Vegan zure room, ook dat maak je gewoon zelf!

Nu dat veganisme sterk in opkomst is, probeer ik aan de vele vraag te voldoen om mijn recepten zo veganistisch mogelijk te maken. Ik werkte al jaren reeds vrij veganistisch omdat ik al jaren vegetarisch eet en ook mij veel meer richt op groente en 100% meukvrij. Als ik iets dierlijks gebruik dan blijft dit beperkt tot verse eitjes direct van de boer en biologisch/dynamische kwark en yoghurt, en biologische geitenkaas. Ik gebruik dit echter zeer sporadisch in mijn recepten, waardoor mijn recepten zo goed als veganistisch zijn.

SAM_2853

Als veganist kun je best wat missen. Lekkere dingen, met name, zoals slagroom, kaasjes en zure room. Gelukkig kun je al deze dingen ook namaken en dichtbij een originele smaak komen. Natuurlijk blijft het ” anders” dan een origineel, en daar moet je dan ook altijd rekening mee houden. Maar ik persoonlijk kom vaak tot de ontdekking, dat vegan veel lekkerder blijkt dan een origineel.  Neem nu deze zure room. Ik kan er geen genoeg van krijgen terwijl ik zure room gemaakt uit koemelk echt veel minder lekker vind.

SAM_2854

De grap is, dat je hem binnen nog geen 5 minuten in elkaar draait, exclusief weektijd van de gebruikte cashewnoten. Ik maak in dit recept gebruik van cashewnoten die een weektijd vooraf nodig hebben. Dit kan in twee/drie uur als je het snel wilt, maar je kunt ze ook 24 uur tevoren in water laten weken. Net wat jij plezierig en handig vind.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

Voeg alle ingrediënten in de blender ( liefst HS blender) en maal tot een romige massa. Schenk over in een schone glazen, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast. Daar hou je de room ongeveer twee weken goed. Voor ieder gebruik even doorroeren.

SAM_2855

 

Met de zure room kun je alles doen wat je ook met originele zure room doet. Maak bijvoorbeeld ook eens deze onweerstaanbare vegan zure room bakjes!  KLIK HIER VOOR HET RECEPT

 

 

SAM_2857

 

 

10 Reacties op “Vegan zure room, ook dat maak je gewoon zelf!

 1. Ben al 26 jaar vegevegetariër en sinds kort ook op weg om veganistisch te gaan eten, maar mijn quilty pleasure zijn ook de biologische geitenkaas, en af en toe een eitje van de boerderij waar de kippen ruim en vrij rond kunnen scharrelen…en ken wel biologische kwark en yoghurt maar ook nog dynamisch? die ken ik nog niet, dus waar te koop Monique?????

 2. Beste Monique,
  Ik heb voor het eerst jouw vegan zure room gemaakt en ook wij zijn aangenaam verrast. ????
  Hij bleef echter wel korrellig en niet zo mooi glad als die op jouw foto’s.
  Ik heb de cashewnoten geweekt en met de staafmixer gepureerd. Daarna heb ik nog een poging gedaan het gladder te krijgen in een vijzel, maar helaas bleef hij korrellig.
  Hoe krijg ik hem ook zo glad?
  Hartelijke groetjes
  Caro

  • Dag Caro,
   tja….lang leve de hoge snelheidsblender….daarmee krijg je alles wel echt goed glad…

 3. Helaas heb ik een noten allergie en kan ik bepaalde vervangende Vegan producten niet eten. Ziet er erg lekker uit!

 4. Kun je het ook maken zonder de edelgist? Of haalt dat de smaak weg?

  • ja, dat denk ik zeker. Maar je kunt het uiteraard proberen 😉

 5. Ik heb het zojuist gemaakt, maar moest aardig wat extra water toevoegen. Was het 200 gram gewone cashews of 200 gram na weken (dat is namelijk een stuk minder)? En ik heb een highspeed blender overigens.

 6. Dag Monique,

  Ik heb een intolerantie voor cashwey noten.
  Kun je dit ook met een andere noot maken. Welke zou deze noot het beste benaderen?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

 7. Wauw, zo simpel? Dit wil ik gaan proberen!
  Eén vraag: hoeveel gram ongeweekte cashewnoten heb je nodig voor dit recept?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *