Etherische olie……hoe zit het daar nu mee????

Etherische oliën zijn erg populair. Ze worden tegenwoordig overal verkocht, en overal worden weer andere prijzen gehanteerd. Op internet zijn er zeer lucratieve businessen gaande, meest in de vorm van een zogenoemde MLM ( Multi Level Marketing ) ondernemingen. Wil je daar meer over lezen ? KLIK DAN HIER. 

Ik ben zelf een zeer groot fan van etherische oliën. Ik gebruik het iedere dag. Ik druppel voor het slapen gaan wat druppels op de punten van mijn hoofdkussen om lekker ontspannen in slaap te vallen en ik gebruik het in de diffuser, die bij mij iedere dag aanstaat. Mijn vreugde was dan ook groot toen Puur & Fit met een eigen assortiment aan 100% pure, biologische etherische oliën op de markt kwam, onder de naam VAN TOEN REMEDIES. Ik kan nu volop genieten van heel veel geuren. 
Dat het ene flesje de ander niet is, dat lijkt nogal een vaag gebied voor erg veel consumenten. Er wordt nog té vaak gedacht, dat een flesje bij de Action gekocht, precies hetzelfde is als een flesje bij VAN TOEN gekocht. Ik ga in dit artikel uitleggen dat dit niet zo in elkaar steekt. 

 

WAT ZIJN ETHERISCHE OLIËN?

Eerst even kort wat etherische olie nu precies is. Het is een vluchtige, aromatische olie die wordt gewonnen uit plantenmateriaal van vluchtige, aromatische moleculen die zeer kenmerkend zijn voor de desbetreffende plant. Hoewel het vaak “ olie” wordt genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen zeer snel bij verhitting, en ontbranden zeer snel.
Het wordt gewonnen uit verschillende delen van de planten, bijvoorbeeld de bloesem, het zaad of de vrucht. Ook worden veel schillen gebruikt, omdat daarin erg veel aroma zit. Een plant bezit meestal zo’n 1% etherische olie, uitgezonderd de nootmuskaat en kruidnagel, deze bevat meer dan 10% etherische oliën. Het komt tevens vaak voor dat een plant verschillende vluchtige oliën bevatten.
Slechts een zeer klein deel van het plantenrijk ( zo’n 10% ) is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. De producties vinden voornamelijk plaats uit leden van de volgende plantenfamilies:
– schermbloem-familie
– composieten familie
– cipres familie
– lipbloemen familie
– mirte familie
– wijnruit familie
 
De voornaamste inhoudstoffee van etherische oliën zijn monoterpenen, en cyclistische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische aldehyde of ester-afgeleden. De prijzen in etherische oliën kunnen zeer sterk variëren. Dit is afhankelijk van de geur. Sinaasappel olie kan bijvoorbeeld relatief goedkoop worden geproduceerd omdat de schil van de sinaasappels een afvalproduct van de sap-industrie is.  Praten we over dure oliën, dan kletsen we bijvoorbeeld over rozenolie, hiervoor zijn veel speciaal-voor-de-olie gekweekte rozen nodig . Parfum olie is goedkoper, maar minder sterk. Bovendien worden vrijwel alle parfum oliën chemisch samengesteld en zijn bedoeld  om een geur kunstmatig na te bootsen.
Etherische oliën worden op vele manieren gebruikt. Ik noem een paar mogelijkheden:
* SMAAKSTOF:
Veel levensmiddelen zijn geheel of gedeeltelijk opgebouwd uit vluchtige olie. Zo wordt er sinaasappel olie gebruikt in sinas, en pepermunt olie voor pepermuntjes en ander snoepgoed.
* GEURSTOF:
Vluchtige oliën worden zeer vaak gebruikt als geurstof in tal van producten als schoonmaakmiddelen. cosmetica, wasmiddelen, luchtverfrissers en massage oliën.  Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit vluchtige olie. Daarnaast wordt vluchtige olie onvermengd of vermengd gebruikt als te verdampen geurstof in een aromabrander, in de sauna of een stoombad.. Vluchtige olie om te verdampen op een aromabrander of aromasteen zijn 2 tot 3 druppels voldoende.
* CONSERVEERMIDDEL:
Sommige oliën hebben een conserverende werking, zoals de wintergreen olie
* ALTERNATIEF GENEESMIDDEL:
Er zijn een paar honderd soorten vluchtige oliën die gebruikt worden voor hun al dan niet vermeende geneeskrachtige werking. Met name in de aromatherapie -die helemaal gebaseerd is op het gebruik van vluchtige olie- maar ook daarbuiten.
Er zijn ontzettend veel soorten. Het aantal loopt wel in de honderden, en het kan daarom nogal een klus zijn om jouw favoriete geur of geuren te vinden. Toch kun je al wat voorkeuren hebben ontwikkeld over de jaren, omdat de vluchtige stoffen in heel veel producten worden gebruikt die we dagelijks gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.

HOE GEBRUIK JE ETHERISCHE OLIE?

Ik heb hierboven al wat gebruik-mogelijkheden gegeven. Etherische olie kun je puur of verdund gebruiken. Verdunnen doe je, door de olie te mengen met een “ basisolie” ( KLIK HIER )  Dit kan van alles zijn, van amandel tot arganolie, van kokosolie tot olijfolie, van kamille olie tot jojoba olie. Afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken, kun je je geur en basisolie geheel op elkaar afstemmen. Jojoba olie werkt bijvoorbeeld hydraterend.  Als je dit met een paar druppels etherische olie mengt, heb je een weldadige lichaamsolie die je droge huid verzorgt en lekker laat geuren. Gemiddeld wordt er per 30 ml basis ( draag) olie zo’n 5 druppels etherische olie toegevoegd. Je kunt ook verschillende oliën gebruiken. Op internet zijn ontzettend veel websites vindbaar die recepturen geven voor oliën te maken die kunnen helpen tegen lichamelijke klachten en geestelijke onrust. Deze lichaamsolie wordt ook vaak gebruikt voor massage,
Je kunt etherische olie ook gebruiken om je bad lekker te laten geuren. Een paar druppels volstaan. Dit geldt ook voor een voetenbad. Ontspannende geuren als lavendel kunnen vermoeide voeten een weldaad geven.
De olie wordt vaak gebruikt in speciale geurbranders. Hierin heb je veel verschillende soorten en maten. Via een waxinelichtje wordt een bakje met etherische olie verwarmd. Dit verspreidt een heerlijke geur die ontspannend kan werken, en zeer veel invloed kan hebben op je geestelijke gemoedsrust. Er wordt gezegd dat etherische oliën niet erg geschikt zijn voor geurbranders. Het zou de werking verminderen. Dit is echter zeer minimaal. Wil je optimaal gebruik maken van de kracht van de olie, gebruik dan een diffuser.

HET ENE FLESJE HET ANDERE NIET

Er zijn heel veel etherische oliën op de markt. De prijsklassen lopen zeer sterk uiteen, afhankelijk van puurheid en toevoegingen. Hoe duurder, hoe puurder…dit geldt zeker voor etherische olie. Kwaliteit speelt bij etherische olie een enorm grote rol. Er zijn veel namaak oliën op de markt. De goedkopere oliën of oliën die allen één zelfde prijs hebben, zijn oliën waaraan bijvoorbeeld pesticiden zijn toegevoegd, of niet op een juiste manier zijn gedistilleerd. Daarnaast worden deze varianten op pure oliën aangelengd met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën, maar ook essentiële oliën die éénzelfde scheikundige samentelling van “ the real thing” bevatten. Het is knap lastig voor de consument, om een goede olie te herkennen. Niet alles valt namelijk te testen en te controleren. O.a de pesticiden en de zware metalen kunnen nauwelijks worden herkend.  Er zijn een aantal punten, waarop je kunt letten bij het kopen van etherische olie:
1) EEN VEEL TE LAGE VERKOOPPRIJS
Net als bijvoorbeeld bij  kokosoliën, zijn etherische oliën vrij lastig op prijs te beoordelen. Net als in de wereld van kokosoliën mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Maar als een verkoopprijs echt ‘ to good to be true” is, dan kun je daar absoluut je vraagtekens bij zetten. Het winnen van etherische olie is een zeer kostbaar verhaal. Voor een liter lavendel olie is al snel zo’n 160 kilogram lavendelbloemen nodig. Op een flesje van 15 ml valt er geen enkele winst te behalen, als deze onder de € 4 of € 5 euro wordt aangeboden. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn, dat deze olie niet loepzuiver is en mogelijk toevoegingen bevat. Ook kun je nalopen of een fabrikant biologisch werkt.
2) 100 % PUUR
Zuiverheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed wekende olie. Zorg er sowieso voor, dat je een flesje kiest waarop “ 100% puur” staat af te lezen. Helaas wil dit nu ook niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk om pure olie gaat omdat veel fabrikanten de gok wagen en het risico nemen tegen de lamp te lopen en een boete te riskeren. Het is verstandig, om een merk daarom vooraf altijd te googlen. Zeker betreft etherische oliën is het belangrijk, dat je een 100% zuivere olie kiest. Namaak geeft vast een lekker geurtje af, maar werkt niet echt therapeutisch.
3) KIES DONKER GLAS
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor licht en andere invloeden van buitenaf. Als een fabrikant zijn vak verstaat, gebruikt hij dan ook alleen donker glas om zijn olie in te verpakken. Etherische olie is ook gevoelig voor oxidatie. Het flesje moet daarom een zeer kleine druppel uitgang bezitten, waardoor je ten eerste nooit teveel olie tegelijk kunt gebruiken, maar dit voorkomt ook dat er teveel lucht bij de olie komt. Heeft een flesje dus geen druppel dop, koop het dan niet. Het verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
4) DOE DE OLIE TEST
Etherische oliën zijn, op enkele soorten na, niet vettig. Etherische oliën als Romeinse kamille, vetiver, jasmijn, patchoeli en sandelhout zijn wat vetter, en te herkennen aan de donkere kleuren. Daarom kun je etherische olie ook druppelen op je kussensloop. Aan namaak varianten worden vaak, om het volume te vergroten, plantaardige oliën toegevoegd. Je kunt met een zeer simpele truc zien, of je een gemengde namaak olie in huis hebt, of een 100% pure olie.
Laat op een vel papier enkele druppels etherische olie vallen, en laat dit tenminste 3 uur liggen. Zijn er kringen ontstaan op het papier? Dan heb je een namaak olie te pakken.  Pure olie ( op de soorten die ik eerder noemde na) laat geen oliekringen achter.
5) KIES BETROUWBARE MERKEN
Hartstikke leuk hoor, al die rijen etherische oliën in talloze winkels, die voor een prikkie worden aangeboden. Maar echte garantie kunnen ze ons nauwelijks geven. Een hoog aangeschreven kwaliteitsmerk wel. Deze waarborgt zijn producten en levert 100% garantie op puurheid en een juiste productie. Lees jezelf goed in op een merk, waar jij je oog op hebt laten vallen. Google vooral op ervaringen. Nog even dit betreft merken: er zijn heel veel etherische olie-merken op de markt die onder MLM ( multi level marketing , KLIK HIER )  te werk gaan. In regel geldt dat deze oliën twee x zoveel duurder betaald moeten worden. Merken als VAN TOEN REMEDIES,  Tisserand en Balm Balm  zijn geen MLM ondernemingen, en hanteren daarom ook vriendelijke prijzen.
Goed. Je hebt kunnen lezen, dat het allemaal zo simpel en zwart / wit niet is. En dat je moet oppassen dat je geen geld uit je zak laat kloppen door vier of vijf keer zoveel meer te betalen voor precies hetzelfde bij een MLM onderneming. Onthoud, dat je niets extra’s betaalt voor KWALITEIT, maar aan al die mensen in zo’n pyramide die allemaal er wat op verdienen.
Tegenwoordig kun je erg goed on line terecht voor de allerbeste en meest hoogste kwaliteitsgarantie. Dat je daar geen fortuinen aan hoeft te besteden, bewijst bijvoorbeeld VAN TOEN REMEDIES. Zij hebben een gruwelijk goede kwaliteit voor een zeer aangename prijs. KLIK HIER om meer te lezen.
Het kan ook andersom. Zo kun je bij de action flesjes “ etherische olie” kopen die € 99 eurocent kosten. Als je al het bovenstaande hebt gelezen, begrijp je dat dit eigenlijk onmogelijk is. En dat is het dan ook.
Zie hier een flesje “ eucalyptus “ olie die ik bij de action kocht voor € 99 eurocent. Alles verpakt in een doosje, veel plastic. Op het flesje kunnen we lezen “ contains essential oil’ wat “ bevat essentiële  olie “ betekent. Er  staat niet, zoals je op het flesje van VAN TOEN REMEDIES kunt zien, dat het gewoon een etherische olie betreft. Toch probeert de fabrikant jou via claims op de verpakking en op het flesje wijs te maken dat het om een etherische olie gaat. De verpakking zegt dat het energie geeft en dat het ook in bad is te gebruiken, verder zegt het eigenlijk niets. Voor de ingrediënten moet je het doosje openen, op het flesje zelf vinden we pas de ingrediënten.
De olie bestaat voor het grootste deel uit vloeibare paraffine, genaamd PARAFINUM LIQUIDUM. Het gaat om een extreem hoog geraffineerde minerale olie die veel wordt gebruikt in goedkope cosmetica en in medicijnen. Daaraan wordt wat eucalyptus olie toegevoegd en BUTYLATED HYDROXTOLUENE, en een geurstof limonene, waarvan ik niet de illusie heb, dat dit afkomstig is van etherische olie. Butylated hydroxtoluene is een anti-oxidant, waar veel over te doen is wat betreft hormoon-verstoring. Voorlopig wordt BHT als een veilige stof beschouwd bij normaal gebruik, en wordt gezegd dat er meer onderzoek nodig is.
Terwijl jij dus kunt denken dat je een flesje etherische olie voor een grijpstuiver hebt gekocht, zie je later pas WAT je hebt gekocht en dat dit in de verste verte niets, maar dan ook he-le-maal NIETS met etherische olie te maken heeft. En is ook één euro veel te duur betaald, bovendien is deze meuk mega slecht voor het milieu.
Ook zul je bedrogen uitkomen qua geur. Als je in het gelukkige bezit bent van een echte, biologische pure etherische eucalyptus olie, ruik de verschillen dan maar eens. Je zult het goedkopere flesje als STANK ervaren. Laat je dan ook NOOIT VERLEIDEN tot deze aankopen. Het zijn miskopen, ze kosten uiteindelijk alleen maar meer geld en je belast het milieu er ontzettend mee. Maar bovenal: ….ze WERKEN NIET HETZELFDE als echte pure biologische etherische olie. Eigenlijk kun je deze goedkope meuk beschouwen als wat goedkope geurstof in een flesje.

MAAR HOE ZIT HET DAN MET DE KWALITEIT VAN MLM PRODUCTEN ???

Waar ik vrijwel de meeste vragen over krijg gesteld wat betreft etherische oliën, zijn specifieke merken die op social media extreem populair zijn. Het gaat in vrijwel de meeste gevallen om MLM ondernemingen, zoals DOTTERA , en YOUNG LIVING. Op internet kun je talloze interessante artikelen vinden over de nogal bijzondere werkwijze en dat er misleidende claims worden gemaakt. In 2019 besteedde nieuwssite RTL NIEUWS er aandacht aan ( KLIK HIER ) maar ook zijn er hele documentaires op You Tube vindbaar over de nogal eigenaardige werkwijzen. ( KLIK HIER )
Ook ik zet al jaren mijn hakken in het zand wat betreft dit soort ondernemingen. Omdat ik een bekend persoon ben, wordt ik vrijwel wekelijks benaderd door een distributeur, die mij met zeer gladde praatjes binnen probeert te harken. Ik steek er inmiddels de draak mee, want soms zijn de smeek-bedes en slijm-verhalen lachwekkend . Wat zo’n distributeur doet is jou de hemel in prijzen voor alles wat je doet. Ik ben een koningin , een expert, een topper en de persoon valt nog net niet op de knietjes om voor mij een buiging te maken. Dan begint deel twee : of ik mijn horizon niet eens wil verbreden en geld wl verdienen. Dan gaat het over op deel drie : mg ik je dit / dat / zus en zo sturen?
Ik laat ze meestal lekker even ratelen ( kost hun tijd, niet het mijne ) tot ik op het eind vragen ga stellen. Vragen waar zij nooit antwoord op weten omdat zij helemaal niet hoog in de pyramide zitten en nog de “ kuikens” zijn. Als ik twee vrij pittige vragen stel, zijn ze meestal al gevlogen 😁
Het is vermakelijk, maar ook triest tegelijk. Ik ben al jaren zeer duidelijk in hoe ik over MLM ondernemingen denk. Daar hebben velen echter geen boodschap aan en zullen blijven proberen jou binnen te harken.
Terug naar de meeste vragen die ik gesteld krijg over deze etherische oliën. Ik heb beiden ooit gehad. Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van deze oliën en waarom zij er zo gods-gruwelijk veel voor durfden te vragen.
Qua kwaliteit is het niet méer bijzonder dan bijvoorbeeld de etherische oliën van TISSERAND en VAN TOEN REMEDIES. Maar ook inhoudelijk zet ik vraagtekens. Wat zijn dan wezenlijke verschillen ? Do-Terra is biologisch. Maar dat zijn de etherische oliën van VAN TOEN ook, netjes en 100% gecertificeerd. De manier van produceren dan? NOPE. Ook VAN TOEN controleert streng op iedere batch, en wordt op de meest pure manieren geproduceerd. De werking dan ? Nee, ook die verschillen in mijn eigen ervaringen NIETS met elkaar. De geuren zijn zelfs vrijwel identiek. De verpakkingen ? Nee, ook hier zien we donkere glazen flesjes met dezelfde inhoud van 15 ml. Waarom je bij VAN TOEN dan €8,95 voor een flesje eucalyptus olie betaalt en bij Do-TERRA € 21,95 ?????? Ga dat maar eens proberen te vragen bij de hogere segment. Daar komt je nooit, want dat zit flink dicht getimmerd.
Als je de “ kuikens “ deze vraag voorlegt krijg je verschillende antwoorden. Meest in de trend van “ de productie is bijzonder en kost veel geld “   “ er worden alleen 100% pure oliën gebruikt “   “ de oliën zijn werkzaam” Als ik tegen argumenten geef, lopen ze vast en kiezen ze het hazenpad.
In 2020 besteedde NOS OP 3 aandacht aan dit fenomeen , waaruit veel naar voren kwam. Ik heb deze docu met zeer veel interesse destijds bekeken en blijf mij net als de makers verbazen over het feit dat dit allemaal nog gewoon is toegestaan.  Vooral de gezondheidsclaims en de ondeskundigheid van de vele distributeurs zijn zorgwekkend te noemen.
Maar hoe zit het dan met kwaliteit ? Koop je een kat – in – de zak? Nee. Dat niet. De kwaliteit is verder prima, en het zijn geen afval producten waaraan van alles is toegevoegd behalve echte pure etherische olie. Je betaalt alleen veel teveel voor hetzelfde. Dat is uiteraard de keuze die je zelf maakt, maar ik geef mijn goede geld liever uit aan wat anders.

6 Reacties op “Etherische olie……hoe zit het daar nu mee????

  1. Ik word wel duizeling van al die uitgebreide uitleggen of het zuiver is of niet, dan zie ik door de bomen het bos niet. Is wel goed om het meer te weten komen. Dankjewel, Monique!

  2. Ik ben zelf dol op de EO Young Living, heerlijk! maar ga nu zeker VAN TOEN uitproberen. Want ik vind MLM YL echt heel duur. Ik heb geen mensen onder me dus er komt ook niets terug.
    Bedankt Monique.

  3. Mijn favoriet is Frankencense van Doterra, Heel duur maar doet wat ik ervan verwacht. Stond open voor Frankencense van puur en fit, maar is totaal andere geur en werking. Jammer, want scheelt enorm veel.

    • Ohhh ook ik gebruik Doterra maar als ik het verhaal van Monique lees verschiet ik wel ik ben zeer tevreden over Doterra maar inderdaad niet goedkoop…

      • ik hoop dat het je wakker schudt, en je niet langer voor de gek laat houden.

  4. Hey Monique,

    Vraagje? Ken je de producten van De Groene Linde en zo ja, wat is jouw mening over de kwaliteit van dit NL bedrijf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *