Tempeh stoofpotje met zoete aardappelsaus ( vegan)
Voor veganisten is er steeds meer op de markt verschenen. Dat lijkt een erg fijne ontwikkeling, maar vaak zitten deze producten vol gepropt met additieven die alles er wel veganistisch op maakt, maar niet gezonder. Vooral suikers en verzadigde vetten zijn veel gebruikte ingrediënten. Zeker bij dagelijks gebruik kan dit risico’s voor de gezondheid opleveren.
Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven. Kant-en-klare vleesloze variaties zijn bijvoorbeeld prima te vervangen met vleesvervangers als tempeh, tofu en lupine. Het fijne met pure vleesvervangers is wel dat je alles zelf kunt toevoegen en daardoor ook de complete regie houdt. Ik werk erg graag met tempeh en lupine. Tempeh kun je zelf maken, maar ook kopen in verschillende varianten in de biowinkel. Zo kun je tempeh kopen op basis van soja, maar ook op basis van rijst of peulvruchten. Ik koop altijd de rijst-tempeh, omdat ik niet teveel soja wil eten. Met tempeh kun je alle kanten op. Omdat het zeer goed absorbeert, kun je de tempeh heerlijke smaken geven. Voor dit recept heb ik de tempeh bijvoorbeeld gemarineerd in Aminos Dit geeft de stukjes een heerlijke, zilte zoute smaak, Veel mensen vinden tempeh ” niet te pruimen” maar dit komt vaak, omdat zij de tempeh niet goed, of voldoende op smaak brengen. ” rauwe” tempeh smaakt inderdaad erg vies, maar omdat het erg goed absorbeert raak je die smaak snel kwijt als je het goed op smaak brengt en het lang genoeg laat trekken.
Dit stoofgerechtje is geschikt voor veganisten, en kan gegeten worden bij iedere maaltijd ( ontbijt, lunch, diner) Het is in het bijzonder ontzettend lekker als diner bij gekookte haver of quinoa. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook op de boterham eten, of bij gekookte aardappelen, volkoren pasta’s, macaroni en zilvervliesrijst. Als je de stoof bewaart in een weckpot, kun je het dagenlang in de koelkast bewaren en kun je het opwarmen. Koud is het ook zalig om te eten, ideaal dus op een warme zomerdag! Dit recept is geschikt voor ongeveer drie/ vier porties.
Dit heb je nodig:
- 350 gram ( rijst) tempeh, in stukjes gesneden
- Aminos saus of tamarisaus of soyasaus
- een eetlepel komijnpoeder
- een snufje cayennepeper
Voor de saus:
- drie grote zoete aardappelen, gewassen en in de schil, in stukjes
- twee eetlepels paprikapoeder
- een flinke scheut Aminos
- anderhalve eetlepel MO’S FINEST CHEEZY MIX
- drie flinke eetlepels bieslook
- een grote ui, gesnipperd
- water
Zo maak je het:
Marineer de stukjes tempeh royaal in aminossaus en de komijnpoeder. Zet apart. Maal in een HS blender of keukenmachine alle ingrediënten voor de saus tot een zeer fijne massa. Voeg beetjes water toe tijdens het draaien en blijf toevoegen tot de juiste dikte is bereikt.
Laat een klontje kokosolie in een koekenpan smelten en bak de tempeh stukjes aan. Zodra ze wat zijn verkleurd, de saus toevoegen en het vuur laag draaien. Laat dit onder zeer regelmatig roeren ongeveer 10-15 minuten garen en pruttelen.
Als je de smaak nog wat te flauw vind, kun je alles wat extra op smaak brengen met wat peper en zout,.
Tjee Monique, hoe verzin je het weer! Lijkt me heerlijk.
Bedankt weer voor zo een lekker (en vernieuwend) receptje.
Wendy
Heerlijk recept!! lekker gekruid ook!