Bimi…..broccolini…..aspergebroccoli…..hoe dan ook, maak snel eens kennis met deze gezonde groente!
Het lijkt, alsof BIMI er opeens is, maar het is in Nederland al jaren verkrijgbaar. Ik leerde het zelf kennen ergens in 2013. Als fervent broccoli-liefhebber was ik zeer benieuwd naar deze toch zeer op broccoli lijkende takjes. Nadat ik ze proefde was ik verkocht. En koop ze sindsdien regelmatig. Vroeger kon dat alleen nog bij de Albert Heyn, tenminste, daar kon ik ze als enige verkooppunt vinden. Anno 2022 is dat gelukkig veranderd en kunnen we bimi zelfs in biowinkels vinden. Hoogste tijd om deze toch best eigenaardige takjes eens uit te lichten want…..wat IS bimi eigenlijk? En is het gezond ? En wat kun je ermee ?
WAT IS BIMI ?
Bimi , ook wel eens aspergebroccoli ( door de AH ) of broccolini genoemd, werd in Japan geboren. Er vond een kruising plaats tussen broccoli en kalian, ook wel Chinese broccoli. Het werd voor het eerst gekweekt in 1987. Funny detail: AH heeft de naam BIMI veranderd naar aspergebroccoli, omdat deze naam beter zou passen bij de smaak en toegankelijker zou zijn. Omdat BIMI een merknaam betreft is AH daarom overgestapt naar een leverancier die niet de officiële bimi kweekt. Anders gezegd levert AH dus geen echte originele bimi, maar een ander ras, die zij vanuit Kenia halen. Overigens komt vrij veel bimi die in Nederland wordt verkocht, uit Kenia. Het wordt inmiddels in vrij veel landen gekweekt. In Nederland wordt bimi meest gehaald uit Spanje en Kenia. Maar… sinds kort ook uit Nederland. Dit gebeurt sinds 2021. Je kunt inmiddels vrij veel bimi vinden van Nederlandse bodem, zoals de Bimi bij supermarkt-keten LIDL. Ook in biowinkels vind je bimi van Nederlandse bodem.
Bimi is, net als broccoli, meer dan knetter-gezond. De hybride-groente heeft sowieso de gezonde eigenschappen in huis van broccoli en de Chinese broccoli, maar ook enkele andere zeer bijzondere eigenschappen. Zo is het zeer rijk aan vitamine C en K, en bevatten de stengels extreem veel vezels. Wist je dat het aantal vitamine C in bimi het aantal vitamine C in een sinaasappel overtreft ?? Net als broccoli bevat bimi behoorlijk wat glucosinolaten, en veel sinigrine wat de uitscheiding van primaligne cellen bevorderd. Bimi is rijk aan omega 3 vetzuren, en bevat een flinke hoeveelheid vitaminen en mineralen als zink, foliumzuur, kalium, ijzer en mangaan.
HOE SMAAKT BIMI ?
Bimi heeft een milde, ietwat zoete smaak. Als je het rauw eet ( ja, je kunt Bimi rauw eten ) heeft het volgens velen een lichte mosterd smaak. Zodra je bimi kookt, wordt de smaak zoeter. Omdat de textuur meer lijkt op die van een asperge, heeft de AH waarschijnlijk zijn naam daarop aangepast. Je kunt alles van de bimi eten, je hoeft dus niets weg te snijden en weg te gooien, wat het zeker tot een duurzame groente maakt.
BEWAREN / GEBRUIKEN
Als je bimi koopt, kijk dan goed of de groene kleur fris is en de stengels stevig zijn. Na aankoop kun je bimi het beste in wat aluminium folie in de groentelade van de koelkast bewaren, op deze manier blijft alles meest fris en vers. Je kunt bimi na aankoop ongeveer 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Je kunt bimi rauw eten. Dan heeft het een licht pittige smaak. Je kunt de stelen bijvoorbeeld raspen of in kleine stukjes snijden, om door een frisse salade te verwerken als lekkere “ bite “. Je kunt bimi ook gebruiken om je smoothie mee te verrijken.
Het heeft geen lange kooktijd nodig. Gemiddeld maar zo’n vijf minuten. Als je bimi stoomt, duurt het ook gemiddeld zo’n 5 minuten.
KORTOM:
Ga ook eens snel op zoek naar bimi van Nederlandse bodem! Je kunt ze vinden bij supermarkt LIDL. De AH verkoopt geen originele bimi en haalt het bovendien uit Kenia. Verder kun je Hollandse bimi tegenkomen in biowinkels.