Aduki bonen, hoe gezond ze zijn + heerlijk en makkelijk recept voor een aduki burger!
Als peulvruchten fan zet ik ze vrij vaak op mijn menu ; aduki bonen, of ook wel eens ADZUKI of azuki boon genoemd. Het zijn geweldig lekkere bonen die meer in huis hebben dan je wellicht denkt….
Het gaat on rood-bruine boontjes, die een slagje kleiner zijn dan de gemiddelde bonen. Ze zijn minder langwerpig en dus een slagje kleiner, en lijken nog het meest op kidney en / of oog bonen. De oorsprong van deze aduki bonen ligt in Japan, waar ze vandaag de dag nog altijd enorm populair zijn en worden gegeten als snack. Adukibonen worden meest verbouwd in Aziatische landen als zuid Korea / China / Thailand / Taiwan en India. Commercieel worden ze meest verbouwd in de Verenigde Staten.
Alhoewel de kleur in de meeste gevallen roodbruin is, zijn er ook aduki bonen die zwart zijn van kleur of groen en gevlekt.
Net als vele andere peulvruchten bevatten adukibonen ontzettend veel en vooral waardevolle voedingsstoffen. Zo zijn ze behoorlijk rijk aan eiwitten, voedingsvezels, en bevatten ze aardig wat zeer interessante vitaminen en mineralen als belangrijke B vitaminen, calcium, kalium, zink en magnesium. Maar waar ze best in uitblinken, zijn antioxidanten, bijvoorbeeld polyfenolen, anthocyanen, flavonoïden, tannines, en saponiet die bekend staan om hun ontstekingsremmende, antimicrobïele en anti diabetische eigenschappen. Waar adukibonen ook nogal in uitblinken zijn de hoeveelheden ijzer en zink. Aduki bonen hebben een milde, licht zoete nootachtige smaak en worden daarom door Japanners veel als snack gegeten en verwerkt in zoetere gerechten. Tot slot zijn adukibonen vrij licht verteerbaar waardoor ze ook fijn zijn voor de algehele spijsvertering.
Waar ze vrij uniek in zijn, zijn de polyfenolen . Een zeer grote studie uit 2022 ( KLIK HIER ) toont, dat deze polyfenolen in adukibonen een zeer grote gunstige rol speelt voor de algehele menselijke gezondheid, en dat de aduki boon erg uitblinkt in de hoeveelheden polyfenolen.
Het is één van de grootste redenen, waarom Japanners adukibonen als snack consumeren.
HOE GEBRUIK JE ZE, EN HOE BEREID JE ZE ?
Om te beginnen heb ik het NOOIT over kant en klare peulvruchten, als ik een peulvrucht soort uitlicht. Ik heb het dan AL-TIJD over de meest pure en meest natuurlijke vorm van peulvruchten ; biologisch en gedroogd. Ik wil al jarenlang verduidelijken, dan het ECHT ECHT en nog eens ECHT geen enkele EXTRA moeite is of meer gedoe, om gedroogde peulvruchten te gebruiken in plaats van kant en klaar. Alles wat je moet doen is de bonen vooraf weken, en omspoelen om vervolgens te koken. DAT IS HET. Echt waar -> DAT IS ECHT ALLES! Je hoeft niet bij het hele week-proces te blijven staan, dus dat kost je ook geen seconde tijd. En koken doe je ook, terwijl je onderwijl andere dingen doet.
Het heeft nog veel meer voordelen op de kant en klaar meuk:
– het is STUKKEN VOORDELIGER, zelfs biologisch kost het allemaal bergen MINDER geld dan kant en klaar
– het is een zeer GOEDKOOP voedingsmiddel, waar ontzettend veel nuttige / waardevolle / essentiele / voedingsstoffen in zitten die we iedere dag nodig hebben
– het is makkelijk om te bereiden
– het is veelzijdig
– het is zeer smaakvol
Hoe eerder jij dit door hebt en door de mooie luchtballon van de verknipte industrie heen prikt, hoe meer jij daar zowel op gebied van je gezondheid als je financiële gezondheid van profiteert. Er zijn bovendien zoveel verschillende soorten peulvruchten dat je nooit verveeld raakt, en zoals ik aangaf, zijn ze onwijs veelzijdig om te gebruiken.
Aduki bonen hebben gemiddeld tussen de 5-8 uur nodig om te weken. Zet het liefst een dag voordat je ze wilt gaan gebruiken te weken. De volgende dag spoel je ze even kort om, en kook je ze ongeveer 40-45 minuten, blijf even regelmatig controleren. Giet af en klaar!
Wil je er wat meer smaak aan geven ? Bestrooi ze dan meteen na het afgieten met lekkere vers gedroogde biologische kruiden & specerijen, ik vind de aduki zelf bijvoorbeeld ONWIJS lekker met wat milde kerrie. Ben je de zoutpot-blikjes en potjes gewend ? Gebruik dan na afgieten een klein snufje Keltisch zeezout.
Je kunt, als je daadwerkelijk voor de allereerste keer echte biologische gedroogde peulvruchten geniet, nogal verbaasd zijn over de zeer andere smaak. DIT is dus de ECHTE smaak van peulvruchten. En waar je echt van kunt genieten.
Aduki bonen zijn vrij neutraal van smaak, waardoor je ze eigenlijk overal voor kunt inzetten. Zowel in en door gerechten, als bakken. Je kunt er bijvoorbeeld broodspread van maken door wat aduki bonen te vermalen met wat water en havermout, lekkere kruiden en een lente bosuitje. Ik maak zelf altijd meteen 500 gram of een kilo peulvruchten. Dit week ik, en kook ik, en giet ik af. Vervolgens maak ik er porties van en vries deze in, zodat ik altijd peulvruchten ready -to-eat in huis heb. Ik eet ze graag koud uit het vuistje, maar maak er dus ook vrij veel spreads van of ik kieper ze koud door mijn groente puree’s. Door salades zijn ze ook geweldig lekker!
ADUKI BURGERS BAKKEN !
Natuurlijk ga ik jullie wat inspiratie geven, en wel met één van mijn eigen persoonlijke favoriet ; de aduki burger, die ik vrij veel maak als vleesvervanger. Het is namelijk volwaardig gemaakt, wat wil zeggen, dat deze burger het stukje vlees 1:1 vervangt met de juiste voedingswaarden. Aduki verleent zich perfect, om burgers van te maken. Wat ik doe, is een paar burgers bakken ( ik bak ze in de airfyer ) en invriezen. Zo heb ik ook altijd kant en klaar een burger in-the-house! Deze burgers zijn overigens koud ook echt verrukkelijk op de boterham ! Dit recept geeft zes grote burgers.
WAT HEB JE NODIG :
- 400 gram gekookte en uitgelekte aduki bonen + 50 gram extra
- Een flink handje verse bladspinazie
- Twee verse bosuitjes in stukjes
- 350 gram havermout
- Een halve pompoen in de schil gekookt
- Een grote eetlepel hennep eiwitpoeder
- Drie eetlepels kerrie mild
- Een snufje Keltisch zeezout
- Een eetlepel Ras el Hanout kruiden
- Een gele wortel, schoon geschrapt en in zeer verfijnde stukjes gesneden
- Een kleine prei, in zeer kleine ringen gesneden
- Een rode ui, fijn gesnipperd
- Een rode punt paprika, in zeer verfijnde stukjes gesneden
- Wat zuivere kokosolie, gesmolten
….EN ZO MAAK JE HET ;
1) Maal eerst in de blender / keukenmachine de havermout tot meel. Gooi de 400 gram adukibonen / bosui / de kruiden / spinazie / pompoen / hennep eiwitpoeder en de helft van de wortel / prei / ui / en paprika in de keukenmachine of HS blender met een klein beetje water en maal tot een stevige massa. Stort in een kom.
2) roer de rest door de massa
3) maak er platte burgers van
4) Leg de burgers in de bak van de airfryer of op een met bakpapier beklede bakplaat voor de oven ( oven ; 185*C ) en zet de temperatuur op 185*C
5) besmeer de burgers licht met kokosolie
6) bak in de AF de burgers 10 minuten -> keer voorzichtig om -> bak opnieuw 10 minuten -> keer opnieuw om -> en bak ongeveer 4-8 minuten na. OVEN : bak 15 minuten -> keer de burgers voorzichtig om -> bak opnieuw 15 minuten -> keer om -> bak ongeveer 7-9 minuten na. Blijf tussentijds controleren.
7) serveer direct of vries ze na afkoelen in
ALLE BENODIGHEDEN BESTELLEN ?
BIOLOGSCH GEDROOGDE ADUKIBONEN ; klik hier
BIOLOGISCHE HAVERMOUT ; klik hier
BIOLOGISCHE HENNEP EIWITPOEDER ; klik hier
BIOLOGISCHE KERRIE MILD ; klik hier
BIOLOGISCHE RAS EL HANOUT ; klik hier
waardoor kan je de pompoen vervangen als het seizoen van de pompoenen voorbij is
pompoenen zijn het gehele jaar te koop ( fles pompoenen zeker, en de oranje )
Ik kan soms ook geen pompoen vinden.
Dan gebruik ik bijvoorbeeld zoete aardappel en wortel.