distributiekosten / verpakkingskosten / transportkosten ) zodat we dat voordeel meteen kunnen door rekenen naar de verkoopprijs. Wat een ZEER LAGE prijs oplevert tegenover andere aanbieders gezet. Voor 300 gram betaal je bij puur & fit maar € 5,75 ! Ze zijn vrij van pitten. KLIK HIER om te bestellen

Truffel pruim balletjes

Dadels zijn hip, hot and happening, maar je kon hierboven lezen, dat ze totaal niet boven gedroogde pruimen uitblinken. Gedroogde pruimen zijn gezonder. En omdat ze net zo kleverig zijn, kun je er precies hetzelfde mee als dat je met dadels doet. Gedroogde dadels worden industrieel enorm misbruikt om ” gezonde ” claims te kunnen maken op tal van producten. Denk aan repen, en koekjes en stropen en siropen. Gedroogde pruimen zijn echt een gezonder alternatief. Deze heerlijke truffel snack-balletjes zijn bijvoorbeeld zeer rijk aan vezels en vitaminen en mineralen. Ze zijn zeer eenvoudig om te maken. Hoe ?

 

Maal in de blender alles tot een stevige, kneedbare massa. Draai er balletjes uit en rol deze door wat cacaopoeder.

Wat gebeurt er toch met ons voedsel ?

Ik ben van 1969. 

Mijn ouders leerden mij wat ik wel en wat ik niet kon eten en drinken. Ik mocht geen afwasmiddel drinken, geen aarde eten, en oppassen met verf. Want daar zaten giftige stoffen in, die mij ziek konden maken. Anno 2024 worden we daar nog steeds voor gewaarschuwd, maar het vreemde is dat veel van die stofjes in onze dagelijkse levensmiddelen voorkomen. Anders gezegd alles wat we eten en drinken. Op dagelijkse basis worden er talloze producten teruggeroepen omdat deze een te hoge concentratie bevatten van zo’n stofje.
En dat is toch gek. Hoe zit dat ?

TOXISCHE STOFFEN IN ONS VOEDSEL

Laten we alles eerst eens op een rij zetten. We hebben voedsel nodig om in leven te blijven. De voedsel / levensmiddelenindustrie zorgt daarvoor, maar moet ook volgens weten en regelgevingen voldoen aan voedsel-veiligheidsnormen. Als dit niet zou gebeuren, zouden we ziek worden en overlijden. De meest belangrijkste voedsel gerelateerde factoren waardoor wij ziek kunnen worden zijn een on-gebalanceerd voedselpatroon, tekorten aan vitaminen, de aanwezigheid van microbiële verontreinigingen, en de aanwezigheid van natuurlijke toxinen.  Ook spelen zaken als de aanwezigheid van milieu contaminanten een rol, en producties die ontstaan in ons voedsel door verhittingen enzovoort.
Er wordt algemeen aangenomen, dat al deze voedselgerelateerde factoren samen voor gemiddeld 35% bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. Het is vast even schrikken, maar de meest belangrijkste groep wat betreft gezondheidsbedreigende stoffen die in ons voedsel aanwezig kunnen zijn, zijn natuurlijke toxinen. Juist ja…..wat wordt geproduceerd door planten ( fytotoxinen ) en schimmels ( mycotoxinen ) en marinealgen ( fycotoxinen ) en door bacteriën en toxinen die aanwezig zijn in dieren, denk aan vis.
Maar ook de andere groep, de milieucontaminanten, in het bijzonder de zware metalen en persistente organische verontreinigingen ( dioxines en polychloorbyfenylen ) kunnen per toeval in ons dagelijks voedsel voorkomen.
De toxische groep stoffen die bijvoorbeeld door verhittingen vrijkomen en in ons voedsel terecht kunnen komen ( PAK’S , heterocyclische aminen , acrylamide ) zijn een goede derde grote risicogroep.
Het NVTG ( Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ) heeft IN DIT ARTIKEL een zeer verhelderend document over dit onderwerp geschreven. De moeite waard om te lezen.

WAAROM ZIT HET IN ONS DAGELIJKS VOEDSEL ???

De aanwezigheid van al deze schadelijke / toxische stoffen worden geoorloofd. Het VOEDINGSCENTRUM zegt erover, dat wetten en regelgevingen ervoor zorgen, dat de stoffen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar brengt. Volgens hen zorgen de wettelijke normen ervoor dat we nooit teveel van deze stoffen binnen krijgen, en dat de voordelen van het gezonde eten nooit opweegt tegen de gezondheidsrisico’s van al die gevaarlijke stoffen. Wat valt daarover te zeggen ?
Wel, dat ik dit nogal onderschat vind. Zoiets als een Voedingscentrum gaat uit van een consument, wat zich aan hun eigen bedachte schijf van vijf houdt, en daar niet vanaf wijkt. In een wereld waarin voedsel overal om ons heen voor het grijpren ligt, en al dat voedsel ook nog eens ongezond tot zeer ongezond genoemd kan worden, is dat een illusie. We zijn, dankzij het overschot aan ( ram-volle) supermarkten ook MEER gaan consumeren per etmaal. Portiegroottes nemen steeds meer en meer Amerikaanse vormen aan. We eten en drinken 24/7. Daarnaast zal een Voedingscentrum nooit hun sponsors benadelen.
Doordat we én MEER zijn gaan eten en drinken, én ongezonder aanbod hebben gekregen zijn die wettelijke normen een beetje een wassen neus. Hoe kan men immers controleren, of de gemiddelde consument daadwerkelijk niet teveel van die stoffen binnen krijgt ? Als ik alleen al op TikTok rondkijk, en wat hippe trends de mensen aanzet om in één keer zakken vol meuk ( snoep / chips / chocolade ) op te eten, vervaagt wat mij betreft die wettelijke normen. We eten en drinken de hele dag door. Liters cola, hippe proteïne zuivel waar sulfieten en kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen in rondzwemmen, en dan lekker naar fast food restaurants om ons daar vol te vreten met oververhit spul vol met PAK’S en acrylamide.
Natuurlijk zijn er controles. Maar als ik iedere dag ( en dan overdrijf ik niet ) wel een post van het NVWA voorbij zie komen met weer een terughaal actie omdat er teveel concentraties in een product voorkomen, vraag ik mij serieus af wat nu zinvoller is ; dagelijks achter dit soort feiten aan rennen of alles bij de kern aanpakken  ??
Want…ik vraag mij oprecht af, wat stofjes als ammoniak karamel, Sucralose, harde gehydrogeneerde vetten, PFAS, vislijm, azodicarbonamide , karmijn, castoreum, lignine en vele andere lichaamsvreemde stoffen in ons eten doen. Zeker het huidige imitatie voer kan ramvol zitten met de meest vreemdste ingrediënten. Ik snap de industrie. Want hier worden zij enorm rijk van. Maar wat ik niet snap, is dat de EU en alles wat zogenaamd op onze voedselveiligheid moet letten, niet verder kijkt dan hun neus lang is. De gezondheid en het welzijn van de mens is er afgelopen decennia er niet gezonder op geworden, is het wel ? Waar kan dat aan liggen ? Ja…aan veel factoren, want we kunnen niet alleen ons voedsel en de industrie de schuld geven. Maar dat het een zeer grote vinger in de pap roert, daar kunnen we het eens zijn. Waar is al dat ECHTE voedsel gebleven ?  ( KLIK HIER ) Brood wat bestaat uit volkorenmeel, water en een beetje gist, groente en fruit wat niet is mishandeld, echte verse zuivel direct van de vrolijke koe, die een leuk leven is beschoren in plaats van een zwaar gruwelijke dood nadat het letterlijk en figuurlijk is uitgemolken. Waarom moet alles snel, kant en klaar ?? Zodat wij meer tijd hebben om al die meuk op te vreten ? Het ergste is, dat wij, de consument, het ons niet eens afvragen.

WAAROM ETEN EN DRINKEN WE DIT ?

Ik denk vaak terug aan mijn kindertijd, waarin mijn moeder mij verbood om afwasmiddel te drinken. Als ik naar het huidige voedsel kijk, komen er stoffen in voor die ook in afwasmiddelen voorkomen. En dat voelt voor mij raar, ik krijg er soms een error van in mijn hoofd. Ammoniak in ons voedsel bijvoorbeeld ( KLIK HIER ) is geen vreemd ding meer, terwijl ik van de geur van ammoniak alleen al kotsmisselijk wordt omdat alles in mijn lijf weerstand biedt. En ja, tuurlijk praat ik hier niet over pure ammoniak direct in ons voedsel, maar het komt er wel in voor. In 2022 werd gemeten dat zo’n 3000 Nederlanders die werken met toxische stoffen komen te overlijden. Dit gaat niet alleen over stoffen in de industrie, maar ook over stoffen waar fabrieksarbeiders mee in aanraking komen tijdens voedselproducties. Ook moet je de afvullers niet uitvegen, de mensen die alles dus afvullen en verpakken. Als dit gecontroleerd gebeurt, zijn de gezondheidsrisico’s minimaal, maar er zijn altijd risico’s. Niet alleen met chemische toxische stoffen. Als je ceylon kaneelpoeder moet afvullen kun je ook veel schadelijke stoffen inademen. Kortom: ook HIER moet meer aandacht aan worden besteed in mijn optiek.
Wat WIJ, de consument, zich vooral af moet gaan vragen, is WAT we in ons lichaam proppen. En waarom we zo blind van vertrouwen zijn geworden op de industrie. Waarom is zoveel toegestaan ? En kiezen verschillende andere landen er bijvoorbeeld wel voor een bepaalde stof niet toe te laten in hun voedselketens ? Red bull is bijvoorbeeld in verschillende landen verboden, terwijl iedere dag liters en liters in Nederland worden verkocht. En is de kleurstof Brilliant blauw ook verboden in verschillende Europese landen. Dat is toch best een beetje bedenkelijk, als één land het acuut verbiedt en de ander niet. Het is een zeer vaag gebied. Net als de vele studies die worden verricht op de schadelijkheid van deze toxische stoffen. 9/10 studies tonen wel veel aan, maar hebben meer onderzoek nodig om alles te kunnen onderstrepen. In mijn eigen “  gezonde-verstandelijke  “ optiek zou één aanwijzing in zo’n studie al meer dan genoeg zijn om zo’n stof niet langer gewoon toe te laten in ons voedsel. Waarom gebeurt het wel ? Tja, je raadt het vast ; GELD.
Want…..stel nu even dat alle ammoniak-sulfieten ( KLIK HIER ) per direct verboden zou worden in Nederland, dat zou betekenen dat ALLE levensmiddelen met deze stof, en geloof mij, dat zijn er nogal wat, uit de handel moeten worden getrokken. Ik denk dat er dan nog maar weinig te koop blijft in supermarkten. Het zou anders gezegd een grote financiële ramp betekenen voor de Nederlandse voedsel en levensmiddelen industrie. Niet alleen omdat dit hen erg veel geld kost, maar ook om deze stof te vervangen in hun producten.
Alles onder het kleed houden is daarom een veel toegepaste techniek van de industrie. Tot er eens een knappe critici een balletje op kopt en een bepaalde stof onder vuur komt te liggen. Dan komt bijvoorbeeld het NVWA in beeld. En kan zo’n stof uiteindelijk wel worden verboden, maar dat komt zelden voor. De industrie is een machtig instrument.
Wat het doet met de gezondheid en het welzijn van mens / dier en milieu, dat lijkt minder belangrijk. Dat wordt nooit ergens besproken, over gediscussieerd. Artikelen als deze kom ik in ieder geval nergens tegen.  Logisch, want er zijn nauwelijks tot geen wetenschappelijk bewezen stukken om in te kijken om bijvoorbeeld de schadelijkheid van Brilliant blauw te erkennen.
De consument kun je daar niet op aanspreken. De gemiddelde consument weet immers niet beter en vertrouwt stekeblind op alles wat de industrie ons voorschotelt en vertelt. Sprookjes, onrealistische reclames, we lijken er compleet voor te vallen. We denken er liever niet zelf over na. Want dat zakje M&M vol Brilliant blauw is té lekker om na te denken over hoe al die kleurtjes zo fel zijn en uren op je tong achterblijven. En hoe leuk is het wel niet om een smaakje te raden, terwijl het giftig paars ziet dat het bijna licht geeft ? Het is leuk, mooi, goed, prachtig, fijn, en “ het zal vast “ ook gewoon in orde zijn, anders mag het toch niet worden verkocht ???? En kom op…het gaat hooguit om spoortjes!
Denk jij er ook zo over ?

NIET ONSCHULDIG

Het feit, dat er iedere dag een terughaal actie is bij het NVWA zou je genoeg moeten zeggen. Een té hoge concentratie acetampirid in de verse bladspinazie van de Albert Heyn. Het bedrijf als het NVWA doet er verder nuchter over, om geen storm te creëren, en AH een flink imagoschade op te laten lopen. Het is een gewasbeschermingsmiddel, ook wel een gechloreerde nicotineverbinding. Het gaat om een vrij nieuw type insecticide. Het wordt voornamelijk toegepast om ongedierte te bestrijden door besproeiing . Op fruitbomen en gewassen met een hoge stengel worden gewoonlijk 3 tot 2000 maal bereidingen gebruikt, of 5% van de preparaten worden 2500 tot 3000 maal of 10% van de bereidingen zijn 5000 tot 6000 maal of 20%. De voorbereiding van 10.000 ~ 12000 keer vloeistof. Of 40% in water dispergeerbare korrels 20.000 – 25.000 maal vloeibare of 50% in water dispergeerbare korrels 25.000 – 30.000 maal vloeibare of 70% in water dispergeerbare korrels 35 000 – 40 000 maal vloeibaar, wat gelijkmatig wordt besproeid in graan-katoenolie Op dwerggewassen zoals groenten als spinazie wordt in het algemeen 1,5 tot 2 gram van het actieve bestanddeel per 667 vierkante meter gebruikt en wordt 30 tot 60 liter water gesproeid. Het gaat dus zoals eerder gezegd om een vrij nieuw breed-spectrum insecticide. En er hangen vrij veel pittige voorzorgsmaatregelen aan, zoals het giftige effect op moerbei-blad en puur vergif voor zijderupsen. Het wordt aangemerkt als een product met “ een geringe toxiciteit “. Het heeft ook een irriterend effect op de menselijke huid.
Dit specifieke bestrijdingsmiddel komt overigens vaak voor in onze urine ( KLIK HIER ) maar ook in de urine monsters van testpersonen uit andere landen komt acetamiprid veel voor. Vorig jaar is er door de Bijenstichting nog bezwaar gemaakt tegen deze insecticide ( KLIK HIER ) Zowel AH als het NVWA zijn er zeer luchtig over, het gaat hooguit om een incidenteel gemeten te hoge concentratie. Bezorgde klanten die de zakken spinazie al hadden geconsumeerd, werden door de AH door verwezen naar hun huisarts, omdat zij geen medisch advies mochten geven. Wat je hier ziet is een prachtig samenspel tussen een grote speler in de wereld van de voedsel en levensmiddelen industrie met de industrie. En hoe het NVWA daarop mee danst. Het wordt af gewimpeld, begatelisseerd en hopen dat het snel overwaait. AH zit hier nooit echt op te wachten. Maar verse bladspinazie is ondertussen wel één van hun meest en best verkochte dagverse groente. Wat doet die té hoge concentratie sowieso op spinazie ? Biologisch geteelde spinazie heeft die troep nooit nodig, niet-biologische industriële spinazie wel, omdat dit massaal verkocht moet worden met veel winstoogmerk. Wat het allemaal in ons lichaam doet…….dat blijft een vaag gebied, waar niet over wordt gediscussieerd, zo wel, dan weet de industrie wel hoe dat te ondermijnen. Dit is het spel, waar de portemonnee van de consument alleen belangrijk is, niet de consument ZELF. Hoe eerder jij dat beseft, hoe beter, zodat je voortaan weer zelf gaat leren na te denken. 
 
 
Ik maak het iedere dag opnieuw mee. Mensen die alleen lezen wat zij willen lezen. Anticiperen op elkaar, en daar alles op afstemmen. Als tante Truus zegt dat de yoghurt van AH beter is dan de yoghurt van de Jumbo, dan rennen we met zijn allen naar de Albert Heyn. Als je tante zegt dat het supplement van dat merk “ goed ‘ dan wordt daar massaal besteld. Er wordt niet meer nagedacht. Want dat is te ingewikkeld geworden. Stel, dat jij moet gaan uitvissen, wat er nu echt in een pak Fristi drink yoghurt zit. Al die ingrediënten, wat betekenen ze ? Nou, tante Truus zegt dat het goed is, dus ik ga ervoor! Het zorgt voor de duizelingwekkend hoge omzetten in de industrie. Dit gedrag . Wat jij mogelijk ook vertoont, zonder dat jij dat zelf in de gaten hebt. We leven in een influencers wereld, waar “ het buurmeisje van hiernaast “ bijna in extase valt over een fles wasverzachter, waardoor jij het ook MOET hebben. De industrie heeft een prachtig samenspel gecreëerd met de consument als influencer, en zet hen voor hun karretje. We beïnvloeden elkaar inmiddels zodanig, dat we niet zelf meer rationeel nadenken. En dus de meest felle kleurstoffen gewoon opdrinken alsof het niets is. 
 

WAT KUNNEN WE ZELF DOEN ? 

Er zijn veel dingen die we niet in de hand kunnen houden, zoals de producties van ons voedsel en wat ons wordt aangeboden. Daar moeten we het mee doen, om onszelf in leven te houden. Maar er zijn gelukkig ontzettend veel andere wegen om te bewandelen. De wegen naar ECHT voedsel bijvoorbeeld, die we nauwelijks nog tegenkomen in supermarkten. In biologische winkels is het aanbod zo’n beetje hetzelfde als in supermarkten, maar wordt er wel veel meer rekening gehouden met mens / dier en milieu, en zijn de verkochte levensmiddelen onderhouden aan veel strengere eisen. Daarnaast steun je de kleinere ( streek ) ondernemingen, die juist nog zo hard hun best doen om ons te kunnen blijven voorzien van echt voedsel. De industrie is daar niet zo blij mee, en probeert momenteel deze markt weg te drukken met imitatie voer. Dat levert erg veel op. Door niet langer meer te kiezen voor imitatie voer, maar echt voedsel wat ook echt bruikbaar is voor het lichaam, investeer je niet alleen in je eigen gezondheid, maar ook in belang van mens / dier en milieu. Maar wat we vooral weer zouden moeten gaan leren, is zelf nadenken. Hoe rationeel is het, om een gif roze drankje te drinken, wat er net zo uitziet als afwasmiddel ? Waar stel jij je eigen lijf aan bloot ? Als we van kinds af worden gewaarschuwd geen afwasmiddel te drinken, waarom laten we die meuk wel gewoon toe in ons voedsel ? Luister vooral naar je onderbuikgevoel. Het is voor een zeer goed doel ; je lijf gezond en fit houden om zo fijn mogelijk te kunnen leven.

ZAO natuurlijke make up…..echt ?

Natuurlijke make up…….

Het blijft nogal een dingetje. Ik heb over de afgelopen jaren ontzettend veel uitgeprobeerd, uitgeplozen, en getest. En er zijn zeker merken, die zijn blijven hangen, zoals PHB ETHICAL BEAUTY. Maar toch mist dit assortiment nog teveel, om aan al mijn eisen te voldoen. Mijn zoektocht naar DIE make up lijn die 100% geheel op mijn wensen en eisen aansluit, die moet ik nog gaan vinden. Je zou nu je wenkbrauwen wat omhoog kunnen trekken, en mij vragen ‘ wat zeur je nou Monique ? Leef je onder een steen of zo ? Kijk eens om je heen, het krioelt van de “ natuurlijke “ make up !!! “
Begrijpelijke vraag. Want het lijkt inderdaad, alsof er opeens geen NASTY make up meer bestaat. Alles is vegan, cruelty free, vrij van dit / dat/ zus en zo en “ met natuurlijke ingrediënten “ . Maar als dit echt zo was, had ik er uiteraard geen moeite mee om ECHTE NATUURLIJKE make-up te vinden. Want daar zit de crux. Er wordt tegenwoordig in de wereld van beauty en cosmetica ge-droef-toeterd bij het leven, dat alles puur, lief, leuk, aardig, goed, gezond enzovoort is, maar de adders onder dat groene gras zijn niet te tellen. Er zitten zeer grote verschillen tussen NATUURLIJK geclaimde make-up, en ECHT NATUURLIJKE make up. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met WELEDA en NIVEA. Weleda is een ECHT natuurlijk merk, Nivea doet net alsof. Omdat Nivea een massaal wereldwijd merk is, en Weleda niet. De termen natuurlijk / vegan / dierproef-vrij verkopen, en de kleur groen ook. Dat heeft de cosmetica industrie inmiddels erg goed in de gaten gekregen en anticipeert daarop.

MIJN HUID……

Als er iemand de aangewezen persoon is om echt natuurlijke make up te testen, dan ben ik het. Ik kamp al sinds mijn baby jaren met een extreem overgevoelige huid. Soms kon mijn moeder mijn lijfje niet eens normaal aanraken omdat het “ in de brand “ stond. Er moest met mijn tere huidje zeer voorzichtig worden omgesprongen, mijn oma maakte voor mij een speciale zalf met vers geplukte brandnetel, wat als enige leek te helpen. Anno 2024 ( 54 jaar) is het niet veranderd en moet ik voorzichtig blijven. Ik weet niet beter, als kind wist ik ook niet beter dan dat ik niet zomaar een lik Nivea op mijn huid kon smeren. Een huidziekte is het GODDANK niet, maar er werd wel al zeer vroeg geconstateerd dat mijn huid EXTREEM overgevoelig was, en zeer kwetsbaar. Ook de zon is nog altijd een ding, ik heb een lichte zon-allergie ontwikkeld. Afijn, je begrijpt, dat make up voor mij in mijn tienertijd EEN NO GO was. Alle Catrice / Miss Sporty / Essence is aan mij voorbij gegaan, maar gelukkig had ik er ook geen enkele behoefte aan. Ik heb mijn tienertijd make-up loos doorgemaakt, en niets gemist. Dat scheelde uiteraard. Want als ik een beïnvloedbaar kind was geweest, zou ik er echt wel last van hebben gekregen, om al mijn vriendinnetjes met een vol geplamuurd gezicht te zien. Pas in mijn twintiger jaren begin ik een beetje interesse te tonen en rond te kijken of er iets voor mij verkrijgbaar was. Ik kwam niet verder dan de BODY SHOP, waar er een lippenstift verkrijgbaar was, waar ik tegen kon. De rest kon ik op mijn buik schrijven. Make up is voor mij altijd een beetje een voorbij gepasseerd station geweest. Ik had wel interesse zo nu en dan, maar echt bekoren kon het mij gelukkig verder ook niet en ik zag ook de vele voordelen. Ik hield mijn zakgeld in mijn zak, en had geen gedoe met doorlopen mascara 🐼 enzovoort.
Nu ben ik 54, en sinds mijn 50 ste ben ik toch wel wat frequenter gaan zoeken naar goede, echt natuurlijke make up. De jaren werden zichtbaarder in mijn gezicht, met name rondom mijn ogen. Ik mag sowieso niet mopperen, ik ben echt nog best goed geconserveerd voor mijn 54 ste 🙌, en daar dank ik op mijn knietjes voor. Mijn huid ziet er nog geweldig goed uit, alleen rondom mijn ogen is het een verzakte boel aan het worden.
Een echte barbie-pop met een kilo make up op mijn gezicht zal ik nooit worden, ook niet als mijn huid het wel kon verdragen. Maar als ik de boel met goede make up in basis wat kan vervagen, dan teken ik daar wel graag voor.
En dus is het een zoektocht. Zodat ik echt kan zeggen “ DIT IS HET! “ Er zijn een tweetal merken die daar dichtbij zijn gekomen, maar ik mis toch nog veel. En dus werd ik best enthousiast, toen Rosa ( www.puurenfit.nl ) bij mij aan kwam bellen en bijna uit haar voegen sprong van enthousiasme over een make up merk, wat zij had gevonden : ZAO make up. Kan ik hier dan eindelijk bij thuiskomen ????

ZAO MAKE UP …..

Mijn neus zat meteen in de research naar dit merk, want natuurlijk wilde ik daar alles over weten. Het gaat om een Frans merk, eigendom van COSM’ETIKA, wat in 2012 is opgericht door de vier Franse vrienden David, Philippe, Yvan en Salima. Zij vonden het de hoogste tijd worden voor een make up lijn, die ECHT natuurlijk gecertificeerd was, maar ook ethisch verantwoord en duurzaam. Dat werd ZAO . Het werd extra bijzonder, want zij waren het allereerste merk, wat navulbaar is. De verpakkingen zijn bovendien al net zo uniek, want ze worden gemaakt van bamboe. Het idee ontstond bij David, die op zijn beurt op het idee kwam dankzij zijn Taiwanese vriend die hem op een dag een doos met een mechanisch potlood en een bamboe stift aanbood. De verpakkingen waren geboren. Dat het bamboe moest gaan worden was voor de vier geen vraagstuk. Dankzij de uitzonderlijke groei van bamboe is het een kampioen in de opslag van koolstof tijdens zijn levenscyclus. Hierdoor geven de producten van ZAO sowieso al een veel kleinere voetafdruk.
De inhoud is natuurlijk ook erg belangrijk. En ook dat zit meer dan goed. Het merk staat voor producten met onberispelijke samenstellingen waarvan 100% van de ingrediënten daadwerkelijk ook van een natuurlijke oorsprong betreft. De grondstoffen worden verkregen door een niet-vervuilende eenvoudige transformatie van een plant of een mineraal, zoals plantenextracten, plantaardige boters en oliën, en minerale pigmenten. ZAO werkt volledig ethisch en ecologisch en werd daar in 2014 voor beloond met een vermelding “ SLOW COSMETICS “. Ook wel langzame cosmetica, wat je een beetje kunt vergelijken met fast en slow fashion En fast en slow-voedsel. Alle producten zijn biologisch door ECOCERT gecertificeerd volgens de Ecocert greenlife en Cosmos standaard, en gelabeld Cosme-bio. Alle ingrediënten zijn dus gegarandeerd vrij van chemische meststoffen / pesticiden , en worden bodem en grondwatervervuiling sterk geminimaliseerd.
Dit resulteert o.a, dat alle make-up veel beter kan worden verdragen door de huid, omdat alle echte werkzame bestanddelen veel geconcentreerder zijn dan planten uit conventionele landbouw.

DE NAVULBARE VERPAKKINGEN……

Naast bamboe wordt er in secundaire verpakkingen gebruik gemaakt van biologisch katoen. De producten worden geleverd in katoenen en bamboezakjes, om zo je navulbare verpakking goed te beschermen, zodat jij het tot in de eeuwigheid kan her-gebruiken. Die zakjes kunnen weer worden hergebruikt, in tegenstelling tot kartonnen om-doosjes.
De navullingen zijn los bij te bestellen, wat het ook meteen extra leuk maakt, om bijvoorbeeld steeds van kleuren te veranderen. Zo kun je op een duurzame en verantwoorde manier steeds opnieuw een nieuw kleurtje uitproberen.
Naast dat het een waanzinnig mooi systeem is, zijn de verpakkingen BEELDSCHOON. Je kunt ze mooi uitstallen op je make-up-tafel. Best uniek!

HET ASSORTIMENT …..

Waar ik toch wel erg van onder de indruk raakte, is het ruime assortiment. Waar vele andere merken zo’n beetje blijven steken in de basis, geeft ZAO erg veel keus in kleuren en soorten. Er is veel voor de teint / de ogen / de lippen en de nagels. Daarnaast zijn er ook penselen. Ik keek mijn ogen uit. En kreeg last van keuze stress. Wat wat kon ik het beste gaan testen ? Ik ben gaan kijken naar wat ik meest belangrijk vond in mijn basis make up. En dat is toch dan wel meteen de teint, wat camouflage geeft. Dus ben ik gaan zoeken naar een goede kleur foundation, een consealer, en een poeder. Daarnaast vind ik een leuke blush ook altijd erg leuk voor wat kleur in mijn smoeltje. 😃
Voor mijn ogen vond ook het weer een uitdaging. Ik ben namelijk nog gevoeliger op mijn ogen dan mijn huid is. Ik kan oog-makeup dan ook echt een beetje spannend vinden. Toch heb ik de dappere gok gewaagd en bestelde ik een mascara, een oogpotlood en een eye-liner.
Om de boel af te maken, bestelde ik een lip gloss en een lippenstift.

DE BB CREAM

Ik ben niet zo’n fan van foundation. Daar krijg ik vaak zo’n pancake-laag van op mijn gezicht. Een BB cream werkt voor mijn huid meestal beter, en daarom koos ik ook voor deze optie. Wat ik al direct erg fijn vind, is de SPF20 in deze cream. Wat ik wel een enorm minpunt vind, is dat deze BB cream niet navulbaar is, dat snap ik wel, want zo’n tube is lastig om te her-vullen, maar verzin dan een andere verpakking, waar dit wel lukt…..
Er zijn drie kleuren, een LIGHT ( 760 ) een MEDIUM ( 761 ) en een TAN ( 762 ) Ik ging na wat dubben voor de light. Ik heb een ultra transparante huid. De tube is verder hartstikke leuk, met een bamboe dop. Er wordt verteld, dat je deze BB cream zeer dun moet aanbrengen op de “ kale “ huid, omdat de textuur zeer licht is. Dat is natuurlijk berst prettig, zuinig in gebruik!
Ik start altijd mijn basismake-up met een foundation ( Dr Haushka ) en daarna een consealer voor rondom mijn ogen. Dit keer dus een start met de BB cream. De geur en textuur is erg aangenaam. Het blend erg makkelijk en snel uit over je gezicht en de teint vind ik ook mooi, maar waarschijnlijk iets té licht voor mijn huid. Toch maar een wat donkere kleur moeten kiezen…Dat je de BB cream echt heel dun moet opbrengen, is een MUST. Ik gebruikte een erwtje, wat ik ook normaal gebruik bij mijn foundation, maar dat was toch best iets teveel. Ik heb er uiteindelijk wat af gedept met een tissue. Dus tip : gebruik ECHT heel weinig, een half erwtje volstaat. Dat er een SPF 20 inzit is ook merkbaar. Daarom ook : smeer niet teveel op. Verder ben ik er echt tevreden over, mijn huid was mooi egaal en glad. Ja, een topper!

CONSEALER

Mijn eeuwige zoektocht naar een echt goede consealer lijkt bijna een op te geven strijd. Terwijl ik daar juist de meeste behoefte aan heb. Mijn ogen zijn echte ‘ stoorzenders “ in mijn gezicht. Ik heb last van verzakkingen, kraaienpootjes, en blauwe hang-zakken onder de ogen. Gelukkig lijk ik nu wel een perfecte crème te hebben gevonden die samen met de bakuchiol van suit Matters zijn werk doet, maar die echte zones gaan daar natuurlijk nooit mee weg. Dan is een consealer fijn. ZAO heeft er vier en een consealer ( 499 ) voor plaatselijke roodheid en couperose wat te doen vervagen. Ik koos voor nummer 492. Volgens Zao is deze perfect voor een oplichtende porseleinen huid, en dat heb ik wel. De 494 trok mij echter ook, deze heeft als bijlage dat het blauwachtige kringen doet vervagen, maar toch probeer ik het met de 492.
Deze consealers kun je navullen.
Na mijn BB cream heb ik deze stick aangebracht, en aanvankelijk vond ik het wat stroef op mijn huid. Ik besloten daarom met een wattenstaafje wat aan te brengen. Dit lijkt echt goed te werken. Het brengt meteen ook niet teveel tegelijk aan, zodat je geen panda ogen creëert. Wat mij meteen opviel, was de heerlijke geur die van deze stick afkwam. Ik ben zeer geur-gevoelig, en dus kwam deze als zeer aangenaam bij mij binnen. Het uitblenden gaat prima, snel en prettig en de dekking is ….nou ja, goed, maar niet zeer goed, maar dat is mijn eeuwige probleem met consealers, geen enkele dekt alles echt goed bij mij. Met name de kringen niet, maar de rest ? Ja, prima! Ik denk zeker, dat dit één van de betere consealers is die ik tot nu toe heb getest!

COMPACT POWDER

Er zijn zes kleuren compact poeders verkrijgbaar in de kleuren 301 / 302 / 303 / 304 en 305 , lopend van licht naar donker. Het poeder versmelt op natuurlijke wijze met de huid, wat zorgt voor een egale teint zonder glans. Deze werking is afkomstig door gemicroniseerd bamboepoeder, wat rijk is aan silica. Het is geschikt voor alle huidtypen, maar voor de rijpere huid wordt de mineraal Silk geadviseerd.
Helaas ontdekte ik dat te laat, en bestelde nummer 304….Toch ben ik het gaan testen. De compact poeder is navulbaar.
Mag ik eerst even een SHOUT OUT geven voor de PRACHTIGE doosjes ? Er zitten twee magneetjes in die op elkaar klikken zodat het deksel er niet los op blijft liggen. HOE TOF! Wat een mooie doosjes zijn het, echt een plaatje voor in je badkamer. De kleur die ik koos is vrees ik ook net even iets te licht voor mijn huid, maar eigenlijk ook niet, ik heb er een beetje een “ op-de-wip “ gevoel over. Want lelijk ? NEEEEEEJ! Ik ben er zelfs best een beetje enthousiast over, maar soms denk ik wel even vertwijfelend of het niet nét even een tikje te licht is voor mijn huid. Verder een geweldig poeder, zeer fijn op de kwast, zeer prettig aan te brengen. Blijvertje!

COMPACT BLUSH POEDER

Deze blush poeder is een compacte poeder. Dit geeft een een frisse teint. Het poeder laat zich zeer goed blenden op de wang. Er zijn zeven verschillende kleuren, lopend van 321 tot 327. Ik koos voor de meest roze/ rode kleur : de 327. De blush is navulbaar.
Ook deze blush komt in zo’n geweldig doosje, wauw, ik vind ze echt té gek! Een ook de blush! Die is geweldig in pigment! Ik kreeg van een heel klein beetje een prachtige blush op mijn koontjes! Superblij mee!

EYE LINER

Wat kan ik jaloers zijn op de mensen, die zonder enige moeite een prachtige WING kunnen maken…..ik oefen mij al jaren suf, maar ik krijg het maar niet onder de knie. Zelfs geprobeerd met plakband, ik vond die hack geweldig, maar ook dat faalt bij mij faliekant. Ik heb er gewoonweg geen vaste hand voor. Toch vind ik een eye-liner iets geweldigs. Je kunt er prachtige strepen mee zetten. ZAO heeft er ook een paar, maar liefst zes! Van twee tinten zwart ( 066 en 070 ) tot grijs ( 071 ) en wijnrood ( 074) en groen ( 075 ) Ik koos de 066.
Ik heb geen wing-skills, maar ik heb geprobeerd voor deze test om een dun lijntje te trekken boven het ooglid. De tip ( ik weet : voor de echte make up-artist en fans onder ons DE cruciale factor van een eyeliner ) is GE-WEL-DIG . Echt geweldig, zeer dun en daardoor perfect aan te brengen zonder te knoeien. Nogmaals, ik ben GEEN make up- queen, ik zal het nooit worden, maar deze eyeliner helpt mij in ieder geval wel enorm om mijn wing-skills te gaan leren!

MASCARA

Mascara is voor mij HET dingetje. Van alle oog-makeup heb ik daar het meeste last van. Het is voor mij dan ook eigenlijk een soort NO GO AREA, maar gelukkig vond ik afgelopen jaren wel erg fijne, waar mijn ogen geen problemen mee hadden. En dan nu zie ik hier vier verschillende soorten, die ook nog eens in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn:
– DE VELVET MASCARA
Geeft dichtheid aan de wimpers dankzij de soepele textuur. Het borsteltje is gemaakt van 100% siliconen, met een multi-lengte. Geeft een zeer gepigmenteerde kleur. De kleuren zijn er in  080 zwart, 081 bruin, 082 blauw en 083 pruim
– DE DEFINITION MASCARA
Deze mascara geeft een goede verlenging De vloeibare textuur glijdt over de wimpers tot in de punten, de formule is verrijkt met cellulosevezels, wat wimpers optisch bekeken dikker, voller en langer maakt. Het borsteltje heeft zeer strakke haartjes waardoor de wimpers vanaf de wortel goed zijn door te kammen en te scheiden, wat een “ wimper-tot-wimper effect “ geeft zonder klontjes/
– ALOE VERA MASCARA
Voor een long-lastig-look. De ontwikkelde samenstelling en de specifieke vorm van het borsteltje maakt het mogelijk om de mascara wimper-voor-wimper aan te brengen. Deze mascara is tevens ontwikkeld voor mensen zoals ik, die last hebben van gevoelige tot zeer gevoelige ogen. Ze zijn er in twee kleuren : 090 zwart en 091 bruin.
– VOLUME & SHEATHING MASCARA 
Deze mascara maakt de wimpers dikker en geven het meer volume, om je blik te intensiveren. De specifieke vorm van dit borsteltje geeft het een omhullend effect dat de wimpers omkrult. Ook deze mascara is geschikt voor mensen met gevoelige ogen, maar ook voor contactlens-dragers uitermate geschikt. Deze is verkrijgbaar in twee tinten : 085 zwart en 086 bruin.
Alle mascara’s zijn hervulbaar. En iedere mascara heeft en formule van 100% natuurlijke oorsprong, en is uiteraard biologisch gecertificeerd, iets wat je op gebied van mascara ook niet zo vaak tegenkomt. De mascara bevat 7 ml.
Ik ging voor de aloe vera mascara nummer 090,  uiteraard omdat deze zeer geschikt lijkt voor gevoelige ogen.
Wauw….mag ik even applaudisseren voor deze mascara ? Alles KLOPT aan deze mascara! Het liet mijn ogen met rust, het geeft mijn wimpers een kick van heb-ik-jou-daar, mijn wimpers lijken wel meterslang! Zo dan! 😃 Ik heb geloof ik mijn mascara eindelijk gevonden!

LIP GLOSS

Ik hou wel van een mooie, subtiele lipgloss. Ik gebruik regelmatig PHB lipgloss. Ik was daarom ontzettend benieuwd, hoede lipglosjes van ZAO mij gingen bevallen. Zij hebben er in totaal zeven, genummerd van 011 tot 017. Ik hou erg van subtiele, niet-te-felle kleuren, een natural tint, zeg maar, op de lippen.. Wat mij betreft is de kleur 012 dan de mijne.
De lipglosses zijn verrijkt met biologische cacaoboter, wat ervoor zorgt, dat je meteen ook je lippen verzorgt en zacht en soepel maakt.
WAUW! 😄💋Dikke kus voor deze lipgloss! Wat een heerlijk klosje, niet te opzichtig, maar natuurlijk, wat ik juist zo fijn vind. Het werkt als Ewen lippenbalsem met een prachtige subtiele glans. Ik heb de glos de hele dag op gehad en het bleef echt lang zitten, terwijl mijn lippen zacht en soepel aanvoelden. Joepie! Blij mee!

WAT VIND IK ERVAN ?

Ik geloof dat ik niet hoef te vertellen, dat ik echt oprecht enthousiast ben. En wat vind ik het fijn, dat een merk zijn kop boven het maïsveld durfde uit te steken en ALL THE WAY durfde te gaan. Want alles aan deze make-up-lijn KLOPT wat mij betreft. Ik gebruik de make up inmiddels een week, en mijn huid geeft geen enkele reactie. Sterker, het is het tegenovergestelde : mijn lippen zijn soepel en zat, mijn ogen kunnen normaal door de mascara heen kijken, geen huid irritaties….wat een VERADEMING!! Ik ga nog wel wat andere tinten / kleuren uitproberen, maar voor de eerste basis make up ben ik ab-so-luut NIET BOOS! Het smaakt naar meer, ik ben erg benieuwd naar andere make up.
Na mijn goedkeuring bracht ik het binnen bij puur & fit. We krijgen erg veel vraag naar make up, en alhoewel we wel het e.e.a hebben van PHB bleef de vraag groot. Ik hoop, dat we met deze nieuwe aanwinsten aan de vraag kunnen voldoen!

WAAR KAN IK BESTELLEN ?

Ben je ook enthousiast geworden ? Puur & fit heeft meer dan 80 producten opgevoerd om mee op te starten. Als dit goed aanslaat, gaan we het assortiment uitbreiden. Wil je naar het complete overzicht , KLIK DAN HIER 

 

Wil je direct naar alle TEINT producten ? KLIK HIER

Wil je direct naar alle OOG producten ? KLIK HIER

Wil je direct naar alle LIP producten ? KLIK HIER 

 

Er werd veel gevraagd, of er ook in deze serie een reinigingsmiddel-team ( milk en lotion) bestond, nou, zeker! Ik heb het meteen getest, om te bekijken of dit ook wat voor mij kon zijn.
Het gaat ook hier weer om zeer bijzondere producten:
– een CLEANSING MICELAR JELLY reinigingsgel
– een INTIUTIVE RADIANCE TONIC lotion
Om te beginnen zijn beiden zeer tot ZEER geschikt voor de gevoelige huid, dat klonk mij al meteen als muziek in de oren. Maar daar houdt het dus niet bij op.De reinigingsgel bevat bijzondere ingrediënten als biologische  bamboebloesemwater, toverhazelaarbloesem water, aloê vera sap, en leuconostoc radisch root ferment. Dit is een natuurlijk conserveermiddel gemaakt van radijs en de melkzuurbacterie leuconostoc kimchi, juist, dezelfde melkzuurbacterie die ook wordt gebruikt om kimchi te maken. On-wijs uniek, dat dit ook in deze reinigingsgel wordt toegepast! Naast deze melkzuurbacterie is er ook nog een andere bacterie aan toegevoegd : lactobacillius. Alles is vervaardigd uit biologische grondstoffen en zit in de inmiddels bekende tube verpakt met bamboe dop. Je kunt de wasgel gebruiken om je gezicht te reinigen, en om make-up te verwijderen op een zeer milde wijze. De geur is verrukkelijk : een zachte vanille geur. Je kunt het beste een wasbaar wettenschijfje gebruiken, doe daar een erwtje op en verwijder zachtjes je make up. Je kunt de wasgel ook rechtstreeks gebruiken door wat op je gereinigde handen te doen en je gezicht ermee in te zepen en weer goed af te spoelen.
Ik ben er vanaf het eerste gebruik LYRISCH over! Wauw, mijn huid voelt zo fluweelzacht aan! En mijn make up vliegt eraf. Mijn huid geeft verder geen enkele vervelende reactie. Wat ik ook echt aangenaam vind, is die geur! I KEEP THIS ONE!! 😃
De lotion dan, dat is ook weer zo’n uitzonderlijke. Hierin vinden we ook weer van die unieke ingrediënten, die je niet vaak tegenkomt, naast de toverhazelaarbloesemwater ( leuk scrabble-woord! ) vinden we ook damast roos , citroenwater en een uniek soort bamboebloesem extract ( phyllosachys prominent, ook wel reuzen bamboe ) En voor de liefhebbers : deze lotion is vrij val enige soorten van alcohol. Ook deze lotion heeft een heerlijke subtiele aangename geur, echt heerlijk om te gebruiken. Ik gebruik erg graag een lotion na mijn reiniging, en deze geeft echt dat verfrissende, schone gevoel zonder dat mijn gezicht een gratis facelift voor een uurtje krijgt omdat het strak aanvoelt. Het geeft een zeer milde verfrissing en haalt de laatste restanten weg, maar laat je huid verder soepel en verzorgd achter, klaar voor je crème.

Bestellen ?

KLIK HIER voor de wasgel

KLIK HIER voor de lotion