Cashewnoten

De absolute favoriete noot van mijn moeder is de cashewnoot. Zij eet deze het liefst gezouten. Ik herinner mij nog als kind dat zij iedere zaterdag naar de markt ging om bij de notenkraam een zakje verse cashewnoten te kopen. Ik ging dan vaak mee, en kreeg een paar nootjes in mijn knuistje gedrukt. Er hing altijd een zalige geur van gebrande noten om de kraam heen. Ik heb daarom best warme herinneringen aan deze noot. Wat is het precies en hoe gezond zijn ze?

IMG_0647

WAT ZIJN CASHEWNOTEN?

De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom. Deze boom is inheems in Brazilië. Aan deze bomen groeien cashen-appels. Onderaan deze appels groeien “ staartjes” dat zijn de cashewvruchten. In deze vruchten zitten de cashewnootjes. Tussen de schil van de vrucht en de cashewnootjes zit een giftig olielaagje met cardol en urushoil. Om deze onschadelijk te maken worden de cashewnootjes verhit. Het is ook de reden waarom rauwe cashews toch nog even kort worden verhit. Deze worden dan gestoomd, commercieel worden ze gebakken in ongezonde vetten. 

Cashews smaken mild en sommigen beschrijven het als licht kruidig. 

IMG_0649

GEZOND

Net als andere noten zijn cashewnoten ook ontzettend gezond. Zo zijn ze extreem rijk aan de mineralen magnesium, kalium, fosfor en koper. Magnesium en kalium verlagen de bloeddruk Veder zijn ze behoorlijk rijk aan eiwitten wat het bijvoorbeeld tot een betere bron voor eiwitten maakt dan de macadamia noot. Ze bevatten alle aminozuren. Samen met de pistachenoot zijn cashewnoten de soorten met het minst aantal vetten.( 75% aan onverzadigde “ gezonde” vetzuren)  Ze zijn rijk aan omega-9 vetzuren, bevatten weinig verzadigd vet, en een behoorlijke hoeveelheid omega-6. Naast mineralen en gezonde vetten bevatten ze veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex ( B1,B2,B3,B5,B6, en B11) 

IMG_0645

WAAR KUN JE ZE KOPEN EN WAT KUN JE ERMEE?

Cashewnoten zijn zowel “ rauw” ( gestoomd) als gebrand, gebakken en gezouten verkrijgbaar. Je kunt ze tegenwoordig ook ongezouten kopen in de supermarkt. Koop ze liefst rauw en biologisch in de biowinkel. Je kunt met de cashen hetzelfde doen als alle andere noten: roosteren,uit het vuistje eten, fijn hakken als garnering, malen tot meel, bakken in de oven. De ADH ligt vanwege het verminderde vet-gehalte ietsje hoger dan de gemiddelde noot, zo’n 25 gram per dag. Dat is ongeveer een flinke hand vol. 

SAM_2856-1200x800

Heerlijk, deze vegan zure room! Maak hem zelf maar eens! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *