WELKOM TERUG! Greensweet!

Op dit moment van schrijven is het begin Januari 2024. Bij puur & fit gaan we ook in dit nieuwe jaartje weer volop knallen met veel leuke, nieuwe dingen. Maar ook met oudere. En daar gaat dit artikel over. Het gaat over GREENSWEET, voorheen GREENSWEET-STEVIA. Mijn echte trouwe fans hoef ik niet zo heel erg veel meer bij te praten, maar volg je mij nog maar kort, dan is er een story-telling. Laat ik het kort maar krachtig proberen te vertellen ( …ik en “ kort ..? 🙄😆😆…maar ik beloof mijn best te gaan doen )

MIJN STORYTELLING MET GREENSWEET

Het is best een leuke. 🥹 Want ik heb dit bedrijf geholpen gevonden te worden, te groeien en zich te ontwikkelen. Het begint ergens in 2016, toen ik echt goed in de bekendheid kwam, en ik ook bekend werd door mijn gebruiken van zuivere steviolglycosiden en erythritol in al mijn recepturen. Ik kwam in contact met Susan, destijds de eigenaresse van GreenSweet-STEVIA. Met haar ontstond meteen een leuke klik en een ( uiteraard niet betaalde ) toffe samenwerking. Ik was zeer onder de indruk van het, toen nog vrij karige assortiment. Met name de zuiverheid van de druppels kon ik zeer waarderen. Ik gaf het merk en de toen in-het-assortiment-aanwezige producten aandacht en het werd direct net zo goed opgepikt als ik deed. Erg leuke kortingsacties volgden, en steeds meer mensen raakten verslingerd aan de producten. Met Susan hield ik destijds veel gesprekken over uitbreiding en een andere ‘ look “ in verpakking. Voor Susan lag de focus destijds totaal niet op haar eigen webwinkel, haar druppels werden vooral in de groothandel veel verhandeld en daarop lag haar werkethos. Toen ik haar over had gehaald om ook dingen als erythritol, poedersuiker en een gelei suiker in het assortiment op te gaan nemen, ging het snel. De geleisuiker heb ik zelf ontwikkeld, en bedacht. Het waren stuk voor stuk grote successen. Susan en ik kregen ook privé een erg leuke vriendschap, die ik altijd als zeer waardevol heb beschouwd.
De jaren gingen voorbij, en ook susan ontwikkelde zich in haar bedrijf. Ze wilde meer producten waar ik niet zo achter stond, omdat ze suikers als melasse bevatten, en ook begreep ik haar keuzes in smaken voor de druppels niet zo goed meer. Het was de start van een stille maar sluipende verwijdering, en uiteindelijk besloten Susan en ik ergens in 2021 /2022, om onze wegen te scheiden. We zijn nooit boos op elkaar geweest, het ging allemaal in ontzettend goede harmonie. Soms gebeurt dit nu eenmaal, dat wegen die eerst samen liepen, opeens andere kanten op gaan. We hadden er allebei vrede mee.
Ik ging door, Susan ging door en uiteindelijk vernam ik, dat zij het bedrijf had verkocht. Zij wilde andere dingen gaan doen. En GREENSWEET STEVIA werd GREENSWEET zonder de stevia, onder de vleugels van de nieuwe eigenaar, Eric. Ik benaderde hem niet veel later en meteen was daar gelukkig opnieuw een erg leuke klik. We hebben niet meteen iets directs met elkaar ondernomen, maar dat groeide uiteindeljk wel. En nu is het dus weer zover gekomen, dat ik weer terug ben bij GREENSWEET, dit keer zonder de “ stevia “ en met Eric, een lieve, aardige en bevlogen man, die heel veel werk steekt in het verder ontwikkelen van zijn bedrijf. Het maakt mij in elk geval blij, om te zien, dat mensen nog altijd erg gepassioneerd kunnen zijn in wat zij doen.
GreenSweet past wat mij betreft bij Puur & fit, en we hebben daarom besloten, om mijn grootste favorieten van GreenSweet ( op dit moment! 🥹… er komt vast meer ! ) in het assortiment van Puur & Fit te zetten. Ik ga deze kort uitlichten.

ICING POEDERSUIKER

Dit is één van de producten die ik destijds bij GS binnen bracht. Alhoewel het stiekem best makkelijk is om zelf van bijvoorbeeld erythritol in de blender een poedersuiker te maken, heeft deze poedersuiker toch nét even een wat zoetere smaak. Dit komt door het aandeel van zuivere steviolglycosiden aan de drager erythritol. Dat maakt de poedersuiker “ meer poedersuiker “ zoals je dat gewend bent in smaakbeleving. Uiteraard zijn er verder geen rare hulpstoffen aan toegevoegd. Het bestaat uit 99,8% erythritol en 98%-0,2% uit REB A  steviolglycoside. Met deze poedersuiker kun je ontzettend veel. Denk aan poffertjes / pannenkoeken / taart / gebak enz garneren, maar is ook verrukkelijk op een boterham met een klein beetje bio-dynamische roomboter, waar je ongeveer een eetlepel poedersuiker overheen strooit. Ook door stijf geslagen eiwitten is het een geweldige zoeter om zo aan je eiwitten te komen. Een zak bevat 400 gram, en kost € 9,95 . KLIK HIER om te bestellen

SWEET VANILLE

Ik herinner mij nog heel goed, toen Susan mij enthousiast vertelde over vier nieuwe suikers die ze in haar assortiment op ging nemen, en dat ik er, als groot fan van de chocolade / karamel / vanille smaken van de zuivere druppels stevia, zeer blij van zou worden….nou, ze had gelijk, want wat was ik enthousiast over deze varianten! Het waren suikers, die een heerlijke smaak hadden, zoals chocolade / vanille / kaneel / en karamel. Ik schreef er meteen een review over en de suikers werden erg populair. Helaas heeft Eric tot mijn grote verdriet de chocolade en karamelsmaken uit het assortiment gehaald, want ik mis deze smaken nog steeds heel erg. 😔 Maar hij heeft de kaneel en vanille suiker wel in het assortiment gelaten. Van de kaneelsuiker was en ben ik nog steeds minst enthousiast, omdat ik bij een zak SWEET ook verse biologische ceylon kaneelpoeder kan voegen ( twee eetlepels op 400 gram ) om er kaneelsuiker van te maken, maar de vanille, daar ben ik wel erg blij mee, en dus staat hij nu ook bij Puur & Fit in de winkel! Natuurlijk kun je ook hier aan een zak SWEET wat vanille bourbon toevoegen, maar aangezien vanille peperduur betaald moet worden is deze optie een stuk voordeliger.
Het gaat om suikers met een natuurlijk-aroma-extract. Aan de suiker is een natuurlijk aroma-extract toegevoegd van 1,5% wat de suiker een explosieve geur en smaak geeft. Je kunt deze suiker gebruiken als alternatief voor vanillesuiker, maar ook toevoegen aan / door / over toetjes en desserts, door de kwark of yoghurt…..En je kunt er geweldig mee bakken. De suikers zijn hittebestendig tot 200*C.
De vanille SWEET KOST € 11,95 voor 400 gram en je kunt deze bestellen via DEZE BESTELLINK

EXTRA SWEET

De XTRA sweet …..veel mensen vragen waar die XTRA nu voor staat. Wel, uiteraard als vanzelfsprekend, omdat deze suiker VIJF KEER zoeter is als gewone suiker, en omdat je deze suiker als BAKSUIKER kunt gebruiken. Door de betere zoetkracht heb je er weinig van nodig waardoor al je baksels op een vrij voordelige manier toch gezond zoet worden. Deze suiker is minder geschikt voor dagelijkse suikervervanging, het geeft vrij snel een bittere ( na ) smaak. Gebruik deze suiker dus liefst alleen voor bakken en koken enzovoort.
De zak bevat 400 gram, en kost € 14,95 . KLIK HIER om te bestellen

SWEET

Als je graag 1:1 gewone suiker wilt vervangen, is dit de meest geschikte kandidaat. Het is te gebruiken in de koffie / thee, maar ook ter vervanging voor alles waar je graag losse suiker in / op / door gebruikt. Met een gelijke zoetkracht ( REB A aandeel 0.01 % ) is deze suiker geschikt voor kinderen, en voor mensen die liever niet al-te-zoet wensen.
De zak kost € 9,95 voor 400 gram, en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen

HOE ZIT DAT NU MET DIE KOOLHYDRATEN ???

We zien het steeds vaker in voedingswaarden: POLYOLEN. Dit wordt steeds vaker onder de koolhydraten vermeld. . De suikers worden ook aangegeven in polyolen. Wat zijn eigenlijk polyolen? . Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Polyolen worden ook wel suikeralcoholen genoemd. Laat je niet misleiden door het woord alcohol, want in geval van polyolen wordt bedoeld een bepaalde scheikundige samenstelling die polyolen met elkaar gemeen hebben. Wordt er een zoetstof gebruikt, dan wordt dit zelden in polyolen vermeld. Dit gebeurt het meest bij producten die speciaal voor diabeten op die markt zijn gebracht. Polyolen zijn bij normaal gebruik niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, het levert vele voordelen op t.o.v gewone suiker. Ze bevatten minder calorieën en zijn tandvriendelijk. Maar polyolen kunnen bij overmatig gebruik ook een laxerende werking geven, rommelende darmen, een opgeblazen gevoel en pijn in de maagstreek. Daarnaast kunnen ze behoorlijk wat darmgassen ontwikkelen, waardoor je behoorlijk winderig kan worden. Mensen kunnen ook overgevoelig reageren, waardoor deze klachten al na een kleine hoeveelheid op kan treden. De klachten kunnen ontstaan, omdat polyolen in de dikke darm worden omgezet door bacteriën. Deze vormen met name de gasvorming.
Polyolen vallen onder de koolhydraten, net zoals tafelsuiker. Polyolen worden maar moeilijk opgenomen door de dunne darm. Ze verlaten het lichaam via onze ontlasting. Hierdoor leveren ze veel minder energie dan gewone suiker. Ze hebben ook veel minder tot geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel dan andere soorten koolhydraten. De Nederlandse levensmiddelen etiketteringen vermelden koolhydraten en vezels los van elkaar in voedingswaarden. Het aantal gram aan koolhydraten is daarom gelijk aan de zogeheten NETTO KOOLHYDRATEN. Dit zijn verteerbare koolhydraten die een invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel en de koolhydraten die worden mee geteld bij de talloze koolhydraat-arme diëten. Polyolen hebben zoals je eerder hebt kunnen lezen een zeer geringe invloed op de bloedsuikerspiegel In Nederland wordt het aantal koolhydraten en vezels los van elkaar gemeten, mits er geen suikeralcohol in het product zit. Op steeds meer etiketten worden onder het kopje koolhydraten naast ( waarvan suikers) suikers ook polyolen worden vermeld. Omdat geen van deze polyolen amper de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, in de zin van merkbaarheid, kan men de hoeveelheden koolhydraten aftrekken van de totale hoeveelheden aan koolhydraten. Zo vind je de netto koolhydraten. Om achter de juiste hoeveelheden netto koolhydraten te komen is het belangrijk, om niet alleen naar de totale hoeveelheden van koolhydraten te kijken, maar ook naar polyolen. Deze hoeven immers niet te worden mee geteld.
Laten we naar de voedingswaarde kijken op de foto hierboven van een pak muesli We zien hier dat de muesli per 100 gram uit een totale 38,5 gram koolhydraten bestaat, waarvan suikers 4,3 gram ( van nature aanwezige suikers) en aan polyolen 5,4 gram. Als je een koolhydraat arm dieet volgt kun je 38,5 gram behoorlijk veel vinden voor 100 gram muesli. Maar je kunt de polyolen eraf trekken: in dit geval komt de totale koolhydraten op 33,1 gram uit. Op veel suikervrije producten ( ook zuivere stevia en erythritol) zien we een duizelingwekkend hoog aantal koolhydraten staan. Vaak bijna het totale product ( 99,8 gram bijvoorbeeld) Je schrikt je kapot, omdat je denkt dat dit gigantisch veel koolhydraten bevat, nog meer dan witmeel en suiker bij elkaar. Maar het gaat hier om polyolen.
Kijken we naar deze voedingswaarden op een zak Greensweet-stevia sweet Xtra, dan zien we dat het bestaat uit erythitol en steviolglycosiden. Erythritol is in deze suiker de drager. Maar is een natuurlijk polyol. En mag daarom niet als koolhydraat worden beschouwd. Er zitten nauwelijks tot geen koolhydraten in deze zak GREENSWEET XTRA suikervervanger.

AAN DE BAK MET GREENSWEET!!!

Goed, je weet het één en ander over de producten, en je weet vast wel, dat je met deze producten het één en ander kunt gebruiken ter gezonde vervanging voor gewone suikers. Maar kom je niet veel verder dan wat druppels in water, wat suiker in de koffie / thee ? Dan geef ik hier een aantal erg leuke en makkelijk te maken recepten om je te inspireren!
POMPOEN / BANAAN CHOCOLADE PASTA
Chocopasta…..ik moet de persoon nog tegenkomen die dit niet lust. Dankzij de gezonde trends zien we steeds meer ” zogenoemde varianten” op chocopasta op de markt verschijnen. Van suikervrij tot biologisch, van veganistisch tot lactosevrij. Alles lijkt super-leuk en aardig, maar in de kern blijft het wat het is: een enorme suiker en vetbom. Gelukkig kun je zelf heel veel doen. En het zelfs 10 x lekkerder zelf maken dan al die meuk uit de winkels. Door de complete regie zelf in handen te houden, kun je zelf bepalen wat je erin stopt en juist eruit laat. Want ja, ook in het geval van chocoladepasta is het “ LESS IS MORE”.

Vrijwel alle chocoladepasta’s zijn in basis gemaakt van suiker en ( harde palm) oliën. Hieraan wordt cacaopoeder en andere conserveermiddelen toegevoegd als melkpoeders en emulgatoren. Allemaal nul-komma-nul gezonde ingrediënten. Er is dan ok werkelijk niets gezonds aan het consumeren van chocopasta. Het bestaat vooral ” voor-de-lekker”. Als er op de pot had gestaan ” suiker/ olie pasta” had denk ik niemand een pot gekocht, maar inhoudelijk is dit wel waar het op neerkomt.Daarom maak ik al jaren zelf mijn chocoladepasta. Deze bestaat uit echte chocolade ( poeder) en in basis verschillen ze sterk van recept tot recept. Want dat is nu juist het grappige: je kunt de basis uit van alles en nog wat laten bestaan. Van zuivere kokosolie tot granen, van groente tot fruit. Ik heb over de jaren veel recepten bedacht, maar dit is toch wel één van mijn grote favorieten. Niet in de laatste plek omdat de basis uit pompoen bestaat. Ik ben denk ik de allergrootste pompoen-fan die er bestaat. Er gaat geen dag voorbij , of het staat op mijn menu. In deze chocolade pasta vormt pompoen de basis. Je kunt ieder gewenst soort gebruiken, ik heb bijvoorbeeld de groene kabocha gebruikt, omdat deze meliger en zoeter is dan andere pompoen-soorten. Maar het kan dus ook met alle andere soorten pompoen worden gemaakt.De chocopasta is smeuïg, en heerlijk op alles waar je het maar op wenst te gebruiken. Op de boterham, cracker, toast, maar ook op taart, cake en als vulling. Omdat het vrij is van oliën, geraffineerde suikers, gluten / granen, lactose/ caseïne, en dierlijke additieven is de pasta geschikt voor vele doelgroepen. Het is een knetter-gezond alternatief op de conventionele chocoladepasta’s.

Wat heb je nodig?

Gooi alle ingrediënten in de ( liefst HS ) blender en maal tot er een mooie, romige, smeuïge massa ontstaat. Gooi over in een glazen goed afsluitbare pot en bewaar op een koele plek.

LEKKER-KOEK MET SWEET + ICING! 

Dit zeer eenvoudige recept is erg leuk om samen met kinderen te maken. Het is bovendien een heerlijke snack voor tussendoor, en voor / tijdens / na het sporten. Je hebt geen oven nodig, dat is nog wel het leukste! Voor dit recept heb je de greensweet Icing poedersuiker nodig en de SWEET suiker.
125 gram havermout
Vier volle eetlepels SWEET
Vier eetlepels gesmolten zuivere kokosolie
Warm water
Voor de topping :
Circa zeven volle scheppen ICING poedersuiker
Warm water
Voor de garnering ;
Kokosrasp en kokossnippers
1) maal in de blender de pinda’s / pitten / havermout en SWEET tot een meel. Voeg steeds hele kleine beetjes ( ongeveer 2 eetlepels per keer ) water toe en kneed tot een stevig kneedbaar deeg. Kneed tot slot de kokosolie erdoor.  Draai er drie / vier ballen uit, en maak daar ronde koeken van. Druk met de onderkant van een klein glas in het midden van ieder koek een rondje.
2) voeg steeds een eetlepel water toe aan de poedersuiker tot er al roerend een mooi glazuur ontstaat. Vul het rondje in de koek met het glazuur, en bestrooi tot slot met de garnering.

ZOETE OMELET

de sweet vanille is een heerlijke smaakmaker door van alles, maar je kunt het ook perfect als garnering gebruiken om een omelet heerlijk zoet van smaak te maken! Voor een omelet heb je het volgende nodig :

 

vier verse eieren ( liefst van de boer, anders biowinkel )

een beetje kokosrasp  / een beetje kokossnippers, een beetje gojibessen / een beetje cacaonibs

GreenSweet vanille om te bestrooien

 

 1. klop de eieren los, en bak met een beetje zuivere kokosolie in de koekenpan
 2. bestrooi met de garnering, terwijl de omelet bakt
 3. serveer uit met wat vanille sweet ( bestrooien )

 

POPCORN !!!

Popcorn is erg leuk en makkelijk om te maken. Meer dan pof-mais, een koekenpan en een deksel heb je niet nodig. Je kunt popcorn zelfs poffen in de airfryer! KLIK HIER om te lezen hoe je dit aanpakt  Ik maak meestal een lekkere zoete mix van popcorn. Zo gepiept en ontzettend lekker en verantwoord! Ik maak eerst de popcorn, die ik daarna over drie schalen verdeel. Eén schaal laat ik ” naturel” , een andere schaal geef ik een suikerlaagje en de derde een chocolade laagje. HOE DAN ?? Dat ga ik je uitleggen.

Popcorn maken

Eerst moet je de pof-mais gaan poffen. Pofmais kun je kopen in de biowinkel. Gebruik zoveel als je wilt, maar hou er rekening mee, dat de maïs poft en dus in volume toeneemt.  Gebruik daarvoor een koekenpan, en een deksel die daar op past. Gebruik geen bak-product, dat is niet nodig en maakt de popcorn alleen maar vetrijk. Zet de pan op hoog vuur en laat kort opwarmen. Strooi daarna wat pofmais in de pan en zet de deksel erop. Je hoort de mais vanzelf poppen. Als alles is gepopt, verdeel je de popcorn over die schalen.

Gesuikerde popcorn maken

Ik gebruik voor de suiker-laag GREENSWEET XTRA Dit is een suikervervanger, die net als gewone suiker hard opdroogt.  Strooi circa 50 gram in een steelpan en warm dit onder voortdurend roeren tot de massa is gesmolten in een vloeibare hete suikerstroop. Voeg één schaal popcorn aan de massa toe en roer alles goed door de suikermassa. Laat de popcorn op een met bakpapier beklede plaat drogen, zorg dat de popcorn goed uit elkaar ligt.

Chocolade popcorn maken

Voor de popcorn een heerlijk chocolade-laagje te geven heb je een plak VIVANI 100% pure chocolade nodig. KLIK HIER om deze te bestellen . Breek de chocolade in stukjes en laat au bain Marie samen met 5 druppels stevia smelten. Voeg dan ook hier vervolgens een schaal popcorn toe aan de massa en zorg dat alles met een laagje chocolade is bedekt, laat ook hier de popcorn op een met bakpapier beklede plaat drogen.

 

SMEUIGE KWARKBOL-BROOD

Ik ben dol op kwark, en één van mijn grote persoonlijke favorieten is dan ook deze kwarkbol-brood. Ik maak deze altijd in een weekend, als ik mezelf iets meer luxe gun. Ik gebruik namelijk peperdure kwark, de biologische magere kwark gemaakt van verse rauwe biologische melk uit de streek. ( KLIK HIER ) Een flinke investering, maar OOOOH, wat is het de moeite waard! Je proeft echt deze kwark in het brood terug. Uiteraard kun je ook gewone magere kwark gebruiken. Maar mocht je in de gelegenheid zijn, adviseer ik je zeker deze magere rauwe kwark van RAW MILK COMPANY. Je kunt deze alleen kopen in biowinkels en bij EKO PLAZA.

De broodbol kun je beter niet invriezen, maar dat is ook niet erg nodig.  Het is een zeer smeuïg brood, wat vrij lang mals en vers blijft als je het goed verpakt in BPA vrije zakken en in de broodtrommel bewaart. Het is een heerlijk zoet brood wat veel weg heeft van de textuur van suikerbrood. Beetje klef, heerlijk mals. Ik gebruik een ronde stenen ovenschaal om mijn broodbol in te bakken, maar uiteraard kun je ieder gewenst bakblik / vorm gebruiken. TIP: vet de vorm GOED  in met zuivere kokosolie . 

Wat heb je nodig?

 • 850 gram biologisch volkoren speltmeel ( dus GEEN bloem )
 • 9 gram verse biologische droge gist ( zakje )
 •  drie volle eetlepels stevia sweet
 • drie verse eieren
 • 750 gram biologisch / dynamische rauwe magere kwark, of biologische magere kwark

Zo maak je het:

 1. Roer het gist door de kwark. Roer de rest van de ingrediënten erdoor tot er een smeuïg geheel ontstaat
 2. Dek de kom af, en laat dit tenminste twee tot drie uur rijzen op een warme plek
 3. roer opnieuw door, dek opnieuw af en laat 15 minuten staan
 4. Verwarm de oven voor op 175*C, vet een ronde vorm ( bijvoorbeeld ovenschaal ) goed in met zuivere kokosolie
 5. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
 6. Laat op een rooster afkoelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *