…waarom de ene diffuser de andere niet is, alles wat geuren kunnen doen, en mijn persoonlijke keuze voor een diffuser!

Diffusers zijn anno 2022 / 2023 hot. Veel mensen zijn de vele voordelen aan het ontdekken, en houden van de sfeer en de geuren die een diffuser verspreidt. Ik ben zelf ook een groot fan, en gebruik al jaren een diffuser.

Dat de ene diffuser de andere niet is, dat lijkt voor het grootste gros een vaag gebied. Er wordt gedacht dat een diffuser een diffuser is, het één nog hipper en stijlvoller dan de ander. Maar zo simpel is het niet. Niet alleen is WELKE diffuser je kiest erg belangrijk, ook zijn de etherische oliën die we in de diffusers gebruiken van cruciaal belang. Een uitleg .

HOE WERKEN GEUREN?

Laten we  beknopt uitleggen hoe geuren bij ons werken.  Onze reuk is de meest gevoeligste zintuig van de mens. Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op ons reukorgaan in de neus. Via zogenoemde AEROSOLEN ( een colloïdaal mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas ) en gassen, die in kleine moleculaire deeltjes verdampen uit een stof. Zowel mensen als dieren beoordelen geuren met de REUKZIN.  Dit is het vermogen van een organisme om geuren waar te nemen. We hebben maar liefst 300.000.000 receptoren ( reukcellen ) die ons in staat stellen om ongeveer 10.000 geuren te onderscheiden. Geuren herkennen is belangrijk voor onze gezondheid. We kunnen bijvoorbeeld via onze reuk bedorven voedsel herkennen, en ons behoeden voor mogelijke vergiftiging. Stank jaagt ons instinctief weg via onze reuk, bijvoorbeeld een brandlucht.
Geur is gekoppeld aan ons retroscentisch geheugen, dit verklaart waarom we een bepaalde emotie kunnen voelen als we een bepaalde geur ruiken. Kortom……geur is echt heel erg belangrijk . Waarom wordt het dan niet zo bekeken en onderschat?
Ik denk, dat dit voornamelijk te maken heeft met een gebrek aan kennis en verdieping, Ook de media speculeert voornamelijk op lekkere geuren om ons te verleiden tot aankopen van vele producten. Er is maar vrij weinig bekend over de invloed van geuren op onze lichaam en geest, daar moeten we echt aan gaan kloppen bij bepaalde levensovertuigingen die zich daar wel wat meer mee bezig houden zoals aromatherapie en de Ayurvedische wereld. Deze worden meest gezien als een alternatieve hoek, waar de gewone consument niet snel naartoe zal gaan. Het wordt gezien als “ een zweverige hoek” of een “ spirrie-wirrie-wappie” beweging in de samenleving. Natuurlijk zijn er in deze werelden extremen en uitersten vindbaar, maar het is zeker NIET zo dat deze methoden zweverig zijn. Integendeel. Want juist deze alternatieven gebruiken de krachten van 100% natuurlijke en pure geuren. Nee, ik ben niet van mijn rails gevallen, en ben ook niet aangehaakt bij de SPIRRIE WIRRIE WAPPIE club. Ik ben nog steeds één van de meest nuchterste Rotterdamse die je kunt vinden. 😊 Maar ik weet heel goed, wat geuren met mij doen en teweeg kunnen brengen. En wat SYNTHETISCHE geuren met mij kunnen doen.

SYNTHETISCHE GEUREN

Als ik ERGENS fikse koppijn van kan krijgen, zijn het wel namaak-geuren, ook wel synthetische geuren. In de wereld van parfums worden vrijwel altijd  synthetische geuren gebruikt, wat voor erg veel mensen, waaronder dus ook me/myself/ and i , een gigantische trigger kan zijn voor talloze vage klachten. De synthetische stoffen die in parfums worden gebruikt zijn niet alleen schuldig, ook de parfum GEURSTOFFEN kunnen de huid behoorlijk irriteren. Ook kunnen geurstoffen zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en zelfs hartkloppingen. Hoe gevoeliger je bent, hoe erger de klachten kunnen zijn.
Synthetische geuren zijn OVERAL om ons heen. Zelfs waar je het niet verwacht, zoals in een supermarkt. Daar worden vrij vaak geuren verspreid die ons aanzetten tot meer aankopen. Het zijn geuren waar we ons prettig bij voelen zoals een vanille geur of een milde bloemengeur.
Maar denk ook eens aan de wasmiddelen / verzachters, de gearomatiseerde theezakjes, snoepjes, zuivelproducten…..ze kunnen ons allemaal aanzetten tot meer aankopen en…meer eten. De geur van chocolade doet bij velen bijvoorbeeld het water al n de mond lopen. Geuren zijn in de voedsel en levensmiddelenindustrie van cruciaal belang, Jij zult immers geen brood kopen wat stinkt naar een varkensstal. Daarom worden er gigantisch veel geurstoffen aan ons dagelijks voedsel toegevoegd.
Als je denkt, dat een natuurlijke geurstof gezonder is dan een niet natuurlijke, dan heb je het mis. Het FDA ( Amerikaanse Food and Drug Administration ) definieert een natuurlijke geurstof als “ harsen / oliën / en andere extracten” verkregen uit natuurlijke bronnen. De extracten zijn volledig ingedikt en verwerkt uit onderdelen wat ooit natuurlijk, vers intact was. Deze extracten voegen smaak toe, geen voedingswaarden. Een sinaasappelsmaak wordt bijvoorbeeld aangevuld met andere smaakstoffen die zijn geëxtraheerd uit een ander natuurlijk product, zo kan een sinaasappel toetje met een natuurlijke sinaasappel-smaakstof ook elementen bevatten van berk, of gras. Vele experts zien dan ook geen wezenlijk verschil tussen natuurlijke geurstoffen en hun synthetisch vervaardigde tegenhangers. Wat er eigenlijk gebeurt is dat het natuurlijke product uit elkaar wordt getrokken om er een natuurlijke geurstof van te maken op elementair niveau. Het chemische element valt als ware aan van de andere kant en wordt geconstrueerd tot een identiek product. Omdat ze niet wezenlijk veel verschillen van elkaar op chemisch niveau worden deze door experts gezien als een gelijkwaardig product, de één niet gezonder dan de ander. Ook onderzoekers op HARVARD hebben dit al eens aangetoond. Een geurstof in ons voedsel blijft dus eigenlijk gewoon een synthetische geurstof, natuurlijk of niet natuurlijk. Het gaat 9/10 keren om een combinatie van diverse stoffen in een product waar wij last van kunnen krijgen.

100% NATUURLIJK

Geuren die niet worden gebruikt als voedings-additief worden meestal parfumstoffen genoemd. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
-OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
 
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen. Alleen merken die met gecertificeerde ingrediënten werken en onder strengere keurmerken staan geregistreerd ( bijvoorbeeld het NATURAL COSMETIC STANDARD )  geven de allerbeste garantie. Maar, ook 100% natuurlijke geurstoffen kunnen overgevoeligheden geven.
Wil je voor meest natuurlijk gaan, dan kun je het beste kiezen voor 100% pure etherische oliën die op de juiste manieren zijn gedistilleerd. Er zijn algemeen gezien maar weinig merken die ECHTE pure essentiële / etherische oliën produceren, omdat dit een zeer delicate productie is en er ook veel meer investeringen worden gevraagd. We kunnen bij de Action talloze flesjes etherische oliën kopen voor een habbekrats. Dit zou je wenkbrauwen al meteen moeten laten oplichten, want ECHTE pure olie kost een godsvermogen. Deze goedkopere varianten zijn meetal vermengd met andere oliën voor meer volume. En de producties laten ook te wensen over, dat kun je ook begrijpen als je weet dat het om massale producties gaat die wereldwijd verkocht moeten worden. Hoe verleidelijk ook, trap niet in deze onzin. Investeer in een GOEDE olie. Daar heb je uiteindelijk dubbel veel plezier van. ECHTE olie gebruik je spaarzaam, imitatie oliën vervliegen in een razendsnel tempo, plus dat je je af moet blijven vragen wat er allemaal in is verwerkt. Veel van deze goedkopere producties kunnen vol zitten met petrochemische stoffen.

DIFFUSERS / GEUR STENEN EN BRANDERS

Etherische oliën gebruiken we meest om te verdampen. Dit doen we via zogenoemde diffusers, via geur steentjes die we kunnen bedruppelen, en via geur branders. Laten we beginnen met de diffusers. Een aroma diffuser, ook wel etherische-olie-diffuser genoemd, is een soort beneveling-apparaat, die via waterverdamping met etherische olie een zeer ontspannende en fijne geur verspreidt. Het verdampt de etherische olie op een zeer milieuvriendelijke manier. Daarnaast werken sommige diffusers  als luchtbevochtiger. Het kraanwater wordt in het apparaat omgezet in stoom dankzij zeer hoge frequentie-trillingen. Hierdoor ontstaat direct een koude verneveling , en blijven de moleculen van de etherische oliën intact. Dit geeft meteen ook een therapeutische werking op ons brein.
Aromadiffusers zijn het gehele jaar door te gebruiken. Omdat er veel etherische oliën zijn met verschillende effecten op lichaam en geest, kun je de diffuser ook inzetten als je bijvoorbeeld verkouden bent. De nevel helpt, om een kamer te desinfecteren, en kunnen zeer effectief helpen bij ziekte en herstel na ziekte. Gebruik je bijvoorbeeld zuivere en pure pepermunt en / of eucalyptusolie, kan dit je verstopte neus opheffen. Andere zeer geschikte oliën tegen verkoudheid zijn teatree, kruidnagel en tijm.
Er zijn verschillende soorten aromadiffusers, waarvan de koude nevel diffusers meest prijzig zijn. Dit komt omdat deze meest effectief zijn bevonden. Het is ook ontzettend belangrijk, om zuivere en pure etherische oliën te gebruiken.
Naast een heerlijke geur geeft de aromadiffuser ook veel ontspanning. Zeker een diffuser gecombineerd met licht. Dit kan bijvoorbeeld enorm helpen om ontspannen en beter in slaap te vallen. De meeste diffusers zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook glazen en stenen diffusers waarvan wordt gezegd, dat deze minder werkzaam zijn.
Geur stenen zijn meest gemaakt van keramiek. Geurstenen worden al heel erg lang toegepast met name in de aromatherapie, het is een erg fijne en makkelijke manier om bepaalde ( gewenste ) geuren op bepaalde plekken in huis of in een andere kleinere ruimte als auto’s en caravans / campers, beter tot hun recht te laten komen. Het kan bijvoorbeeld nare geurtjes maskeren in een schoenenkast. Maar kan ook je kledingkast een heerlijke zweem geven. Veel mensen gebruiken geur stenen om te ontspannen, door deze bijvoorbeeld met wat druppels pure lavendel olie te bedruppelen en deze naast hun kussen te leggen of op hun bureau. Er zijn tegenwoordig prachtige geur stenen verkrijgbaar zodat deze ook als een mooi onderdeel in je interieur gezet kan worden.
De geur branders waren jarenlang populair maar verliezen meer en meer terrein nu steeds meer bekend wordt dat kaarsen niet al te gezond zijn om te branden ( KLIK HIER ) De meeste geurbranders werken op een waxinelichtje, waarboven de olie wordt verwarmd en zo hun geuren vrijgeven. Daarnaast geven de dampen minimale / tot geen gunstige eigenschappen en kan een vieze geur juist worden gemaskeerd. Het is eigenlijk zonde van dure oliën. En gemengde oliën kunnen vrij veel chemische stoffen bevatten die de luchtwegen kunnen irriteren.
De opkomst van de diffuser heeft de geur brander min of meer totaal verstoten. Terecht ?

WAAROM EEN DIFFUSER?

Waarom zou je eigenlijk een diffuser willen gebruiken?. Dat kan om verschillende redenen zijn, velen vinden een fijne, aangename geur in huis gewoonweg heerlijk, anderen worden er kalmer en meer ontspannen van, en ook tijdens rondvliegende verkoudheidjes kunnen sommige etherische oliën weldadig werken. Maar echt GOEDE diffusers kunnen nog meer. Zoals ik eerder vertelde zijn er best wat varianten. De vier meest gebruikte soorten diffusers op de Nederlandse markt zijn:
– de diffusers die werken via Ultrasone trillingen
– de diffusers die werken via warmte ( bijvoorbeeld via een brander) 
– de diffusers die werken via een verdamping /  wind / ventilatie systeem
– de diffusers die werken via verstuiving
Grofweg bekeken doen alle soorten hetzelfde, ze verspreiden nevel uit de etherische oliën gehaald. Ze worden meest verkocht onder AROMA diffusers. Veel diffusers hebben ook een luchtbevochtiger. Dit is echter geheel iets anders dan een luchtbevochtiging-apparaat. Deze zijn beter gericht op het bevochtigen van ruimtes waar dat nodig is, de diffusers zijn daar veel te klein voor. Maar zeker in wat kleinere ruimtes kan het bijdragen in de luchtbevochtiging.
Aroma diffusers zijn fijne apparaten om een ruimte sfeer te geven. Geuren worden namelijk ook verbonden met ons gevoel voor sferen. Loop maar eens een parfumerie binnen, of een banket bakker. De heerlijke geuren kunnen je humeur al meteen doen verbeteren. Een ruimte wat een fijne aangename geur heeft zorgt voor een fijne en ontspannen ruimte waarin gewerkt kan worden. Er zijn een aantal studies bekend waarin werd aangetoond dat een diffuser bepaalde typen bacteriën en schimmels in een ruimte kunnen verminderen. Veel etherische oliën hebben een anti-virale werking, of werken schimmelwerend.
Diffusers zijn apparaten die wel om wat klein onderhoud vragen om zo goed mogelijk werkzaam te zijn. Daar verkijken veel mensen zich nogal eens op. Maar het is erg belangrijk, dat je de diffuser goed schoon houdt. De meesten hebben een klein water reservoir, die na iedere tank even moet worden omgespoeld, liefst even met wat pure alcohol ( doekje ) na wrijven. Dit is zeker te adviseren als je van etherische olie wilt wisselen.  Het is daarnaast, voor een optimale werking, meest verstandig om alleen gedestilleerd water te gebruiken i.v.m kalk.
Er zijn vele soorten en maten. En ze worden gemaakt van verschillende uiteenlopende materialen. Meest gebruikt zijn de BPA plastic en houten, vaak gecombineerd. Maar ze zijn er ook in steen, klei, glas en zelfs RVS. Sommigen zijn echt heel fraai, zodat ze niet misstaan in een interieur.
Ze zijn er in diverse prijsklassen. Ook kun je kiezen voor een diffuser met licht, wat steeds verspringt naar andere kleuren. Tot slot zijn er vele verschillende bedieningspanelen. Sommige diffusers kunnen behoorlijk wat toeters en bellen hebben, terwijl anderen meest simpel zijn.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een ULTRASONE diffuser , liefst gemaakt van hout, of klei / porselein.  Een US ( ultrasone) aroma diffuser werkt middels ultrasone trillingen. Dit zijn ook wel geluidsgolven met een zeer hoge ultrasone frequentie waardoor zowel de oliedruppels als het water worden gescheiden en zodanig worden verkleind dat deze als koude stoom kan worden uitgescheiden. Door deze meest pure manier blijven geuren / aroma’s meest intact. En is het een gezonder idee dan bijvoorbeeld een geur brander.

ETHERISCHE OLIE…..WELKE?

Er zijn heel veel etherische oliën op de markt. De prijsklassen lopen zeer sterk uiteen, afhankelijk van puurheid en toevoegingen. Hoe duurder, hoe puurder…dit geldt zeker voor etherische olie. Kwaliteit speelt bij etherische olie een enorm grote rol. Er zijn veel namaak oliën op de markt. De goedkopere oliën  die allen één zelfde prijs hebben, zijn oliën waaraan bijvoorbeeld pesticiden zijn toegevoegd, of niet op een juiste manier zijn gedistilleerd. Daarnaast worden deze varianten op pure oliën aangelengd met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën, maar ook essentiële oliën die éénzelfde scheikundige samentelling van “ the real thing” bevatten. Het is knap lastig voor de consument, om een goede olie te herkennen. Niet alles valt namelijk te testen en te controleren. O.a de pesticiden en de zware metalen kunnen nauwelijks worden herkend.  Er zijn een aantal punten, waarop je kunt letten bij het kopen van etherische olie:
1) EEN VEEL TE LAGE VERKOOPPRIJS
Net als bijvoorbeeld bij  kokosoliën, zijn etherische oliën vrij lastig op prijs te beoordelen. Net als in de wereld van kokosoliën mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Maar als een verkoopprijs echt ‘ to good to be true” is, dan kun je daar absoluut je vraagtekens bij zetten. Het winnen van etherische olie is een zeer kostbaar verhaal. Voor een liter lavendel olie is al snel zo’n 160 kilogram lavendelbloemen nodig. Op een flesje van 15 ml valt er geen enkele winst te behalen, als deze onder de € 4 of € 5 euro wordt aangeboden. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn, dat deze olie niet loepzuiver is en mogelijk toevoegingen bevat. Ook kun je nalopen of een fabrikant biologisch werkt.
2) 100 % PUUR
Zuiverheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed wekende olie. Zorg er sowieso voor, dat je een flesje kiest waarop “ 100% puur” staat af te lezen. Helaas wil dit nu ook niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk om pure olie gaat omdat veel fabrikanten de gok wagen en het risico nemen tegen de lamp te lopen en een boete te riskeren. Het is verstandig, om een merk daarom vooraf altijd te googlen. Zeker betreft etherische oliën is het belangrijk, dat je een 100% zuivere olie kiest. Namaak geeft vast een lekker geurtje af, maar werkt niet echt therapeutisch.
3) KIES DONKER GLAS
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor licht en andere invloeden van buitenaf. Als een fabrikant zijn vak verstaat, gebruikt hij dan ook alleen donker glas om zijn olie in te verpakken. Etherische olie is ook gevoelig voor oxidatie. Het flesje moet daarom een zeer kleine druppel uitgang bezitten, waardoor je ten eerste nooit teveel olie tegelijk kunt gebruiken, maar dit voorkomt ook dat er teveel lucht bij de olie komt. Heeft een flesje dus geen druppel dop, koop het dan niet. Het verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
4) DOE DE OLIE TEST
Etherische oliën zijn, op enkele soorten na, niet vettig. Etherische oliën als Romeinse kamille, vetiver, jasmijn, patchoeli en sandelhout zijn wat vetter, en te herkennen aan de donkere kleuren. Daarom kun je etherische olie ook druppelen op je kussensloop. Aan namaak varianten worden vaak, om het volume te vergroten, plantaardige oliën toegevoegd. Je kunt met een zeer simpele truc zien, of je een gemengde namaak olie in huis hebt, of een 100% pure olie.
Laat op een vel papier enkele druppels etherische olie vallen, en laat dit tenminste 3 uur liggen. Zijn er kringen ontstaan op het papier? Dan heb je een namaak olie te pakken.  Pure olie ( op de soorten die ik eerder noemde na) laat geen oliekringen achter.
5) KIES BETROUWBARE MERKEN
Hartstikke leuk hoor, al die rijen etherische oliën in talloze winkels, die voor een prikkie worden aangeboden. Maar echte garantie kunnen ze ons nauwelijks geven. Een hoog aangeschreven kwaliteitsmerk wel. Deze waarborgt zijn producten en levert 100% garantie op puurheid en een juiste productie. Lees jezelf goed in op een merk, waar jij je oog op hebt laten vallen. Google vooral op ervaringen. Nog even dit betreft merken:… er zijn heel veel etherische olie-merken op de markt die onder MLM ( multi level marketing ) te werk gaan. In regel geldt dat deze oliën twee x zoveel duurder betaald moeten worden. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

DE PURE BIOLOGISCHE ETHERISCHE OLIEN VAN VAN TOEN REMEDIES

Van toen remedies ( onderdeel van puur & fit ) heeft inmiddels een aardig assortiment aan 100% pure, biologische etherische oliën op de markt gebracht, die sinds de lancering als een sneltrein verkopen. Terecht, want het zijn gigantisch goede oliën van zeer hoogwaardige kwaliteit, terwijl de verkoopprijzen ver onder de andere zogenoemde etherische oliën van hogere kwaliteit blijven. Wil je er alles over lezen ? KLIK DAN HIER. Het zijn de etherische oliën die ik alleen nog maar gebruik in mijn diffuser, maar ook om DIY producten mee te verrijken.

EEN GOEDE DIFFUSER VERSUS EEN SLECHTE DIFFUSER

Goed. Je weet nu het één en ander over geuren, etherische oliën en diffusers. Met deze basis kun je veel goede en betere keuzes maken, zoals het soort diffusers die jij wenst. Maar dan ben je er nog niet helemaal. Want ook in het soort diffuser valt er veel te onderscheiden. Daar ga ik je nu meer over vertellen.
Als je je gaat oriënteren, zul je vast merken, dat er enorm veel aanbod is, met verschillende prijsklassen. Diffusers zijn verkrijgbaar van peperduur tot spotgoedkoop, en alles wat daar tussen ligt. Heeft een verkoopprijs invloed op de kwaliteit ? Ja, in de meeste gevallen wel.🫤
Om te beginnen kan er veel kwaliteitsverschillen zitten in materialen die worden gebruikt. De meeste goedkopere diffusers zijn gemaakt van plastic, meestal gaat het dan om 01 gekenmerkt plastic ( PET  / PETE, ook wel polyethyleentereftalaat ) Dit plasticsoort wordt industrieel erg veel gebruikt, o.a voor limonade flessen. Het is op zich wel goed te recyclen, echter moet wel worden gelet op hittebronnen, dan kan het plastic mogelijk een kleine hoeveelheid BPA afgeven Dit plasticsoort staat omschreven als “ betrekkelijk betrouwbaar”. Sommige diffusers bestaan voor een deel uit plastic / kunststof, en hout. Dit hout is in de meeste gevallen niet milieuvriendelijk geproduceerd, het bevat bijvoorbeeld geen FSC keurmerk. Het gebrek aan keurmerken zien we veel terugkomen bij de goedkopere alternatieven. Als je echt wilt gaan voor een duurzame en kwalitatieve diffuser, zijn er op zijn minst wel een aantal keurmerken nodig om deze te garanderen.
Ik zag bij discounter ACTION deze diffuser. Een Ultrasone, met LED verlichting en aromaverdamper. Hij kost € 19,95, wat voor een ultrasone diffuser eigenlijk belachelijk weinig is te noemen, de gemiddelde prijsklassen liggen wat betreft de ultrasone varianten tussen de €70-100 euro. Daar zou je al meteen wat vraagtekens bij kunnen zetten. Als we wat inhoudelijk kijken naar deze FYD FRAGRANCE YOUR DAY diffuser, dan zien we om te beginnen nergens maar één keurmerk. De diffuser is gemaakt uit PET plastic en heeft een houten-look gekregen. De diffuser bevat geen hout. De vorm is mooi en luxe. En er lijkt verder geen vuiltje aan de lucht. Als je niet gaat voor een goede werking van de aroma’s die vrijkomen uit pure etherische oliën, zal deze aan jouw wensen voldoen. Veel mensen vinden een diffuser leuk, knus en gezellig en kopen het voor de geurverspreiding die vrijkomt via synthetische etherische oliën, die Action ook voor € 99 eurocent per flesje verkoopt ( KLIK HIER ) als dat je doel is, go-for-it want dan is een duurzame en echt goed werkende diffuser onzin om aan te schaffen.
Wil je echter echt profiteren van de aroma’s uit echte pure etherische oliën, en wil je graag een betere lucht / luchtvochtigheid, dan zijn deze goedkopere alternatieven minder geschikt. De meer duurzamere / gekeurmerkte diffusers zijn namelijk ontwikkeld om functioneel te werken. Ik zeg overigens niet dat de goedkopere varianten helemaal niets doen, maar het zal kwalitatief genomen zeker een zeer groot verschil geven. En minder duurzaam zijn, omdat er in de meeste gevallen vrij goedkope materialen worden gebruikt. Daarnaast kunnen we vraagtekens zetten bij de producties en hoe duurzaam en mensenarbeid-vriendelijk deze worden geproduceerd. Ook daar zijn keurmerken voor in het leven geroepen om het kaf van het koren te scheiden.

LIEVER EEN DUURZAME, MET KEURMERKEN KIEZEN….

Als mij wordt gevraagd, welke diffuser nu “ het beste “ is, verwijs ik altijd naar duurzamere alternatieven, die in regel duurder zijn dan de conventionele alternatieve die we bijvoorbeeld in veel discountwinkels tegenkomen. Wat ik erg belangrijk vind, hoef jij uiteraard niet belangrijk te vinden, maar als ik mijn advies mag geven, dan adviseer ik je altijd om te investeren in een echt goede diffuser. Deze hebben ook een goede garantie, en gaan (bij normaal gebruik) ook veel langer mee.
Ik vind punten als milieu en gezondheid extreem belangrijk. Daarom kies ik voor duurzame diffusers, die in bezit zijn van keurmerken. En zijn gemaakt uit duurzame materialen als  FSC hout, en  gerecycled glas. Daarnaast gaat mijn voorkeur uit naar ultrasone varianten, omdat deze de meest effectieve mogelijkheden geven.
Uiteraard kun jij er heel anders over denken, en wil je bijvoorbeeld alleen een lekkere geurverspreiding en een mooie sfeer in huis halen. Als dat je doel is, dan zijn de gewone huis / tuin / keuken aromadiffusers prima.

MIJN KEUZE : DE GLORIA ULTRASONE DIFFUSER VAN VAN TOEN

Van toen remedies  heeft naast de 100% pure/ biologische oliën ook een prachtige ultrasone diffuser in het assortiment, genaamd GLORIA. De vormgeving is prachtig. Maar het gaat uiteraard om de werking. De GLORIA diffuser werkt ultrasonisch, en heeft een automatische modus. De watertank heeft een capaciteit van 180 ml, en niet geheel onbelangrijk in deze periode, een wattage van 12 Watt. Het vermogen ligt op 24V.
De diffuser is gecertificeerd met het FSC keurmerk, het RoHS keurmerk en is 100% BPA vrij. De diffuser wordt geleverd inclusief adapter. Het bovengedeelte is van glas, de onderkant bestaat uit 100% bamboe hout. Het gebruik is super-eenvoudig. Het heeft een mist ( beneveling )  en een timer setting die erg gemakkelijk zijn te bedienen. Met de timer setting stel je simpel en snel de mist-frequentie in. Klik je één keer op het knopje dan zal de beneveling continu zijn, klik je twee keren, krijg je een uur lang beneveling. Drie keer klikken betekent drie uur beneveling, vier klikken acht uren en vijf klikken schakelt de beneveling uit.

Er zit tevens een belichting op. Dit kun je geheel instellen op warmte en juist iets feller licht, net wat je stemming is. Je kunt het licht ook op automatisch zetten waardoor het steeds verspringt.

De diffuser is vanwege zijn prachtige vormgeving in vrijwel ieder interieur te zetten. Het kan ook op een slaapkamer worden gebruikt, om bijvoorbeeld met de VAN TOEN lavendel olie heerlijk in slaap te komen. Bij mij staat ie naast mijn computer op mijn bureau, en gebruik ik steeds weer andere etherische oliën / of gecombineerde om mijn zinnen te prikkelen, waardoor ik bijvoorbeeld wat helderder ben in mijn hoofd als ik druk aan het werk ben. VAN TOEN heeft ook een ge-wel-dige ENERGIZE MIX in het assortiment, een mix aan prikkelende etherische oliën die je wat energieker kunnen laten voelen als je dat even nodig hebt. Deze mix is momenteel mijn grote favoriet.

WIL JIJ DE GLORIA DIFFUSER BESTELLEN ?

Klik dan HIER  ( beschikbaar vanaf half November 2022)

Wil jij de etherische oliën van van toen bestellen ?

Klik dan HIER

15 Reacties op “…waarom de ene diffuser de andere niet is, alles wat geuren kunnen doen, en mijn persoonlijke keuze voor een diffuser!

 1. De link naar de diffuser werkt niet helaas. Wat kost deze, en hoe te bestellen?
  Dank , gr Esther

  • het staat erbij vermeld dat deze half november beschikbaar is, en ik heb al nieuws, want aanstaande zondag komt er een lanceringsactie!

 2. Volgens mij werkt het linkje niet als je de Gloria diffuser zou willen bestellen . . .

  • dat klopt, want zoals erbij staat vermeld, komt deze pas aanstaande zondag on line 😉

 3. Heb je de nieuwste diffuser ook gezien van chi? Deze is van glas, goudkleurig mooi en met bpa vrij plastic, zeggen ze …

  • Ik wilde nog een vraag toevoegen: als je het plastic binnen bakje/ houdertje van water en olie in de ultrasone diffuser niet verwarmt dan geeft dit toch geen schadelijke stoffen meer af? Of toch wel?

 4. Zelf koop ik normaal gesproken altijd Chi, maar pas geleden ook wat flesjes bij Bervita gekocht, en deze doen aan kwaliteit niet onder aan Chi. Prijs is ongeveer hetzelfde. (ervaren gebruiker voor vele jaren 🙂
  Wat ook erg fijn werkt zijn de stopcontact diffusers van Chi.

 5. Wij zijn heel blij met de Gloria en de VanToen etherische oliën!
  Nu heb ik ergens tips gelezen voor de combinatie en het aantal druppels van verschillende geurtjes voor in de diffuser. Maar waar? Ik kan het nergens meer vinden, please help!
  Alvast bedankt voor een linkje naar de info!

  • dat was de gehele donderdag ( 14 december 2023 ) Nu niet meer geldig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *