Even voorstellen : de prachtige biologische basis oliën van Le BONSENS!
Ik hou van oliën. Ik maak vrij veel zelf met pure, zuivere oliën, maar ik gebruik ze ook afzonderlijk. Want iedere olie heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Er is ontzettend veel op de markt, van regelrechte meuk tot 100% natuurlijk-zuiver. We kunnen het tegenwoordig kopen bij de action, tot aan het kruidvat, maar ook in de meest exclusieve winkels. Wat zijn nu de verschillen ? Wat zijn de punten waarop je moet letten ? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
Het mag je duidelijk zijn, dat je de hoogste en meest zuiverste kwaliteit niet gaat vinden bij bij de Action of Primark … Het is enorm belangrijk dat je goed let op zuiverheid, afkomst en hoe de oliën zijn geperst. Dit kun je het beste controleren en onderstrepen, door enkel oliën te kopen die een keurmerk dragen. En certificeringen dragen. Controleer tevens de afkomst, en of het is te traceren. Een goede fabrikant zal daar geen moeite mee hebben. Want het kost best veel geld om te investeren in een echte pure olie.
Veel industriële oliën kunnen daarnaast behoorlijk zijn vervuild. Als daar geen of nauwelijks controle op is, kun je al snel een kat-in-de-zak kopen. Ook wordt er industrieel erg veel gemengd waardoor je eigenlijk nooit echt de zuiverheid kunt achterhalen. Als een fabrikant jou deze garantie geeft, kun je daar ook van uitgaan.
WAT IS EEN BASIS OLIE
Je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen, het woord BASIS OLIE. Het wordt erg veel verward met etherische / essentiële oliën, maar dat zijn echt twee heel verschillende werelden.
Een basisolie is een pure” vaste “ olie, dus geen vluchtige olie. Het wordt gewonnen uit een persing, wat liefst koud moet gebeuren. De olie kan uit verschillende zaken worden geperst zoals kokosnoot, noten zaden, pitten, maar ook uit bloemen, planten en vruchten. Basis olien worden meest gebruikt om te dienen als draagolie in een verzorgingsproduct. Dat wil zeggen, dat ze andere ingrediënten als ware dragen om zo bijvoorbeeld een goede verdeling te krijgen, een betere smeerbaarheid en een betere werking voor de huid of haren.
Etherische oliën zijn de zogenoemde vluchtige oliën, deze vervliegen in de lucht. De geur van zo’n olie is door een vervlieging-of-verdampingsproces goed merkbaar. Deze olien worden gewonnen uit plantaardige materialen als planten en bloemen. Door destillatie en / of koude persing hebben etherische oliën elk een unieke en geconcentreerde samenstelling. Dankzij het bijzondere chemotype ( geografischer oorsprong en kenmerkende teelt en extractie-methoden ) kent iedere etherische olie een eigen specifieke werking. Deze olie worden veelvuldig ingezet in de aromatherapie.
Door de zeer sterke concentraties van etherische oliën kun je niet iedere olie zomaar rechtstreeks op je huid gebruiken. Sommigen zijn zo krachtig dat ze irritaties kunnen geven. Ook zijn vrij veel mensen allergisch of intolerant voor deze krachtige oliën / geuren, en kunnen bijvoorbeeld huid irritaties krijgen van producten waarin deze pure etherische oliën in zijn verwekt als geurstof, of krijgen hoofdpijn-klachten. Etherische oliën worden vaak gebruikt in biologische en natuurlijke alternatieven als geurstof.
Basis oliën zijn zogenoemde “ vaste “ oliën. Ze kunnen in de meeste gevallen direct op de huid worden aangebracht, en kunnen zeer uiteenlopende eigenschappen bezitten. Basis olie is afgelopen erg populair geworden dankzij de DIY rage ( do-it-yourself) Veel mensen vinden het superleuk om zelf hun verzorgingsproducten te maken, een basisolie is dan in één van de hoofd-ingrediënten.Als je een Kruidvat of Etos binnen wandelt kom je daar ook dit soort basis oliën tegen. Ze vertellen allemaal te bestaan uit 100% olie, maar vergis je daar niet in. Om te beginnen is een pure olie nooit goedkoop. Als een pure olie vrij goedkoop wordt aangeboden kun je daar dan ook je vraagtekens bij zetten. Het heeft alles met een productie proces te maken. Een echt goede , zuivere en pure olie wordt om te beginnen nooit gestandaardiseerd. Daarnaast moet een zuivere olie zuiver blijven en dus niet worden geraffineerd, en / of ontgeurd. Wil je een ECHT zuivere olie, dan wordt deze ook niet gefilterd. Dit kan betekenen, dat je in je olie nog wat sediment of andere natuurlijke deeltjes kan vinden. Dit wil overigens niet zeggen dat je olie niet in orde is of sneller bederft. Het is juist een mooi teken dat de olie loepzuiver is gehouden. Vind je deze deeltjes storend, dan kun je ze altijd zelf nog uit je olie zeven met een zeer fijne zeef.
Echte, pure , zuivere olie kost veel om te maken, en daarom kunnen verkoopprijzen onmogelijk spot-goedkoop zijn. Als je dus een flesje Argan-olie voor een habbekrats bij de Action kunt kopen, Think twice. Dit kan onmogelijk een echt zuivere olie zijn. En mis je juist al die gunstige eigenschappen. Vergelijk het met een echt zuivere kokosolie en een ontgeurde kokosolie. Uit de ontgeurde is alles uit getrokken, wat een “ dode” olie oplevert. Zo werkt dit ook met pure basis oliën. Hoe meer zuiver, hoe meer werkzaamheid. Bijvoorbeeld in terpenen.
Goed…terpenen dus…..maar wat is dat eigenlijk? Kort door-de-bocht zijn terpenen een klasse van organische moleculen die zijn afgeleid van ISOPREEN, een organische verbinding. Het zijn geur en smaakstoffen die in zo’n 50.000 verschillende planten voorkomen, het zijn vluchtige aromatische stoffen. Alle terpenen hebben in principe deze zelfde chemische basis, maar daar zijn heel veel variaties op waardoor iedere terpeen toch anders is. Het is als een schaaltje yoghurt waar je steeds verschillende stukjes fruit aan toevoegt: de basis blijft hetzelfde maar door andere smaken toe te voegen verandert het continu van smaak.
Terpenen zijn één van de meest verspreide en meest diverse groepen plantaardige stoffen die er bestaan. Planten gebruiken terpenen voornamelijk om planten-etende insecten af te schrikken terwijl geuren van bijvoorbeeld verschillende koolsoorten de planten etende insecten juist aantrekken met hun geuren. Ook geurstoffen die planten gebruiken om bijvoorbeeld vlinders dn bijen naar zich toe te trekken voor de bestuiving behoren in de meeste gevallen tot de familie van de terpenen. In de natuur is de geur van een terpeen onwijs belangrijk. Geen wonder dat het ook voor vele andere doeleinden m.b,t geuren wordt gebruikt, denk daarbij aan parfum., luchtverfrissers, maar ook aan geur en smaakstoffen.
Wist je dat terpenen ook onwijs belangrijk zijn voor onze gezondheid? Zo is de terpeen BETACAROTEEN zeer belangrijk voor de aanmaak van vitamine A. Ook zijn veel vitaminen afgeleid va terpenen, met name de vet-oplosbare vitaminen als vitamine A, D, E en K.
De terpenen in pure ( zuivere en etherische ) oliën worden tegenwoordig op grote schaal gebruikt. Ze zijn een belangrijk bestanddeel in levensmiddelen en in cosmetica. Tevens worden ze vaak ingezet in de alternatieve geneeskunde / aromatherapie . Sommige geuren terpenen kunnen mogelijk zorgen voor een betere opname van andere stoffen in de huid waardoor deze een diepere en doordringender effect krijgen. Hoe meer terpenen er dus aanwezig zijn in een pure / etherische olie, hoe beter voor de huid.
Dat je een gemiddelde fabrikant / leverancier / webwinkel niet op zijn of haar mooie bruine Bambi-ogen moet vertrouwen, vertel ik je al jaren via mijn artikelen. Dit geldt zeker voor pure basis olie. Er is veel meuk op de markt. Zeker de goedkopere aanbieders kunnen deze oliën verkopen. Waar kun je op letten?
* Een olie moet alleen bestaan uit 100`% olie
* Een olie moet niet zijn geraffineerd. Als je daar geen enkele informatie over kunt vinden, laat de olie dan staan.
* Een olie moet niet zijn gestandaardiseerd. Ook hier geldt, dat als dit nergens staat vermeld op een verpakking, je de olie beter kunt laten staan
* Een olie moet niet zijn geraffineerd en / of zijn ontgeurd. Zeker populaire oliën als Argan olie en amandel olie kunnen nergens naar ruiken, terwijl deze van nature wel degelijk een lichte zoete geur moeten bezitten
* Kies liefst voor een olie die niet is gefilterd.
* Let op de kleur van een olie. Een zeer transparante olie kan duiden op bewerkingen. Afhankelijk van het type olie kun je ook goed beoordelen op kleuren. Avocado olie heeft bijvoorbeeld van nature een donkere kleur.
* Kies liefst alleen voor biologische oliën, deze moeten aan meer strengere eisen voldoen.
* Koop je oliën alleen in via betrouwbare adressen. Lees recensies.
* Kost een olie bijna niets? Koop dit dan niet, hoe verleidelijk ook. Het kan 9/10 keer duiden op een zeer bewerkte en goedkope productie
* Kies betrouwbare merken
* Kies liefst oliën die zijn verpakt in glazen flesjes, en zijn gemaakt van donker glas. Dit garandeert een betere kwaliteit een houdbaarheid.
Wat meest belangrijk is, is om van een flesje zoveel mogelijk achtergrond-informatie af te kunnen lezen. Een fabrikant die geen geheimen heeft zal dit zeker doen. FUSHI, één van mijn persoonlijke favoriete merken in basis oliën, is bijvoorbeeld zeer open over de afkomst en productie van een olie. Zij vermelden een specifieke datum van een oogst, een pers-datum en een productie datum. Dit is zeer waardevolle informatie voor de consument. Daarnaast geven zij een volledige garantie en vermelden zij keurmerken. FUSHI is tevens een zeer ethisch bedrijf, en hebben verschillende awards in de wacht gesleept. Dit merk is een goed voorbeeld van hoe het zou moeten.
Ik kocht, ter voorbeeld, dit flesje amandel olie in mijn biowinkel, voor € 7,15 Van het merk HET BLAUWE HUIS, wat voor mij een favoriet merk is in kruiden en specerijen. Het flesje is van glas ( fijn! ) maar er staat verder op het etiket ontzettend weinig informatie. Zo kun je niet direct aflezen om hoeveel ml het gaat ( dat ontdekte ik later pas met inzoomen van mijn foto ) en ontbreken de keurmerken terwijl er op de verpakking wel wordt geclaimd dat het uit een biologische teelt afkomstig is. Op internet vond ik, dat het flesje 100 ml bevat en staat in veel product-informatie dat het gaat om een biologisch-dynamische teelt. Op het originele flesje kunnen we echter NIETS aflezen. Overigens ook niet, dat het gaat om een pure, niet-gestandaardiseerde, ongeraffineerde , ongefilterde olie. We lezen alleen “ koudgeperste amandel-olie. “ Nu geef ik dit merk het voordeel van de twijfel, maar hun achtergrondinformatie kan absoluut beter. Het geeft mij een vage indruk. Ook gezien de vrij goedkope verkoopprijs.
LE BONSENS BASIS OLIE!
Al heel wat jaartjes “ jengel” ik bij Rosa om zelf een paar prachtige pure basis olietjes op de markt te gaan zetten. Omdat wij dit zelf kunnen afvullen, kunnen de verkoopprijzen daardoor ook super aantrekkelijk zijn, terwijl we voor het allerhoogste gaan wat betreft kwaliteit. Zeker voor groot-verbruikers ( zoals ik…) kan draag olie een behoorlijk kostenplaatje worden. Ik vind het daarom een ontzettend goed idee om eens te kijken naar een eigen serie mooie draag oliën die we onder ons eigen unieke merk LEBON SENS konden lanceren. Een lange zoektocht naar DIE parels volgde en we zijn dan eindelijk klaar voor onze eerste vier prachtige draag oliën !!! Ik ga ze uitvoerig aan jullie voorstellen!
DRUIVENPIT OLIE
Druivenpit olie wordt gemaakt van druivenpitten ( joh! ) die meest afkomstig zijn uit Frankrijk en Nederland. De druiven hangen aan zogenoemde druivelaars, beter bekend als wijnstokken ( Vitis vinifera ) Deze manier van druiven teken wordt al eeuwenlang door de mens verbouwd en gebruikt voor wijnproductie. De druivenpitten / zaden worden niet voor wijnproducties gebruikt en gezien als “ restafval”. Uit dit “ afval” wordt echter druivenpit olie geperst en gebeurt dit op de juiste traditionele manier, dan krijg je een zeer mooie en heilzame olie. Het gaat om een lichtgroene, heldere drogende olie. De olie laat zich zeer makkelijk verdelen over de menselijke huid en trekt razendsnel in om de huid intensief te voeden en te hydrateren. De olie is bijzonder rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat van nature de stof PYCNOGGENOL ( oligimeric procyanidin ), een biologisch actieve stof die behoort tot de flavonöiden.
WAAR IS HET GOED VOOR ?
Mijn huid wordt echt gelukkig van DRUIVENPIT / zaad olie. Zoals velen weten, heb ik een extreem kwetsbare, overgevoelige rijpere huid wat zeer snel reageert. Druivenpit olie olie geeft mijn huid een enorm goede hydratatie, en maakt droge delen direct zacht en soepel. Ik gebruik het tevens als gezicht-olie. De olie werkt zeer kalmerend, verzachtend en helpt direct om de huid te herstellen en te hydrateren. En, niet onbelangrijk, het trekt razendsnel in en ruikt verrukkelijk. Druivenpit olie is uitermate geschikt voor ;
– de droge tot zeer droge huid
– kwetsbare huid
– rijpere huid
– gevoelige tot extreem gevoelige huid
– huidverbetering
– de huid te kalmeren
Je kunt de olie het gehele jaar door gebruiken. En inzetten op het gehele lichaam. Omdat het zo lekker ruikt, kun je het ook na het douchen / uit bad gebruiken als een zeer voedende naverzorging die ook nog eens lekker geurt. Droog je wel goed af, zodat alle werkzame stoffen zijn werk kunnen doen.
Bewaar druivenpit olie, net als alle andere oliën, op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een diepe kast. Als je een goede druivenpit olie hebt, zal deze zijn verpakt in donker getint glas. Ik bewaar zelf al mijn olietjes in een donkere kast in mijn werkkamer, waar het altijd koeler is dan op andere plekken in mijn huis. Zo blijven de oliën het beste geconserveerd en werkzaam.
ZONBESCHERMING?????
Wellicht kun je druivenpit olie kennen als zonbescherming. Internet staat vol met recepten en verhalen, dat de olie je erg goed tegen UVA + UVB kan beschermen in de zon. Veel mensen die een alternatief zoeken op synthetische én natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruiken in volle overtuiging dit soort oliën waarvan wordt beweerd dat deze een SPF factor bezitten. Hoe zit dat precies ???
Naast kokosolie vinden we nog meer lijstjes op internet met natuurlijke oliën die allen zogenaamd zouden beschermen tegen de schadelijke kanten van de zon. Veel genoemd zijn avocado olie, olijfolie, frambooszaad olie, wortelzaad olie, jojoba olie, amandel olie, en druivenpit olie. Al deze oliën bezitten inderdaad enige SPF factoren, maar deze zijn lang niet “ full spectrum” beschermend. Ik zet deze stelling onder zowel feit als fabel, omdat wetenschappelijk wel is bewezen, dat sommige van deze oliën een lichte bescherming kunnen bieden. Maar het blijft allemaal zeer matig en zeker NIET VOLLEDIG. Het is mede hierom, dat al bovengenoemde natuurlijke oliën vaak in een natuurlijk zonnebrandmiddel worden toegepast. Maar altijd in combinatie met elkaar en andere natuurlijke minerale zonnefilters. Een studie van het MDPI in Italië uit 2019 toont dat natuurlijke oliën zeker een gunstig aandeel kunnen geven, maar dat er nog veel studie en onderzoek nodig is om de werking tegen de schadelijke effecten van de zon op onze huid te onderstrepen. Resumerend: smeer geen natuurlijke oliën op je huid om je tegen de schadelijke effecten van de zon te beschermen. Ideaal als naverzorging na een zonnebad, maar ZEKER GEEN betrouwbaar zonnebrandmiddel.
WAAROM GEEN OLIE GEBRUIKEN ALS ZONBESCERMING?
Hoe vaak ik het ook roep, ieder jaar zie ik op social media in posten, reacties en andere berichten iedereen lyrisch vertellen over hoe zij “ gezond” denken te doen en “ geen synthetische meuk” gebruiken, maar pure, natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen de zon. En hoe meer ik daar op inhaak, hoe feller de reacties. Misschien is het daarom erg handig, om het één en ander wat dieper uit te gaan lichten. Ik hoop zo iedereen bij hun gezonde verstand te bereiken. Want nogmaals: de zon is gezond, maar heeft ook schadelijke effecten.
Laten we beginnen met het feit dat natuurlijke oliën de UV STRALEN VAN DE ZON NIET OPTIMAAL ABSORBEREN. Dit hebben inmiddels talloze studies uitgewezen, en ook deed een grotere studie van
CAUSE & CHAUHAN uit 2016 veel stof opwaaien. Zij ontdekten o.a dat natuurlijke oliën
GEEN STOFFEN BEVATTEN die UV stralingen kunnen blokkeren. De meeste natuurlijke oliën die zij onderzochten scoorden een SPF factor wat niet hoger kwam dan één wat uiteraard bar weinig is.
Natuurlijke oliën absorberen de UV stralingen tevens niet op een juiste golflengte. In de studie uit 2016 kwam dit ook naar voren. Het enige bestanddeel in de oliën die mogelijk wat UV stralingen absorberen is vitamine E, maar….dit trad in de onderzoeken enkel op onder een bepaalde golflengte van 310 NM wat inhoudt dat de UV stralingen nog altijd vrij spel krijgen en niet tot niet voldoende worden geblokkeerd.
Natuurlijke oliën zijn niet gemaakt en / of ontwikkeld om ons te beschermen tegen de zon. Ze gaan niet eerst langs een laboratorium, ondergaan geen speciale en verplichte ( klinische ) testen voordat het op de markt wordt gebracht. Het moet een volledige veiligheid garanderen. Dat kunnen natuurlijke oliën niet. Hoe mooi de vele lijstjes op internet het ook vertellen, natuurlijke oliën zijn in geen geval veilige zonnebrandmiddelen.
Naast dat natuurlijke oliën totaal geen enkele veiligheid garanderen, kan het ook geen enkele garantie geven dat je goed bent beschermd.
Resumerend: NIET DOEN. Wees verstandig, wees niet nonchalant als het op je gezondheid aankomt. Neem geen risico’s. Gebruik natuurlijke minerale zonnefilters. Er zijn inmiddels erg veel fijne merken die 100% natuurlijk te werk gaan. Als je erg tegen synthese bent ( zoals ik ) dan zijn er gelukkig meer dan genoeg natuurlijke alternatieven. Natuurlijke oliën zijn geen beschermers tegen de zon. Ze zijn goed voor miljoenen andere dingen, maar niet als zon-bescherming.
Dit geldt ook voor framboospit olie.
TEUNISBLOEM OLIE
Omdat teunisbloem olie behoort tot één van mijn grootste favoriete draagoliën, heb ik er een artikel over geschreven :
KLIK HIER
JOJOBA OLIE
Met jojoba olie heb ik een grappig iets. Ik kon het een poos geleden nogal eens verkeerd interpreteren als JOBOBA olie. Daan en Rosa lagen daar dubbel om. Totdat zij mij hierop attendeerden en ik er vanaf die periode op ging letten. 🥹 Kom je in oudere artikelen JOBOBA olie tegen, dan weet je het . De olie wordt gewonnen uit de zaden van de JOJOBA STRUIK ( in INCI taal SIMMONDSIA ) Wist je, dat jojoba olie eigenlijk helemaal geen olie is, maar een vloeibare was? De olie heeft dan ook een andere samenstelling dan andere oliën. De zaden bestaan ongeveer uit zo’n 50% olie, gebeurt het persen op een juiste manier ( koude persing ) dan blijven alle waardevolle eigenschappen behouden. Dit moet echt gebeuren via een zeer zorgvuldige persing via speciale pers-molens. De reden waarom jojoba olie zo populair en veel gebruikt wordt, is vanwege de veelzijdigheid van deze olie. Voor onze huid is het een echte alleskunner, het is goed voor het gehele lichaam, dus ook haren en nagels. Jojoba olie is extreem rijk aan belangrijke vetzuren, is een krachtige anti-oxidant en bevat erg veel van de huid-vitamine vitamine E. Jojoba olie werkt zeer goed bij een gort-droge huid, omdat het de vochtbalans van de huidcellen reguleert. Maar ook voor een juist vette huid kan joboba olie weldadig zijn, omdat het ook het vermogen heeft om talgproducties te vertragen. Omdat jojoba olie eigenlijk geen olie is, maar meer een vloeibare was, voelt het niet vettig aan en kun je het over het gehele lichaam zonder vettige laag achterlatend smeren. Nog een voordeeltje: jojoba olie is langer houdbaar dan welke andere olie ook. Dit komt door het erg lage tryglyceride gehalte in jojoba olie. Jojobaolie wordt industrieel vanwege deze langere houdbaarheid veel gemengd met andere olie om deze langer te conserveren.
WAAR GOED VOOR TE GEBRUIKEN?
* voor haren, baardharen, wenkbrauwen te verzorgen, heeft een zeer hydraterende werking bij droog / dof / poreus haar
* voor nagels en nagelriemen , een druppel jojoba olie op iedere nagel even goed uitsmeren en je nagels zien er weer zacht en soepel uit
* voor gezichtsverzorging, in het bijzonder voor een droge huid
* voor de lippen, als deze schraal zijn
* als make up remover, gebruik niet teveel, enkele druppels op een wattenpad is ruim voldoende
* voor de rijpere huid, voor het gehele lichaam, ook als massage olie
* voor droge voeten, scheen-benen en handen
Jojoba olie heeft afgelopen jaren een gigantische vogelvlucht gemaakt in populariteit. Opeens werd het ontdekt en opgepikt, waardoor het nu een soort status van “ wonder olie “ heeft gekregen. Ik wil nogmaals benadrukken, dat je goed moet letten op de puurheid. Juist omdat het zo razend populair is geworden, net als Argan olie bijvoorbeeld, waar ik zo meer over ga vertellen, is er heklaas veel “ wildgroei” ontstaan en worden veel oliën gemeld verkocht of worden er zaken aan toegevoegd, en kan de garantie nooit worden gegeven dat de persing onder de juiste temperaturen is gebleven, wat juist bij de geclaimde werking van jojoba zeer cruciaal is. Zorg er dus echt voor dat je een echt 100% pure, biologisch gecertificeerde koud geperste jojoba olie koopt. En ja, uiteraard voldoet de LEBON SENS oliën aan al deze eisen!
ARGAN OLIE
Ook over argan olie heb ik een afzonderlijk artikel geschreven
. KLIK HIER
Goed, je kon eerder lezen, dan basis oliën NIET geschikt zijn om te gebruiken als zonnebrand / bescherming, maar…..sommige basis oliën zijn wel uitermate geschikt om te gebruiken als aftersun. Als je in de zon bent geweest, of dat nu eventjes is of lang, is een goede naverzorging voor je huid ook erg belangrijk. Wat vooral belangrijk is, is HYDRATATIE. De huid kan door zon en droogte vrij veel vocht verliezen in korte tijd. Ook transpiratie kan de huid wat meer irriteren dan normaal. De biologische pure ARGAN OLIE van LE BONSENS is een zeer geschikte kandidaat om in de zomermaanden iedere avond voordat je gaat slapen te gebruiken over het gehele lichaam. Pure arganolie ( let wel, ik spreek hier over pure olie, geen commerciële ) bevat namelijk interessante stofjes die onze huid graag lusten. Zo bevat het vrij veel vitamine E, carotenoïden , fenolen en squalaan. Vitamine E staat algemeen bekend als echte anti-oxidant-bom voor de menselijke huid. Ook de carotenoïden hebben een krachtige antioxidant werking en de onverzadigde vetzuren in arganolie zorgen ervoor dat de huid zacht en soepel blijft. Maar er is nog een groot voordeel : argon olie trekt razendsnel in de huid. Dit zorgt ervoor dat je niet met een vettige huid je bed in moet stappen. Of dat je kleding vettig wordt. Gebruik uiteraard niet teveel. Gebruik per lichaamsdelen steeds een pipet, en kijk dan of je huid meer nodig heeft of niet. Als de huid het meteen opneemt en verder soepel aanvoelt, krijgt het genoeg.
Arganolie is ook geschikt voor in het haar. Een flesje argon olie voor de zomermaanden inkopen is dus helemaal zo’n slecht idee niet!
CASTOR OLIE
Castor olie wordt ook wel wonder olie genoemd en alhoewel ik niet in wonderen geloof, kan ik mij deze benaming goed voorstellen want deze olie is werkelijk bijzonder te noemen. De olie wordt gewonnen uit de castorboom ( wonderboom) die overal in de tropen is te vinden. Jamaica wordt gezien als de plek waar de castorbomen het beste groeien. De olie wordt gewonnen uit de Castor bonen die aan deze bomen groeien. Het wordt gewonnen via koude persing en/ of via roosteren en koken van de castorbonen . Bij deze laatste methode wordt de olie erg donker van kleur, ook kan de werking wat verschillen i.v.m koud geperste olie.
Castor olie staat voornamelijk bekend vanwege de bijzondere werking op ons haar / lichaamsbeharing als wenkbrauwen, baard enzovoort. Maar ook voor de huid is het een alles-kunner. Castor olie is erg rijk aan ricinozuur, dit is een omega 9 vetzuur. Het bestaat voor zo’n 90% uit deze ricinozuur, daarnaast bevat de olie omega 6 vetzuren en de huid-booster vitamine E. Al deze stoffen zijn in staat om diep door te dringen in de huid en in onze haren, wat het een intensieve voeding geeft. Ook worden onzuiverheden tegen gegaan, wat zeker interessant is voor mensen met een probleem-huid ( acné, puisten, vette huid ) Castor olie is niet erg vloeibaar. Het voelt dik en vol aan, waardoor je nogal eens kunt denken dat de olie enorm vettig is, maar dat is niet zo, sterker nog, het smeert op de huid erg snel uit en trekt direct in. Het plakt niet, laat geen vette laag achter op de huid en ook niet in het haar. Castor olie verstopt de poriën niet, sterker, het is in staat talg op te lossen.
Castor olie wordt meest gebruikt voor haren en andere haargroei op ons lichaam te verzorgen, denk aan de wenkbrauwen, en baarden en snorren bij de heren. Voor de haren kun je het beste voor de koud geperste castorolie kiezen. Maar ook dit kan wel eens verschillen. In Jamaica, waar veel mensen dikker ( kroes) haar heeft, wordt juist de ( Jamaicaanse ) zwarte castorolie (JBCO ) gebruikt om het haar onder controle te houden en goed te verzorgen.
Castorolie wordt dus zoals eerder geschreven voornamelijk gebruikt voor ons haar. Het doet nogal wat voor ons haar. Het zorgt voor goede hydratatie, glans, het versterkt het haar, verzorgt en herstelt de hoofdhuid, voorkomt schilfers, en zorgt voor meer volume .
WAAR GOED VOOR TE GEBRUIKEN?
* voor het haar
* voor wenkbrauwen, iedere morgen een beetje Castor olie in de wenkbrauwen incasseren zorgt voor een optimale conditie
* voor mooiere vollere wimpers
* voor onderhoud + verzorging van baarden en snorren
* voor de droge, gevoelige, rijpere, kwetsbare huid
* als gezicht-reiniger
* als voet-olie voor droge en ruwe voeten
Castor olie is dankzij TIKTOK een gigantische hype geworden. Het lijkt het “ haar-wonder” te zijn geworden, en iedereen smeert Castor olie in het haar. Alhoewel Castor olie inderdaad veel positieve studie resultaten geeft wat betreft haarverzorging en gezondheid, is het zeker ook hier GOED kijken naar WELKE olie je koopt. Ook hier geldt : ga voor 100% puur, betrouwbaar, traceerbaar, koude persing en gecertificeerd met keurmerk.
HOE GEBRUIK JE BASIS / DRAAG OLIE ?
Basis olie wordt meest toegepast als ingrediënt / onderdeel voor DIY ( zelf maak verzorging ) waarin een draagolie inderdaad van belang is. Zo kan een draagolie bijvoorbeeld verdunnen, emulgeren, en mengen, maar tegelijkertijd ook andere ingrediënten versterken. Als basis olie kun je oliën uiteraard ook gewoon als een huidolie gebruiken. Iedere huidolie heeft zo zijn eigen specifieke werking op huid, haar en nagels. Je kunt de oliën ook met elkaar vermengen.
Als huidolie kan een basis olie soms iets vet op de huid achterblijven. Gebruik daarom nooit teveel olie. Gebruik je basis olie als gezichtsolie ? Onthoud dan goed, dat olie ALTIJD KRUIPT. Wat betekent, dat het rondom de ogen vrij gemakkelijk in de ooglens terecht kan komen waardoor je een troebel zicht kunt krijgen. Smeer olie daarom nooit té dichtbij de ogen .
Mis je een lekker geurtje aan een basis olie ? Dan kun je enkele druppels pure, biologisch gecertificeerde etherische oliën toevoegen die goed gaan op de huid, zoals lavendel en rozemarijn. Meer info over etherische olie
LEES JE HIER
DUURZAME EN MILIEUVRIENDELIJKE VERPAKKING!
We wilden uiteraard niet alleen gaan voor de allerhoogste kwaliteit, we wilden zeker ook gaan voor het hoogst haalbare in duurzaamheid. We hebben daarom gekozen voor wikkels en om-doosjes die zijn gemaakt van landbouw afval. Dit gaat meest om bladeren en stengels. Dit wordt ook wel agrarisch restmateriaal genoemd. Via 100% groene energie wordt dit omgezet naar cellulose, de belangrijkste grondstof voor papier. Dit wordt vervolgens verwerkt tot hoogwaardig, milieuvriendelijk papier en karton. Op deze manier krijgt agrarisch restmateriaal een tweede leven, het aandeel landbouwafval vervangt het aantal vezels uit bomen waardoor deze bomen niet meer speciaal geplant hoeven te worden. Ze kunnen blijven staan om C02 op te nemen en om tje zetten in zuurstof, wat weer resulteert in gewone bebossingen waar er weer leven kan zijn met grote verscheidenheid en ook aan biodiversiteit. Door deze methode komen van dezelfde landbouwgronden en gewassen TWEE producten : voedsel en grondstof voor papier. De grondstof komt ruim veertig keer sneller beschikbaar en de opbrengsten per hectare is bijna 1,5 keer zoveel hoger. Tot slot is het gehele productieproces CO2 neutraal. Voor ons meer dan genoeg redenen om voor deze manier van verpakken te gaan!
DOUCHE MOUSSE MAKEN!
Ik maak zelf graag veel met de oliën. Zoals deze heerlijke douche mousse, wat je wellicht wel zult kennen van het merk RITUALS die de douche mousse zo’n beetje wereldberoemd maakte. Slagroom onder de douche, wie wordt daar nu niet gelukkig van ? JUIST! Helaas bestaan al die douche mousses vaak uit niet-zo-fijne ingrediënten. Gelukkig kun je het dus easy-peasy zelf maken! Hoe ? Makkelijk. Wat heb je nodig voor een grote glazen weckpot vol ?
– circa 60 gram fijn geraspte natuurlijke zeep, bijvoorbeeld de LEBON SENS agrile Verte ( KLIK HIER )
– 700 ml water
– 50 ml teunisbloem olie
Hak het stukje zeep met een scherp mes zo fijn mogelijk. Dit gaat gemakkelijk. Doe de zeep met het water in een pan, en zet op hoog vuur, terwijl je erbij blijft en regelmatig doorroert. LET OP: het kan vrij snel gaan koken, blijf er dus wel bij. Zodra de massa begint op te koken, de pan van het vuur halen, en het vuur laag draaien. Blijf ongeveer 2 minuten goed roeren. Zet de pan weer terug op het vuur en blijf roeren tot alle zeep volledig is opgelost.
Giet de massa ( pas op, HEET!) in een kom, en zet deze kom twee en half uur apart, terwijl je om het half uur de massa blijft doorroeren. De massa gaat stollen. Zorg dat je ieder half uur de massa goed en stevig door roert.
Roer na de afkoel tijd de massa 5 minuten STEVIG door. Voeg de aloë Vera gel toe en roer dit opnieuw 5 minuten met een zeer stevige hand door. Voeg de amandelolie toe en roer 10 minuten aan één stuk stevig door. Mix de massa vervolgens met een handmixer nog wat na. Vul de pot met de mousse, en bewaar op een koele donkere plaats. Je kunt nog van alles toevoegen aan de mousse. Naast de etherische oliën kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor andere basis oliën zoals kamille olie, jojoba olie, druivenpit olie of argan olie. Heb je een huid die erg snel droog wordt, is het aan te raden een klein beetje glycerine toe te voegen. (
KLIK HIER om te bestellen)
EEN HEERLIJK HAARMASKER MAAK JE ZO!!
Afgelopen woensdag besteedde ik in mijn nieuwsbrief erg veel aandacht aan ons haar en de verzorging. Aansluitend op die nieuwsbrief heb ik nog een heerlijk haar masker voor je, die je haar een heerlijke boost geeft, verzorgt en voedt. Wat heb je daarvoor nodig ? ( voor één a twee behandelingen)
- twee rijpe biologische bananen of een grote banaan, zeer fijn gepureerd/geprakt
- Het sap van een halve citroen
- Twee theelepels rauwe imker-honing
- een eetlepel LE BON SENS CASTOR OLIE
- een eetlepel LE BON SENS JOJOBA OLIE
Meng de honing door de banaan en voeg hieraan enkele druppels citroensap toe, dit zorgt ervoor dat de honing minder plakt en de olie beter wordt vermengd. Voeg de oliën één voor één toe en roer goed door.
Smeer het masker royaal op en door je haren. Knijp goed in de punten. Wikkel je haar in een handdoek en laat alles 15 minuten intrekken. Was alles daarna zorgvuldig met warm water uit, zorg ervoor dat alles goed uit je haar is gespoeld. Eindig met koud water spoeling voor de glans!
Gebruik dit masker ongeveer eens per maand. Of als je haar dringend wat extra voeding nodig heeft.
MASSAGE OLIE MAKEN!
Ik spendeer heel wat uren achter beeldschermen, en ik heb dan ook dagelijks wel last van schramme / verstijfde / té gespannen spieren. Ook kunnen mijn spiertjes in mijn handen nogal overbelast raken. Ik masseer mijzelf , als vriendlief even niet beschikbaar is, dan graag in met een heerlijke massage olie. Eigenlijk volstaan alle vijf de nieuwe basis olietjes van LE BONSENS wel, maar mijn voorkeur gaat uit naar de JOJOBA olie. Waarom ? Wel, omdat jojoba olie in mijn eigen ervaring niet alleen megasnel intrekt, maar ook mijn nagels en nagelriemen explosief goed voeden en verzorgen. Ik maak er altijd even een korte pauze van. Ik laat twee druppels op de bal van mijn hand druppelen en deze masseer ik uit op mijn hand, en werk vinger per vinger af. Ik masseer de olie goed in de nagelriemen. Het geeft mijn nagels een mooie glans en mijn nagelriemen zijn ook meteen lekker zacht en soepel, terwijl ik mijn hand lekker masseer. Ik trek ongeveer 3-4 minuten uit per hand. Dat geeft mijn handen een enorme opkikker, zodat ik ook weer even verder kan rammen op mijn toetsenbord.
Als jij een heerlijke massage olie zoekt, dan kan ik je zeker de jojoba olie in het bijzonder aanraden. Het ruikt ook niet zo heftig als bijvoorbeeld argan olie, wat voor velen als massage olie toch best wat te heftig kan zijn. Jojoba heeft een lekker milde zachte neutrale geur.
Je kunt je massage olie ook nog meer werkzaam maken, door bijvoorbeeld wat oliën samen te voegen, en voor de geur er een beetje pure etherische olie bij te druppelen. Ik gebruik zelf graag de sinaasappel geur en rozemarijn. Hoe maak je het ?
Om te beginnen zorg je voor een schoon en donker glazen flesje , met pomp flacon. Dat werkt het schoonst. Je kunt uiteraard ook een ander flesje gebruiken, met dop. Ik gebruik bijvoorbeeld zelf nu een tinnen flesje. Ik recycle graag . Zolang het maar een goed afsluitbaar en donker flesje is, waar geen licht bij komt. Voor mijn eigen formule gebruik ik ;
– 30 ml jojoba olie
– 30 ml teunisbloem olie
– 10 druppels rozemarijn olie ( etherisch,
KLIK HIER om te bestellen.)
Dit voeg je samen en schud je goed. Bewaar de massage olie net als alle andere oliën op een donkere, koele en droge plaats. De massage olie is ook ideaal te gebruiken als huidolie en after shave olie!
WAAROM JE ECHT HEEL GOED MOET OPLETTEN ALS JE EEN BASIS OLIE KOOPT….
Eerder vertelde ik over de diversiteit in aanbod wat betreft basis oliën. Er is gigantisch veel te koop. Alhoewel alles sterk op elkaar lijkt, zitten er soms enorm grote verschillen tussen een olie en een olie, om het zo even te formuleren. Er zijn massa producties, goedkope producties, en er zijn handmatige producties en producties op basis van keurmerken en certificeringen, daarover kon je eerder al wat lezen. Waarom is dat dan zo belangrijk ? Wel….omdat het een olie in zijn werkzaamheid maakt of breekt. Er bestaan synthetische basis oliën en natuurlijke.
De synthetische basis oliën zijn de oliën die we voor een habbekrats kunnen kopen bij een action, of een Kruidvat. Ze claimen vaak uit 100% olie te bestaan, maar zeggen uiteraard niets over de productie. Zo kunnen er hulpstoffen aan een olie worden toegevoegd of zijn er verschillende oliën vermengd. Als je je bedenkt, dat een echt goede basisolie uren intensief werk kost om een koude persing te verkrijgen, snap je meteen beter waarom deze varianten nooit rond de €2,50 op zouden moeten leveren, de prijs die jij ervoor betaalt. Je herkent deze massale producties aan het ontbreken van keurmerken en certificeringen, er is vaak geen enkele traceerbaarheid naar de bron, en de prijs is uiteraard erg bizar laag.
Nu zou jij kunnen denken “ nou en ? Zolang het lekker goedkoop is! “ Dat kan uiteraard, maar bedenk je wel, dat de WERKING van deze basis oliën niet zo goed zijn als echte natuurlijke pure koud geperste basis oliën. De werking is juist wel iets wat zo belangrijk is bij basis oliën. Ook kunnen de massale producties behoorlijk zijn vervuild, iets wat ik persoonlijk niet op mijn huid , haren en nagels wil smeren.
Afhankelijk uiteraard, waar jouw prioriteit ligt ( wat meer geld uitgeven voor ECHT werkzame olie ) kun je deze info in gedachten houden, als je weer eens door de action wandelt en in dubio staat om dit soort goedkope meuk in te kopen. Goedkoop is in dit geval duurkoop. Het werkt wellicht wel lekker als scharnier smeer olie….
DE MORELE VERKOOPPRIJZEN VAN LEBON SENS BASIS OLIËEN
Wil je graag echt pure olie op je huid smeren, dan zijn de ( voorlopig…) vier nieuwe basis oliën van LEBON SENS perfect. Maar er zit nog meer voordeel aan. En dat zijn de verkoopprijzen die WIJ hanteren. Wij vragen MORELE prijzen, wat de balans goed houdt, maar niet ten koste van de portemonnee van de consument gaat. Wij zitten wat betreft kwaliteitsverhouding sterk onder de gangbare verkoopprijzen, wat het toch gigantisch aantrekkelijk maakt om echte pure olie in te kopen in plaats van naar een action te rennen om daar de meest gruwelijke meuk in te kopen. We hebben onze olietjes bovendien in schattige flesjes met pipet verpakt. Het pipet zorgt ervoor dat je nooit teveel olie in 1 x gebruikt, en je kunt zelf doseren.
WAAR TE BESTELLEN ???