Suikers in rode sauzen zwaar onderschat + zelfmaak recept curry / kruidenketchup

Of het nu nog steeds het geval is weet ik niet, naar in mijn studiejaren leerde ik uit mijn lesstof, dat ik rode sauzen boven de andere gekleurde sauzen moest zetten. Dit had alles te maken met het feit dat de vet-boycot toen nog heerste  ( jaren 80/90 , rode sauzen bevatten nauwelijks vetten)  en dat rode sauzen minder kcal bevatten. Want : qua energie bevatten vetten immers meer energie ( 1 gram vet = 38 KJ / 9 kcal en 1 gram koolhydraten / suiker = 17 KJ / 4 kcal ) In een eerder artikel van mij kun je lezen, dat calorieën tellen niet erg zinvol is. KLIK HIER om naar dit artikel te gaan.

Ook al is de vet-boycot inmiddels verschoven naar een suiker-boycot, gek genoeg blijft de mythe “ rode sauzen zijn gezonder dan ander gekleurde sauzen” van kracht, ook in 2024. Dat is nogal vreemd te noemen in een tijd waar het woord suiker alleen al vloeken in de kerk is geworden., Rode sauzen blijven ongekend populair als “ slanke sauzen. De voedsel en levensmiddelen industrie houdt deze mythe ook graag in stand, en doet er dan ook alles aan om dit gezonde imago hoog te houden.
Dat heeft nog altijd succes. Onlangs plaatste ik op social media in mijn netwerk een foto van een fles curry/ kruidenketchup. ( het bekende merk HELA ) met de vraag om zonder te googlen in te schatten hoeveel suiker de fles in huis had.
De reacties waren verwonderlijk. Enerzijds was daar wel enigszins het besef dat er suiker in deze flessen zaten, maar er waren ontzettend veel reacties van mensen die dachten dat het maar weinig was, en dat het best moest kunnen. Heel veel reacties waren in de trend van “ ach, je eet toch geen hele fles in één keer op? “  “ ..een beetje mag toch wel?”    “  ik eet niet veel, iedere dag een beetje, dat kan echt geen kwaad hoor, we hebben suiker ook nodig “
Het leek, alsof het werd vergoelijkt in veel reacties. Precies waar de voedselindustrie de consument wil hebben. De echte feiten negerend, omdat het KAN.

SAUZEN GEZOND OF NIET?

We kunnen ons allereerst de vraag stellen of sauzen gezond zijn of niet. Vrijwel alle sauzen die we in de winkel kunnen kopen, ook de biologische, zijn 9/10 x niet gezond. Ze bevatten gigantische hoeveelheden transvetten, suikers, zout  en smaakversterkers. Natuurlijk hebben we gelijk, we eten geen hele fles in 1 x op, maar vergis je niet in het gebruik van deze sauzen. Sommige reacties vertelden bijvoorbeeld eerlijk dat er vaak wel een halve fles over een warme maaltijd gaat, of dat er meer dan twee eetlepels werd gegeten per keer. En dat sauzen ook dagelijks werden genuttigd, daar schrok ik eerlijk gezegd ook een klein beetje van.
Zeker in dit context gezet, zijn sauzen erg ongezond. Sommige fabrikanten en supermarkt ketens doen heus hun best. Zo heeft AH onlangs hun mayonaises in vetten verminderd en hebben ze een suikervrije mayonaise op de markt gezet. Maar helaas zijn het hooguit wat druppels op een hete plaat.
Want eerlijk = eerlijk: vet, zout, suiker en smaakversterkers vullen de basis in de meeste sauzen, en dat is dan ook wat ze zo lekker maken. Zeker sauzen met MSG ( mono-natrium-gllutamaat, Ve-tsin, E 621 ) hebben een echte “ door-eet-factor” waardoor je waarschijnlijk altijd wel méér saus eet dan je aanvankelijk van plan was.
Natuurlijk zijn er betere alternatieven op de conventionele sausen. Er zijn bijvoorbeeld sauzen met minder tot geen vet, minder tot geen suiker,  minder tot geen zout, en er zijn ook veel sauzen die op basis van andere ingrediënten zijn gemaakt, bijvoorbeeld yoghurt. Maar ook deze alternatieven zijn vaak vol gepropt met vervangende ingrediënten om de saus toch nog een beetje lekker te maken. Eigenlijk is het een beetje een water-naar-de-zee dragen verhaal.
Resumerend kunnen we concluderen, dat sauzen gewoonweg niet op de lijst voorkomen van gezonde producten, en moet het dan ook zeker NIET worden gezien als een product wat we dagelijks kunnen consumeren.

ROOD BETER DAN ANDERE KLEUREN?

Al jaren is ons verteld, dat we het beste voor de rode sauzen kunnen kiezen. Deze zouden minder kcal bevatten, en dus gezonder zijn, ook voor de lijn. Dit komt voort uit het feit, dat 1 gram vet 9 kcal bevat, en 1 gram koolhydraat / suiker 4 kcal. Daarnaast is dit nog een overblijfsel uit de tijd dat vet op de schop ging. Mayonaise was de duivel, tomatenketchup de engel. Inmiddels weten steeds meer consumenten dat er “ aardig wat” suiker in rode sauzen omgaan. Maar het wordt nog altijd zwaar onderschat hoeveel suiker dat per fles is. Uit de reacties op social kwam voornamelijk naar voren dat het vast om een aantal suikerklontjes gaat, maar de hoeveelheden werden gigantisch onderschat.
De waarheid is, dat de meeste rode sausen bestaan uit suiker. Soms is dat zelfs 50%. Ja, dat is de helft van een fles.  De nadruk op “ rode sauzen zijn gezonder” wordt voornamelijk gelegd, om het feit dat deze vrijwel vetarm zijn. Er staat echter nergens beschreven hoeveel SUIKER deze sauzen bevatten. Dat mag alleen de vindingrijke consument uitvissen om naar de ingrediënten en voedingswaarden te kijken. Je kunt dan echt behoorlijk schrikken. In sommige gevallen is het zelfs beter om voor een ander gekleurde saus te kiezen.

HELA CURRY, DE POPULAIRE FAVORIET ONDER DE SAUZEN

Naast ( HEINZ ) tomatenketchup is curry / kruiden ketchup het meest gekochte en dus geconsumeerde rode sausje in Nederland. De grote flessen ( van bijna een liter ) van het merk HELA zijn zelfs verkrijgbaar bij discomunters als Lidl, en ook heeft action ze ooit eens in hun assortiment gehad.
De saus is inderdaad erg lekker, en heeft een gigantische dooreet-factor. De man van kennis W. is dol op deze curry. Er staat dan ook standaard een fles in de koelkast, overal gaat we een klodder overheen. Al jaren. Hoe erg ik ook aan zijn verstand peuter hoe slecht deze gewoonte is.
Nu lijken vooral mannen deze curry te adoreren, en in grotere hoeveelheden tegelijk te consumeren. Mannen lijken zich wat minder druk te maken over de ongezonde aspecten. Als het maar lekker is. De man van mijn kennis  als groot voorbeeld, hij eet dagelijks flink wat klodders curry. Er gaat zeker anderhalve fles per week doorheen, soms twee. Ik mocht zijn fles even lenen voor de foto’s 😁 maar…als ik hem maar weer meteen retourneerde.
Waarom is deze curry zo ongekend populair en zo lekker dat je een hele fles tegelijk op zou kunnen eten? Laten we eens naar de inhoud gaan kijken:
TOMATENSAP, SUIKER, DEXTROSE, ZOUT, KERRIE ( mosterdmeel,peper, paprika, chilipoeder, kruidnagelpoeder, specerijen ) AZIJN, GEMODIFICEERD MAISZETMEEL, CITROENZUUR, GUARPITMEEL, JOHANNES BROODPITMEEL, KRUIDEN  ( o.a selderij ) NATRIUMLAXTAAT, MONO-NATRIUM-GLUTAMAAT ( E621)
Zoals je ziet, zit er, net als in tomatenketchup en vele andere rode sauzen, geen vet bij. Dit is dan ook niet nodig, omdat de saus is gebaseerd op suiker, en niet op vet. Dankzij de vele verdikkingsmiddelen krijgt de saus wel een wat stroperige, romige textuur waar we allemaal zo van houden.
Om je een idee te geven, heb ik de hoeveelheid suiker in de fles HELA curry/kruidenketchup in een kom gedaan. Een ENORME BERG: namelijk zo’n 275 gram. Ja, je leest het goed, dat is bijna 300 gram suiker in een fles. Dat is zo’n 30%, en ongeveer 69 suikerklontjes. ( berekend op 29,4 gram suikers per 100 gram op 930 gram )
Om je een idee te geven hoeveel dat in de fles is, heb ik een schatting gemaakt in beeld. Onder de zwarte streep is de fles dus gevuld met suiker. Wellicht dat je nu heel anders kijkt naar zo’n fles curry.
Zoals je bij de ingrediënten hebt kunnen lezen bevat de curry ook megaveel zout. 2,2 gram per 100 gram. Gemiddeld zo’n 20 gram per fles. Gruwelijk veel, als je je bedenkt dat we op zijn uiterst maar zo’n 6 gram per dag mogen consumeren.
En dan zien we in de lijst ook MSG staan. Deze smaakversterker staat bekend als een ongezonde smaakversterker en is omstreden. Wat het voornamelijk bewerkstelligt is dat we kunnen blijven dooreten. Zo ook met deze saus. Eenmaal wat genomen kun je daarom al snel teveel eten, zonder dat je je daar eigenlijk bewust van bent.
Ik weet het…..het is zo jammer! En ik ben vast weer die vervelende trut hola die de boel weer even lekker komt ontnuchteren. Maar sorry, ik kan er ook niet meer van maken. Deze saus is meer dan super-ongezond. Ook kleine beetjes.

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN?

Tja, nu kun je wel denken “ okay, dan eten we ook geen sausjes meer” en dat zou in een utopische wereld uiteraard mooi zijn, maar we leven niet in een utopische wereld. Sausjes moeten vooral worden gezien als een luxe, een snoepje, een verwennerij , en NIET als  een voedingsmiddel die we dagelijks kunnen gebruiken. Ook een klein beetje iedere dag maakt uiteindelijk een boel in ons lichaam. Want we krijgen immers niet alleen maar saus binnen op een dag, we eten meer energie. Saus is een luxe, en geen dagelijkse behoefte.
Er is gelukkig hoop. 😄 In de vorm van voortaan lekker ZELF je sausjes maken. Het grote voordeel hiervan is, dt je zelf de complete regie houdt over wat je in je saus stopt. Dit is niet alleen veel gezonder, maar ook veel lekkerder, want zeg nu zelf, zijn verse producten niet veel lekkerder dan instant meuk wat in de sausjes wordt toegevoegd?
Op mijn website vind je veel lekkere, meukvrije variaties op meest bekende sausjes. Van tomatenketchup tot knoflooksaus. Ik zal de directe linkjes onderaan dit artikel plaatsen, zodat je deze ook kunt gaan maken.
Maar goed, even terugkomend op die lekkere curry/ kruiden ketchup. Hoe maak je die dan nét zo lekker zonder al die meuk? Ik ben voor jullie aan de slag gegaan en ontwikkelde deze verrukkelijke saus die niets onderdoet aan “ the real thing”

DIT HEB JE NODIG:

  • 150 gram biologische tomatenpuree ( liefst homemade )
  • Vier flinke eetlepels biologische erythritol
  • Vier eetlepels azijn
  • Een flinke snuf Keltisch zeezout
  • Een theelepel mosterdpoeder
  • Een snuf peper
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een snufje chilipoeder
  • Een theelepel kruidnagelpoeder
  • Twee flinke eetlepels ras el Hanout kruiden
  • 400 ml water
  • Drie eetlepels arrowroot + wat water om een papje te maken

ZO MAAK JE HET:

Doe alle ingrediënten behalve de arrowroot in een pannetje en breng aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Maak een papje van de arrowroot met een beetje water en voeg dit papje in één keer toe aan de massa, blijf roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Na afkoeling in een afsluitbare pot in de koelkast bewaren.

MEER INSPIRATIE OPDOEN?

5 Reacties op “Suikers in rode sauzen zwaar onderschat + zelfmaak recept curry / kruidenketchup

  1. Het moet een heel goede saus zijn die ik vast ga maken. Hoe lang kun je ze in de koelkast bewaren? Ik ga verder lezen.
    Prettige zondag en bedankt

    • Ben ik ook benieuwd naar. Gebruiken hde “hela” namelijk alleen in het weekend

  2. Ja , inderaad meuk die Hela Curry en ketschup. Had al aangeboden het zelf te maken maar nee het moest perse Heinz en Hela zijn. Je houdt hem niet voor de gek want als ik verschillende merken naast elkaar zet, haalt hij feilloos de goede ertussen uit.Heeft wel een goede neus en smaak moet ik zeggen. Mijn man dus. Zelf eet ik vanwege mijn intolerantie niets geraffineerd, wel biologisch al moet je de etiketten blijven lezen anders ga ik nog de mist in. Hij zegt ik eet al 60 jaar zo , en wat jij eet moet je zelf weten. Wel maakt hij voor mij s, morgens gezonde groente en een beetje fruit smoothies omdat ik een operatie heb gehad aan mijn hand onderarm in het gips zit en niet mag belasten komende 3 maanden. Ik eet 3x perdag groente en ben al 5 kilo afgevallen dus het werkt wel

  3. Goed verhaal! lekker duidelijk. En je recepten zien er lekker uit.
    Maar toen ik in je menu naar saus zocht onder recepten kwam ik ze niet meer tegen. Ook niet met zoeken op “saus”, want daar staan ze verstopt tussen allerlei andere recepten.
    Dat is jammer, want terugzoeken is nu lastig.

  4. Monique Dank voor al je alternatief recepten en voor de bewustwording. En vooral al je omderzoek helder duidelijk. Je zou wat mij betreft een eigen groene praatprogramma moeten krijgen. Vandaag regend het lintjes van mij krijg je er een 🎖

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *