Hangop maken + wat is wei?

Ik ben gek op kwark. Ik eet het dan ook dagelijks ( biologisch/dynamisch en/of geitenkwark) zonder enige extra toevoegingen, gewoon lekker naturel. Ook heb ik hangop helemaal ontdekt. Hangop werd vroeger ontzettend veel als toetje gemaakt. Er wordt yoghurt in een doek gegoten en dit wordt vervolgens ergens aan opgehangen om al het vocht uit de yoghurt uit te laten lekken. Wat overblijft is hangop: de dikke witte, fluweel-achtige brij van yoghurt.Tegenwoordig kunnen we het kant en klaar in de supermarkt kopen met  tal van extra toevoegingen  Absoluut niet nodig: echte traditionele hangop is in meest pure vorm het lekkerst! Alles wat je nodig hebt is yoghurt. Dit kan volle, halfvolle of magere yoghurt zijn. Kies wel liefst voor biologisch/dynamische yoghurt, deze vind je in de biowinkel. Meer over yoghurt kun je hier lezen.

Je kunt dus zowel volle, halfvolle als magere yoghurt gebruiken. Magere yoghurt heeft als voordeel, dat deze minder vetten bevat, wat voor dagelijks gebruik verstandiger is.Het is ook iets rijker aan eiwitten.  Daarnaast is het meest goedkoop. Belangrijk detail hierbij is wel, om biologische, en liefst biologische/dynamische magere yoghurt te gebruiken, omdat deze een stuk dikker is van structuur. De goedkopere soorten magere yoghurt worden gemaakt met erg veel water en weinig yoghurt-culturen. Wil je juist wat meer yoghurt culturen? Gebruik dan de biologisch/dynamische YOMIO yoghurt. Dit kun je alleen kopen in de biowinkel.

Je kunt verschillende doeken gebruiken voor het uitlekken. Een kaasdoek, maar ook een schone theedoek ( zoals dit vroeger werd gedaan) of een zakdoek. Je kunt  ook hydrofiele ( luier) doeken gebruiken. Deze zijn zeer goedkoop, en vrijwel overal verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Zeeman, of baby-speciaalzaken. Nadeel van deze doeken is wel dat ze meestal verfstoffen bevatten. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de bio katoenen zakken van LE TABLE!  KLIK HIER om alles over deze zakken te lezen en waar je deze kunt bestellen. Ze zijn duurzaam in gebruik en goedkoop in aanschaf.  Voor de hangop kun je iedere gewenste maat kiezen.  KLIK HIER om meteen te bestellen. De zakken kun je omspoelen en wassen op 30*C in de wasmachine.

Er zijn inmiddels erg veel manieren uitgevonden om de yoghurt te laten uitlekken. De meest gebruikte is nog steeds, dat de ” zak yoghurt” ergens aan wordt gehangen met daaronder een bak om de wei/vocht op te vangen. Dit heeft als nadeel, dat de yoghurt ongekoeld blijft tijdens het uitlekken en erg zuur kan worden, zeker in de zomermaanden. Ik bedacht daarom een slimme manier om de yoghurt in de koelkast uit te laten lekken 😉

Dit heb je nodig:

  • een liter of twee liter magere biologisch/dynamische yoghurt ( afhankelijk van je maat zak)
  • een hoge vierkante kan/bak ( BPA vrij)
  • een kaasdoek, theedoek, zakdoek, hydrofiele doek of meest prettig, de bewaar zakken ( KLIK HIER om te bestellen )
  • knijpertjes/clips

Zo maak je het:

 

Drappeer het doek over de kan/bak, en schenk de yoghurt uit. Vouw de uiteinden van het doek naar elkaar en knijp het eerste vocht licht uit de yoghurt. Gooi het vrijgekomen vocht over in een fles. Drapeer de uiteinden van het doek over de rand van de bak, en zet dit stevig vast met de knijpertjes/clips. Gebruik je de bewaar zakken, dan kan het nog eenvoudiger ( zie foto hierboven ) Zet de zak aan beide kanten vast met een knijper en vul de zak. Trek het koord strak en hang de zak op aan de kan , zet vast met de knijpers.

Je kunt de bak nu in de koelkast zetten. Ik zet de bak in de koelkastdeur-ruimte, zodat de koelte ook niet te koud wordt. Laat dit liefst 24 uur uitlekken, korter kan ook, maar voor het beste resultaat adviseer ik 24 uur.

Na 24 uur is de hangop klaar voor gebruik! Omdat de massa is veranderd in een stevige ” bonk” kun je dit zeer eenvoudig uit het doek halen. Je kunt de hangop dagenlang in de koelkast bewaren.

Naturel is de hangop fluweel-zacht en licht zurig van smaak. Je kunt de hangop met tal van lekkers verrijken:

  • Strooi er wat ceylon kaneelpoeder, wat vanille bourbon, wat erythritol suikervervanging, wat groene stevia, wat speculaas/koekkruiden, wat vers geraspte gemberwortel of vers geraspte citroenschil ( biologische citroen) overheen voor extra smaak!
  • Zaden, noten, pitten….alles is mogelijk!
  • Granen als havervlokken/mout, amaranthvlokken, Quinoavlokken, teffvlokken, gerstvlokken en als er geen bezwaren zijn tegen gluten speltvlokken, roggevlokken, en gerstvlokken.

Zoals je ziet is het echt eenvoudig en simpel, goedkoop en zeer voedzaam. Het is zeer rijk aan eiwitten en zeker geschikt voor sporters!

 

 

WAT IS WEI?

Goed, nu blijft er wel een flinke bak met ” water” achter na het uitlekken. Dit ziet er meestal geel/groenig  en transparant uit. Wat is dit? Dit heet WEI. Wei ( in het Engels Whey) is de vloeistof wat overblijft van melk van wat voor dier ook na kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door de melk te laten klonteren ( stremmen) Na het klonteren wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet wei. Het bevat ongeveer 50% van de lactose uit de melk evenals eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten uit wei worden vaak gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten.Ook worden deze wei-eiwitten gedroogd en wordt dit industrieel erg veel gebruikt in producten als ” weipoeder”.  Er bestaat ook ” zoete wei”. Dit wordt gemaakt van het restproduct van harde/half harde/zachte kazen. Het wordt ook wel stremselcaseïne genoemd. Deze zoete wei bevat een PH waarde van 4.3-4.6. Het wei-eiwit blijft gewoon opgelost in de wei, maar als we het gaan verhitten wordt het gerecupereerd. Als de ( kaas) wei wordt verhit tot 80-90 graden Celcius komen de eiwitten als vlokjes bovendrijven. Door deze vlokken uit te scheppen en uit te laten lekken verkrijgt men ricotta.

Winning van mineraal-zuur-geprecipiteerd caseïne levert een zure wei. Dit bevat een PH waarde van 4.3-4.6.

GEZOND?

Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne. Ondanks dat wei veel waardevolle nutriënten bevat, zijn er pas recent processen ontwikkeld voor producties van hoge kwaliteit wei-producten. Denk hieraan aan eiwitten en vitaminen. ( kaas) wei eiwit heeft de hoogste biologische waarde ( BV) van alle gekende eiwitten. Zelfs hoger dan het eiwit uit een ei. Het eiwit uit een ei wordt beschouwd als het meest makkelijk opneembare eiwit en hierdoor een referentiestandaard BV ( biologische waarde) heeft van 100. Deze biologische waarde verwijst naar hoe efficiënt een stof wordt verteerd en geabsorbeerd via de darmvlokken in de dunne darm tot in de bloedstroom zonder zijn originele vorm te verliezen. Een BV geeft dus aan, hoeveel geabsorbeerd eiwit van een bepaald voedingsmiddel wordt opgenomen in de eiwitten van het menselijk lichaam. Wei-eiwitconcentraat heeft een BV van 104. Andere voorbeelden van een BV waarde in voedingsmiddelen:

  • soja: een BV van 74
  • koemelk: een BV van 92
  • caseïne: een BV van 77
  • rundvlees: een BV van 82
  • tarwegluten: een BV van 63

Tot voor kort werd kaaswei voornamelijk verwerkt door veevoeder, of gebruikt als meststof. Dit lijkt nu te gaan veranderen. Wei-eiwit is een compleet, zeer hoog kwalitatief eiwit met een zeer rijk aminozuur profiel, Het bezit het volledige spectrum aan aminozuren, inclusief de essentiële aminozuren en vertakte aminozuren. deze zijn essentieel voor weefsel-opbouw en herstel.

WAT KUN JE ERMEE?

Gooi het wei dus nooit weg! Je kunt het vrijwel overal in/op/door verwerken. Enkele opties zijn:

  • Door smoothies/shakes
  • Een bouillon trekken met groenten
  • Wei toevoegen in plaats van zout bij fermenteren, dit proces verloopt dan sneller
  • Cocktails maken. Dit verhoogt de smaak.
  • ” rauw” opdrinken, al is lekker anders ;(
  • door de pannenkoekenbeslag roeren

Wei is ook een perfecte voeding voor je moestuin. De zuurgraad in wei verhoogt het PH level in het blad, waardoor de meeldauw wordt ontmoedigt. Je kunt er ook heerlijk in baden. Wei is namelijk ontzettend goed voor de huid. Het werkt effectief tegen tal van huidproblemen, zoals acé en huiduitslag. Je kunt wei lang in de koelkast bewaren. Roer het af en toe even door. Je kunt het ook invriezen.

 

 

75 Reacties op “Hangop maken + wat is wei?

  1. En ik denken dat ik met Skyr een wereldproductie had gevonden.
    Ik ga de variant met magere yoghurt maken!!

      • dit heet INDUSTRIE. Wei is van origine juist een AFVAL product. En dus is het juist a good thing dat het nu wordt ontdekt.

  2. kun je ook nog wat met het vocht doen wat onderin de bak overblijft of moet je dat weggooien?

    • Hoi Gretha,
      Dat is wei. De laatste alinea’s van het artikel gaan er helemaal over. Niet weggooien, hoor!

  3. Hoi Monique,

    ik had je stuk gelezen over de yoghurt Arla (Skyr). Ik eet deze omdat ik nogal veel sport en hier heel veel eiwitten in zitten. In de normale zitten bijna geen suikers en koolhydraten. Ik las net dat jou hangop nog minder suikers en koolhydraten bevat. Ik vroeg me af welke yoghurt jij gebruikt en wat de voedingswaardes van jou hangop zijn?

    Groetjes Joey

  4. Ik heb begrepen dat het vocht dat eruit lekt, de wei is, en dat bevat toch de eiwitten? Of begrijp ik dat verkeerd?
    Wat zit er dan in dat vocht?
    Ben benieuwd, heb het net aan he tuitlekken hier (bio geitenyoghurt).

    • Wei bevat ongeveer 50% van de lactose uit de melk evenals eiwitten, vitaminen en mineralen. Je kunt het dus prims doorgebruiken door andere gerechten. Wei bestaat voornamelijk uit water, daarom is het best transparant. Succes!

    • Inderdaad. Ik gebruik voor hangop mijn zelfgemaakte yoghurt op basis van biologische volle melk (maar halfvolle of magere kan ook), die ik vervolgens uit laat lekken in een vergiet waar ik een kaasdoek in leg. Handiger dan met knijpertjes e.d. 🙂

  5. hallo Monique,

    vraagje over de overgebleven wei..kan je dit ook gebruiken om mozzarella te maken.

    groet Dorina

  6. nog een keer proberen,
    kun je de overgebleven wei ook gebruiken om mozzarella van te maken?

  7. De wei is overigens ook een prima toevoeging voor in brood. Vervang (een deel van) het water door wei, en je krijgt een heerlijk zacht-zurig luchtig brood.

  8. Hoi Monique,
    Ik begrijp uit je verhaal het volgende: je gebruikt een basisproduct: (magere) yoghurt. Dat splits je in twee delen: hangop en wei. Je zegt, terecht volgens mij, dat die beiden erg gezond zijn voor je.
    Maar waarom zou je deze twee gezonde dingen eigenlijk scheiden van elkaar? Puur voor de prettige structuur van de verkregen hangop ten opzichte van yoghurt?

    Leuke website trouwens, erg leuk en informatief!

    Dirk

    • Dag Dirk,

      Nee ik splits niets in twee delen. Hangop verkrijg je door de yoghurt uit te laten lekken en het WEI op te vangen. Je splitst niets want als de yoghurt gewoon yoghurt blijft, komt er geen WEI vrij, De hangop heeft een heerlijk fluweelachtige kwark achtige structuur. Succes en warme groet!

      • Ik had dezelfde gedachte als Dirk hiervoor. De WEI komt dus alleen vrij als je de yoghurt uit laat lekken….maar het kan toch alleen vrijkomen als het er al IN zit?? Dus hoe zit dat? Dan kun je toch net zo goed de niet uitgelekte yoghurt eten?

        • Het wei wordt dan afgescheiden. Je profiteert dus extra van de eiwitten. Lees nog even goed mijn artikel door om het beter te kunnen begrijpen. Warme groet!

          • Is wei ‘los’ soms beter verteer- en opneembaar dan als het nog in de yoghurt zit? Anders zie ik – los van de smaak – ook het nut niet zo in van hangop maken…

        • als jullie nou eens gewoon proberen om GOED te lezen dan zijn alle vragen aan Monique overbodig.
          Ze legt het nl. helder en duidelijk uit

          • Ja, en de hangop kan je ook als monchou gebruiken om bv met opgeklopte slagroom een stevige room vulling voor taarten te maken. Dit is maar één voorbeeld. Je kunt heeeel veeeel doen met de hangop.
            Bv ook kruidenkaas; voeg zeezout, peper, knolook en uienpoeder toe. (Div. andere kruiden ook mogelijk). Heerlijk bij zalm enz.
            DAAROM SPLITS JE DE HANGOP VAN DE WEI!

  9. De wei kan ook goed door salades.
    En gorgelen bij beginnende keelontsteking.

  10. Probeer al geruime tijd te achterhalen wat de samenstelling van wei is. Maak zelf dagelijks hangop. Wil liefst zo min mogelijk lactose en melksuikers/koolhydraten in mijn voedingspatroon maar ben gek op yoghurt. Lijkt me dat dit voor een groot deel achterblijft in de wei maar hoe dit werkelijk zit weet ik niet. Weet jij dit Monique?

  11. In je artikel over de Skyr yoghurt van Arla zucht je over de toegevoegde suikers terwijl je in dit artikel hetvolgende zegt: “Magere yoghurt heeft als voordeel, dat deze minder vetten bevat, wat voor dagelijks gebruik verstandiger is.”

    Het is algemeen bekend dat wanneer ergens minder vet in zit, dit vaak vervangen is door suikers. Een magere yoghurt is net zo ongezond als een chocolade vla of wat dan ook. Mensen moeten vooral gewoon lekkere volle yoghurt eten vol met gezonde onverzadigde vetten.

    • Dit ligt echt een stukje genuanceerder dan jij het oppervlakkig beschrijft. Magere zuivel kun je varieëren met volle ( biologisch/dynamische) zuivelproducten. Er wordt geen gewone suikers toegevoegd aan naturel magere yoghurt. Magere yoghurt is echt niet net zo ongezond als chocoladevla, daarin zitten veel toegevoegde suiker en andere additieven. Het is ook niert verstandig om alleen volle zuivelproducten te nuttigen, daarin zitten veel verzadigde vetten. Daarom adviseer ik ook altijd te varieëren. Alleen mager is niet verstandig, maar alleen volle zuivel ook niet. Daarom is de gulden middenweg een goed alternatief. Warme groet.

  12. Hey, ik eet zelf magere biogarde kwark vanwege de biogarde-culturen. Zit dit ook in hangop? Want in normale (magere) yoghurt zit dit niet zoveel. Dank voor je antwoord!

    • klopt, je kunt daarom van bv YOMIO yoghurt het beste hangop maken 😉 Dit doe ik ook .

  13. Dag Monique,
    Ik maak iedere dag melkkefir wat ik als ontbijt gebruik, de wei gooide ik eerst weg wat ik zonde vond, ik drink het nu op, lijkt beetje op karnemelk qua smaak.
    Bedankt voor de tips wat ik er nog meer mee kan. Ik ga er zeker mee experimenteren 😉

  14. Hangop maken over een koffiefilter werkt ook prima, weinig rompslomp. ’s morgens yoghurt opgieten en ’s avonds lobbige hangop, de hangop rolt gemakkeijk uit het filter.

  15. Ik maak hangop ven lekkere volle yoghurt. Die vetten waar iedereen bang voor is gemaakt zijn nodig. Er zitten vitamine A D E en K in. En met vetten wirden mineralen beter opgenomen! Als het uitgelekt heeft, doe ik er ook nog een bekertje slagroom door, en aardbeien! Superlekker en romig!! Aanrader!!

    • nee Nelleke, tenzij jij heel veel beweegt is te veel vet schadelijk voor je gezondheid.
      Niet doen dus!!

  16. Nog nooit zo’n domme expert gelezen. Hangop maken van yoghurt het is om te brullen van het lachen. Luister : hangop maak je door de echte karnemelk ,dus dat wat direct na het karnen over is , in een kussensloop te gieten dichtbinden en ophangen. Wat eruit loopt is de wei (whey) . Wat in de kussensloop achterblijft is de hangop .Die werd gegeten met een verkruimelde beschuit en een schepje suiker of met vruchten bessen aardbeien pruimen ,vers of uit de weck. En neem voor hangop maar niet die rommel uit een pak die ze als karnemelk verkopen en qua smaak in de verte nog aan karnemelk herinnert.

    • dag Flip,
      ik snap niet zo goed waarom je zo grof en tactloos moet zijn in je opmerking. Je mag je mening hebben, maar ik vind het niet aardig noch netjes om mij dom te noemen en mij belachelijk te maken. Hangop wordt op heel veel manieren gedaan, waarvan dit er eentje van is. Yoghurt wordt meer gebruikt dan karnemelk. Ook in producties wordt er met yoghurt gewerkt. Warme groet.

  17. Flip.

    Meestal wordt hangop gemaakt van yoghurt mijn moeder deed
    dit al voor 60 jaar terug en zij kon het weten was getrouwd met
    melkboer (mijn vader) de wei die overblijft wordt in fabriek rivella van gemaakt.

    groetjes

  18. Heerlijk! Het is alweer een paar weken geleden dat ik voor het eerst hangop gemaakt heb met yoghurt. Een plastic zeef, oude linnen theedoek nog van mijn oma geweest en een plastic bak eronder in de koelkast 24 uur en daarna heerlijk genieten. Ps. mooie uitleg Monique van der Vloed! Volgende keer gooi ik de whey niet weg maar ga ik ook deze gebruiken. Ps. wij hebben de hangop met bosvruchten gegeten. Daar heb je geen suiker ofwel zoetstof voor nodig 😉

  19. Hallo, een vraagje. Mijn dochter is lactose intolerant. Zij eet oa lactosevrije yoghurt en drinkt lactose vrije melk. Begrijp ik het goed dat de hangop bijna lactose vrij is?? Of zit er dan toch nog teveel lactose in?
    Groetjes
    Shelly

    • Het vermindert de lactose, maar niet geheel. Dus voor echte lactose-intoleranten is hangop niet geschikt. Wel zou je het kunnen proberen, omdat individueel het ook per persoon kan verschillen. Succes!

  20. Wij hebben melk van onze eigen koeien en ik maak al jaren yogurt van onze eigen volle melk. Heerlijk en zo zacht, we willen nooit meer anders. Aan het eind van de week maak ik hangop van de yogurt die we nog over hebben voor een heerlijk toetje op zondag met zelf gemaakte jam en slagroom van…je raad het al…de melk van onze koeien. Wat een voorrecht om boer te zijn haha!

  21. Ik begreep dat je wei ook kunt gebruiken als starter bij het maken van yoghurt (ipv yoghurt als starter). Weet je misschien de verhouding wei/melk die ik moet gebruiken?

    • Dag Mariann en Monique
      Ik maak al een tijdje zelf mijn yoghurt en laat die ook uitdruppen om de wei te scheiden. Nu heb ik massa’s wei over. Koelkast staat vol. Ben er nog niet helemaal uit wat ik er mee aan moet. Je kan er ook limonade van maken maar dat is me tot nu toe nog niet goed gelukt. Ik blijf proberen want ’t zal véél gezonder zijn dan die brol die men in de supermarkten verkoopt 😉
      Betreffende wei als starter doe ik altijd een beetje bij mijn melk voor ik die opwarm in mijn multicooker. Nu overlaatst had ik onmiddellijk de yoghurt knop ingedrukt in plaats van sauté om op te warmen (want het proces is normaal gezien: opwarmen tot ca. 43 graden, dan yoghurt of starter toevoegen en dan yoghurt functie aanzetten) en pas zo’n 5u later viel m’n euro dat ik de starter vergeten was. Verdorie dacht ik, herbeginnen maar toen ik het deksel van de multipot verwijderde zal ik het begin van yoghurt, een mooie, gladde en opgedikte melk. Heb het dan maar nog een 7-tal uurtjes laten verder doen en de yoghurt was meer dan geslaagd 🙂

  22. Mijn manier van hangop maken. Neem een beslagkom, plaats daarin een stalen vergiet. Doek erin, yoghurt uitschenken. Deksel erop en de doek eroverheen vouwen. Geen gedoe met knijpers en bakken.

  23. Je kunt hangop ook prima maken in een couscoussiere met een theedoek in het bovenste deel!! Geen gedoe met bakken etc!

  24. Wat een goede uitleg en je andere onderzoeken over heel veel dingen vind ik heel interessant Heb me eetstijl behoorlijk aan gepast en voel me heel goed

  25. Onwijs lekker! Omdat ik lactose intollerant ben heb ik het gemaakt met lactose vrije yogurt, gaat perfect. De wei ingevroren in ijsblokzakjes, hiermee ga ik later fermenteren.

  26. Je zegt: wei kun je lang bewaren in de koelkast. Hoelang is lang? Ik heb twee weken geleden wat wei gebruikt om mayonaise te maken (hierdoor is deze langer houdbaar) en heb dus nog wei over.

  27. Met een koemelkeiwit-allergie is dit dus niet te eten/drinken als ik het goed begrijp? Alleen de eiwitten zijn toch ook echt wit? En mijn water is echt doorzichtig… Als ik bijv.de eiwitten uit de roomboter scheid, dan houd ik een witte drap over… Ik wil namelijk voor mijn visite hang-op maken, maar de wei zelf drinken…omdat in mijn beleving alle eiwitten in de hang-op blijven zitten… maar durf het toch niet echt…

  28. Hallo, ik maak wei water met half of volle melk laten koken en dan 1glas yoghurt erdoor of citroensap of zout erdoor een minuut doorkoken, afdekken een uur laten rusten achteraf zeven het water dat je opvangt is pure wei. De rest wat overblijft is zelfgemaakte verse ricotta. Ik drink 3×per dag voor de maaltijden half glas wei water voor mijn gezondheid.

    • Dag Julide,
      Kan je dat even in gedetailleerde stappen geven voor die ricotta. Heb al een paar recepten gevolgd maar geen enkel is gelukt tot nu toe 🙁
      Dank je wel alvast,
      Maria

  29. Hoi Monique,
    Je hebt het in je laatste artikel (test van Skyr) over toevoegen van stammen/bacteriën bij het zelf maken van hangop, maar bij deze hand-out lees ik daar niets over. Hoe zit dat precies, wat voeg je toe en wanneer in t proces?

  30. Hoi allemaal, ik zit dit zo te lezen en de “hangop” lijkt erg veel op het eind product “Griekse Yochurt”

    Wat is het verschil in deze?

    Mvrgr,
    Robert

    • Ik had dezelfde vraag: verschil hangop en (zelfgemaakte) Griekse yoghurt?

    • Volgens is Griekse yoghurt nog met extra room bij maar verder hetzelfde proces, uitgelekte yoghurt.

    • De gebruikte melkzuur bacterie is anders. Voor griekse yoghurt gebruik je dus een griekse yoghurt cultuur. Na het fermenteren van de melk is de yoghurt al prima te eten maar nog vrij vloeibaar. Daarom laat je het een paar uur uitlekken zoals bij hangop. Hierdoor wordt de yoghurt dikker en krijgt het de structuur zoals we deze kennen van de Griekse yoghurt uit de supermarkt. De romige smaak krijg je door volle melk te gebruiken. Extra room toevoegen kan, maar is niet echt nodig. Gebruik je halfvolle melk dan is de yoghurt minder vet en frisser van smaak.
      Je zou dus in principe ook een niet-griekse yoghurt kunnen nemen en deze enkele uren laten uitlekken om een structuur te krijgen zoals een griekse yoghurt als je daar van houdt.

  31. Van de wei die dat overblijft van kwark maken, maak ik pudding. Gebruik het i.p.v. melk. Lekker een beetje zurig.

  32. Als je vertrekt van 2 liter yoghurt en dat 24 u laat uitlekken hoeveel gram skyr hou je dan over?

  33. Ik ben pas begonnen met melkkefir te maken en dit gaat uitstekend en smaakt heerlijk en is ook heel gezond.
    Nu deze site gevonden bij het zoeken naar het maken van hangop. Ik heb hier veel nieuwe ideeën en lekkere recepten op gevonden, ook heel informatief, dank daarvoor.
    Ik heb hierover nog een vraagje, gebruikt men een zeef of vergiet om de doek met de kefirmelk in uit te laten lekken. De zeef heeft minder doorlek ruimte als een vergiet, of maakt dit niets uit?

  34. Ik heb nooit zuivelproducten kunnen verdragen. Mijn darmen reageren daar heftig op. Ik krijg altijd diarree. Pas geleden heb ik hangop voor het eerst gegeten en ik had nergens last van! Ik eet het nu elke dag met wat fruit. Ik vermoed dat mijn darmen er niet op reageren omdat de wei eruit is waar 50% lactose in zit.

  35. Mijn eerste eigen hangop gemaakt! Hij is heerlijk! Kan ik de wei ook gebruiken om brood mee te bakken?

  36. Ja Marieke dat kan, volgens de reactie van Jasper op 11 februari 2016. Hij schrijft:

    ‘Vervang (een deel van) het water door wei, en je krijgt een heerlijk zacht-zurig luchtig brood.’

  37. Hallo Monique,
    Ik wilde weten wat de voedingswaarde en voordelen van wei zijn dus kwam ik op jou site. Dank voor de info!
    Ik maak zelf Kefir, maar ook kwark van rauwe biologische melk.
    Dat laatste doe ik door de melkfles in de vensterbank te zetten met de dop nog stevig dicht zoals ik hem ontvangen heb van de boer. Na een dag of drie is mijn melk een soort yogurt geworden. Dit gebruik ik als substantie voor mijn hangop. Ik doe dus precies hetzelfde proces als jij en verkrijg zo ook veel wei. Dat gebruik ik idd voor allerlei zaken, maar vandaag besloot ik het gewoon op te drinken. Het is niet vies vind ik, en de voordelen wegen op tegen het nadeel van de smaak. De hangop van deze rauwe ‘kwark’ is overigens superzacht romig! Ik meng het in de blender met banaan en eventueel ander fruit en een beetje rauwe melk. Ook doe ik er een beetje citroensap en Himalya zout door. Echt verukkelijk!
    Groetjes, Heidi

  38. Dat zijn nog eens wat mogelijkheden bedankt voot de informatie Monique. Ben nu van de kefir hangop aan het maken. Ik ben eet dit allemaal alleen omdat mijn man dit allemaal niet hoeft ! Grrr

  39. Bedankt voor je info. Misschien heeft iemand dat al gezegd, maar in plaats van doeken kun je voor het uitlekken ook koffiefilterzakjes gebruiken met zo’n V-vorm voor die filter. Daar gaat een halve liter yoghurt in. Zo doe ik het. Dan hoef je niet telkens die doeken grondig te wassen.

  40. Ik maak op een oversteek(zeevaart)
    Ook zelf yoghurt, hangop.
    De wei met bevroren fruit en een beetje suiker en yoghurt een heerlijke drinkyoghurt.
    En die valt zo in de smaak dat de drinkyoghurt sneller op is dan de yoghurt en de hangop.
    Ik gebruik 24 liter melk per dag

  41. Kan je vertellen wat de voedingswaarde is van wei uit ( kefir) melk.
    Ik begrijp dat er eiwit in zit maar geen caseine wat ook een eiwit is. Hoe zit dit dan?

  42. Dag Monique, ik maak yoghurt met lactosevrije melk. Misschien een domme vraag, maar zou er in de wei (best veel) dan toch lactose zitten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *