Druivenpit olie….zo bijzonder en uniek is het!

Ik hou van echte, pure oliën, ook wel BASIS OLIËEN  genoemd. Nu dat het DIY ( do-it-yourself) tijdperk is aangebroken, worden basis oliën te kust en te keur overal aangeboden. Van de meest bekende tot de minder bekende. Iedere olie heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen voor onze huid, nagels, haren en algehele gezondheid.

Sommige oliën blinken uit, en daar valt druivenpit olie zeker onder.
Misschien gebruik je het al, misschien heb je er nog niet eerder van gehoord. Hoe dan ook, ik ga er in dit artikel alles over vertellen, en vooral : waar je goed op moet letten als je druivenpitolie wilt aanschaffen.

WAT IS DRUIVENPIT OLIE ?

Het klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook : druivenpit olie is niets meer of minder dan de olie die vrijkomt als we druivenpitten uitpersen. Dit gehalte ligt ongeveer tussen de 2-20 %. Druivenpit olie is ook wel het “ afvalproduct “ van wijnproducties. Bij deze wijnproducties worden de pitten verzameld , gedroogd en vervolgens geperst in een gespecialiseerde perserij. Het wordt niet echt op grote schaal geproduceerd, zoals wel het geval is met olijfolie en andere pitten. Dit komt, omdat druivenpitten een stuk arbeidsintensiever zijn, moeilijker zijn om te verwerken, en tot slot levert het bar weinig olie op. Druivenpit olie kun je dus best beschouwen als een vrij kostbare olie.
Gebeurt het persen allemaal op een juiste manier, dan heeft de olie een heldergroene kleur en een vrij neutrale smaak. Smaak ? Ja, smaak, want druivenpit olie wordt industrieel ook wel gebruikt in de keuken. Echter : dit is GEEN KOUD GEPERSTE olie, koude persing mag je culinair niet verhitten. Andersom is druivenpitolie wat geschikt is om te bakken, geraffineerd en dus niet erg geschikt meer voor uiterlijke verzorging. Druivenpit olie bevat tussen de 60-80 % meervoudig onverzadigde vetzuren. Wil je druivenpit olie gebruiken om te bakken, kijk dan goed op het etiket.
Omdat druivenpit olie dus best intensief is om koud geperst te produceren, zijn deze niet goed verkrijgbaar in winkels. Biowinkels en online winkels geven wat dat betreft de beste papieren.
Koud geperste druivenpitolie is KOUD gelaten ( dus niet verhit of verwerkt in hete gerechten ) prima te doen in koude salades . In Frankrijk en Italië is druivenpit olie een veel gebruikte olie als basis voor bijvoorbeeld kruiden oliën te maken. In dit artikel heb ik het over druivenpit olie voor uiterlijke verzorging.

ANTI OXIDANT

Waar druivenpit olie voornamelijk “ beroemd “ door werd zijn de best indrukwekkende wetenschappelijke studieresultaten, die toonden, dat deze olie een zeer gunstig effect heeft op een verouderde huid. Daarnaast heeft het vrij veel antioxidanten, die de huid kunnen ondersteunen in de strijd tegen de veroudering. Daarnaast zijn er diverse studies die toonden dat druivenpit olie zeer gunstig kan zijn tegen acné/ jeugdpuisten. Druivenpit olie heeft een fijn hydraterend vermogen, wat ook een droge huid kan verwennen. Ik vond nog vele andere interessante studies, maar allen onderstrepen, dat er nog meer onderzoek nodig zal zijn.

WELKE ?

Dat het zo matig verkrijgbaar is, heeft zo zijn voordelen. Je kunt het kaf van het koren beter scheiden. Een echte, koudgeperste , biologisch gecertificeerde en liefst handgemaakte druivenpitolie ( een mond vol ) heeft een heldergroene kleur, en ruikt een beetje naar een dextrose Energy snoepje. Sommigen zeggen, dat het een beetje ruikt naar de ouderwetse hoestdrank van vroeger.  Een ander belangrijk kenmerk is het intrekken op de huid. Als je echt goede pure druivenpit olie te pakken hebt, zal deze meteen in je huid trekken en absoluut NIET vettig aanvoelen of een vettige waas op de huid achterlaten. Is dat wel het geval, dan heb je waarschijnlijk een mengsel van het één of ander te pakken. Dit gebeurt vaker met meer kostbare oliën. Dit geeft een fabrikant de gelegenheid om wettelijk bekeken “ druivenpit olie “ te claimen terwijl het om een mengsel gaat van verschillende oliën. Ook zullen deze oliën heel anders ruiken.
Eerder had ik het ook over raffinage. Dit gebeurt, om een olie bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Dit verhoogt dan weer de winst. Alhoewel de verkoopprijzen in regel niet accuraat zijn aan kwaliteit, is het wel zo, dat de goedkopere varianten meestal geraffineerd / gemengd zijn. En vindbaar in vage winkeltjes / toko’s en discounters. Wil je echte druivenpit olie, zoek dan tenminste naar biologisch gecertificeerde, 100% pure en liefst handgemaakte. En zorg, dat de leverancier / fabrikant betrouwbaar is en traceerbaar.
Een goede druivenpit olie zit eigenlijk nooit echt onder de tien euro /100 ml. Het ligt een beetje aan de leverancier, hoeveel hij erop wilt verdienen, maar globaal genomen zijn basis oliën, die nog geen vijf euro / 100 ml kosten ( de meer bijzondere oliën onder de tien euro / 100 ml ) meestal oliën die op welke manier ook zijn bewerkt.
Let ook goed op de kenmerken : echte druivenpit olie is heldergroen van kleur en heeft echt een eigenaardige geur. Ook moet het direct als een spons in je huid trekken en niet vettig aanvoelen.

BON SENS

Wat mij betreft is er maar één echte druivenpit olie : die van Bonsens. Deze druivenpit olie is om te beginnen uiteraard 100% biologisch gecertificeerd, is 100% puur KOUD GEPERST uit Vitis Vinifera bio-druiven, waardoor alle belangrijke en waardevolle voedingsstoffen zijn behouden. Nog een aantal kenmerken :
  • Geschikt voor gezicht, lichaam en haar
  • De sterke antioxidanten werking helpt tegen vroegtijdige huidveroudering en bij kleine pigmentvlekjes
  • De ontstekingsremmende werking van linolzuur helpt tegen puistjes en mee-eters
  • Zeer geschikt voor de rijpe huid
  • Verzorgt, voedt en hydrateert huid en haar
  • Wordt snel door de huid opgenomen en laat geen vettig laagje achter
  • 100% biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst
  • PAO (Period After Opening): 6 maanden

HOE GEBRUIK JE HET ?

Als je een echte DIY bent, hoef ik je vast niet veel te vertellen over hoe je druivenpit olie gebruikt. Maar je kunt het ook in je dagelijkse skin-care routine gebruiken. Het is zeer geschikt voor huid, haar en nagels. Omdat de olie zo hydraterend en tegelijkertijd ontzettend verzachtend en herstellend werkt, is de olie zeer geschikt voor de meest gevoelige huid.
Als je haar wat droog aanvoelt, knijp dan wat druivenpit olie in de haarpunten. En heb je ruwe nagelriemen, verwen ze dan met een massage met de druivenpit olie. Kortom, de voordelen zijn reuze .
Nog een fijn weetje : de verpakking is 100% milieuvriendelijk. Bon Sens vindt ook dat erg belangrijk, en er  is daarom gekozen voor wikkels en om-doosjes die zijn gemaakt van landbouw afval. Dit gaat meest om bladeren en stengels. Dit wordt ook wel agrarisch restmateriaal genoemd. Via 100% groene energie wordt dit omgezet naar cellulose, de belangrijkste grondstof voor papier. Dit wordt vervolgens verwerkt tot hoogwaardig, milieuvriendelijk papier en karton. Op deze manier krijgt agrarisch restmateriaal een tweede leven, het aandeel landbouwafval vervangt het aantal vezels uit bomen waardoor deze bomen niet meer speciaal geplant hoeven te worden. Ze kunnen blijven staan om C02 op te nemen en om tje zetten in zuurstof, wat weer resulteert in gewone bebossingen waar er weer leven kan zijn met grote verscheidenheid en ook aan biodiversiteit. Door deze methode komen van dezelfde landbouwgronden en gewassen TWEE producten : voedsel en grondstof voor papier. De grondstof komt ruim veertig keer sneller beschikbaar en de opbrengsten per hectare is bijna 1,5 keer zoveel hoger. Tot slot is het gehele productieproces CO2 neutraal.
Je kunt het flesje, overigens MET PIPET, her-gebruiken.

BESTELLEN :

De druivenpit olie van BonSens kost € 15,95 / 1oo ml en is VIA DEZE LINK te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *