…waarom we ALLEMAAL MASSAAL moeten gaan kringlopen!

Met mijn betaalde baan bij Puur & Fit heb ik een fijn salaris. Ik ben er echt heel blij mee, dankbaar voor en ik voel mij gezegend. Waarom? Omdat ik ook de andere kant van de medaille ken, en jarenlang heb doorleefd. Ik heb een aantal jaren van een bijstand-uitlkering moeten leven en alhoewel ik dit nooit van de daken schreeuwde, schaamde ik mij er ook niet voor. Soms belandt je nu eenmaal door rare wendingen in je leven in posities waar je niet wilt zijn of nooit had bedacht in terecht te komen. Ik heb mij hierin altijd berust en er gewoonweg het beste van gemaakt. Het kan IEDEREEN overkomen.

 

Die periode in mijn leven was voor mij zelfs heel erg waardevol. Ik werd er creatiever van, spitsvondiger en leerde de waarde kennen van heel veel aspecten in ons leven waar we normaal gesproken helemaal niet zo bij stilstaan, zoals water uit de kraan, stroom voorziening in je huis en überhaupt een dak boven je hoofd. Ik heb mij altijd een bof-bips beschouwd, ik, die genoeg te eten en te drinken had, een huisje, en van alles was voorzien. Heel eerlijk gezegd heb ik deze periode nooit als iets negatiefs ervaren of iets zwaars. Omdat ik wist, dat er mensen leven in zeer zware armoede, wat pas echt ook zo benoemd mag worden. Ik heb mij daarom altijd ingezet voor deze mensen in de samenleving, ook al had ik zelf ook niet heel erg veel te besteden.
Nu dat ik , voor mijn eigen gevoel, een ZEER RIANT salaris heb, is dat niet veranderd. Natuurlijk verdien ik geen tonnen, maar het voelt voor mij na een bijstand inkomen wel zo. Ik ga nog steeds op koopjes en aanbiedingen af, koop bewust, en ik leef in mijn huis zo zuinig mogelijk. Ik vind het vooral erg belangrijk om iets terug te kunnen geven aan de wereld. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld te zijn. Ik ga nog steeds niet op verre vakanties, ik heb nog steeds geen auto en ik zorg voor een minimale verspilling van water en stroom. Ik ben op mijn manier zoveel als ik kan bezig met mens, dier en milieu. Wat ik ook nog gewoon doe, is naar kringloopwinkels gaan om daar voornamelijk mijn kleding te scoren. Alhoewel kringloopwinkels afgelopen tijd steeds hipper zijn geworden dankzij you tube-vloggers en de term VINTAGE SHOPPEN blijft er nog altijd een soort van rare vibe omheen hangen. Het wordt nog steeds beschouwd als “ viezig” en “ muffig” en “ oude meuk”. Ik wil met dit artikel gaan proberen, om dit vooroordeel / taboe definitief te gaan doorbreken. Want kringloop winkels zijn de winkels van de toekomst.

WAT IS KRINGLOOP PRECIES?

Het woord “ kringloop” heeft vele betekenissen, in dit geval gaan we het hebben over de kringloop-winkels, kringloop-warenhuizen en centrums, kringloop bedrijven en voor onze Belgen kring-winkels. In het Engels wordt het “ trift shop “ genoemd. Allen komen neer op organisaties die HERGEBRUIK van goederen verzorgen. Kringloop winkels zijn er vanaf de jaren 80. Het werd toen geïntroduceerd, om de afvalstroom te beperken en hergebruik van goederen te bevorderen. Kringloopwinkels worden nogal eens verward met tweedehands-winkels, maar die bestieren iets geheel anders. Kringloopwinkels hebben vrijwel altijd een dubbele doelstellingen. Om te beginnen zorgen zij voor reductie van verspilling in goederen. Alles krijgt een tweede kans. Mensen die het niet breed hebben kunnen daar voor hebben-krats-prijsjes nog mooie en bruikbare goederen als meubels en kleding kopen, waardoor deze mensen ook geholpen zijn. Dan komt er nog het andere aspect bij kijken, waardoor kringloopwinkels zo prachtig zijn. Opbrengsten gaan namelijk vrijwel altijd geheel naar goede doelen. Ook worden kringloopwinkels gerund door vrijwilligers. Dit zijn meestal mensen die buiten de samenleving vallen, of op de arbeidsmarkt geen enkele kans krijgen. Maar het zijn ook mensen die een uitkering hebben en dolgraag IETS willen doen ( dagbesteding ) en ook worden mensen ingezet met bepaalde beperkingen. Alles gaat dus werkelijk in een cirkel wat rond blijft draaien. Er zijn ook speciale organisaties, die bijvoorbeeld in hun dagbesteding een kringloop bestieren, dit gaat dan meestal via de kledingbanken in Nederland. Mensen met een verstandelijke handicap worden op deze manier bezig gehouden en geleerd om te gaan met mensen ( klanten) en bepaalde technieken. Deze organisaties zijn meestal de meest fijne kringlopen voor kleding omdat daar echt heel erg veel zorg aan wordt besteed. Ik ben in de gelukkige positie vlakbij zo’n kleding-winkeltje te wonen waar ik dan ook regelmatig even binnen wip. Hier worden de verstandelijk gehandicapten getraind in huishoudelijke taken als de kleding ( die wordt geleverd via kledingbanken) wassen en strijken en netjes gesorteerd op maten en kleuren hangen.
Er zijn vele vormen van kringlopen. Er zijn grote warenhuizen die er veel werk van maken, maar er zijn ook particulieren die bijvoorbeeld in samenwerking met een gemeente een pand ter beschikking krijgen om daar hun kringloop te onderhouden. Deze particulieren verdienen zelf niets of nauwelijks iets aan de hele onderneming, want de voorwaarden blijven wel hetzelfde. Belangeloos, zorgen voor een reductie van verspilling, de kansarmen verder helpen, vrijwilligers werkgelegenheid en dagbesteding geven en opbrengsten die naar een zelf gekozen goed doel gaan.
In regel werkt een kringloop simpel. Een kringloop-onderneming zamelt spullen in, dit kan worden opgehaald bij mensen, maar er wordt ook veel uitgenodigd om zelf bruikbare spulletjes te komen brengen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De spullen moeten nog zijn te hergebruiken, wat inhoudt dat alles nog heel en degelijk moet zijn. Ook worden bepaalde dingen niet aangenomen, denk daarbij aan gebruikte hygiënische goederen als ondergoed en verzorgingsproducten, maar ook daarin wordt altijd bekeken of daar nog iets bijzit wat nog herbruikbaar is. Afgetrapte schoenen worden bijvoorbeeld ook nooit ingenomen. Alleen als iets nog heel is, degelijk en vlekken vrij, worden goederen en kleding ingenomen. Dat kunnen zeer simpele goederen zijn, als serviesgoed, glazen, kasten en tafels, maar ook trouwjurken! Je kunt voor zeer weinig een prachtige trouwjurk scoren bij de kringloop.
In de meeste gevallen worden de producten gereinigd en kleding wordt gewassen. Vele kringloop winkels repareren ook wel eens spullen. Dit is sterk afhankelijk van het type kringloop wat wordt bestierd. Een particulier zal daarin veel minder streng zijn en veel minder tijd in steken dat een kringloop onderneming / warenhuis, waar vele vrijwilligers aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden.
Ook speelt de beschikbare ruimten een grote rol. Een grote hal kan bijvoorbeeld veel meer aanbieden dan een kleine winkelruimte ergens in een dorpje.
Kringloopwinkels worden nogal eens vergeleken met tweedehandswinkels, maar dit zijn twee verschillende aspecten. Het verschil zit hem in het verdienmodel. Tweedehands winkels kopen hun goederen daadwerkelijk in en verkopen dit met winst-oogmerk. Opbrengsten gaan dus niet naar een goed doel. Ook worden deze winkels bestierd door betaald personeel. Tweedehands winkels zijn wel enorm milieuvriendelijk en ook dragen zij hun steentje bij om de afvalstroom te beperken en goederen een tweede of meerdere rondes te geven.
….mooie paskamers vind je OOK in de kringloop winkels! 

WAAROM IS KRINGLOOP NOG STEEDS ZO’N TABOE?

Vroeger werden kringloopwinkels ( jaren 80) gezien als winkels waar alleen kansarmen, en “ armoe-zaaiers” kwamen. Winkels waar men liever niet dan wel gezien wilde worden. Ook hadden de meeste kringloop winkels een vrij muffige uitstraling, omdat niets nog echt met enige zorg en aandacht opnieuw werd aangeboden. Daarnaast was ( en is…) het idee dat iets al is gebruikt of is gedragen voor heel veel mensen een brug te ver. Ook speelde en speelt een bepaalde status nog altijd een grote rol. Mensen met een dikke portemonnee of een goede en goed betaalde baan vinden kringloopwinkels in regel iets waar zij zich niet in moeten en willen begeven.
Afgelopen jaren is er gelukkig wel het één en ander veranderd, maar er blijft een grijze wolk om kringlopen heen hangen. Wat zijn de meest gehoorde argumenten om kringloopwinkels links te laten liggen en zijn ze wel terecht?
HET IS VIEZIG! HET STINKT ER ALTIJD ZO MUFFIG!!!!
Velen zeggen dat er een bepaalde geur hangt in kringloopwinkels. Dit is niet altijd terecht, maar er hangt inderdaad een andere geur dan in een meubelwinkel. Dit komt, omdat de goederen zijn gebruikt en ieder zo zijn eigen geuren meebrengen. Echter wil dit niet direct zeggen dat een meubel of ander product uit de kringloopwinkel vies is, vies is echt heel iets anders dan een bepaalde geur. De betere kringloopwinkels, de winkels die zorg en aandacht besteden aan goederen die binnenkomen,  hebben lang niet deze geuren. Het verschilt dus per winkel en onderneming, Geuren vertellen  niets tot zeer weinig over de toestand en hygiene van goederen. Kleding die bijvoorbeeld een erg sterke zweetlucht hebben worden in de meeste winkels niet aangeboden. Ik ben in mijn kringloop carrière bijvoorbeeld maar 1 x tegengekomen dat een heren overhemd erg sterk naar zweet rook, en dit was in een zeer klein particulier kringloop-winkeltje waar alles zeer onoverzichtelijk en door elkaar heen stond. Je kunt daar dus eigenlijk best zelf de regie in houden. Serveer in elk geval niet meteen ALLE kringloopwinkels af op een overhemd met een bepaalde zweetlucht, want dit is meer uitzonderlijk dan regel.  Wees daarin meer open minded. Nogmaals: zelden tot eigenlijk nooit is iets in een kringloopwinkel ECHT VIES . Zeker omdat kringloop winkels tegenwoordig erg hip zijn, wordt er meer aandacht geschonken aan schoonmaak, reiniging en hygiene.
Wat daarbij meest grappig is, is dat heel veel mensen kleding “ vies” vinden omdat het al is gedragen en dat idee afschrikt. Terwijl je nooit weet, wat er voordat jij een nieuw kledingstuk in een peperdure winkel past, is gebeurd met het kledingstuk. Misschien is het voor jou ook door veel mensen aan gepast, of terug gebracht…..Dat komt dus feitelijk gewoon op hetzelfde neer. Wat denk je wat er gebeurt met al die retouren van kleding bij ketens als BON PRIX en ZALANDO? Juist. Verkijk je daar dus niet op, en onthoud, dat GEEN ENKEL KLEDINGSTUK 100% volledige garantie geeft spik-splinternieuw te zijn voordat jij het  koopt, aanpast of aantrekt. Zo werkt het ook in de kringloop winkel.
HET IS VOOR KANSLOZE MENSEN EN ARME MENSEN
Dat was vroeger begin jaren 80 wellicht zo, maar anno 2021 is dat echt een lang vervlogen vooroordeel. Sterker nog, het tegenwoordige publiek wat bij kringkoop winkels winkelt vallen onder de gemiddelde tot hogere inkomens. Ook het jongere publiek lijken de kringloopwinkels te ontdekken via bekende YOU TUBERS die veel filmpjes maken van hun bezoekjes in de kringloop winkels. Het idee, dat kringloop winkels enkel zijn bedoeld voor mensen die niet veel te makken hebben is echt een onjuiste redenering. Sterker nog, er wordt juist GESTIMULEERD om meer mensen, van welke “ status of rang “ of inkomensgroep ook. Naar kringloopwinkels te bewegen. Waarom? Omdat we allemaal, jong/ oud /  arm/ rijk, kunnen meehelpen om een schonere, betere wereld te creëren. Kringloop winkels zijn de parels in de maatschappij om bewuster om te gaan met spullen en goederen, minder weg te gooien, maar vooral ook, om minder TE KOPEN. Want, ….hoe meer wij ( nieuw) willen blijven kopen, hoe zwaarder het milieu belast blijft tot het uiteindelijk niet meer terugbuigt. Denk aan al die producties, materialen, de CO2 uitstoot, de import en export, de energie die wordt verspild aan bijvoorbeeld tienduizenden retouren per dag alleen al in Nederland….Bestaande goederen zijn NET zo mooi, net zo bruikbaar en mogelijk nog hipper! Ontspullen is iets van afgelopen twee jaar, wat we steeds meer zijn gaan doen. Ook ik ben aan het ontspullen, onlangs heb ik mijn oude huisje van binnen wat opgeknapt en daar zijn enorm veel meubels en kleding uit gegaan, die ik naar de kringloop heb gebracht. Pas tijdens het uitruimen realiseerde ik mij hoe idioot ik eigenlijk bezig ben geweest, vooral met kleding. Het meeste droeg ik nooit, en hing maar een beetje te hangen in mijn mega grote kledingkast. Ik koos daarom voor een veel kleinere kledingkast zodat ik gewoonweg niet veel meer kan weg proppen. Alles wat teveel is gaat meteen weer door naar de kringloop en dat maakt het ook zo leuk, omdat kringloop-kleding geen drol kost en je steeds je garderobe kunt verversen. Ik ben hier echt heel erg gelukkig mee, en ik vind een rondje kringlopen iedere keer een uitdaging, want wat kun je scoren?
ER STAAT EN HANGT ALLEEN MAAR OUDE MEUK!
Nou, met bijgaande foto’s in dit artikel ontkracht ik dit denk ik meteen! Ik show veel van mijn recente aankopen bij diverse kringloop winkels, zowel warenhuizen als particulieren. Er zitten veel merk kledingstukken bij als GEISHA,VILLA, MANGO, REPLAY, DESIGUAL, VERA MODA, maar ook H&Mmetjes, C&Atjes en PRIMARK. Soms heb ik merken te pakken die in het buitenland ongekend duur en bekend zijn zoals REISS. Als ik deze dan google en zie hoeveel ze normaal kosten dan kan ik echt HEEL ERG BLIJ worden van mijn super-koopje. Of je nu bijna € 100 euro betaalt voor een truitje of € 1,50 bij de kringloop voor exact hetzelfde truitje, maar dan gedragen……Mijn keus is snel gemaakt.
Ook hier verschilt het aanbod per kringloop-onderneming en het heeft ook erg veel invloed HOE iets wordt aangeboden. Als we het even op de kleding houden, zien we vrij grote verschillen tussen bijvoorbeeld een particuliere kringloop onderneming of een kringloop die door de gemeente wordt ondersteund met grotere ruimten en meer capaciteit. Kleinere ruimtes dwingen meest tot ruimtes effectief gebruiken waardoor iets al snel onoverzichtelijk en rommelig kan overkomen.
Zie hierboven een particuliere kringloop winkel midden in een dorpje. De winkel wordt wel gesubsidieerd door de gemeente, maar de ruimte is karig. De ondernemer van deze winkel heeft het opgelost door veel kleding buiten bij de ingang aan te bieden. Er wordt niet veel aandacht aan besteed, het is door vrijwillh=gers maar wat schots en scheef, door elkaar opgehangen aan het rek, wat het heus nog leuk houdt om even doorheen te neuzen, maar het is niet erg praktisch. Bovendien zijn zelf beschreven kaarten op een stuk karton ook niet erg aantrekkelijk…..
Kijken we naar deze foto die ik nam in een grote kringloopwarenhuis, dan zie je meteen de grote verschillen. Het aanbod is niet alleen vele malen groter, ok hangt alles netjes op kleur en op maten. Dit is uiteraard veel uitnodigender om door de rekken en paden heen te slenteren dan zo’n warrig en ongesorteerd rekje wat buiten staat. Het ligt dus echt aan de onderneming voor het grootste deel, HOE iets wordt aangeboden. Gebruik je zintuigen. En laat je niet leiden door bepaalde vooroordelen, want dat kan je zeker zeer mooie koopjes kosten.
DAAR MOGEN EN MOETEN ALLEEN “ STEUNTREKKERTJES” EN ARMOEDZAAIERS KOMEN!
Eerder vertelde ik al, dat kringloopwinkels juist stimuleren om ook andere groepen van de samenleving naar de kringloop te bewegen. Want het is echt een fabel, dat deze winkels alleen zijn bedoeld voor mensen die het iets minder tot minder goed hebben. De kringloop is VOOR IEDEREEN en dat moet het ook naar buiten gaan stralen. Onder de term VINTAGE wordt nu al erg veel door jongeren gewinkeld in kringloopwinkels. Toch is VINTAGE iets anders. Onder VINTAGE verstaan we, dat iets uit de vroegere jaren wordt aangeboden. Daarbij kun je denken aan RETRO kleding en tassen en accessoires, maar ook ouderwetse meubeltjes. Ik kwam onlangs bij een kringloopwinkeltje een zeer oude GRUNDIG radio kast tegen, wat bij mij meteen herinneren naar boven bracht. Wij hadden vroeger ook zo’n kast. Voor echte vintage fans zijn kringloopwinkel dan ook een ware magneet. Je kunt daar de echte schatten nog vinden, van oude grammofoonplaten / spelers tot petroleum stelletjes en oude gasfornuizen.
Niet alle kringloop-ondernemingen bieden vintage aan, zeker betreft kleding is dat kariger dan nieuwe kleding. Alle vintage kleding wordt verzameld via wegbrengpunten, soms zit daar dan iets bijzonders tussen. Dit kan van een huis-uitruiming afkomstig zijn van ouderen en bejaarden, die zijn overleden en hun huisraad naar de kringloop wordt gebracht. Zeker bejaarden kunnen al hun kleding van vroeger hebben bewaard. Als jij dit dan tegenkomt heb je uiteraard de hoofdprijs!
Schroom dus nooit, om iedere kringloop winkel die je tegenkomt, binnen te lopen, want je kunt jouw eigen juweeltje vinden.
Je doet niet alleen jezelf een groot plezier, maar ook de wereld. Je neemt deel aan de kringloop, wat inhoudt dat je meehelpt de grote afvalstromen terug te dringen, je helpt mee om veel materialen te besparen waardoor de grote last op ons milieu sterk kan verminderen. En je helpt mee om spulletjes een tweede kans te gunnen. ALL IS GOOD. Want je helpt de maatschappij ook mee om mensen bijvoorbeeld meer kansen op de arbeidsmarkt te bieden, en je steunt altijd een goed doel. Arm of rijk, groen of geel, paars of blauw, jong of oud…..de kringloopwinkel IS VOOR IEDEREEN! 

WAT ZIJN DE GOEDE PUNTEN VAN WINKELEN BIJ DE KRINGLOOP WINKEL?

– Het is uitdagend. Je weet van tevoren nooit wat je gaat tegenkomen. Dat maakt kringloop-winkelen 1000 x leuker dan bijvoorbeeld on line shoppen 
– Het is goed voor mens, dier en milieu
– Het is goed voor de samenleving
– Het geeft kansarmen of mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kansen 
– Het ondersteunt vele goede doelen
– Oude spullen krijgen een tweede / derde / vierde kans
– Je maakt anderen blij met jouw afdankertjes, jij bent blij met de afdankertjes van anderen
– Je neemt deel aan de kringloop
– Het is stik en stik goedkoop 
– goederen zijn al in elkaar gezet / staan in elkaar, en kun je dit meteen neerzetten in je huis of tuin

CONSUMINDEREN

Waar kringlopen meest goed voor is, is ons consumeer-gedrag terugdringen en bewuster worden van wat we hebben. Zeker door en sinds de corona uitbraak zijn erg veel mensen ( soms uit verveling) eens gaan nadenken over hun koopgedrag. Alhoewel on line winkelen door de corona pandemie is verdriedubbeld, zijn we ook gaan kijken wat we in en rondom ons huis hebben en wat we eigenlijk nooit gebruiken. Veel mensen zijn tijdens de corona periode dan ook massaal gaan opruimen. Omdat de kringloop winkels ook waren gesloten hebben vuil-ophaaldiensten het in deze periode idioot druk gehad. Iedereen leek hun overtollige huisraad op straat te gooien. Er is vrees ik tijdens deze periode dan ook heel veel  moois verloren gegaan. Gelukkig is alles inmiddels weer geopend en kregen alle kringloopwinkels het stiefel-druk. Er waren mensen die hun overtollige huisraad hadden bewaard voor het moment dat de kringloop weer open mocht, om het alsnog te brengen. Op dit moment ( Juli 2021) kun je dan ook MEGA scoren bij kringloop winkels. Er wordt veel verkocht maar ook direct weer bijgevuld. Want er is VEEL.
Ik gooi NOOIT goederen en kleding weg, dat breng ik al jaren, nog voordat ik in de bijstand belande, naar kringloop-ondernemingen. Je kunt bijna iedere kringloopwinkel bellen om te vragen of zij jouw overtollige huisraad gratis komen ophalen. Kleding kun je gewoon in zakken afgeven. Het geeft mij een fijn gevoel, om mijn spulletjes een tweede leven te geven, en de gedachte dat je anderen blij maakt is voor mij goud waard. Kringlopen heeft mij vooral geleerd dat we er voor ELKAAR moeten zijn. Nu was en ben ik geen onverzadigbare consument, want ik doe mijn aankopen wel overwogen, of dat nu gaat om een beker kwark in de supermarkt of een groot meubelstuk. Kleding….ik ben gelukkig tevreden met weinig. Een paar echt goede stukken in je kast, en je kunt jaren door. Schoenen en tassen trekken mij niet, en dus heb ik daar ook geen halve winkel van in mijn huis.
Consuminderen……we zouden er allemaal eens wat meer over moeten nadenken. Kringloop winkels zijn een perfect alternatief om toch leuk te kunnen shoppen, zonder dat je het milieu extra belast, en je verbetert de wereld en uiteindelijk ook jouw eigen leven en kwaliteit van leven. Want geloof mij, al die spullen maken jou niet gelukkiger.

TIPS!

* Google jouw omgeving af naar kringloop winkels, het zal je verbazen, hoeveel er in jouw buurt zitten. 
* Maak er een uitje van, als kringloop winkels niet bepaald bij jou om de hoek zitten. Nodig mensen uit om mee te gaan en bijvoorbeeld benzine-of andere reiskosten te delen. Op deze manier blijft het voor iedereen leuk. 
* ZOEK GRONDIG. Wat ik meestal doe is eerst vrij vluchtig door een kringloopwinkel wandelen om te scannen wat er is, vervolgens ga ik rek voor rek en kledingstuk na kledingstuk af. Zo mis je geen enkel item, en springt je oog vanzelf op die items die jij leuk vind. En vind je de-voor-jou-juweeltjes! 
* Breng veel weg naar kringloop winkels. Zo hou je de cirkel rond.
* Probeer anderen in je omgeving te enthousiasmeren, hoe meer publiek er naar de kringloop beweegt, hoe beter voor mens, dier en milieu! 
* Let op prijzen. Sommige kringloop winkels durven best nog vrij veel te vragen waardoor het plezier al snel verdwijnt. In kringloop winkels ( met name particuliere) kun en mag je gerust afdingen op een prijs. 
* Hou kledingruil-ochtenden / middagen / avonden Nodig al je vrienden / innen/ familie/ kennissen uit om hun afdalers mee te nemen, en ruil zo kleding met elkaar. Is nog eens gezellig ook! 
* Je kunt echt unieke ( collector) items scoren. Ik persoonlijk vind het top om unieke stukken te vinden, waar niemand anders mee rondloopt. 
* Je kunt echt MEGA KOOPJES scoren op dure merk-kleding.

TOT SLOT EEN REMINDER OM TE ONTHOUDEN:

Kringloop kleding is zelden tot nooit VIES. Was alles voordat je het gaat dragen. Dat doe je wellicht ook met spik-splinternieuwe kleding. Het is NIETS ANDERS dan dat, bedenk ook, dat voordat jij nieuwe kleding koopt / bestelt on line / past, dat de kleding ook al eerder is ingekocht en geretourneerd, gepast enzovoort. Het is in principe dus niet anders dan dat je kringloop-kleding koopt. Het grote verschil zit hem wel in je portemonnee ! Ga jij ook snel kringlopen?

3 Reacties op “…waarom we ALLEMAAL MASSAAL moeten gaan kringlopen!

  1. Tweedehands kleding omarm ik, maar meestal wel online… ik weet van een aantal merken welke maat ik heb. Deze maat vind ik helaas zelden in een kringloop terug. Toch jammer!

    • dat maakt het juist zo spannend. Ik koop ook kleding die niet mijn maat zijn, maar mij wel goed passen. ON LINE kopen maakt het wel weer milieu-onvriendelijker. Soms is een maatje groter juist leuker. Ik koop soms zelfs een l/XL terwijl ik 36 draag. ( S ) Dus laat je eens verrassen !

  2. Ik ben bij de kringloop gaan kopen toen we een herder puppy en twee kittens kochten, wilde geen stress over krassen op een bank.daarna viel ik enorm af en kwam weer aan 😜 dus begon ik ook kleding te kopen. Nu koop ik bijna alleen maar kringloop kleding nog, vooral bij terre des hommes winkels. Mooie kleding, goedkoop en als iets echt niet past doneer ik het toch gewoon weer. Mijn kast rouleert nu heerlijk. Steeds hup wat ik zat ben doneren en dan weer ‘nieuw’ er in.
    We hebben nu voor het eerst in 10 jaar een nieuwe bank, maar nog steeds heb ik eerst tweedehands gekeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *