Even voorstellen: de pure, biologische etherische oliën van VAN TOEN!

WAAROM EEN EIGEN SERIE IN ETHERISCHE OLIEN? 
Monique vertelt :

Waarom een geheel eigen productie? Wel, om de simpele reden dat we A: het beu zijn om achter fabrikanten / leveranciers aan te moeten hollen om iets te kunnen bemachtigen, en B: we een statement willen gaan maken in 100% pure / meukvrije en ECHT ZINVOLLE producten die REDELIJK ZIJN GEPRIJSD.
Naast dat veel “ stationnetjes “ aan een product moeten verdienen, is het regelmatig vrij lastig om iets in ons assortiment te krijgen. We willen dan bijvoorbeeld graag een mooi product in onze shop, en gaan daar achteraan. Om vervolgens keer op keer onze neus te stoten, in de zin dat het of niet leverbaar is terwijl andere verkooppunten daar geen last van lijken te hebben, of dat een fabrikant gewoonweg zijn neus ophaalt voor “ zo’n klein dom web-winkeltje” als Puur & Fit. We hebben het allemaal een beetje te vaak en te veel doorleefd. En besloten daarom al vrij snel dat we alles graag zoveel mogelijk in eigen handen willen gaan nemen. We hadden sowieso al grote plannen om veel producties in eigen handen te gaan nemen. Niet alleen omdat we dan zelf de verkoopprijzen kunnen bepalen, maar ook om veel mensen de in onze samenleving door welke omstandigheid ook geen schijn van kans maken om een stabiel inkomen voor hunzelf te verwerven. Denk daarbij aan mensen “ met een rugzak” of mensen die lichamelijk deels niet meer in staat zijn bepaalde arbeid uit te voeren en daardoor volledig worden afgeschreven. Mensen die bijvoorbeeld nét even “ anders” zijn door een stoornis, of geestelijk wat meer aandacht en begeleiding nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Wij willen werkgelegenheid gaan creëren voor deze groep mensen. Wat IEDEREEN verdient een plek in de maatschappij.
We hebben in de zomer van 2021 de knoop door gehakt en een gigantisch groot pand gekocht waar we al onze dromen en doelen in willen gaan waarmaken. Het is nog een jaren project maar we zijn al erg druk bezig met het ontwikkelen en produceren van gehele eigen producten en producten die we onder een eigen label kunnen onderbrengen.
Rosa en ik wilden al een poosje pure, biologische, etherische oliën gaan produceren. Om de simpele reden dat er maar bar weinig ECHT pure merken bestaan. Ik ben zelf dol op etherische oliën. Ik heb mij erin verdiept en gebruik het iedere dag. Niet alleen in mijn CHI EMPIRE DIFFUSER maar ook als toevoeging in al mijn DIY en ik druppel iedere avond wat op mijn kussen, om heerlijk in slaap te vallen. Eerst even kort wat etherische olie nu precies is. Het is een vluchtige, aromatische olie die wordt gewonnen uit plantenmateriaal van vluchtige, aromatische moleculen die zeer kenmerkend zijn voor de desbetreffende plant. Hoewel het vaak “ olie” wordt genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen zeer snel bij verhitting, en ontbranden zeer snel.
Het wordt gewonnen uit verschillende delen van de planten, bijvoorbeeld de bloesem, het zaad of de vrucht. Ook worden veel schillen gebruikt, omdat daarin erg veel aroma zit. Een plant bezit meestal zo’n 1% etherische olie, uitgezonderd de nootmuskaat en kruidnagel, deze bevat meer dan 10% etherische oliën. Het komt tevens vaak voor dat een plant verschillende vluchtige oliën bevatten.
Slechts een zeer klein deel van het plantenrijk ( zo’n 10% ) is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. De producties vinden voornamelijk plaats uit leden van de volgende plantenfamilies:
– schermbloem-familie
– composieten familie
– cipres familie
– lipbloemen familie
– mirte familie
– wijnruit familie
De voornaamste inhoudstoffee van etherische oliën zijn monoterpenen, en cyclistische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische aldehyde of ester-afgeleden. De prijzen in etherische oliën kunnen zeer sterk variëren. Dit is afhankelijk van de geur. Sinaasappel olie kan bijvoorbeeld relatief goedkoop worden geproduceerd omdat de schil van de sinaasappels een afvalproduct van de sap-industrie zijn. Praten we over dure oliën, dan kletsen we bijvoorbeeld over rozenolie, hiervoor zijn veel speciaal-voor-de-olie gekweekte rozen nodig . Parfum olie is goedkoper, maar minder sterk. Bovendien worden vrijwel alle parfum oliën chemisch samengesteld en zijn bedoeld  om een geur kunstmatig na te bootsen.
Etherische oliën worden op vele manieren gebruikt. Ik noem een paar mogelijkheden:
* SMAAKSTOF:
Veel levensmiddelen zijn geheel of gedeeltelijk opgebouwd uit vluchtige olie. Zo wordt er sinaasappel olie gebruikt in sinas, en pepermunt olie voor pepermuntjes en ander snoepgoed.
* GEURSTOF:
Vluchtige oliën worden zeer vaak gebruikt als geurstof in tal van producten als schoonmaakmiddelen. cosmetica, wasmiddelen, luchtverfrissers en massage oliën.  Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit vluchtige olie. Daarnaast wordt vluchtige olie onvermengd of vermengd gebruikt als te verdampen geurstof in een aromabrander, in de sauna of een stoombad.. Vluchtige olie om te verdampen op een aromabrander of aromasteen zijn 2 tot 3 druppels voldoende.
* CONSERVEERMIDDEL:
Sommige oliën hebben een conserverende werking, zoals de wintergreen olie
* ALTERNATIEF GENEESMIDDEL:
Er zijn een paar honderd soorten vluchtige oliën die gebruikt worden voor hun al dan niet vermeende geneeskrachtige werking. Met name in de aromatherapie -die helemaal gebaseerd is op het gebruik van vluchtige olie- maar ook daarbuiten.
Er zijn ontzettend veel soorten. Het aantal loopt wel in de honderden, en het kan daarom nogal een klus zijn om jouw favoriete geur of geuren te vinden. Toch kun je al wat voorkeuren hebben ontwikkeld over de jaren, omdat de vluchtige stoffen in heel veel producten worden gebruikt die we dagelijks gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.
Ik heb hierboven al wat gebruikt-mogelijkheden gegeven. Etherische olie kun je puur of verdund gebruiken. Verdunnen doe je, door de olie te mengen met een “ basisolie”. Dit kan van alles zijn, van amandel tot arganolie, van kokosolie tot olijfolie, van kamille olie tot joboba olie. Afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken, kun je je geur en basisolie geheel op elkaar afstemmen. Joboba olie werkt bijvoorbeeld hydraterend.  Als je dit met een paar druppels etherische olie mengt, heb je een weldadige lichaamsolie die je droge huid verzorgt en lekker laat geuren. Gemiddeld wordt er per 30 ml basis ( draag) olie zo’n 5 druppels etherische olie toegevoegd. Je kunt ook verschillende oliën gebruiken. Op internet zijn ontzettend veel websites vindbaar die recepturen geven voor oliën te maken die kunnen helpen tegen lichamelijke klachten en geestelijke onrust. Deze lichaamsolie wordt ook vaak gebruikt voor massage,
Je kunt etherische olie ook gebruiken om je bad lekker te laten geuren. Een paar druppels volstaan. Dit geldt ook voor een voetenbad. Ontspannende geuren als lavendel kunnen vermoeide voeten een weldaad geven.
De olie wordt vaak gebruikt in speciale geurbranders. Hierin heb je veel verschillende soorten en maten. Via een waxinelichtje wordt een bakje met etherische olie verwarmd. Dit verspreidt een heerlijke geur die ontspannend kan werken, en zeer veel invloed kan hebben op je geestelijke gemoedsrust. Er wordt gezegd dat etherische oliën niet erg geschikt zijn voor geurbranders. Het zou de werking verminderen. Dit is echter zeer minimaal.

VAN TOEN

Etherische oliën zijn eeuwenoud. Ze worden al eeuwenlang gebruikt. Wij vinden het daarom zeer gepast om de etherische oliën onder onze lijn VAN TOEN te plaatsen. Dit assortiment heeft alle producten “ van toen” die we nog kennen uit bijvoorbeeld grootmoeders-tijd. Waren al deze producten immers niet gewoon de beste? Dat vonden wij ook, en we hebben daarom de naam VAN TOEN in het leven geroepen. Onder dit assortiment gaan we al die mooie, pure en nostalgische producten weer nieuw leven inblazen. Gisteren hebben jullie uitgebreid kunnen lezen over VAN TOEN, en hoe dit allemaal tot stand is gekomen.  We zijn al flink bezig met diverse producties waar we jullie binnenkort mee gaan verrassen, maar nu dus eerst de etherische oliën!
Wat is er zo anders en meer bijzonder aan deze oliën m.b.t bijvoorbeeld de oliën die we on line kunnen bestellen? Wel, om te beginnen zijn de VAN TOEN etherische oliën 100% gecertificeerd biologisch. Ze zijn onder het SKAL NL-BIO-01 gecertificeerd en geregistreerd. Naast deze SKAL controle wordt iedere batch die we uitgeven extra streng gecontroleerd in een extern laboratorium. De ingrediënten worden meest bij lokale boeren gehaald. De etherische oliën zijn 100% traceerbaar en in bezit van alle benodigde documentaties. Daarnaast wordt onder ISO normen gewerkt. Wij vonden dit zeer belangrijke punten omdat erg veel etherische oliën die op de markt zijn, niet aan al deze eisen voldoen, en daardoor ook de kwaliteit in twijfel getrokken kan worden. Daarnaast worden vrij veel etherische oliën gemengd, dit gaat dan voornamelijk om de meest goedkopere alternatieven. De wettelijk verplichte gestelde 5% aan etherische olie wordt meestal aangelengd met synthetische ingrediënten als SD40 alcoholen, propyleen-glycolen, en diethylenephalate.  Deze kunnen we eigenlijk geen etherische oliën noemen. Ze vervliegen vrij snel en zijn niet tot nauwelijks echt goed werkzaam. In Europa is het wettelijk toegestaan om een etherische olie “ 100% natuurlijk” te claimen als er tenminste 5% pure etherische olie in zit. De overige 95% mag gewoon bestaan uit synthetische ( chemische) componenten. Zeker als je etherische olie inwendig wilt gaan gebruiken is het erg belangrijk om jezelf te verzekeren van een echt zuivere 100% pure etherische olie ( die dan ook FOOD GRADE moet zijn goedgekeurd ) Als jij erg twijfelt aan de zuiverheid van je gekochte etherische olie, dan kun je bij de fabrikant / leverancier het zogenoemde GCMS rapport opvragen. Een goede fabrikant / leverancier zal hier niet moeilijk over doen. In dit rapport staat precies wat er is gebruikt, hoe de olie is vervaardigd ( door stoom distillatie enz ) en welke plantenstoffen er zijn gebruikt.
Waar we ook erg blij mee zijn, is dat we vriendelijke verkoopprijzen weten te handhaven. We wilden dit ook graag voor elkaar krijgen. Etherische oliën zijn niet goedkoop, tenminste, als je spreekt over een ECHTE pure etherische olie die is geproduceerd onder de meest strikte voorwaarden. We hebben een vergelijkend zelf-markt onderzoek gedaan en we zijn in verhouding met de kwaliteitsklasse zeker één van de goedkoopste uit alle meest bekende merken in Nederland. Daar zijn we trots op. We willen zo ook tonen dat het OOK KAN.

10 SOORTEN OM TE STARTEN

We zijn eind 2021 gestart met tien verschillende geuren:
– BERGAMOT
– CITROEN
– DENNEN
– LAVENDEL
– EUQALYPTUS
– TEA TREE
– SINAASAPPEL
– PEPERMUNT
– ROZEMARIJN
– GERANIUM
We streven in 2022 iedere maand een nieuwe geur uit te brengen. Eind januari 2022 komt er een elfde geur bij.

ZIJN DE ETHERISCHE OLIEN FOOD GRADE?

Sommige etherische oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik. Het is belangrijk dat je hierop let als je etherische oliën culinair / inwendig wilt gaan gebruiken. Is een etherische olie geschikt voor inwendig gebruik, dan moet er FOOD GRADE op het etiket zijn af te lezen of dit bij de bijsluiter / andere informatie staan. De fabrikant verzekert zo, dat de olie geschikt is voor consumptie of dat een olie in contact mag komen met voedsel. Het zegt overigens niet meteen, dat een olie 100% puur en natuurlijk is. Ook hier kun je jezelf het beste verzekeren om voor biologisch gecertificeerde, onder de ISO norm geproduceerde etherische oliën en dat een fabrikant / leverancier hier ook garant voor staat.
Het koken / bakken met etherische oliën wordt al eeuwen toegepast, maar kreeg enkele jaren geleden pas een beetje meer bekendheid omdat veel koks op zoek gingen naar nieuwe culinaire uitdagingen en zij etherische oliën ontdekten. De grootste “ zorg” die rondzingt rondom het inwendig gebruik van etherische oliën is de veiligheid en de giftigheid. Op heel veel flesjes vinden we immers dik uitgedrukte waarschuwingen. En dat is uiteraard niet voor niets, we moeten inderdaad erg verstandig met etherische oliën omgaan en het niet beschouwen als limonade. Zonder dat we het weten, gebruiken we in ons dagelijks leven al erg veel etherische oliën , ook inwendig. Denk aan tandpasta’s, kauwgum, snoepjes en vele andere dagelijkse levensmiddelen. Hoewel het woord “ aroma “ ( denk aan de aromatherapie ) erop duidt dat geuren van oliën worden geïnhaleerd, worden etherische oliën ook gebruikt als smaakstof. Denk bijvoorbeeld ook eens aan koffie en kruiden, de etherische oliën in o.a koffie en kruiden geven de smaak en het aroma.
Sommige etherische oliën hebben giftige inhoudstoffen, een goed voorbeeld is nootmuskaat. Dit bevat MYRISTICIN en ELEMICIN, dit zijn geestverruimende en hallucinerende stoffen. Nu moet je niet meteen in de angst modus schieten en je nootmuskaat olie de deur uit gooien want zo erg is het gelukkig ook weer niet. De LD50 ( = de dodelijke dosis voor de helft van de populatie ) ligt voor een gemiddelde volwassene op 100 ml olie, dus dan moet je echt vele flesjes in één keer achterover slaan. De meeste flesjes bevatten daarom ook nooit meer dan 10 ml. Omdat etherische oliën zeer sterk zijn geconcentreerd, hebben we er tevens nooit zoveel van nodig.  Dat trek je sowieso al niet, net als het eten van teveel hete pepers.  Je kunt etherische olie wat dat betreft het beste vetgelijken met medicijnen. Een paracetamol slikken per keer is ook niet meteen zo schadelijk, wel als je een heel doosje opeet. Net als medicijnen moet je dus zeer verstandig omgaan met etherische oliën. Zeker inwendig.
Oliën die je ( food Grade aangemerkt ) erg veel inwendig / culinair worden gebruikt zijn :
citroen
– sinaasapprel
– grapefruit
– vanille
– limoen
– mandarijn
– basilicum
– rozemarijn
– dille 
– kaneel
– kruidnagel
– pepermunt
– tijm
– lavendel
– gember
– roos 
– bergamot
– lemongrass
– vetiver
– jeneverbes
– kamille
Met gezond verstand en een paar simpele spelregels kun je perfect met etherische oliën in de keuken aan de slag gaan. Maak bijvoorbeeld een basilicum azijn door 25 druppels ( 1 ml ) basilicum olie te vermengen in een liter azijn, of zuivere olijfolie. Als je dit minimaal een week laat staan zullen de smaken verassend zijn. Ook kan een paar druppeltjes sinaasappel  of citroen olie aan beslag ook hetzelfde effect geven als vers geraspte schil.
Resumerend : zorg ervoor dat je 100% zeker bent dat je etherische olie FOOD GRADE is bestempeld. Twijfel je, win dan advies in bij de leverancier / fabrikant. De etherische oliën van VAN TOEN zijn uiteraard 100% zuiver en gecertificeerd / ISO. Maar ook hier wil ik benadrukken VOORZICHTIG en VERSTANDIG om te springen met culinaire toepassingen. Lees je in, verzamel kennis, het is geen limonade.

HEERLIJKE GEUR COMBINATIES VOOR DE DIFFUSER

Je kunt uiteraard één soort VAN TOEN etherische olie in je diffuser druppelen, maar door verschillende geuren te combineren, verkrijg je bijzondere geuren die tevens extra goed werken. Het is heerlijk om twee of drie verschillende geuren te combineren. We hebben zelf een paar lekkere combinaties bedacht :
LAVENDEL + BERGAMOT + CITROEN:
Druppel in een volle watertank 5 druppels lavendel, 5 druppels bergamot en 2 druppels citroen. Een verrukkelijke, frisse en opwekkende geur!
SINAASAPPEL + PEPERMUNT:
Druppel in een volle watertank 5 druppels pepermunt, en 8 druppels sinaasappel. Weldadig bij een “ vol” hoofd en een licht verstopte neus
EUQALYPTUS + CITROEN + PEPERMUNT:
Druppel in een volle watertank 4 druppels pepermunt, 7 druppels eucalyptus en 4 druppels citroen. Een fijne geur als je wat verkouden bent.
LAVENDEL + GERANIUM:
Druppel in een volle watertank 8 druppels lavendel en 4 druppels geranium. Deze geur is rustgevend en kalmerend.
LEMONGRASS + SINAASAPPEL + LAVENDEL
Druppel in een volle watertank 5 druppels lemongrass, 3 druppels sinaasappel en 4 druppels lavendel. Deze geur werkt opwekkend maar ook ontspannend en rustgevend tegelijk. Voor een “ fris” hoofd.
LAVENDEL + PEPERMUNT + GERANIUM + ROZEMARIJN
Druppel in een volle watertank 5 druppels lavendel, 3 druppels rozemarijn, 3 druppels geranium en 4 druppels pepermunt. Verfrissend, oppeppend, ontspannend
CITROEN + DENNEN + BERGAMOT + EUQALYPTUS
Druppel in een volle watertank 5 druppels citroen, 5 druppels dennen, 3 druppels bergamot en 5 druppels eucalyptus olie. Deze combinatie is verrfrissend, opwekkend, en geeft een helder hoofd. Fijn bij lichte verkoudheidsverschijnselen.
LEMONGRASS + SINAASAPPREL + BERGAMOT
Druppel in een volle watertank 5 druppels lemomgrass, 5 druppels sinaasappel en 3 druppels bergamot. Deze combi heeft een zeer fris en “ helder” effect op ons humeur. Werkt tevens zuiverend.

ZELF COSMETICA / REINIGINGSPRODUCTEN MAKEN MET ETHERISCHE OLIE

Naast dat etherische olie meest wordt gebruikt voor de diffuser, wordt het tevens ontzettend veel toegepast in de zogenoemde  DIY wereld, in Nederlands vertaald de DOE HET ZELF wereld. Anno 2022 is het zelf maken van o.a cosmetica en verzorgingsproducten maar ook schoonmaakmiddelen razend populair. En terecht, want naast ontzettend leuk om te doen scheelt het enorm in geld en belasting van ons milieu. Door bijvoorbeeld zelf voortaan afwasmiddel te maken met een paar zeer simpele natuurlijke ingrediënten bespaar je op jaar basis al snel gemiddeld bijna €75 euro, en belast je het milieu bovendien veel minder. Etherische oliën worden gebruikt om iets een heerlijke geur te geven, maar ook als ontsmettingsmiddel, zoals bijvoorbeeld een handzeep met tea tree olie. Je kunt je eigen favoriete geuren gebruiken om al jouw persoonlijke DIY een persoonlijke geur te geven. Met één enkele geur, maar ook met meerderen. Ook worden etherische oliën gebruikt om bijvoorbeeld muggen olie te maken. Het is de meest natuurlijkste manier om muggen te weren. Sommige oliën werken als een rode lap op een stier bij muggen, zoals lavendel, tea tree, lemongrass en uiteraard het bekende citronella geurtje.
Een paar druppeltjes sinaasappel olie kan je body-melk al heerlijk laten geuren, Kortom, etherische oliën zijn onmisbaar in de wereld van cosmetica en verzorging, met name in natuurlijke alternatieven wordt er enorm veel gebruik gemaakt van geurstoffen die zijn gewonnen uit etherische oliën.
Net als culinair gebruik, moet ook oppassen met uitwendig gebruik. Vrij veel mensen kunnen namelijk overgevoelig reageren of deze geur stoffen / pure etherische oliën, en ook hier geldt de nadrukkelijke waarschuwing om VERSTANDIG om te springen met het uitwendig gebruiken. Het is zelfs wettelijk verplicht gesteld om waarschuwingen op etiketten te vermelden. ( onder “ mijd contact met huid en ogen “ )
Gelukkig kunnen we dus wel gewoon uitwendig gebruik maken van etherische oliën. HOE? Door deze ALTIJD TE VERDUNNEN MET EEN DRAAG OLIE. Alhoewel ik op internet verschillende websites vond die toestonden etherische oliën puur op de huid aan te brengen vind ik dat persoonlijk iets TE spannend en raad dat dan ook ten zeerste af. Er zijn geweldige mooie pure ( draag ) oliën verkrijgbaar die je huid juist extra verzorgen. De meest gebruikte draag oliën voor etherische oliën zijn :
– zoete amandelolie
– joboba olie
– druivenpit olie
– olijfolie
– tarwekiem olie
– argan olie
– framboospit olie
– calendula olie
– avocado olie
Gebruik gemiddeld 15 druppels etherische olie op 100 ml draag olie. Je kunt, als de geur wat te zwak blijft, enkele druppels toevoegen maar ga daarin niet overboord. Zorg ervoor dat de oliën goed in elkaar worden vermengd. Voor een eerste gebruik, smeer wat op een klein deel van je lichaam, bijvoorbeeld een stukje arm. Wacht af hoe je huid reageert. Laat het duidelijk zijn dat als je huid gevoelig reageert, dat je de olie niet moet gebruiken. Wees ALTIJD voorzichtig.

AFWASMIDDEL MAKEN

Eén van de meest gebruikte schoonmaakmiddelen die wij met zijn allen in Nederland gebruiken is, hoe kan het anders, afwasmiddel. Alhoewel er gelukkig steeds meer ecologische / natuurlijke alternatieven in supermarkten verschijnen blijft zelf maken de meeste goedkoopste en meest milieuvriendelijkste keuze. Het is niet moeilijk, het is reuze leuk om te doen ( zeker met kinderen ) en het bespaart je serieuze knaken in the long run. Omdat ik geen vaatwasser heb ( ik woon alleen en woon in een klein oud huisje) ben ik zo’n groot verbruiker van afwasmiddel. Ik maak het daarom graag zelf. Niet moeilijk en het leukste is dat ik iedere fles weer een ander geurtje kan geven 🙂 Ik leg je in stappen uit hoe je zelf afwasmiddel kunt maken, want veel heb je daar niet voor nodig. Gebruik wel een echte natuurlijke zeep. Bij www.puurenfit.nl vind je naast onze eigen zepen ( BON SENS) die ik zelf gebruik, ook andere mooie circulaire zepen. Je kunt 100% pure plantaardige glycerine vinden o.a bij Puur & Fit ( klik beneden op de gekleurde linkjes om naar bestelpagina’s te gaan )
NODIG VOOR EEN VOLLE FLES AFWASMIDDEL :
* 400 ml kokend water
* 20 gram natuurlijke zeep, geraspt / of in vlokken
* 20 gram baking soda
* een eetlepel gewone soda
* een afgestreken theelepel natuurlijke plantaardige glycerine
12-15 druppels VAN TOEN etherische oliën ( enkele geur of meerderen naar keuze )
ZO MAAK JE HET :
1) Laat de zeep oplossen in het kokende water. Roer tot alles volledig is opgelost.
2) Roer de rest van de ingrediënten door de massa. Laat dit afkoelen.
3) Als de massa is afgekoeld, alles overgieten in een glazen pomp fles
4) Soms is het nodig om voor gebruik even te schudden.

WAAR ZIJN DE PURE ETHERISCHE OLIEN VAN “ VAN TOEN” VERKRIJGBAAR?

VAN TOEN is een exclusief merk van www.puurenfit.nl en daarom ( vooralsnog….) alleen verkrijgbaar bij Puur & Fit. KLIK HIER om naar het bestel overzicht te gaan. Op moment van schrijven ( januari 2022 ) zijn er 10 verschillende geuren verkrijgbaar, maar maandelijks komen daar steeds nieuwe geuren bij. Hou de website dus in de gaten.

De energize mix!

( Mei 2022: ) We hebben een nieuwe telg in ons midden verwelkomd! En wel meteen een zeer bijzonder familielid : de energize mix ! Zoals de naam het al zo’n beetje zegt, gaat het om een mix van opwekkende oliën die ons wat kunnen op-peppen als we dit even erg hard nodig hebben. De mix bestaat uit de volgende etherische pure oliën :

– MENTHA PIPERITA OLIE ( kruising tussen watermunt en groene munt, ook wel pepermunt olie )
– ATLAS CEDRUS ATLANTICA OLIE ( ceder olie )
– ROSMARINUS OFFICINALIS OLIE ( rozemarijn olie )
– POGISTEMON CABLIN OLIE ( patchouli olie )
– TRACHYSPERMUM AMMI OLIE ( ajowan olie )
– EUGENIA CARYOPYLLUS OLIE ( kruidnagel olie )
– CINNAMOMUM ZEYLANICU, FOLIA OLIE ( kaneel olie )
Allen zeer krachtige en zinne-prikkelende oliën, die ons kunnen opwekken. Je zult vast zelf wel eens hebben ervaren, dat je een fijn op-wekkend gevoel krijgt als je aan een vers kaneelstokje ruikt. Geuren doen erg veel met de geest. Alle hierboven genoemde oliën zullen je vast bekend in de oren klinken, op AJOWAN olie na. Wat is dat ? Wel, het betreft een specerij die in India erg veel wordt gebruikt. De plant waar deze specerij uit wordt gewonnen komt oorspronkelijk uit Zuid India maar wordt tegenwoordig geteeld in heel midden Azië, Ethiopië en Noord Afrika. De plant is lid van de schermbloemen-familie en de zaden lijken op kleine selderijzaden. In India maar ook Arabie is de specerij zeer populair, en wordt het veel toegepast. Het smaakt en ruikt naar tijm, maar dan net even iets meer bitter.  Er wordt ook olie uit gewonnen. Dit is een co2-exractie van de vruchten en bevat ongeveer 95% etherische olie, De olie ziet er licht gelig en licht stroperig uit. In de aromatherapie wordt deze olie toegepast voor o.a luchtzuivering, en wordt de focus gelegd op emotioneel welzijn.
De olie is zeer geschikt voor de diffuser. Omdat het gaat om zeer krachtige oliën, heb je maar weinig druppels per tank nodig, ik gebruik zelf hooguit 2/3 druppels per volle tank. Mijn werk-omgeving is dan ruim voorzien van de zeer opwekkende en prikkelende geur. Ik merkte ook, dat ik beter en gelijkmatiger ging nemen door de zeer prikkelende rook . Echt heerlijk, het gaf mij een zeer verhelderend gevoel. Ik ben enorm gevoelig voor geuren. En deze geur is dan ook echt een zeer mooie aanvulling voor dagelijks gebruik tijdens mijn uren achter de computer. Die inkak-momenten kennen we allemaal vast wel. Bij mij helpt de diffuser dan enorm. De ENERGIZE mix is verpakt in een flesje van 30 ml, dus extra veel inhoud!
BESTELLEN ???  KLIK HIER

Een reactie op “Even voorstellen: de pure, biologische etherische oliën van VAN TOEN!

  1. mag ik bvb ook 1 druppel op de tong druppelen van de olien die jullie vermelden die ook voor inwendig gebruik kunnen ,bvb pepermint (voor een frisse adem ,mond ) bvb ook op mijn tandenborstel met wat kokosolie enz enz

    groetjes nina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *