Rijk aan proteïne…het nieuwe superfood of slimme marketing?

IMG_1386

Na “ 100% natuurlijk” lijkt er een nieuwe wind door de voedingsmiddelen te waaien onder de naam “ rijk aan proteïne”. Opeens kunnen we volop producten kopen die rijk zijn aan eiwitten of zien we zelfs proteïne producten. Vooral zuivelproducten. Daar lijkt de voedselindustrie een mogelijke gat in de markt te hebben gevonden. Eiwit ( sjiek verwoord proteïne, dat klinkt net even wat interessanter) lijkt het nieuwe superfood te gaan worden. Op tal van zuivelproducten lezen we hoe rijk deze aan eiwitten zijn. Meestal groot en in procenten, soms in kleinere tekst, maar altijd op de voorgrond en in het oog springend.  Wat klopt er nu van al die hippe producten? Zijn ze werkelijk zoveel rijker aan eiwitten, en hebben we allemaal wel zoveel extra eiwitten nodig? Een verhelderend artikel.

IMG_1387

WAT IS EIWIT?

Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd. Het is een soort ketting van bouwstoffen voor de cellen van het lichaam. Deze worden aminozuren genoemd. Je lichaam haalt deze ketens uit je voeding en breekt deze af tot aminozuren. Dit wordt vervolgens getransporteerd naar de plekken waar het nodig is.  Kwark valt, net als vrij veel andere natuurlijke zuivelproducten, onder de hoogwaardige eiwitten. Dit zijn eiwitten met alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. De meest belangrijkste eiwitten in zuivel zijn caseïne ( langzame eiwitten ) en wei.  Caseïne is een soort eiwit dat langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Sommige soorten hebben een verteringsduur van maar liefst zeven uur. Dit betekent dat een langzame en constante afgifte van aminozuren aan het lichaam leveren. Caseïne wordt vaak verwerkt in afslankshakes om tussendoor te consumeren. Caseïne is zuivel-eiwit en vertegenwoordigt bijna 80% van de eiwitten in koemelk. Het is rijk aan aminozuren die vrijwel identiek zijn aan whey proteïne. Deze aminozuren zijn zeer rijk aan essentiële aminozuren die verantwoordelijk zijn voor eiwitsynthese. Meest verkrijgbare supplementen zijn melkeiwit, caseïnaat en micellar caseïne.  Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk nodig? Dat ligt nogal genuanceerd, afhankelijk van de intensiteit van je krachttraining en of je iedere dag traint of drie/vier x per week. Uit onderzoek blijkt, dat 20 gram eiwitten na het sporten je herstel optimaal bevordert. Maar train je langer, intensiever en dagelijks, kunnen de hoeveelheden aan eiwitten ook hoger liggen. 20 gram eiwitten eet je weg met 200 ml kwark. 

VOL, MAGER OF HALFVOL???

Velen vragen zich af welke kwark nu het meest biedt aan voedingswaarden. Velen denken dat volle zuivelproducten beter en gezonder zijn, omdat zij meer vullen, en meer voedingswaarden ( veelal in de vorm van vetten) bevatten. Magere zuivel wordt gezien als bewerkte zuivel, waar niets meer van overblijft. Velen redeneren ook, dat we niet zo “ bang” moeten zijn voor vetten. Natuurlijk klopt dit laatste, maar niet in het geval van zuivel, in dit specifieke geval kwark. Magere kwark wordt bereid met magere melk ( 0,3%) . Volle en halfvolle varianten krijgen extra toevoegingen als room en melkvetten. In dat daglicht gezien is magere kwark meest puur. Daarnaast is het extreem rijk aan caseïne. Daarnaast is het rijk aan calcium, en vitamine K2. Halfvolle en volle varianten zijn al snel minder gezond. Dit komt omdat deze aanzienlijk meer vetten en calorieën bevatten door diverse toevoegingen als room. Terwijl het eiwit gehalte in veel gevallen zelfs veel minder is dan magere kwark. Het is nogal verwarrend, want met volle kwark denken we juist zo puur mogelijk te eten, net zoals we bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor volle melk omdat we denken dat magere melk in principe volle melk is waar al het vet uit is gehaald. Bij kwark is dit juist andersom:Magere kwark verschilt aardig in voedingswaarden, waar magere kwark bijvoorbeeld per 100 gram gemiddeld 50 kcal bevat, bevat volle kwark bijna 3 x zoveel meer. Dit ligt aan het vetgehalte.Terwijl het eiwitgehalte vaak lager ligt dan magere kwark, ook koolhydraten. Het is dus beter om voor magere kwark te kiezen. Volle en halfvolle kwark zijn rijker aan verzadigde vetten, wat op zich niet zo heel erg is, maar wel, als je ( bijvoorbeeld als je sport) dagelijks vrij veel kwark eet. Je kan dan teveel verzadigde vetten binnen krijgen, terwijl het eiwitgehalte juist lager ligt dan magere kwark. 

Afhankelijk van je verbruik, kun je het beste voor magere kwark kiezen. Wil je toch wat meer vetten, kun je voor halfvol gaan, maar kies zo min mogelijk voor vol, of consumeer niet dagelijks volle zuivel. Onthou wel, dat je het voor extra eiwitten niet hoeft te doen, en dat je juist dan het beste voor mager kunt kiezen. Wil je meer lezen over kwark? KLIK HIER.

NIEUWE HYPE

We zien in de supermarkt steeds meer producten met claims als “ rijk aan proteïne!” of “ rijk aan eiwitten!”. Niet alleen zuivelproducten lijken opeens een nieuwe claim aan hun kont geplakt te krijgen, ook buiten de koeling vinden we talloze producten zoals houdbare melk/melkvervangers, kaas, worst, en dranken. We zien ook een enorme opkomst in afslankproducten met eiwitten in de hoofdrol, zoals eiwit-shakes, poeders en repen. Allen zijn voornamelijk verrijkt met caseïne. Het idee achter het effect van deze afslankmiddelen is de langzame afgifte, waardoor men sneller vol zit en langer verzadigd blijft. We zien vooral ontzettend veel proteïne-rijke producten in het zuivelschap. Dit komt, omdat we eiwitten naast eieren met name associeren met zuivel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, klopt dit ook wel. Maar ligt het wel stukken genuanceerder. Er zijn namelijk ontzettend veel zuivelproducten op de markt die vooral kletspraatjes verkopen. 

IMG_9418-1200x800

We zien nu vrij veel zuivelproducten op de markt verschijnen die rijk zijn aan eiwit. Denk aan SKYR en de vele soorten die zijn gemaakt op basis van magere kwark, verrijkt met caseïne, Het merk ARLA bracht vorig jaar bijvoorbeeld deze “ proteïne” op de markt. Ik heb deze eerder gereviewd: klik hier om naar het review te gaan.  Dit is een goed voorbeeld van zo’n onzin-product waar je vaak twee x zoveel meer betaalt dan simpele magere kwark. Voor een bekertje van 200 gram betaal je 1,25. Al deze zogenaamde proteïne/eiwitrijke producten zijn standaard vertegenwoordigd met de 10 gram eiwitten per 100 gram. Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft onderzoek uitgewezen dat we zo’n 20 gram eiwitten nodig hebben na een intensieve lichaamsbeweging,  Een bekertje van 200 gram geeft je dus precies de juiste aanvulling. Dit lijkt op zich prima, maar het is gewoon pure marketing. Want je kunt ook een kommetje magere kwark eten na je training. Gemiddeld bevatten alle magere kwaken tussen de 8 en 11 gram eiwitten. Ja, je leest het goed, sommige varianten bevatten dus zelfs nog veel MEER eiwitten dan al die voorgekauwde bekertjes waar jij je scheel aan betaalt. Want vergeet vooral die grote prijsverschillen niet. Je hebt al een beker magere kwark van 500 gram voor 59 eurocent ( lidl) Tel uit je winst. 

IMG_1389

Ook als je biologisch kiest, ben je vele keren goedkoper uit. Neem bovenstaand voorbeeld. Ik kocht een kuipje biologische magere kwark bij de Lidl voor 79 eurocent ( 250 gram) en bij AH een beker  “ Lindahls” magere kwark met een claim van 11% proteïne, 500 gram voor 2,05. Als we twee kuipjes biologische magere kwark kopen bij de Lidl, komen we ook op 500 gram en kost dit 1,58. 

Als we de voedingswaarden bij elkaar zetten, zien we, dat de biologische magere kwark MEER eiwitten bevat dan de dure Lindahls kwark met zijn claim. De biologische magere kwark bevat 12 gram per 100 gram, de lindahls 11 gram per 100 gram. Plus dat je daarbij ook nog heel wat kunstmatige zoetstoffen cadeau krijgt. Je kunt wel voor een naturel variant kiezen. De prijs blijft dan gewoon ook 2,05. Resumerend : je hebt bij de Lidl biologisch, goedkoop en meer eiwitten. 

Zijn al die proteïne producten en de producten met al die claims dan onzin? Inhoudelijk niet. Ze zijn verrijkt met eiwitten, en een claim moet ook kloppen. Maar het is niet veel BETER of GEZONDER dan gewone kwark zonder claims, marketing trucjes en verrijking. Je betaalt in wezen gewoonweg erg veel meer voor marketing onzin. Vele soorten kwark hebben een hoog eiwitgehalte. KLIK HIER om de gehaltes te lezen van vele soorten die ik onder de loep heb genomen. Zoals je kunt zien blinken sommigen uit in wel 10 gram per 100 gram of meer. En daar betaal je je niet scheel aan. Sterker: je bent juist vele malen goedkoper uit. Stel: je wilt na iedere work-out/ training tenminste 20 gram eiwitten binnen krijgen om te herstellen, En een pot magere kwark bevat per 100 gram 8 gram eiwitten. Dan kun je 250 tot 300 gram kwark eten. Daar heb je dus geen afgepast bekertje vol kletspraat voor nodig, bovendien zijn veel varianten volgepropt met suiker. Trap niet in die onzin, en koop gewoon een paar kuipjes biologische m,magere kwark bij de Lidl. 😉 Dat is bovendien ook nog eens 10 x zoveel smakelijker! 

5 Reacties op “Rijk aan proteïne…het nieuwe superfood of slimme marketing?

  1. ik ben het met je eens. Een ander onzin product vind ik al die soorten melk, amandel, haver, hennep. Er zit maar 2% amandel etc. in. Je kunt beter wat amandelen in water in de blender doen.
    Majuh

  2. Hoi Monique,
    Prima artikel en inhoudelijk niets op aan te merken.
    Voor mij is Lidl echter niet in de buurt, dus aan die biologische magere kwark van de Lidl heb ik dan niets.
    Ik moet het doen met de Jumbo, want dat is de enige supermarkt hier in de buurt (en dat is al ± 5½ km verderop).
    Dit betekent dat ik andersom moet denken, want ik moet bij een product, helemaal zoiets als kwark in verband met dingen als houdbaarheid en zo, uitgaan van het aanbod van de Jumbo vestiging hier verderop.
    Biologisch vind ik weliswaar belangrijk, maar belangrijker vind ik dat het niet dierlijk gestremd is + ik moet op de centen letten. Vandaar dat ik bewust een andere keuze maak, want wel magere kwark en dan die van Konings. Die is vegetarisch gestremd, hoog (genoeg) in eiwitten en goedkoop (500 gram voor 0,69).
    Groetjes, Sytske

  3. Eye opener voor mij over die volle kwark! Ik dacht idd, volle producten zijn het natuurlijkst. Maar hoe zit dit dan met volle yoghurt? Is dat hetzelfde verhaal?

  4. Love jouw blogs! Altijd duidelijk en fijn om te lezen.

    Maar van mij mogen de kalfjes de melk zelf houden. Daar is het uiteindelijk ook voor bedoeld.

    Liefs Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *