Hoeveel wegwerp-kleding koop jij ?

Ik ben niet echt wat je noemt een mode-pop. Kleding heeft mij nooit zodanig gefascineerd dat ik er enorm veel tijd en aandacht aan besteed, maar ik vind het wel erg belangrijk om er netjes en representatief uit te zien. Ik hou wel van kleding. En al ben ik niet zo heel erg goed op de hoogte van de mode en hun trends, ik vind het echt heel belangrijk om met mijn kleding en kledingstijl een goede indruk te maken. Kleren maken de man, maar ook de vrouw 🥹

Naast dat mijn kleding er mooi, netjes en representatief uit moet zien, vind ik het belangrijk waarvan mijn kleding is gemaakt en hoe het wordt gemaakt. En ben ik fel tegen de “ wegwerp-kleding” industrie. Ik herinner mij, dat ik ooit op de televisie de rapper Gers Pardoel hoorde vertellen dat hij iedere dag een nieuwe onderbroek aantrok en zijn gedragen weggooide. Ik kon het gewoon niet geloven. Maar het blijkt dat veel meer mensen dit doen.
Ik ben een fanatiek kringloper. Ik koop zelden tot nooit nieuwe kleding, ik koop ze meestal in een kringloop, waar meer dan genoeg toffe, leuke en mooie items hangen voor een grijpstuiver. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
Ik vind het erg belangrijk om zoveel mogelijk te her-gebruiken / te recyclen, en daar past de kringloop goed bij. Al lang voordat kringlopen populair werd ( dankzij influencers) liep ik regelmatig veel kringloopwinkels af. Soms kom je er echte parels tegen.
Op mijn beurt lever ik al mijn “ oude” kleding ( lees : kleding die ik niet leuk meer vind of nooit draag ) in bij kringloop-winkels. Zo hou je ook de cirkel gaande.

Ik kan dan ook maar moeilijk aanzien, hoe de kleding-industrie steeds meer terrein wint betreft wegwerp-kleding. Met wegwerp-kleding  ( ook wel fast fashion genoemd ) wordt bedoeld, dat het gaat om zeer goedkoop geproduceerde kleding, gemaakt uit zeer goedkope synthetische stoffen als polyester en andere plastic vormen. De kleding wordt vaak in landen geproduceerd waar de arbeidsomstandigheden rampzalig zijn en soms aan kinderarbeid wordt gedaan, om zoveel mogelijk aan de grote vraag vanuit de Westerse landen te voldoen. Kinderarbeid is een zeer lastig punt, omdat in de landen waar katoen wordt geplukt, dit vaak door kinderhanden wordt geplukt.  De kwaliteit van wegwerp-kleding is uiteraard geen hoogstandje, maar voor heel veel mensen, met name jongeren, is dit helemaal geen probleem.  De bedoeling is dat het twee / drie keren wordt gedragen, vaak is zo’n kledingstuk na 3 x wassen al aan het eind van zijn latijn. Het wordt daarna weggegooid, in het ergste geval gewoon bij het huisvuil, omdat veel jongeren zich ook niet erg bezig houden met afval scheiden. Voor de meesten is het fijn, omdat het zeer weinig geld kost en er steeds opnieuw weer wat leuks kan worden gescoord.

Vaak gaat het om replica’s van design-merken of modegevoelige replica’s. De echte kwaliteitsmerken zijn dan ook niet blij met deze ontwikkeling. Replica’s / namaak is uiteraard al jarenlang een serieus probleem, maar de wegwerp-kleding-industrie heeft dit alleen maar verergerd.
Naast dat je discutabel mag zijn wat betreft de kwaliteit en de afkomst, is het produceren van wegwerp-kleding enorm milieubelastend. Alhoewel vele bekende ketens die deze wegwerp-kleding verkopen hun verhaal klaar hebben, is veel nog erg vaag.
Wegwerp-kleding kun je vooral vinden on line ( SHEIN ) maar ook in fysieke ketens als PRIMARK. Ook kun je veel wegwerp-producties terugvinden op markten. De marketing voor deze kleding wordt zeer slim gedaan. Er worden vele influencers op social media platformen ( You Tube, Facebook, Instagram , TikTok ) ingezet die gratis mogen uitzoeken en dit tonen in zogenoemde “ reels” en shop-logs. De influencers zelf zijn niet gevoelig voor de afkomst en de kwaliteit. Vaak gaat het om lucratieve deals en om leeftijdsgroepen tussen de 15-35 jaar.

WAAR EN HOE WORDT WEGWERP-KLEDING GEMAAKT ?

Misschien koop jij vaak wegwerpkleding, misschien koop je het zonder dat jij er bewust van bent. Het staat uiteraard nergens vermeld dat het gaat om een zeer snelle, massale, goedkope en zeer milieubelastende productie. Soms kun je dit wel ruiken. Goedkoop geproduceerde kleding kan heel erg ruiken naar verf en olie. Dit is zeker het geval als je een kleurrijk item scoort. Deze verfbaden zijn enorm chemisch en daardoor ook heel erg milieubelastend. Ook kunnen deze verf-producties gezondheidsproblemen opleveren voor arbeiders, en ook voor de huid irriterend zijn.
Naast een zeer slechte kwaliteit, een eigenaardige geur en een belachelijk lage prijs kun je nog meer herkenpunten vinden. Zo zijn de meeste wegwerp-kledingstukken merkloos en dragen zij bijvoorbeeld een blanco merk-labeltje, of iets met een illustratie, zoals sterretjes. Ook kunnen er veel naden en stiksels los hangen en vind je overal onafgewerkte draadjes.
Niet alle wegwerp-kleding is merkloos. Zo heeft PRIMARK en ook SHEIN een eigen label, en wordt speciaal voor deze ketens geproduceerd. Ik kwam een zeer interssant artikel tegen van Emy Demkes, een correspondente die zich richt op de consumptie-maatschappij. Zij legt heel goed en duidelijk uit in haar ARTIKEL, hoe vele ketens werken en hoe de consument continu in de verleiding wordt gebracht wegwerp-kleding te blijven kopen. KLIK HIER om haar artikel te lezen. Zeker de moeite waard om meer te begrijpen van deze bizarre consumptie-maatschappij.
De meeste wegwerp kleding wordt gemaakt in landen als China, India en Azië. Daar komen bijvoorbeeld ook erg veel kleding vandaan die we op markten kunnen kopen.  Er valt uiteraard ontzettend veel te zeggen over de productie, maar uiteindelijk komt het toch neer op het koop-gedrag van de consument.
Natuurlijk kun jij vele redenen hebben waarom jij kleding koopt bij SHEIN, bij PRIMARK of op de markt. Dat kan zijn omdat je weinig budget hebt en toch zo volgens de laatste mode bent gekleed. Maar misschien is het zo gek idee nog niet om eens naar je eigen koop-gedrag te kijken. In het ARTIKEL van Emy lezen we, dat onderzoekster fashion & Technologie Irene Maldini vijftig mensen in Nederland vroeg hoeveel kledingstukken zij in hun kast hebben hangen, kwam dat op een nogal opzienbarend gemiddelde van 173 stukken. INSANE! Maar…..heb jij ooit eens jouw kledingstukken geteld? Ik nooit en dit triggerde mij zeker, om dat te doen. Mijn totaal kwam uit op .. ..187 ……..😬……..voor MIJ ALLEEN. Een afgestampte kledingkast vol. Hoe idioot is dat eigenlijk ?
Eerlijk ??? 😕 Het schaamrood stond mij op de kaken. Want heb ik zoveel kleding nodig ? NEE! Natuurlijk niet! Als ik terugkijk naar mijn jeugd, was er als gezin niet veel te makken. Ik liep in afdankers van anderen die mijn moeder kreeg en mijn oma naaide vaak wat leuke kleding voor mij in elkaar. Ik realiseer mij nu, dat ik destijds daar veel gelukkiger van werd dan mijn overvolle kledingkast nu, waar ik iedere dag voor sta met de vraag “ wat moet ik NU weer aan ?” Vroeger was ik dol-gelukkig toen mijn oma voor mij een broek met van die galgen ( was in de jaren 80 erg hip ) had genaaid, ik was nog nooit zo trots geweest. Ik kan mij nu niets meer voorstellen van dat gevoel. En het zet mij serieus aan het denken.

MAAR ……

Uiteraard kan ik voor mijzelf veel goed praten. Ik ben, zoals ik eerder aangaf, een fervent kringloper en ik breng steeds weer zakken kleding naar de kringloop terug. Mijn kast kun je dan ook een beetje beschouwen als een kringloop 😁 want er gaat veel in, maar ook meteen weer uit. Toen ik mijn slaapkamer verbouwde anderhalf jaar geleden koos ik express voor een kleinere kledingkast. Ik had zo’n gigantische IKEA kast in mijn slaapvertrek die meteen zo’n beetje alle ruimte in beslag nam. Maar ook mij de kans gaf meer te kopen. Door dit aan te pakken is er al erg veel kleding weg gegaan. Maar je kent ons vrouwen…..😆😆…dat ene jurkje proppen we vast nog wel ergens naast.
Toch heeft het kopen van een kleinere kast mijn koopgedrag in de kringloop een stukje terug geschroefd. Ik denk nu sneller “ waar kan ik dit kwijt en heb ik dit nodig ?” dan dat ik al meteen ga afrekenen bij de kassa. Dat heb ik dus al gewonnen. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik nog steeds niet met volle tassen thuis kan komen van een kringloop. Het oefent op mij toch iets magisch uit. Dan kan ik dat leuke shirtje toch niet laten hangen. Want het kost maar € 3 euro…..
In dit opzicht werkt kringlopen vaak hetzelfde als wegwerp-kleding kopen voor bijna niets. Met het grote verschil dat je de kringloop in de kringloopwinkels gaande houdt met je aankopen en bij Primark en SHEIN vooral de portefeuilles van de grote spelers op de markt spekt.
Koop ik dan niets bij “ gewone” winkels ? Ja, tuurlijk doe ik dat ook nog wel eens. Soms zie ik gewoonweg iets waar ik op slag verliefd op raak en als ik dit dan niet meer uit mijn hoofd krijg, ga ik het uiteindelijk toch scoren. Maar ik ben wel KRITISCH.
Mij zal je bijvoorbeeld NOOIT iets zien kopen voor mijzelf bij een PRIMARK of iets zien bestellen bij een SHEIN. Ik ben kritisch wat betreft de stoffen. Zo koop ik niet tot nauwelijks polyester en zoek ik naar de meest duurzame alternatieven. Steeds meer grotere winkel-ketens als C&A, H&M en de HEMA kiezen voor duurzaam. Toch moet jij je daar niet blind op staren want “ voor 89% uit gerecyclede materialen” wil niet meteen zeggen dat het kledingstuk milieuvriendelijk is geproduceerd. Ik koop daarom liefst in de kringlopen, niet alleen omdat je nooit weet wat je gaat tegenkomen, maar ook omdat je zo ECHT iets terug doet en terug geeft. Uiteraard is het fijn dat je jouw “ afdankers “ ook weer naar een kringloop brengt.
Ook MILIEU CENTRAAL vertelt op hun website vrij veel over de impact van de kledingindustrie op ons milieu. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
Zo lezen we, dat jij alleen al 40 kg C02 uitstoot per jaar kunt besparen als je maar ZES kledingstukken minder koopt! Dat is toch best even iets om bij stil te staan.

NIETS MEER NIEUW KOPEN ????

Natuurlijk kun en mag je gerust zo nu en dan wat nieuws voor jezelf kopen. Maar het loont zeker de moeite om dat verstandig te doen. Duurdere items zijn niet altijd meteen beter dan minder dure items, maar wel is het zo dat het 9/10 keer veel langer meegaat. Toen ik nog van een uitkering leefde, kocht ik naast de kringloop items soms ook merk-items. Ik spaarde daar dan voor en wachtte op de zomer of winter-uitverkopen om er dan meteen bij te zijn. Deze items zijn tijdloos en ik heb items als deze in mijn kast die al meer dan 10 jaar oud zijn en nog steeds door mij uit de kast wordt getrokken. Ook kun je goed kijken naar stoffen. Polyester is funest. En bovendien draagt dat in de zomer enorm verstikkend. Kies liever voor 100% linnen of bamboe stoffen.
Nog wat tips :
* Organiseer ruil- dagen met vrienden / familie / kennissen. Verzamel jouw kleding die jij niet meer draagt en laat iedereen hetzelfde doen. Kom gezellig samen om te ruilen en te passen! 
* Maak een KRING-TAS. Dit gebeurt steeds vaker. Het is een ontzettend leuke manier om in jouw buurt kleding te ruilen. Het principe is eenvoudig: je vult een grote tas met items waar jij vanaf wil, en haalt items uit de tas die jij leuk vind. Geef deze tas steeds weer door, dat kan in een APP groepje. Een mega leuke manier om te recyclen! 
* zoek mensen op die graag kringlopen in jouw omgeving. Vaak is kringlopen met anderen leuker en gezelliger! 

DE HEL DIE ON LINE KOPEN HEET…….

Naast dit alles is er nog een zorgwekkende situatie als het komt op de kledingindustrie. En dat is ons ON LINE KOOPGEDRAG. Soms kijk ik naar een aantal You Tubers die vier verschillende paren schoenen bestellen met de intentie er drie terug te sturen. De meesten staan totaal niet stil wat voor impact al dat retourneren heeft op het milieu en dat gaat verder dan alleen maar de CO2 uitstoot van het vervoer. Als er iets wordt geretourneerd ( wat de leverancier aan de klant is verplicht ) is het de vraag :
– of het item nog verkoopbaar is, meestal is de verpakking gescheurd of het item beschadigd. 
– waar het naartoe gestuurd moet worden. Soms komt het vanuit het buitenland 
– alle extra handelingen kosten extra veel . Denk aan verpakken, de arbeid die het vraagt, en wat daar de uitstoot van is. 
Het is voor mij een jarenlange blokkade geweest om iets ON LINE te bestellen. Ik vertikte het. Omdat ik ook veel liever in fysieke winkels winkelde. Nog steeds bestel ik alleen ON LINE als het niet anders kan, maar kleding en schoenen vertik ik nog steeds.
Ik volg HOPE SCOPE op You Tube, deze Amerikaanse koopt regelmatig “ lost and found “ en “ returns” op van o.a AMAZON. Via een on-line veiling kan je bieden op een partij retouren. Wat er allemaal in zit is een verrassing. Het kunnen grotere aankopen zijn maar ook mega goedkope. Het zijn soms pittige bedragen die je moet neer-lappen maar meestal haal je het er wel uit. De video’s die Hope maakt zijn zeer vermakelijk om te zien, maar ook zeer confronterend. Jaarlijks gaan er op deze manier MILJOENEN GOEDEREN VERLOREN. Krankzinnig! In de video’s van Hope zie je ook hoe schandalig mensen omspringen met hun retouren. Gebruikt ondergoed, kapotte items, gescheurde items……het is allemaal krankzinnig. Wist je, dat de meeste retouren die web-winkels terug krijgen worden vernietigd ? Simpelweg omdat dingen niet meer verkoopbaar zijn. Als we DAAR eens goed over gaan nadenken, dan hoop ik dat je de volgende keer als je iets on-line wilt gaan bestellen, twee x nadenkt voordat je een bestelling plaatst. Uiteraard is er met on-line-bestellen op zich NIETS MIS, maar doe het verstandig. Hoe idioot is het om vijf paar schoenen te bestellen waarvan je er vier of zelfs vijf weer retourneert? Alleen maar omdat het kan??? Of zes verschillende kleuren jurkjes te bestellen waarvan je op de voorhand al weet dat je er hooguit eentje zal gaan houden? Onthoud, dat retourneren enorm belastend is voor het milieu. Wil je iets on line kopen / bestellen, doe dit dan verstandig en wel overwogen.
EN IK…? 🙄
Dit artikel schrijven heeft mij toch ook weer op wat nieuwe inzichten gebracht. Nu vind ik zelf, dat ik het zo slecht niet doe, maar het kan altijd beter. 187 items in je kast hebben in krankzinnig. Daar ga ik snel wat aan doen. En weer zakken weg brengen naar de kringloop. Want linksom of rechtsom, ik denk niet dat ik het kringlopen kan afzweren…..

Een reactie op “Hoeveel wegwerp-kleding koop jij ?

  1. Koop wel af en toe nieuwe kleding,maar dan gaat het wel om dingen die ik heel vaak en lang draag, zo kocht ik 2 jaar geleden een nieuwe winterjas, dit omdat ik elke dag bijna een uur op de fiets zit.Had al heel vaak bij de kringloop gekeken, maar nooit een goede jas kunnen vinden. En eerlijk is eerlijk het moet er wel mooi uitzien en ook praktisch zijn ook al is het goedkoop. Mijn oude winterjas heb ik 10 jaar gedragen , lukt dat ook met deze jas dan vind ik het wel kunnen om een nieuwe te kopen. Dingen waarvan ik weet dat ik ze maar af en toe zal dragen zoals rokken, koop ik wel altijd in de kringloop. Maar ik draag iets eigenlijk altijd wel een flink aantal jaren, zijn meestal kledingstukken die niet aan mode onderhevig zijn en ach de mode die volg ik totaal niet. Heb ook geen kast vol en als er iets nieuws bijkomt gaat er wat ouds uit en dat gaat altijd naar de kledingcontainer of als het er nog goed uitziet naar een goed doel.In winkels zoals primark en goedkope online winkels koop ik na een paar miskopen nooit meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *